Práca učiteľky na základnej škole

emmka444
13. jan 2024

Ahojte. Idem si o chvíľu podať prihlášku na vysokú školu a premýšľam ze by som zvolila školu so zameraním učiteľky na základnej. Myslite si ze v súčastnosti je to dobra voľba pracovať ako učiteľka na základnej skole? dakujem😊

lonely66
13. jan 2024

@emmka444 musíš mať k tomu jednoznačne vzťah. inak sa zblázniš. a plat? ani zďaleka nevystihuje to, čo všetko pre deti robíš. takže jednoznačne, ak nemáš vzťah k deťom a učeniu, tak si vyber iný odbor.

ankare
13. jan 2024

@emmka444 Súčasnosť, nie súčasTnosť.

lienka.7
13. jan 2024

@emmka444 urcite nie.

reanda
13. jan 2024

ako pre koho.. pre teba s tymto pristupom skor nie

hradnapani
13. jan 2024

ak mas vztah k detom a vidis sa v tomto povolani, tak urcite ano. ak budu vsetci ohrnat nos nad tymto povolanim, nebude mat naozaj kto tie deti ucit a ako spolocnost padneme este nizsie. Ak sa v tom nevidis, tak to robit nechod, lebo ucitelka, ktora toto povolanie nevykona s vnutornym presvedcenim, to je este vacsia pohroma.

dzulli1980
13. jan 2024

Tvoj pravopis hovorí jasné "NIE" ... a okrem toho, byť učiteľom je poslanie, nie je to biznis, polemika "áno, nie, možno".

rebrambora
13. jan 2024

Co sa tyka platu na SR urcite nie. Ale ak mad pre to vasen, nech sa paci.

bibka_
13. jan 2024

@dzulli1980 Pani, to naozaj?😀 Nemáte čo robiť o pol dvanástej v noci, len deptať dievča, že nemá ísť učiť deti na základnú školu kvôli pár pravopisným chybám?😆Trápne…mimochodom, ešte bude mať 5 rokov na vysokej škole aby sa naučila pravopis😉

dzulli1980
13. jan 2024

@bibka_ Pani, pravopis sa mala naučiť na základnej škole 😉

zuzanockamt
13. jan 2024

@bibka_ Na VŠ má ísť človek, ktorý pravopis už ovláda. Nemá sa ho tam učiť. A už vôbec nie pedagóg. A celkovo štylisticky je ten autorkin príspevok napísaný hrozne.

deti95060810
14. jan 2024

učiť? kľudne...len už teraz si zabešteľuj psychológa...
dnešné deti a ich rodičia sú iné ako pred 30 rokmi...

letfenixa
14. jan 2024

@bibka_ na VŠ ju nik pravopis učiť nebude.
@autorka študuje sa ucitelstvo buď pre prvý stupeň (primarne) alebo pre 2. a 3. stupeň všeobecnovzdelavacich predmetov. Neexistuje odbor učiteľka na základnej.

mooonika1975
14. jan 2024

@dzulli1980 No a učiteľ nepotrebuje nakupovať pre svoje deti ? Alebo si mysliš, ako deti, že učiteľ býva v škole ? Ak je to poslanie, môže to aj zadarmo robiť ? Ako charitu ?

mooonika1975
14. jan 2024

@bibka_ tak pravopis nepotrebuje, keďže pozerám tu, 80% žien neovláda základy , tie kôli a z, s sú úchvatné, už sa nikto nad tým nepozastavuje, lebo nikto chybu nevidí. Takže, ak učiteľ , čo ovláda pravopis, nevedel naučiť toľké "hordy" ľudí, tak pravopis je bezpredmetný. Stačí klasické sčítavanie, aby si vedeli porátať výplatu. Možno do 10😉

letfenixa
14. jan 2024

@mooonika1975 ja sa pozastavujem a vsetky chyby vidim.

daniela242
14. jan 2024

@emmka444 Ak ta práca s deťmi baví, tak si podaj. Učiteľov je malo, pracu budeš mat určite. Moja dcéra chce tiež byť učiteľka, nevyhovaram jej to, lebo vidím na nej odmalička, že k tomu inklinuje a aj prispôsobuje svoje mimoškolské aktivity. Len sa musíš rozhodnúť, či chceš učiť 1-4, alebo si vyberieš nejakú aprobaciu na 2 stupen/ strednú školu.. Neprajne komentáre si nevšímaj, na nete sa všeobecne ľudia radi odbavuju na neznámych ľuďoch. Prajem veľa šťastia!

letfenixa
14. jan 2024

@deti95060810 nepreháňaj.

ibrunova
14. jan 2024

A sú konkrétne odbory, že pre 2.stupeň ZŠ? Nie je to náhodou učiteľstvo konkrétnych predmetov v kombinácii?

jana_eyre_2
14. jan 2024

Áno, určite sa oplatí stať sa učiteľkou, pokiaľ máš vzťah k deťom, pokiaľ ich rada vedies a chces to brať ako poslanie, že vychovavas budúcu generáciu..

treba však mnoho vedieť o prístupe k deťom, podľa mňa je omnoho dôležitejšie ako sa k nim pristupuje ako to, aké vedomosti im odovzdavas(hoci samozrejme nevravím že sú menej dôležité!!!).. totiž u nás sú všetci nastavení na vedomosti, výkon, ale malokto myslieva na to, že v škole je najdôležitejšie deti naučiť žiť v súlade s kolektívom tak aby bolo dobre všetkým.. keď sa o to budeš snažiť a budeš na to myslieť, budeš výborná učiteľka..

No a negatívna stránka veci sa objavuje už v tejto diskusii, budeš asi celý čas bojovať s ľuďmi ktori budú na tebe hľadať chyby, budú večne nespokojní a áno, často aj neprajni.. tak to už chodí, na to sa treba tiež pripraviť..

Ja priznám, že učitelia v škole mojich detí často v správach urobia nejakú gramaticku chybu (vážený rodičia, rupsak atď) avšak neberiem to tragicky.. tragicky beriem keď sa dozviem že učiteľka si robí z deti srandu, z ich výzoru alebo vlastnosti.. alebo že prehliada šikanu.. to sú problémy, nie že niekto urobí chybu.. ďakujem každej pani učiteľke ktorá chápe ako dôležité je deťom vybudovať v škole bezpečné prostredie a snaží sa ich viesť správnym smerom.. to je u učiteľov najdôležitejšie a teším sa ak takých ľudí bude pribúdať..

meca
14. jan 2024

Učiteľstvo je poslanie..Ak máš vzťah k deťom chceš ich niečo naučiť tak chod do toho. Ak len kvôli prázdninam tak ďakujem pekne za takých učiteľov.

diablikovci
14. jan 2024

@meca Je pravda je to vzťah, ale veľmi rýchlo to rodičia vedia pokaziť.

jenn82
14. jan 2024

@bibka_ tam ju pravopis učiť nebudú

mooonika1975
14. jan 2024

@jana_eyre_2 tak tak, to bezpečie, to že dieťa sa môže zdôveriť, predsa je tam skoro celý deň, že kolektiv funguje ako rodina, kde si všetci sice nemusia sadnúť, ale sa spolu rešpektujeme a snažime zlepšiť svoje správanie, to je podľa mňa tiež základ. Ale toto sa krásne dá učiť aj v mš , opakovať na 1-4 . Potom by malo byť samozrejme učenie základ. A tam hľadať alternativne spôsoby učenia, i keď sa tam koľkokrát podkopávajú nohy učiteľom, lebo nestihajú tie kvantá, čo majú.
Mali sme učiteľku na 1-4 a pani učiteľku, jedna išla alternativny spôsob učenia, v kruhu, deti mali možnosť sa vyjadrovať často, trénovali logiku, posúvali hranice myslenia. Druhá učiteľka sledovala , čo všetko sa musi naučiť, to kvantum práce. Pani učiteľka nedávala vôbec ulohy, robili v škole, možno sa učili len základy, ale tie pobrali tak dobre, že im to stačilo. Druhá učiteľka stále len nabaľovala a nabaľovala a my sme nestihali a nestilhali a základy boli preč. Už sme len bežali za rozbehnutým vlakom. Obidve boli fajne, milé, ale každá sa riadila niečim iným.

simsalabim
14. jan 2024

@dzulli1980 aj byt lekarom je "poslanie" a nikto nechce, aby robili za almuznu. Ucitelom rozhodne treba pridat, aby tam pracovali ti najschopnejsi a najsikovnejsi (sampzrejme, treba aj celkovu refomru skolstva). Pri vybere povolania urcite treba zohladnit nielen zaujmy a uplatnenie, ale aj plat. Tie kecy o poslani nikoho nenakrmia.

mooonika1975
14. jan 2024

@simsalabim presne, už keď začne niekto poslanim, až mi je zle, akoby učiteľ nemohol chodiť dobre oblečený, alebo na dovolenky.

zuzanockamt
14. jan 2024

Presne tak, je to zamestnanie, ktoré má človeka živiť. Ak chodím do práce a dostávam za to peniaze, z ktorých platím bývanie, oblečenie, jedlo, atď., tak to je zamestnanie.

sella38
14. jan 2024

Tiez sa mi jezia chlpy pri spojedni... je to poslanie.
Ano, ucitel musi mat vztah k detom, vediet sa k nim sklonit, vediet s nimi pracovat, kedze pracuje so zivou bytostou, nie s kusom zeleza za pasim vo fabrike... Ale! co tym vasim "poslanim" vlastne myslite?
Lebo pokial nebudu v skole dobre podmienky pre pracu, pokial nebude mat ucitel dostojny plat, pokial sa nebudu rodicia spravat k ucitelovi s respektom a viest k tomu aj deti.... tak v tych nasich skolach nebude jedneho poriadneho ucitela, nadseneho pre svoju pracu....

reanda
14. jan 2024

ak je pre niekoho ucitelstvo poslanim, tak sa nebude pytat, ci 'sa to oplati' .. samozrejme, ze nikto netvrdi, ze ucitelia maju pracovat za almuznu a ze je v poriadku, kolko zarabaju.. ale z autorkinho prispevku je, myslim, dost jasne vidiet, ako k tomu pristupuje
a ucitelstvo a skolstvo sa bude v nasledujucej dobe velmi menit, takze pri planovani do buducna sa neda s nicim naisto pocitat, ako to bude.. pocitat moze kazdy jedine so svojim pocitom, ze v tomto povolani je jeho miesto, bez ohladu na to, co sa ako 'oplati'

reanda
14. jan 2024

a mmch - kazdu pracu ma clovek vykonavat ako svoje 'poslanie'.. robit ju s radostou a preto, ze je to to 'moje', co ma bavi, naplna a co robit viem.. ale to je malokto schopny pripustit, ze takto to funguje.. vacsinou ludia povazuju to, ze niekto robi pracu, co ho bavi, za jeho 'velke stastie' a my ostatni, co take stastie nemame, musime proste makat pre prachy a vyberat si job podla toho, 'ci sa to oplati' .. a ved kto by inak vynasal smeti a utieral starym a nevladnym zadky, ved to predsa nikoho bavit nemoze 😀

kristina.jo
14. jan 2024

@jenn82 ak bude studovat ucitelstvo pre primarne vzdelavanie, tak pravopis ju budu ucit az-az..... 😉 Navyse studium konci statnou skuskou z jazyka slovenskeho....