icon

Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej

emajbova
26. okt 2012

Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂

adka_8
26. jan 2013

hmmm,zase niečo nové viem,ďakujem.
ak si dan uplatnuje moj manžel na mna v praci a bude tam zahrnuty tento prijem zo skoro 4 mesacneho odstupneho-tak mi to vratia?
@zuzana909

zuzana909
26. jan 2013

@adka_8 manžel si môže uplatniť len rozdiel medzi odpočítateľnou položkou na manželku a vyplatením odstupným.
ty si ale musíš sama za seba spraviť daňové priznanie a pokiaľ si nemala žiaden iný príjem ako rodičovský príspevok tak daň ti daňový úrad vráti.

evita68
26. jan 2013

@adka_8 manžel si na teba môže uplatniť, pokiaľ ste boli manželmi celý minulý rok:
3644,74-tvoj hrubý príjem +zaplatené odvody

ty si podaj sama DP, koľko ti vrátia daní, záleží od príjmu,ktorý si mala

sass158
27. jan 2013

@evita68 hmm... no ja som hľadala na nete a nič také som nenašla a v agentúre mi to nepovedali...čo teraz ak som sa neodhlásila ?

evita68
27. jan 2013

@sass158 tak to bež rýchlo napraviť

sass158
27. jan 2013

@evita68 hrozí mi teraz nejaká pokuta , ak som sa neodhlásila v termíne ? okrem toho , že sa odhlásim z SP musím to hlásiť aj niekde inde ?

evita68
27. jan 2013

@sass158 nikde inde dohodu hlásiť nemusíš.. a pokuta - neviem, ako sa k tomu postaví SP

kristiii
29. jan 2013

baby ako je to ak by som išla počas rd na brigádu len jeden deň, myslím také nárazové brigády ako napr. inventúra v nejakom obchode, to ma so SP odhlásia len na ten deň alebo už na furt, ja som z toho magor.

evita68
29. jan 2013

@kristiii SP ťa neodhlási, musíš sa odhlásiť sama

esstrella
29. jan 2013

Ahojte dievčatá, prosím poradíte aj mne.
Som na RD, mám TPP, ktorý viem, že bude trvať, aj po skončení RD.
Od 1.2.2013 mám možnosť nastúpiť na prácu na dohodu - pravidelný príjem ale k inému zamestnáveteľovi (viem moc sa mi to finančne po novom neoplatí ale lepšie ako nič, resp. tých 194€. Mám niečo nahlásiť svojmu pôvodnému zamestnávateľovi?
A ako som tu čítala, musím sa do 8 dní odhlásiť zo SP, zo ZP nemusím? to má na starosti nový zamestnávateľ?
A nemám jasno ako je to v tom prihlasovaní a odhlasovaní, soboty, nedele.
A keby som nechcela, aby ma viedli ako pravidelný príjem a dalo by sa dohodnúť so zamestnávateľom, že ma bude vyplácať kvartálne, t.z., že už nebudem pravidelný príjem, t.j. že nebudem musieť platiť odvody? Čo budem musieť platiť potom?
Dievčatá ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď

esstrella
29. jan 2013

A ešte ak by ste mi vedeli poradiť aj v tomto, dieťatko dávam do jasiel, na ÚPSVaR mi povedali, že stačí prísť do 8 dní s podpísanou pracovnou zmluvou, neviete o čo presne mám žiadať, aby mi preplácali celú sumu, ktorú budem platiť za jasle?
Ďakujem

liz_lemon
29. jan 2013

@esstrella preplaca sa maximalne 230 E

zalka
29. jan 2013

@esstrella no veru neviem ale ak nebudeš poberať RP, tak musíš sa vrátiť nazad do práce k pôvodnému zamestnávateľovi.
Dieťa dávaš do jasiel, a žiadaš o príspevok na starostlivosť o dieťa , ktorý ako píše @liz_lemon je vo výške 230 eur mesačne. Ak o tento príspevok požiadaš, tak tým pádom už nie si matka na rodičovskej dovolenke ale musíš sa vrátiť do pôvodného zamestnania alebo dať výpoved.

kristiii
30. jan 2013

@evita68 áno jasné to som pochopila že sa musím ísť odhlásiť sama ale to by som sa ako odhlásila len na ten jeden deň? keď by som išla povedzme dvakrát do mesiaca na nejakú takú nárazovú výpomoc tak by som sa tam išla zakaždým do 8 dní odhlásiť na SP? či ako?

evita68
30. jan 2013

@kristiii áno, tak, odhlásiš sa na jeden deň a na ďalší, ak nebude dohoda, sa prihlásiš

kibuk1
5. feb 2013

Nejaké komentáre som si prečítala.
Nechápem ako môžete súhlasiť s existujucim zákonom a obhajovať dôchodcov.
Veď dôchodca aj ten invalid s 150 Eur. je ale na ne sám.
A my so 190 Eur + prídavky na viac početnú rodinu.
Na invalida dokonca dávajú dotácie z Úradu práce.
Tak ich zamestnajú zadarmo.
Mnohí sú vymyslení invalidi.
Ja mám oficiálny príjem 360 Eur. /rodičák, prídavky, vrátane alimentov/ slobodná matka a to má ktorýkoľvek dôchodca na jednu osobu. 🙂 Nedajú mi ani stravné na ZS pre dieta, ani prispevok na bývanie
Tu nejde o solidaritu ide o to, že by sme si mali vybojovať rovnaké podmienky

kibuk1
5. feb 2013

@moon1979 no mamička je asi väčšia chudina ked ma ziť zo 190 + pridavky a su na to dvaja či traja a ked ma nizke vyzivne ci ziadne ked chrani dieta/deti. Tak ten invalid ma viac napr. u mna keby som mala 150x3=450 vtedy by sme boli na tom rovnako a mám menej na troch.A preto radsej dali invalidovi vyhody aj v praci aj na UP ze dostane na nich zamestnavatel dotaciu na zamestnanie.Mamičky su na tom 100x horsie

moon1979
5. feb 2013

@kibuk1
v rodine máme človeka, čo je v polovičnom invalidnom, poberá 160 eur invalidné (pracoval od svojich 18 rokov až do veku 58 rokov, kedy mal úraz a zostal invalidným) robil celý život bez toho, aby bol niekedy evidovaný ako nezamestnaný a odvádzal odvody , keby nemal možnosť si privyrobiť tak umrie od hladu o zaplatení účtov ani nejdem hovoriť, pretože z tej sumy je to nereálne ... žije sám, nemá príjem od partnera, ktorý by to poťiahol za neho ... neviem odkiaľ si zobrala že 150x3

... jedno je isté, máme na SVK skupiny ľudí, ktorí sú maximálne diskriminovaní po všetkých stránkach a je vôbec zázrak, že dokážu vyžiť z tých pár eur, ktoré mesačne dostanú ...

zalka
5. feb 2013

@moon1979 veľmi pekne si to napísala. To sme dopadli, ked sa už invalidným dôchodcom závidí 😖
@kibuk1 a moja zlatá treba si uvedomiť, že ak vy bývate traja.. tak platíte za jeden byt napr. 200 eur a ostane ti na stravu a potreby ostatných 160 eur.
Ak taký dôchodca žije sám a platí za byt 200 eur .. tak čo mu ostane, každým mesiacom čím dalej tým väčšia sekera ...

Nezáviď, nie je čo závidieť.

lenkalukasko
5. feb 2013

Ahojte prosím Vás viete mi poradiť ako to je teraz od noveho roku s prácou na dohodu a poberaním rodičovskeho príspevku.Teraz od januára mám dohodu a ešte poberám rodičovský.Možem oňho prísť?Je to nejako limitované že nasmiem zarobiť viac ako....lebo mi odoberu rodičovský?Ďakujem Vám za odpoveď 🙂

evita68
5. feb 2013

@lenkalukasko zárobok nie je limitovaný, o RP neprídeš.. ale ak za rok zarobíš viac, ako 2918,70, prestáva byť platiteľom zdrav. odvodov za teba štát a za dni, ked nebudeš pracovať si budeš musieť doplatiť odvody..

a 8 dní od začiatku dohody sa treba odhlásiť v SP

lenkalukasko
5. feb 2013

Ďakujem za skoru odpoveď 🙂 a na socialnku stačí isť s prefotenou dohodou?

evita68
5. feb 2013

@lenkalukasko dohodu tam nepotrebuješ, potrebuješ sa len odhlásiť v deň, kedy začala dohoda

jadan76
5. feb 2013

Ahojte chcem vas velmi pekne poprosit o radu. Som na RD. Od marca mam moznost pracovat na Dohodu u ineho zamestnavatela. Bude to len par hodin do mesiaca, prijem nepresiahne 80 - 90 eur/mesacne.Je nejaka vyska prijmu do ktoreho sa nemusim odhlasovat z SP a platit si odvody sama?..ak nie a musim sa aj pri nizkom prijme sama nahlasit, tak sa mi to asi neoplati, vsak?..a bude mat to, ze som robila na dohodu u ineho zames.vplyv na podporu v nezam.v pripade , ze ma prepustia z mojho zamestnania?..( v roku 2012 som na dohodu robila)..dakujem velmi pekne

evita68
5. feb 2013

@jadan76 odhlásiť zo SP sa musíš vždy do 8 dní od vzniku dohody.. odvody by sa ti strhali z príjmu..
táto dohoda by mala vplyv na výšku podpory, ak by to bola dohoda na pravidelný príjem..

jadan76
5. feb 2013

takze nie je tam ziadna vyska do ktorej sa nemusim odhlasit..aj ked budem mat prijem 5 eur mesacne musim sa odhlasit a z tejto sumy mi budu strhat odvody, ..a vysku podpory obidem jedine nepravidelnym prijmom na dohodu...to nebude mat ziaden vplyv?..a prosim ta moze mat vplyv na podporu to, ze som robila minuly rok na dohodu?dakuje velmi pekne

evita68
5. feb 2013

@jadan76 dohody z minulého roka nemajú vplyv na podporu - neplatila si z nej odvody..

ostatné uvažuješ dobre..

jadan76
5. feb 2013

dakujem velmi pekne..este prosim jedna otazka...moze si manzel uplatnit narok na nezdanitelnu cast zakladu dane na mna ( manzelku) za minuly rok?..od januara do augusta som poberala matersku, od septembra rodicovsku + od maja do decembra som bola na dohode...velka vdaka za odpoved

evita68
5. feb 2013

@jadan76 môže, ak ti vyjde týmto výpočtom kladné číslo:
3644,74 - príjem z materskej - príjem z dohody = túto čiastku si môže odpočítať

sonnya
5. feb 2013

prosím o radu, musí sa pri nástupe na dohodu popri rodičáku - odhlásiť aj zo zdravotnej poisťovne??? zo sociálne poisťovne sa musí odhlásiť - to viem 😉
Ďakujem za odpovede...