Práca sanitárky - osobné skúsenosti

27. júl 2022

Baby pracujete niektorá ako sanitárka? Celkom vážne uvažujem nad touto prácou, ale neviem či by som to ako žena fyzicky zvládla, nemám moc silu v rukách. Tak by som rada vedela vaše názory, prípadne mi napísali tie, ktoré pracujú ako sanitárky.
Veľmi pekne ďakujem 🙂

joesvk
27. júl 2022

Skúsiť treba, ak máš vzťah k ľuďom.

fiafia
27. júl 2022

Otázka je aj na akom oddelení? Čo o danej práci vieš? Máš vzťah k ľuďom? Vadí ti stolica, moc, vracanie? Je to ťažká práca a rozhodne nie pre kohokoľvek....

autor
27. júl 2022

@fiafia Ja pracujem teraz ako opatrovateľka v domove dôchodcov, takže prebaľovanie mi nevadí. Rada pomáham a vždy som chcela pracovať v oblasti zdravotníctva. Našla som inzeráty na rôznych oddeleniach od pôrodnickeho po detské... Trochu ma ale desí predstava dvíhania pacientov, neviem ako by som si poradila s niekým vážiacim 90 kg.

jaskolka
27. júl 2022

Robila som asi rok ako sanitarka(aj brigáda počas prázdnin). Neviem, čo tak konkrétne chceš vedieť?

autor
27. júl 2022

@jaskolka Aká bola náplň práce? Čo všetko si robila?

joesvk
27. júl 2022

Sama dvíhať pacienta nebudeš. Keď sa v nemocnici polohuje ležiaci pacient, vždy sa snaží ísť k nemu dostupný personál - teda s tebou ešte minimálne sestra, keď je poruke aj ošetrovateľ.

joesvk
27. júl 2022

Sanitárka pracuje so stravou, pripravuje, kŕmi pacienta... Potom pomáha pri hygiene,prebalí pacienta,ale nikdy nie nad svoje sily a možnosti. Prezlieka posteľné prádlo. Umyje stolík a skrinku na veci, ktorá býva pri posteli.
A pomôže sestre, ak niečo treba odniesť niečo niekam napr. do laboratória a pod.

jaskolka
27. júl 2022

Ja konkrétne som bola na internom oddelenii. Tam sme robili hygienu ráno, klasika umývať, prezliecť použité prádlo, pripadne s pacientom ísť do sprchy, pomôcť mi umyť sa, prezliecť, prezliecť mu posteľ. Vždy sme to robili 2,3 osoby, podľa potreby, ak bolo treba manipulovat s ležiacim pacientom. Nikdy to nerobí sanitarka sama.
Potom odvoz špinavej bielizne, priviezt čistú odložiť ju, odnos biologického materiálu, pomoc pri podávaní stravy, kŕmenie pacientov, či pomoc pri jedení, podľa stavu pacientov (pokrajat jedlo, natriet pečivo). Pozbierať riad potom, nakladať ho do tých kovových boxov, v akých nám vozili jedlo.
Ďalej doprovod na vyšetrenia, asistencia podľa potreby (vyzliecť pacienta pomôcť mu zaujať potrebnú polohu pri vyšetrení, obliect)
A vždy podľa aktuálneho stavu na oddeleni, prezliekat postele, odkladať zdravotnícky materiál napríklad do skrine, dezinfekcia stolíkov, posteli, skríň, pomoc pri príjme a prepustení ľudí (na izbu odprevadiť napríklad)
Závisí aj od oddelenia, ina náplň práce je zase na detskom oddelení a iná na šestonedeli.

jaskolka
27. júl 2022

Co sa týka dvíhania, keď sme mali veľmi ťažkého pacienta, tak sme bežne si privolali na pomoc aj doktorov,-mužov, nikdy nebol problém. Pripadne v noci PSS-teda pohotovostnu službu z recepcie.