Práca v Rakúsku po 45-tke so základnou nemčinou
Išli by ste pracovať po 45-tke do Rakúska cca 450 km cestovať ak ovládate len základy nemčiny? Teda maturita z nemčiny je, ale roky dozadu. A bolesti chrbtice k tomu. Opatrovaný je chodiaci ale sedieť toľko km v aute. Alebo radšej hľadať prácu tu?
@kiki68 neviem sa vôbec rozhodnúť. Pán je chodiaci, ale zase ďaleko od rodiny a najviac mám obavy z cestovania
Mám strach že tu si prácu nenájdem tak platenú
Nešla by som, je to fyzicky aj psychicky náročné, práca 24/7 a ak nevieš jazyk, sú aj iné cesty ako si zlepšiť jazyk ako robiť "slúžku" niekomu.
@martinka17 to je pravda. Raz som bola, nedobré spomienky. Len teraz je to cez kamarátku, veľmi dobre miesto, solídna rodina. Preto tak veľmi rozmýšľam. Inak by ma už ani nenapadlo tak daleko vycestovať
Teraz som bez práce momentálne
Skusit to mozes, ale vies ako to je, nie si v Pflegeheim, nikto sa nebude pozerat na to, ze potrebujes pomoc pri manipulacii toho klienta.
Ja by som sa informovala, ci klient vie sam vstat/ kolko vie sam prejst. Ma klient bezbarierovy byt? Ako je riesena kupelna, wc. Toto by bolo pre mna smerodajne. A potom sa rozhodnut. Ak to je Klient ako ja poznam tu par ludi, co chcu spolocnost a platia si Pflege, tak super. Ale ak to je take ako tu je jedna pani, co sice chodi, ale sama nevstane, stale sa chce prezliekat, robi blbosti ( chce varit a uz nevie), tak to ani za 5k netto nepojdem robit. To je tak na znicenie tela. Aj tam maju stale niekoho noveho na turnus. Ja v AT zijem roky a to tu vidis okolo tie pripady. Hlavne ked si na vidieku.
@kiki68 on je pán 90 ročný ale chodí sám a veľa oddychuje. Tam sa hlavne varí a teda chystá jedlo, hygiena. Liekov málo, psychika ok. Kľudný. Robí tam kamarátka, ona chodí ešte do inej rodiny, takže tahá vkuse a potrebuje k sebe niekoho.
Tak potom aj ano, mozes skusit a ked tak po turnuse povies nie. Tak by som to aj komunikovala, ze chces Probemonat.
@kiki68 ďakujem. Tiež som tak myslela, že dohodnem na skúšku, či to dám všetko a uvidím. A ty keď tam žiješ, oplatí sa to ešte slov.opatrovateľkam vôbec? Myslím v rodinách.
Ak mas bolesti chrbtice,tak velke NIE..aj ked je osoba chodiaca,je to praca dost narocna..a plus tvoja chrbtica sa ti zhorsi po cestovani...dlhe hodiny sediet v aute auch...
To neviem, ale je ich tu stale vela. Tak sa to asi oplati
@kiki68 to je konkrétne Bad Ischl
No ved tam je aspon krasne. Platovo to bude tak ako si dohodnes. Ked uz tak budes v peknom prostredi.
Kopec tych zien ale aj byva tu v okoli a domov idu len raz za 3 mes. Inak maju nejake ubytko tu po okoli. Co chapem, lebo behat stale je unavne.
@alenamihal áno 😞. Zdravie máme len jedno. Tú nemčinu by som oprášila, len mi prišla nečakane takáto ponuka zrovna v čase, keď som bez práce a potrebujem to nejako zmeniť. Nuž, s týmto obmedzením je to ťažké pre mňa, keďže celý pracovný život som robila len so seniormi. Neviem, kde inde by som sa uplatnila v tomto veku a s týmto zdr.stavom. A aj odlúčenie od rodiny ťažšie znášam. Ale robila som už takto v AT, nie síce dlho len to bolo blízko.
pán má 90rokov, stať sa môže čokolvek...ako zavoláš RZP ak mu bude zle napr.odpadne, ostane v bezvedomí? ak by to boli deti ok nemčinu sa naučíš popri práci, ale pri pánovi čo má 90rokov sa toho veľa nenaučíš a nebudeš mu vedieť ani pomôcť....tam treba občas ísť aj k lekárovi, teba sa bude pýtať....prácu nájdeš aj na Slovensku, choď do Tesca, do DD a DSS berú stále a popri tom si urobíš opatrovateľský kurz....práca to nie je ľahká, zase na druhej strane záleží akých klientov máš a ste tam 2 na 1 oddelení....čiže ak niečo, vieš všetko poriešiť a si na Slovensku...platovo to s príplatkami a nadčasmi bude porovnateľné s tým Rakúskom a budeš doma....rozdiel len v tom že tam to bude 1 klient a v domove ich máš 35-40 a ste na nich 2, ale zase sa robia len základné veci ako hygiena a kŕmenie ak sú tma klienti ktorých treba kŕmiť....
Poznám 50 - 60 ročné ktoré pracujú ako chyžné, v 4 - 5 hviezdickovych hoteloch to je náročné ale v malých penziónoch si pochvaľujú, možno by som hľadala niečo v Gastronómii alebo sklady
@mogaa ja som v AT opatrovala pani, volala som zachr.3x za týždeň (teda ja raz, ona 2x),samozrejme zbytočne, ťažký psych.stav. Ja si zase pomocou prekladača, slovníka viem poradiť. V DSS u nás som pracovala roky. Tam nemám v úmysle sa vrátiť. Tam sa nedá vyhnúť fyz.záťaži. Ešte zvažujem opatrovanie na SK v rodine, ale pri mobilnom človeku. Len mám obavy, či také dokážem nájsť. Napr.raz dávno ma kontaktovali k nevidiacemu - to som ale mala vtedy prácu a bola na tom lepšie s chrbticou. Ono sa možno dá aj u nás, len neviem ako nájsť. Nie všetci potrební sú mobilní, kde treba fyz.silu.
.... Oprava, nie všetci potrební sú"imobilní"
@kvoli ďakujem pekne za nápad 👍. Toto by možno stálo za vyskúšanie. A ako sa po to dostali? Inzeráty?
@kvoli myslím tá chyžná. Pohyb potrebujem, nie však jednostrannú zaťaž
Tak ja som tuto pracu robila popri vs skole ,nebola to taka narocna praca,45 nie je vela a 450 km tiez nie,ja mam domov 300km a ked idem po mamu tak to musim dat 600km s otočkou….Neciem podla mna lepsie ako niekde za pasom,zalezi aj od pacienta ak nie je dementny alebo psych chory a k tomu je chodiaci,preco nie?Zaklad NJ ti postaci,zazila som rozne opatrovatelky s rôznou nemčinou.Naor poznam aj opatrovatelku kt robi na Sk tieto turnusy a ma vyse 70rokov a babku leziacku,Co ta tak odradza alwbo coho sa bojis?
@dobryden môžem napísať ip?
Kludne
Väčšinou cez známosť a ked uz tam boli oslovili osobne iny hotel ked v prvom neboli spokojné, ono to je jednoduchsie nez sa zda, pretoze v Gastronómii v AT chybaju ludia, skus pozriet stranku hogastjob.com, posli životopisy v nj a uved ze jazyk ovladas na urovni A1, poznam ludi co su tam roky a dorozumievaju sa cez prekladac. Ja osobne by som isla najprv do 4 *, aj ked je to makacka ale naberies prax a v takych veľkých si nedovolia ukracovat ta o plat, v menšom sa vacsinou robí rano, poobede pauza a vecer napriklad do kuchyne pomáhať. Skus pozriet oblast Tirol a Salzburgenland, tu pri hraniciach nie vzdy davaju ubytovanie.
Nie, je to uz moc daleko, jazyk nevadi ale diaľka plus ak nevládzes radsej ber iný job.

Sa ides znicit uplne? Ako nejaka lahka praca, ale toto nie