Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej
Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂
dobry, tak ked ja mam rodicovsky prispevok a od 1.marca budem robit na dohodu, tak nevyjdem z toho zle? lebo som pocula ze nebude potom za mna platene dochodkove. Tak to co doteraz platil za mna stat, nema platit nahodou zamestnavatel? alebo si musim sama platit nejake odvody? uz som z toho mimo :(
@lucyka77 štát za teba platí odvody do dôchodkového poistenia z výšky cca 500 eur .. zamestnávateľ bude platiť z toho čo zarobíš .. takže ak zarobíš 100 e tak len z tej sumy ti zaplatí odvody ...
vybav si živnosť ak môžeš tú prácu čo pôjdeš robiť , robiť na živnosť. Nadalej bude za teba platiť štát odvody do SP.
@jankastubka presne tak
@evita68 Ahoj, prosím, ak môžeš a vieš, poraď aj mne. Môj manžel je momentálne na rodičovskej dovolenke, podarilo sa mu nájsť prácu, ale chcú mu dať iba dohodu, pričom pracovať bude každý deň, klasický pracovný čas, mzda je 2,4/hod. (brutto). Čo všetko mu z toho vyplýva? Viem, že do 8 dní od uzatvorenia zmluvy sa musí odhlásiť z SP, ale ostatné netuším...teda čo sa týka odvodov, či si bude musieť niečo platiť aj sám, alebo všetko sa mu už bude strhávať automaticky, či sa ešte niekde musí odhlásiť a prihlásiť...A aký to bude mať vplyv na rodičák...(dúfam a predpokladám, že o ten neprídeme. nevieme, na aký čas tá práca bude, predpokladá sa, že maxim.2-3 mesiace, lebo len tá firma rozbieha niečo nové, tak asi preto len taká zmluva). Vopred veľké ďakujem za čas 😉
@zuzanapistalka nič nemusí, len sa odhlásiť zo SP.. rodičovský príspevok mu zostane.. keď skončí dohodu, nech sa hneď znovu príhlási do SP
@evita68 ďakujem
ahojte baby...prosim vas...mam moznost pracovat na dohodu.som na rodicovskej dovolenke.a mam strach aby som nespravila blbost.moj prijem mesacny nebude vela,mozno nejakych 100eur v cistom.aj to mozno nie.chcem sa opytat co by bolo pre mna vyhodnejsie?a tiez co by som mala spravit a naco si mam dat pozor?dakujem za odpovedat...
@fnukkacikk ak je možnosť robiť tú prácu čo máš robiť na dohodu , robiť ju na živnosť tak si radšej založ živnosť ... odvody nebudeš platiť a štát ti nadalej bude platiť dôchodkové poistenie zo sumy cca 500 e.
Ak sa zamestnáš na dohodu tak sa musíš odhlásiť z poistenia štátu , a do dôchodku Ti pôjde VZ len tvoja odmena čo zarobíš na dohodu.
a prosim vas,co obnasa zalozenie zivotnosti...a tiez kolko to stoji neviete nahodou?a to dokedy budem musiet mat zalozenu zivnost...a chcem sa opytat,mozem si ju zaloziet aj napriek tomu,ze mi trva trvaly pracovny pomer u stareho zamestnavatela???
@fnukkacikk môžeš mať živnosť aj počas PP u zamestnávateľa. 1 živnosť stojí 5 eur, treba nahlásiť do ZP nulové preddavky ( nepredpokladám že prekročíš príjem 2918 eur ročne ) , tak odvody do ZP sa neplatia, do SP tiež v takom prípade nevýjdu a ani daň.
A živnosť zrušíš kedy chceš, ked už nebudeš mať prácu .. to je úplne jedno. Ako mamičke na RD ti je výhodnejšie mať živnosť ako dohodu.
a chcem sa este opytat,ze zrusim zivnost v den ked mala dovrsi tri roky.zostanem nezamestnana,ani rodicovske a zrusim zivnost...z coho by mi vypocitali podporu nezamestnanosti? a tiez ci by si som na nu mala aj narok???
@fnukkacikk áno budeš mať nárok na podporu a vypočítajú ti ju podľa toho ako si to zariadiš v práci, bud z minima alebo z maxima ...
no ak by si začala pracovať na dohodu a by ťa prepustili tak podporu by ti vypočítali z príjmu z tej dohody ...
kolko musim zarobit,aby sa mi oplatila dohoda?
a z coho sa vypocitava podpora v pripade ukoncenia zivnosti???
@fnukkacikk no živnosť sa nezoberie do úvahy , lebo počas nej nie je povinnosť platiť odvody do SP minimálne 1 rok. A na dohodu by si musela zarobiť určite viac ako 100 e ... ak by si toľko zarábala tak tvoja podpora by bola 50 e
fuuuu...tolko informaciii...takze navrhujes,aby som si zalozila zivnost,potom sa zamestnala na dohodu...ten rok od zalozenia neplatim ziadne odvody.rodicovsky mi konci 13:2.2014..takze ak uz nebudem pracovat,zrusim zivnost...skonci rodicak...zaevidujem sa na urade v tom pripade ak mi skonci aj ten trvaly pracovny pomer v tom starom zamestnani,v ktorom som zamestnana od roku augusta 2007...a budem mat narok na podporu z toho prepodkladaneho prijmu,keby som bola zamestnana u toho zamestnavatela od r 2007..nie z toho,co zarobim na tej zivnosti...dobre to chapem????
@fnukkacikk nie nepochopila si to ...
založ živnosť ( vžiadnom prípade nie dohodu ) , na živnostť môžeš bez povinnosti platiť akékoľvek odvody do ZP a SP zarobiť 2918 eur .
Ak ti skončí RD, tak zrušíš živnosť, skončí Ti PP a podpora bude rátaná z pracovného pomeru ...
Ak by si založila živnosť, i robila na dohodu, a potom živnosť i dohodu zrušila i skončila PP .. tak tvoja podpora bude rátaná z dohody ... tj. 50 e mesačne by si dostávala ... preto nesmieš založiť dohodu ...
A dalšia vec, z dohody sa platia odvody takže dostaneš menej ako ked budeš robiť na živnosť.
jaaaaj...no som ja ale blondina🙂) takze ziadna dohoda...toto viem urcite.uz teraz len ci ta pracovna ponuka sa bude vztahovat,aj ked budem mat teda tu zivnost...a ked budem pracovat na zivnost,som teda rok oslobena od odvodov???nejak sa nerozumiem tejto teme,tak radsej polopaticky🙂
@fnukkacikk viac po lopate to vysvetliť nejde ... mna sa nepýtaj či tú činnosť čo ti núkajú robiť na dohodu môžeš robiť na živnosť, to sa dohodni s potencionálnym zamestnávateľom ...
@zalka ja naozaj dakujem za tieto informacie podane polopaticky...ja som skor dakovala,za to,ze ste mi to podrobne napisali...
@fnukkacikk rado sa stalo, len nezabudni ak budeš počas RD robiť na živnosť tvoj príjem nesmie prekročiť 2918 eur , lebo ti ZP vyrúbi nedoplatok. Ale nerátam že prekročí tvoj príjem ked si písala o odmene cca 100 e mesačne.
nie,to by nemalo...skor som si chcela trosku malo privyrobit,ale ako vidim v tomto state je vsetko proti mamickam na RD...dam si pozor na tu sumu ak pracu ziskam.este raz dakujem
@zalka
Prosím o radu, dá sa ešte od 01.04.2013 pracovať na dohodu ak som evidovaná na úrade práce ?
@zalka ahoj,chcem sa opytat.zalozila som zivnost...oslobeda som teda od tej socialky a tiez mi povedali na zdravotnej,ze ani tam nemusim nic odvadzat.ze som oslobodena,ked som na rodicovskej dovolenke.ale ak som spravne pochochopila,tak na buduci rok v zdravotnom uctovani ak prekrocim ten limit 2918e,tak mi vyrubia nedoplatky za tento rok???ci ako to je vlastne???dakujem
@fnukkacikk áno dobre si to pochopila ... ak prekročíš príjem 2918 e .. tak ZP ti to zráta a príde Ti uhradiť nedoplatok , a vypočítajú ti aj mesačné preddavky do ZP. takže pozor na ten príjem. Treba odsledovať.

@sonnya nie, zo zdravotky sa neodhlasuješ