icon

Práca na polovičný úväzok verzus podpora

16. aug 2025

Ahojte mamičky, mám takú dilemu, dostala som ponuku nastúpiť na polovičný úväzok ako vedúca školskej jedálne. Výhody: môžem niektoré veci robiť aj z domu,
Získam prax (po škole som pracovala rok v zahraničí mimo môj vyštudovaný odbor a potom som otehotnela)
Budem pracovať v škôlke , kde budem mať aj deti , čiže ich viem vyzdvihnúť
Žiadne náklady na cestovanie, nakoľko je to v našej obci .
Nevýhody: nízka mzda (430 eur mesačne v čistom )
Najmenší synček (2 r a 5m) sa bude možno ťažsie adaptovať v škôlke
Deti bývajú častejšie choré (5 rokov, 3 roky a 2 roky)
V prípade choroby u kuchárky alebo pomocnej sily budem musieť zastupovať kuchárku /pomocnú silu (vraj kuchárka nebýva vôbec chorá, ale tak môže sa stať)
Ak deti budú choré, viem nejakú prácu vykonať z domu, no niečo musím vybaviť osobne v škôlke a deti veľmi nemám komu nechať , babky, dedkovia ešte pracujú.

Alebo môžem ešte ostať do marca 2026 doma na RD a nastúpiť na podporu, ktorá by mala byť dosť vysoká (cca 1500 eur ). Popritom by som si chcela cez úrad práce urobiť niekoľko kurzov - účtovanie, ekonomická angličtina a pod. Ale bojím sa, či nebude problém po podpore nájsť si prácu .

Čo by ste robili vy ? Ďakujem za každú odpoveď. Poprípade, ak ste tu niektoré vedúce školskej jedálne, je to výhodná práca? Ďakujem

Strana
z3
autor
16. aug 2025

@anonym_autor ak by som vzala tú prácu, tak po 2 rokoch ak by deti nebyvali často choré, by som si chcela nájsť ešte niečo k tejto práci, nakoľko platovo je to bieda. Alebo nastúpiť niekde inde už na plný úväzok. Ďakujem

mamina7070
16. aug 2025

v tvojej situacii narok na podporu po RD mat nebudes, nemas prax, brala by som robotu, urcite treba pocitat s tym ze sa musis zapojit aj do cinnosti v kuchyni ako veduca si zodpovedna ak to nepojde vratis sa na RD
a UP ti maximalne preplati jeden kurz a ani s tym
by som nepocitala podmienky su prisne a finnacie obmedzene

anonym_ec21f6
16. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak by som vzala tú prácu, tak po 2 rokoch ak by deti nebyvali často choré, by som si chcela nájsť ešte niečo k tejto práci, nakoľko platovo je to bieda. Alebo nastúpiť niekde inde už na plný úväzok. Ďakujem

@anonym_autor A určite budeš mať nárok na podporu? Z čoho takú vysokú? Veď píšeš, že si pracovala len rok a potom už len tehotenstvá.

anonym_352477
16. aug 2025

@anonym_autor ja jednoznacne podporu, podla mna podobna prilezitost sa najde, dovzdelavas sa, pomaly sa zabehnete este ked deti byvaju chore..

lienka.7
16. aug 2025

@anonym_autor samozrejme ze podpora! A potom nadavat na stat ako diskriminuje matky s deťmi. Ako nie sú polovičné uvazky a iné tu blaboly... a keď sú, tak budem vymýšľať, ze ved prečo nebyť radšej doma.

lienka.7
16. aug 2025
@mamina7070

v tvojej situacii narok na podporu po RD mat nebudes, nemas prax, brala by som robotu, urcite treba pocitat s tym ze sa musis zapojit aj do cinnosti v kuchyni ako veduca si zodpovedna ak to nepojde vratis sa na RD
a UP ti maximalne preplati jeden kurz a ani s tym
by som nepocitala podmienky su prisne a finnacie obmedzene

@mamina7070 mne sa skôr paci to, ako si niektoré myslia ze nejaký, častokrát pofiderny kurz cez UP ich nejako "spasi" a bude hneď expertka na také účtovníctvo, pripadne lektorka angličtiny 👌

autor
16. aug 2025
@anonym_ec21f6

@anonym_autor A určite budeš mať nárok na podporu? Z čoho takú vysokú? Veď píšeš, že si pracovala len rok a potom už len tehotenstvá.

@anonym_ec21f6 áno, budem mať nárok, bola som sa pýtať na Sociálnej poisťovni. Bola som zamestnaná cez slovenskú agentúru mojej rodinnej známej v zahraničí, pracovala som tam rok aj niečo a plat tam bol naozaj veľmi zaujímavý, aj materské mi vyšli takmer tie najvyššie.

anonym_ec21f6
16. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_ec21f6 áno, budem mať nárok, bola som sa pýtať na Sociálnej poisťovni. Bola som zamestnaná cez slovenskú agentúru mojej rodinnej známej v zahraničí, pracovala som tam rok aj niečo a plat tam bol naozaj veľmi zaujímavý, aj materské mi vyšli takmer tie najvyššie.

@anonym_autor Takže zmluva ti trvá a budeš dávať výpoveď? Lebo musíš mať odrobené 730 dní za posledné 4 roky. A to nemáš. Veď si robila len rok a niečo a potom si šupla reťazovky.

tina5959
16. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Len na podporu musíš mat cca 2roky odrobene za posledné 4. Na SK alebo aj v zahraničí.

mamina7070
16. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pockaj nieco tu nesedi tebe trva pracovny pomer ? v slovenskej agenture?

a inak je to proste za mna dost nepremyslene lebo chapes aku napln prace ma veduca sk jedalne ? ty musis riesit jedlanicky normovanie hygienu obstaravanie potravin atd a tam sa neda ze budes mesiac na OCR, treba si tonriadne premysliet ale aj tak by som sla do prace
nemas prax je to vobec odvaha od tej skolky ze ti taku pracu ponukaju

autor
16. aug 2025
@lienka.7

@mamina7070 mne sa skôr paci to, ako si niektoré myslia ze nejaký, častokrát pofiderny kurz cez UP ich nejako "spasi" a bude hneď expertka na také účtovníctvo, pripadne lektorka angličtiny 👌

@lienka.7 ja som študovala na ekonomickej fakulte na TUKE, skončila som druhý stupeň s vyznamenaním, takže nie je to tak, že nemám žiadne základy,účtovníctvu sme sa tam venovali, skôr som chcela nejaký kurz v Omege- účtovnom programe. Ale viem, že prax je iná, preto sa pýtam vás, skúsenejších, nakoľko väčšina z okolia mi radí ísť na tú podporu, že mám ešte vykryte choroby deti plus zaujímavá podpora.

anonym_21f339
16. aug 2025
@anonym_ec21f6

@anonym_autor Takže zmluva ti trvá a budeš dávať výpoveď? Lebo musíš mať odrobené 730 dní za posledné 4 roky. A to nemáš. Veď si robila len rok a niečo a potom si šupla reťazovky.

@anonym_ec21f6 taketo davky by mal stat obmedzit. ja zijem mimo SR a v tej krajine nemaju narok na podporu ludia ktori sa dobrovolne rozhodnu nenastupit do prace alebo dobrovolne odidu zo zamestnania (daju vypoved)=takto su potom ludia motivovani pracovat

zeldia
16. aug 2025

@anonym_autor neviem ako ti to tak vychádza ale toto je stat neobmedzených možnosti tak ak si sa neprepocitala tak samozrejme poberaj podporu 1500eur do marca 2026. V škôlke sa dohodni s riaditeľom, že nastúpiš v apríli 2026. Pripadne nájdeš niečo iné. Samozrejme, že keď môžeš mať prijem 6x1500=9.000 eur nepojdes do príjmu 6x430=2.580

lienka.7
16. aug 2025
@anonym_autor

@lienka.7 ja som študovala na ekonomickej fakulte na TUKE, skončila som druhý stupeň s vyznamenaním, takže nie je to tak, že nemám žiadne základy,účtovníctvu sme sa tam venovali, skôr som chcela nejaký kurz v Omege- účtovnom programe. Ale viem, že prax je iná, preto sa pýtam vás, skúsenejších, nakoľko väčšina z okolia mi radí ísť na tú podporu, že mám ešte vykryte choroby deti plus zaujímavá podpora.

@anonym_autor ja len toľko, že pokiaľ máš ekonomicku VS, tak UP ti žiadne eko kurzy platit nebude, lebo to mas davno ovládať. A mam kamarátku, ktorá s 3 deťmi (z toho jedno postihnute) tiež robí vedúcu jedálne, začiatky veľmi ťažké, ale teraz by uz nemenila. Dokonca je samozivitelka. Ja osobne, pokial by som mala možnosť práce by som si nikdy nevybrala dobrovolne UP. Prečo? Lebo tých 6 mesiacov ubehne ako voda a co budeš robiť potom? Nadávať na stat ze ta 3 deťmi nikto nechce zamestnať?
Mimo to, potom už deti chore nebudú? To len tých 6 mesiacov ci ako?

luliu
16. aug 2025

Tebe pracovný pomer stále trvá? Lebo ak nie, nárok na podporu nemáš

44janica44
16. aug 2025

Na podporu nárok nemáš máš malo odpracované.
Materske mohli vyjst pekne tsm treba menej dni poistenia...
+ neviem koľko si myslíš ze ti up tých kurzov preplatí?

anonym_fe17e2
16. aug 2025

Dievčatá, ale ak autorke pracovný pomer trvá, mala reťazovú materskú, tak nárok na podporu vznikol, nie? 🙂

mamina7070
16. aug 2025
@anonym_fe17e2

Dievčatá, ale ak autorke pracovný pomer trvá, mala reťazovú materskú, tak nárok na podporu vznikol, nie? 🙂

@anonym_fe17e2 ak by slo o TPP tak ano ale teda toto je absolutne nejasne napisane a neodpoveda zahranicny zamestnavatel jej predpokladam sedem rokov miesto nedrzi a agenturny zamestnanec to je ine ako TPP

anonym_475686
16. aug 2025

ja sa inak do toho veľmi nerozumiem a ja sa po materskej nadšene vraciam do roboty (bola som dlho doma), som zástanca, že ak je možnosť, treba ísť, ale ak máš mať ozaj takú dobrú podporu v porovnaní s platom, ktorý ti núkajú, zostaň ešte doma

anonym_ec21f6
16. aug 2025
@anonym_fe17e2

@anonym_fe17e2 Ale to nespomína. Iba reťazové materské.

lienka.7
16. aug 2025
@anonym_ec21f6

@anonym_fe17e2 Ale to nespomína. Iba reťazové materské.

@anonym_ec21f6 pokial ale by nemala aktívny PP, tak by nemala ani reťazové materske. Lebo tie su len pri trvajúcom PP. To by mala v tomto prípade iba prvú matetsku a potom už len rodicaky. Cize mohla ju kamoska nejako "umelo" držať na PP.

mamina7070
16. aug 2025
@lienka.7

@anonym_ec21f6 pokial ale by nemala aktívny PP, tak by nemala ani reťazové materske. Lebo tie su len pri trvajúcom PP. To by mala v tomto prípade iba prvú matetsku a potom už len rodicaky. Cize mohla ju kamoska nejako "umelo" držať na PP.

@lienka.7 mozno ano a teraz sa kamoska zapoti pri vyplateni dovolenky a odvodov

ankare
16. aug 2025

@anonym_autor určite ísť na podporu. Aj ja som tak bola. A hneď po polroku na podpore som si našla robotu.

petronelag
16. aug 2025

Ale deti budú často choré možno aj o polroka, podobne ako teraz, takže nebude ľahké nájsť si miesto ani o pol roka.

lienka.7
16. aug 2025
@mamina7070

@lienka.7 mozno ano a teraz sa kamoska zapoti pri vyplateni dovolenky a odvodov

@mamina7070 nemusi jej vyplatiť nič. Resp.ano, vyplatí jej, a ona jej to vráti cash naspäť. Ako sa to v takýchto prípadoch normalne robí. Ci si myslíš ze pri fiktívnych zamestnaniach im ešte preplatia XY dní dovolenky a odvody z toho vrátane dane? 🤣

mamina7070
16. aug 2025
@lienka.7

@mamina7070 nemusi jej vyplatiť nič. Resp.ano, vyplatí jej, a ona jej to vráti cash naspäť. Ako sa to v takýchto prípadoch normalne robí. Ci si myslíš ze pri fiktívnych zamestnaniach im ešte preplatia XY dní dovolenky a odvody z toho vrátane dane? 🤣

@lienka.7 nie jej ale odvody statu

za tych 7+ rokov a tri materske sa jej nazbierala predsa dovolenka ved na to celom je to postavene predsa

ale je to jedno, len nech nikto nepise ze nas stat nepodporuje matky

anonym_92a3ce
16. aug 2025

O com rozmyslas? 430 alebo 1500? Preco chces ist za ten miniplat robit???

petronelag
16. aug 2025
@anonym_92a3ce

@anonym_92a3ce Ale má to aj výhody je to polovičný úväzok, nazbiera prax, bude pri svojich deťoch, za výdatnej pomoci manžela by sa to možno dalo. Podpora bude aj tak len krátku dobu.

lienka.7
16. aug 2025
@anonym_92a3ce

@anonym_92a3ce žeby preto aby získala aspoň nejakú prax a obnovila si pracovné návyky? Malo? Jaj, zabudla som. Radšej byt potom doma a nadávať na stat, ze? Mam presne takuti susedu, ktorá sa nám všetkým "sprostym" smiala ze co sa trepem do prace, ako ona krásne pumpla stat. No, to áno, ale už 3 rok je doma nezamestnaná a nadáva na stat aká je sviňa ze nepodporuje matky. No nikto jej neukázal odchádzať z prace a čerpať si "peknu" podporu. Bolo to len jej rozhodnutie. Nikto súdny totizto nedava z prace vypoved len tak.

lenuska9999
16. aug 2025

@anonym_autor len nezabudni pred nástupom na podporu obnoviť apson na jeden deň nemocenské poistenie, tj napríklad čerpať dovolenku a až potom rozviazať pracovný pomer. Čo sa týka tvojej dilemy- ostala by som na RD a potom využila podporu a dovzdelala sa pomocou kurzou atd. Práca za 400 v čistom je žart, hoci by bola len na pól úväzku. Takýchto nizkoplatenych pozícii je dosť na každom rohu, o nič neprídeš

Strana
z3