Práca na živnosť
Baby poradite mi? mam celkom fajn pracu opatrujem, no som na zivnosti a platim si 85 eur zdravotku, neoplati sa mi lepise prihlasit sa na UP? bude neskor rozdiel napr v dochodku?
Plus podam danove priznanie v marci a potom, ci je to fuk? dakujem za mile a pozitivne rady 🙂
Pokial si platis iba zdravotku, tak neviem aky dochodok cakas.
Cize chces zarabat, nic neodvadzat a stat (UP) nech plati odvody, spravne?
@tahomi tak tak spravne 🙂
ak si živnostník tak ťa na ÚP nezaevidujú
@vilmuskavilma UP by ti aj tak platil iba ZP, takže s dôchodkom v takom režime nepočítaj. Na ten si musíš zarobiť sama.
Platenie zdravotného poistenia nemá vplyv na výšku dôchodku. Nakoľko si neodvádzaš odvody do soc. poisťovne, tak sa ti neráta ani odpracovaná doba.
Píšeš že opatruješ.
Fyzická osoba, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, je dôchodkovo poistená, ak:
- nie je poistená z iných dôvodov (napríklad zamestnanie, výkon samostatnej zárobkovej činnosti)
- jej nebol priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo nedovŕšila dôchodkový vek.
Bližšie informácie o sociálnom poistení osôb vykonávajúcich opatrovanie poskytuje Sociálna poisťovňa.
Do dôchodku sa ti počítajú len roky kedy platíš odvody do sociálnej poisťovne. Keď si na úrade práce, tak ich nik za teba neplatí. Ak si ich neplatis sama, nedostaneš ani nemocenské dávky, ak by si bola PN. Takže, odporúčam platit. Ak si chceš zvýšiť dôchodok, tak sú založ tretí pilier a spor si.
Uniklo mi nieco, ak si myslim, ze na Slovensku sa zo zivnosti platia aj odvody do socialnej poistovne? Zeby mala autorka zahranicnu zivnost?
1 rok to neni povinne ;)
Diky, baby, uz v tom neidem, nevedela som.
@matabb73 a mozem sa Ta opytat, treti pilier sa moze platit aj ked si na UP a kolko to cca vyjde? dakujem Ti 🙂
@vilmuskavilma môžeš si ho platiť aj keď nepracuješ. Minimálna výška je 15 Eur, ale môžeš platiť koľko chceš.
@martinp288 ale nepocita sa zivnost aspon do ''odpracovanych rokov'' aj napriek tomu ze sa ten prvy rok zivnosti neodvedu odvody do SP?
@bublinka1426 nie, neplatis, nie je co zapocitat, to by si si mohla kazdy rok zalozit a zrusit zivnost, na SK by sa aj taki nasli. My budeme platit a oni v ramci solidarity dostavat dochodok aspon minimalny
@bublinka1426 Neráta sa to. Ráta sa iba doba keď je platené poistné. Tiež som si dlho myslel že sa to ráta.
@matabb73 Minimálna výška príspevku nieje. Áno nastavuje sa 15€, je to pre dosiahnutie max. sumy (180€) ktorú si môže sporiteľ uplatniť pri daňovom odpočte, alebo ako a to presne volá 🙂.. Ak by aj celý rok sporiteľ neposlal žiaden príspevok, nikto to vymáhať nebude.

ak máš prácu prečo sa chceš hlásiť na úrad práce? dôchodok - ak si neplatíš odvody do Sociálnej poisťovne tak sa ani nepočítajú odpracované roky, čiže či si na živnosť bez odvodov alebo na ÚP je to z hľadiska dôchodku to isté