Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej
Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂
@zalka myslim ze za tych desat mesiacov to nebude urcite viacej.to by bolo potom nad moje ocakavania🙂)
@fnukkacikk tak príjemné podnikanie 😉
dakujem 🙂
ahojte 🙂 potrebovala by som radu 🙂 prosím 🙂 som študentka na VŠ a zároveň som na RD, môžem robiť na dohodu? treba sa mi potom zahlásiť v SP? ako to je ked aj študujem? pred nastupom na RD som pracovala 8,5 mesiaca na zmluvu, a na RD som už skoro 2 roky. dakujem krasne za rady, velmi mi tym pomozete, lebo uz som s toho vsetkeho nejaka zmagorena 🙂
Ahojte, prosim vas, som trosku stratena😉. Naskytla sa mi moznost zacat od septembra pracovat na dohodu popri rodicovskej dovolenke. Nie som si vsak celkom ista ci spravne rozumiem novym zmenam znakona.
Tato praca na dohodu by rocne urcte nepresiahla prijem 2900 EUR a dokonca ani moj mesacny prijem, by nebol kazdy mesiac rovnaky. V niektore mesiace dokonca minimalny, pripadne ziaden. Rada by som sa vas preto spytala, ci zostanem poistencom statu i nadalej a budem mat narok aj na rodicovsky prispevok (dieta bude stale so mnou), alebo aj napriek vsetkemu, si budem musiet sama hradit zdravotne odvody a uz nebudem poistencom statu? Oplati sa mi za takychto podmienok pracovat na dohodu?
Dakujem velmi pekne za vasu pomoc!
@lubinkas je apríl... to už vedia že teba budú v septembri potrebovať? Super.
No ked začneš pracovať na dohodu, tak do 8 dní sa musíš odhlásiť zo SP z dôchodkového poistenia, ktoré za teba teraz platí štát kým si na RD.
A naozaj ak prekročíš príjem 2918e ročne tak Ti ZP vyrúbi nedoplatok na zdravotnom poistení, do tej sumy si stále poistencom štátu.
Aj keby si si založila živnosť ... tak odvody do SP neplatíš, tým pádom si stále dôchodkovo poistená od štátu. Odvody do ZP si môžeš zvoliť nulové ... a dane Ti platiť nevýjdu. Lepšia je práca na živnosť.
@zalka da sa povedat, ze uz teraz s nimi spolupracujem, ale zatial len na baze dobrovolnosti a viac menej sa zaucam, s tym, ze od septembra by som uz dostavala aj nejake tie peniazky a islo by to cez dohodu ...
Ak teda spravne rozumiem, musela by som sa odhlasit zo SP a tym padom mi odvody na dochodkove poistenie do SP pojdu uz len z dohody, alebo by som musela nieco hradit aj ja ako samoplatitel ak by som v niektory mesiac nemala prijem z dohody? Zostane mi popri takejto praci na dohodu aj rodicovsky prispevok, alebo by som on prisla?
Dakujem velmi pekne za ochotu a pomoc.
@zalka No moja. Ja platim najom 270 Eur. takze asi 100 ostava z prijmu.A poznam vacsinu dochodcov co maju cez 300 a este si za dalsich 300 privyrobia. Ja hovorim, hlavne o tej moznosti zamestnania, ze im UP preplati mzdu a ze by to malo byt napr. minimalne pre osamelé matky tiež možnosť dotácie práce pre tieto skupiny.
A tu čo uviedla vyššie pani, pan ktorý celý život robil, to sú svetlé výnimky, ja poznám xy invalidných dôchodcov aj rómskych ktorí nič nerobili resp. dôchodcov inavalidov alkoholikov, vymyslene diagnozy apod. .
A 150x3´=450 je suma na troch členov domácnosti, kedže on jeden má 150-160 Eur. na seba, tak preto by mala mat matka s dvoma detmi aspon 450 Eur, alebo tiez aby ich zamestnavali a dopytovali ako invalidov. Dnes ked pôjdem na tú istú pracu sa uchdádzať vezme invalida a nie matku, lebo ma za neho peniaze, ma bezplatnú pracovnú silu.
@kibuk1 no vieš čo... ani nejdem komentovať tvoje výpady na adresu invalidov ... je to tvoj názor, invalid nič nepotrebuje, jemu stačí základ .. lieky dostane zadarmo , obmedzenia má tiež len fiktívne ... a zamestnávatelia sa trhajú o invalidov .. normálne každý invalid je zamestnaný, lebo je to tak výhodné pre zamestnávateľa ...
Prajem Ti hodne zdravíčka, aby si nikdy nemusela riešiť otázky kolo invalidity a výšky príjmu.
A čo sa týka tých príspevkov, skús si pozrieť ponuky práce na nete ... každá druhá je .. príjmem zamestnanca evidovaného na UP min. 3 mesiace .. vek do 29 rokov ... zvýhodnujú prijímanie mladých ludí, na nich majú podnikatelia teraz dotácie. Ak si staršia tvoja smola ... vždy bude niekto nespokojný ...
@zalka ano o tom viem, mojim ucelom nie je napadat konktretnu skupinu, ale upozornit na tuto dalsiu skupinu matiek hlavne osamelych rodicov. Viem ze je aj pre mladsich do 29, ja uz som to prekrocila takze nic. Aspon s tou živnosťou, že sa to dá ako ste tu radili to je dobre a isté východisko, ak to dôchodkove ostane platiť štát a mamička neprekročí daný príjem.
@kibuk1 človek sa musí obracať v momentálnej situácii .. a hladať možnosti pre neho práve tie najlepšie ... a živnosť pre mamičky na RD je podla môjho názoru najlepšie riešenie .. aj z toho dlhodobého hľadiska, nielen z toho že príjem je vyšší kvôli neplateniu odvodov ... proste radný zase dačo dosrali ...
@zalka
@lubinkas
ahojtem tiez teraz riesim, ci dohoda, ci skrateny zamestanecky úväzok, ci zivnost alebo sro.
ale mne z toho vychadza, ze dohodar uz plati rovnake odvody ako zamestnanec bez ohladu na veľkosť úväzku.
rozdiel je v tom, že pri nepravidelnom prijme sú odvody do SP jemne menšie.
a odvody do ZP pri nepravidelnom príjme asi závisia od zarobenej sumy. spomína sa tu suma 2918eur, pod ktorú sa asi neplatia. a neviete, či to aj nesúvisí s tým aké dieťa mám doma - napr. do troch rokov?
založenie s.r.o. stojí takú sumu, že pri mojom predpokladanom príjme sa mi to vôbec neoplatí.
a čo sa týka živnosti, manžel mi tvrdí, že momentálne si živnostník nemôže zvoliť nulové odvody. že sú povinné v nejakej (nie zanedbateľnej) sume, bez ohľadu na zárobok.
ešte som zabudla dodať, že či je alebo nie je v tom všetkom rozdiel, ak som na MD, RD alebo ak poberám príspevok na starostlivosť o dieťa do 3 rokov?
@rebroza tvoj manžel sa mýli, lebo pokiaľ si na RD a staráš sa o dieťa tak naozaj môžeš si zvoliť nulové preddavky do ZP ako živnostník ... takže toto je jediná cesta .. a dávať pozor na príjem.
Samozrejme odvody ako SZCO neplatíš počas MD, RD ... príspevok na starostlivosť o dieťa? Vysvetli aký je to príspevok.
@zalka ak to dobre chápem, do 3 rokov dieťaťa buď máš nárok na rodičovský príspevok (keď si na RD), čo je niečo cez 190eur a popri tom môžeš pracovať (dohoda, úväzok, živnosť). alebo zrušíš RD a môžeš od štátu dostať 230eur na starostlivosť o dieťa, ale na UPSVAR musíš doložiť doklad, koľko ťa stojí starostlivosť (bločik z jaslí napr.). takže sa staráš o dieťa do 3 rokov, ale už si buď zamestnanec, študent, SZČO...
@zalka jasne. mala som pocit, ze to asi tak nejak bude. dakujem.
i ked, ja sa chystam (chcela by som ist) na doktorandske studium. tam mi znama povedala, ze neplati zo stipendia odvody do ZP, lebo ma dieta do troch rokov. ale ja by som popri tom este chcela robit na dohodu inde, co je zasa dalsi iny pripad.

Nepatrí to síce sem, ale ak niekto vie poradit budem velmi rada a vdačná. Na úrade práce mi povedali, že nárok mám, len ak by som nastúpila k pôvodnému zamestnávateľovi.
Mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa -230 Eur- ak mám dieťa v súkromnej škôlke
1. mám trvalý pracovný pomer, z ktorého momentálne čerpám RD
2. od marca 2013 som uzavrela dohodu o nepravidelnom píijme s druhým zamenstnávateľom (cca 80 hod/mesačne(
ďakujem