icon

Práca na polovičný úväzok verzus podpora

16. aug 2025

Ahojte mamičky, mám takú dilemu, dostala som ponuku nastúpiť na polovičný úväzok ako vedúca školskej jedálne. Výhody: môžem niektoré veci robiť aj z domu,
Získam prax (po škole som pracovala rok v zahraničí mimo môj vyštudovaný odbor a potom som otehotnela)
Budem pracovať v škôlke , kde budem mať aj deti , čiže ich viem vyzdvihnúť
Žiadne náklady na cestovanie, nakoľko je to v našej obci .
Nevýhody: nízka mzda (430 eur mesačne v čistom )
Najmenší synček (2 r a 5m) sa bude možno ťažsie adaptovať v škôlke
Deti bývajú častejšie choré (5 rokov, 3 roky a 2 roky)
V prípade choroby u kuchárky alebo pomocnej sily budem musieť zastupovať kuchárku /pomocnú silu (vraj kuchárka nebýva vôbec chorá, ale tak môže sa stať)
Ak deti budú choré, viem nejakú prácu vykonať z domu, no niečo musím vybaviť osobne v škôlke a deti veľmi nemám komu nechať , babky, dedkovia ešte pracujú.

Alebo môžem ešte ostať do marca 2026 doma na RD a nastúpiť na podporu, ktorá by mala byť dosť vysoká (cca 1500 eur ). Popritom by som si chcela cez úrad práce urobiť niekoľko kurzov - účtovanie, ekonomická angličtina a pod. Ale bojím sa, či nebude problém po podpore nájsť si prácu .

Čo by ste robili vy ? Ďakujem za každú odpoveď. Poprípade, ak ste tu niektoré vedúce školskej jedálne, je to výhodná práca? Ďakujem

Strana
z3
aurora33
17. aug 2025
@anonym_d2d0b7

@aurora33 ty by si radšej nastúpila?ked môže byť doma za 1500?Teraz jej naslubuju aj modré z neba, keď to nemá kto robiť a za 2 t otvárajú.Potom uvidi realitu 3 deti veď to bude nonstop choré.

@anonym_d2d0b7 nie. Ale ja nie som v jej situácii. Ja by som sa vrátila na svoje staré miesto. Ale čo považujem za dôležitejšie, nikdy by som nemala tri deti s niekym, na koho sa nemôžem spoľahnúť ani len pri blbej OČR. Pretože podpora konci po polroku a potom čo?

lienka.7
17. aug 2025
@aurora33

@lienka.7 ale musela by pracovať, asi to jej vadí.
Skôr sa bojím toho, že ak tu prácu vezmem ,tak to nebudem popri deťoch zvládať. Na OCR jednoducho nemôžem ísť, musím minimálne vytvoriť jedálniček a následne objednať tovar ( Toto musela predchádzajúca vedúca spraviť, aj keď ležala v nemocnici). Čiže aj keď budú deti choré, svoju prácu si musím spraviť

Asi ďalšia, ktorá má muža len na okrasu. Čiže porodila tri deti (reťazovka, vieme prečo) a teraz, keď sa končia dobre časy, tak jej začína horieť za zadkom, pretože jej dochádza, že s pomocou od muža nemôže rátať.

@aurora33 presne, konci jej sladké nič nerobenie doma, neponúkajú jej 1000€ na 50% tak je oheň na streche. Medzi nami, neviem za co by jej to aj mali vlastne ponúknuť. Je na tom horšie ako taky absolvent. Ma EKO školu, ale poriadne uz nič nevie (chce kurzy cez UP z toho, čo ma vlastne vediet) To, ze potenciálnymi zamestnávateľovi vlastne ani co ponúknuť, to je jedno. Ona ma predsa deti a potrebuje peniaze! Otec deti asi neexistuje, lebo všetko je na nej. A inak sa mi paci ten stále sa tu opakujci argument, že musím ísť na UP, lebo predsa deti budú stále chore. A to budú chore len toho pol roka ci ako?

tamitamitami
17. aug 2025

Ak budeš najbližšie 2-3 roky riešiť deti iba ty tak zober túto ponuku. Ťažko sa ti bude hľadať práca kde budeš mať takéto benefity. Ľahšie sa ti budú riešiť choroby keď budeš mať možnosť HO, polovičný úväzok ti dá zase možnosť tráviť čas s deťmi. Užiť si ešte 6 mesiacov doma za 1500€ je fajn len čo potom ďalej?

My to máme doma podobne. Ja robím na polovičný úväzok, 100% HO, výplatu mám lepšiu ale na začiatku to tiež nebola až taká sláva.
Keďže riešim všetko okolo dcéry výhradne ja tak je to pre mňa ideálne riešenie.

autor
17. aug 2025

@lienka.7 sladké nič nerobenie? Asi nemáš deti, nie si v mojej koži, nevieš, ako to doma s deťmi mám, nechápem, ako môžete niektoré písať také veci, pričom daného človeka vôbec nepoznáte 🙂 a nehovorte, že kebyže ste v mojej koži tak o podpore ani nepremýšľate 🙂 jasne, že mi vtedy nerobilo problém pracovať od rána do večera, keďže som nemala žiadne záväzky, deti . Ale teraz nemôžem pozerať iba na seba, mám rodinu a myslím prvotne na nich. Takže prosím, to že som mnou nesúhlasíte sa dá vyjadriť aj slušnejšie a nie takto útočne. Manžel nemá problém pomôcť, ale chodí na týždňovky, takže ak deti ochorejú v strede týždňa tak on sa domov nedostane za hodinu ani dve.

marca12
17. aug 2025

Ostala by som na podpore.

marca12
17. aug 2025
@anonym_autor

@lienka.7 sladké nič nerobenie? Asi nemáš deti, nie si v mojej koži, nevieš, ako to doma s deťmi mám, nechápem, ako môžete niektoré písať také veci, pričom daného človeka vôbec nepoznáte 🙂 a nehovorte, že kebyže ste v mojej koži tak o podpore ani nepremýšľate 🙂 jasne, že mi vtedy nerobilo problém pracovať od rána do večera, keďže som nemala žiadne záväzky, deti . Ale teraz nemôžem pozerať iba na seba, mám rodinu a myslím prvotne na nich. Takže prosím, to že som mnou nesúhlasíte sa dá vyjadriť aj slušnejšie a nie takto útočne. Manžel nemá problém pomôcť, ale chodí na týždňovky, takže ak deti ochorejú v strede týždňa tak on sa domov nedostane za hodinu ani dve.

@anonym_autor Ja som sa vzdy chopila kazdej prace a aj za minimalny peniaz,nikdy som nebola nezamestnana,pocas skoly som brigadovala a preto ti pisem,ber tu podporu. Narobis sa v zivote este dost a peniaze su potrebne.

anonym_06eaa5
17. aug 2025
@lienka.7

@aurora33 presne, konci jej sladké nič nerobenie doma, neponúkajú jej 1000€ na 50% tak je oheň na streche. Medzi nami, neviem za co by jej to aj mali vlastne ponúknuť. Je na tom horšie ako taky absolvent. Ma EKO školu, ale poriadne uz nič nevie (chce kurzy cez UP z toho, čo ma vlastne vediet) To, ze potenciálnymi zamestnávateľovi vlastne ani co ponúknuť, to je jedno. Ona ma predsa deti a potrebuje peniaze! Otec deti asi neexistuje, lebo všetko je na nej. A inak sa mi paci ten stále sa tu opakujci argument, že musím ísť na UP, lebo predsa deti budú stále chore. A to budú chore len toho pol roka ci ako?

@lienka.7 Ty máš, prosím koľko detí, keď žene s troma malými napíšeš, že jej končí sladké ničnerobenie???🙈

lienka.7
17. aug 2025
@anonym_06eaa5

@lienka.7 Ty máš, prosím koľko detí, keď žene s troma malými napíšeš, že jej končí sladké ničnerobenie???🙈

@anonym_06eaa5 jezisi, prepáč, ja som uplne zabudla, že o deti a domácnosť sa starajú len matky na RD. Za tie ostatne, co chodia do prace to vykonáva samozrejme ich služobníctvo. 👌

lienka.7
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nenapisala som ti jeden jediný komentár útočný, tak tu zo seba nerob laskavo nejakú obeť. Napisala som ti, aby si v pohode a na podporu, lebo potom už deti samozejme chore bývať nebudú a v tej tvojej dedine zoženies urcite v pohode polovičný úväzok za 700€, ako si predstavuješ.

michelle567
17. aug 2025

Ja osobne by som si po RD vybrala tu podporu a potom našla normálnu prácu za normálny plat, žiadne znížené úväzky

morusha
Autor odpoveď zmazal
morusha
17. aug 2025

@anonym_autor Ja by som na tvojom mieste brala podporu.

subartic
17. aug 2025

No ja ako zamestnávateľ som prekvapená z toho , koľko žien by vybralo podporu .
Ak by si u mňa bola na pohovore a dozvedela by som sa že si dala výpoveď z pôvodnej práce a čerpala podporu , rovno tvoj životopis odložím , za okolností že si zdravá .
Podstatne vyššie šance by si mala u mňa a mnohých ak by si nastúpila na polovičný úväzok , pracovala a potom keby ti deti troška podrástli si hľadala inú prácu . Zrejme si neuvedomuješ aké benfity ti zamestnávateľ ponúka pri troch malinkých deťoch ,nemusíš cestovať , deti máš pri sebe, máš aj možnosť HO a večere v podstate zadarmo . Ty vôbec nerieš 430 eur , ale možnosti a benefity čo máš preboha .
Ak vezmeš podporu 1500 eur po pol roku ako čo ? Si uvedomuješ že potom ak by si si aj našla prácu s vysokou pravdepodobnosťou to nebude v dedine ale niekde v meste ? V ideálnom prípade ráno tri deti obliekať , zaviesť do školy , škôlky a potom spotená utekať do práce , z práce z vyplazeným jazykom pre nich aby si stihla záverečnú ?
Ja naozaj neviem nad čím vôbec uvažuješ z dlhodobého hľadiska .

lienka.7
17. aug 2025
@subartic

No ja ako zamestnávateľ som prekvapená z toho , koľko žien by vybralo podporu .
Ak by si u mňa bola na pohovore a dozvedela by som sa že si dala výpoveď z pôvodnej práce a čerpala podporu , rovno tvoj životopis odložím , za okolností že si zdravá .
Podstatne vyššie šance by si mala u mňa a mnohých ak by si nastúpila na polovičný úväzok , pracovala a potom keby ti deti troška podrástli si hľadala inú prácu . Zrejme si neuvedomuješ aké benfity ti zamestnávateľ ponúka pri troch malinkých deťoch ,nemusíš cestovať , deti máš pri sebe, máš aj možnosť HO a večere v podstate zadarmo . Ty vôbec nerieš 430 eur , ale možnosti a benefity čo máš preboha .
Ak vezmeš podporu 1500 eur po pol roku ako čo ? Si uvedomuješ že potom ak by si si aj našla prácu s vysokou pravdepodobnosťou to nebude v dedine ale niekde v meste ? V ideálnom prípade ráno tri deti obliekať , zaviesť do školy , škôlky a potom spotená utekať do práce , z práce z vyplazeným jazykom pre nich aby si stihla záverečnú ?
Ja naozaj neviem nad čím vôbec uvažuješ z dlhodobého hľadiska .

@subartic ale no, vsak je predsa nezavid ako ja 🙈🤣 ale nie, vidíš aspoň ako uvažujú Slováci... 99% z nich nikdy 1500€ len tak nedostanú, to je celá veda. Ďalej, resp. co bude o 6 mesiacov už ale nerozmyslaju. ona tu absolutne nevidí aké neskutočne výhody by mala, ona vidí len to, ze jej ponúkajú "iba" 430€. Ako som písala, mam susedu, ktora je takto už 3 rok doma. Nas blbky, co sme šli do prace a nie na UP "velice mudro" poucovala, aké sme trúby a nevyužili sme takúto jedinečnú príležitosť. No a teraz nadáva na stat a zamestnávateľov, ze ako diskriminuju matky s malymi deťmi, lebo ju nikde nechcu zamestnať (samozrejme s jej podmienkami práca od 8-15, lebo vsak deti a teda min.1500 v čistom, lebo ma predsa deti, kt.su samozrejme na 1 mieste, muz pomôcť nemôže lebo pracuje). Ale to, ze po RD sa mohla v pohode vrátiť do prace, ale vybrala si radšej vypoved a UP, o tom uz samozrejme pomlci.

bonboniera
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
Odpoveď bola odstránená
bonboniera
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
Odpoveď bola odstránená
bonboniera
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
Odpoveď bola odstránená
yoginka231
19. aug 2025

Ak nemáš nič lepšie tak chod do práce. Ja osobne by som na podporu nešla.Ak máš možnost výberu tak určite práca.

dota6
19. aug 2025

Ach, čo by som dala za to, keby sa mi práca takto sama hodila k nohám 😇😹 mne počas rodičovskej skončil pracovný pomer na dobu určitú a už obieham pohovory. A teda cítim tu konkurenciu okolo. Slobodní, bezdetní, mladí. Ja by som tú prácu skúsila. No ty vieš najlepšie, čo je pre teba najvýhodnejšie.
PS: Pracovala som na Upsvar a teda kurzy majú prísne podmienky a môžeš mať len jeden kurz preplatený úradom práce. A tiež nie všetky kurzy sa schvaľujú. Ide hlavne o nedostatkové profesie a profesie, kde je vysoká pravdepodobnosť, že sa po skončení kurzu aj uplatníš.

Strana
z3