icon

Práca v tehotenstve alebo predčasná PN?

26sonulka11
30. sep 2019

Ahojte, mam dilemu. Som v 24tt, mávam občasné krče, občas ani neviem ze som tehotná. Do kolkeho TT ste robili? Kedy ste šli radšej na pn? Podľa mojej obvodnej by som už mala ostať avšak, necítim sa až tak zle žeby som musela sedieť doma. Ďakujem za rady.

Strana
z2
lucinka1988
30. sep 2019

@26sonulka11 veľmi závisí aký typ prace vykonávaš..Pokial ide o manuálnu prácu alebo prácu na smeny, je to na zváženie. Ja som mala (mám) prácu v kancelárii, pracovala som až do nástupu na MD- 36.tt, odvtedy bez prestávky z domu a fungujem tak doteraz aj na RD. Ja som si nevedela predstavit byt iba tak doma, čas pred porodom som využila efektívne. Kebyže mám ale iný typ prace, asi by to tak nebolo, zdravie a psychická pohoda je aspoň v mojom rebríčku hodnôt nadradená nad všetko ostatne a žiadna praca by mi nestala za to, aby to bolonejakym spôsobom narušené. Toľko môj názor..

nasasa_1
30. sep 2019

Tak treba isto brat aj nazor doktorky na to, to je prva vec, druha vec je zase to ako sa citis ale ak mas fyzicky narocnu pracu tak si myslim, ze by mozno nebolo zle dat aj na radu lekarky aby sa proste nestalo nieco zle

mogaa
30. sep 2019

@26sonulka11 tehotenstvo nie je choroba😉 záleží akú máš prácu a akého gynekologa.....ak nemáš fyzicky náročnú prácu a žiadne ťažkosti tak kludne môžeš robiť do nástupu na materskú...

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
eliskadad1
30. sep 2019

@26sonulka11 ešte stále chodím do práce a to mám 14.11. termín. chcem končiť až mesiac pred pôrodom, to znamená že od 14.10. ostanem doma. a ako ti už babuľky napísali, veľmi záleží od toho, akú prácu vykonávaš. ja sedím len za pc, takže to zvládam úplne v pohodičke.

sivana09
30. sep 2019

Ja mam pracu v kancelárii pri počítači, takze som pracovala cely cas az do nástupu na matersku... S tym, ze som si pred materskou este vybrala zostavajucu dovolenku

domisha02
30. sep 2019

Ja som mala manuálnu prácu bola som doma od 3 mesiaca mne hrozil potrat takze ma hned vypisal gynekológ velmi zalezi od toho aku pracu máš ako píšu ostatný ako sa cítiš..mozes kludne zostať az do nástupu na matersku je to individuálne..

titla
30. sep 2019

Ja som pracovala v kancelarii za pocitacom a na MD som sla v 34tt. Posledne tyzdne vsak uz bolo pre mna narocne sediet tak dlho za PC, velmi ma z toho bolel chrbat, i ked som si robila caste prestavky a chodila som na cvicenia pre tehotne. Napriek tomu som rada, ze som nemusela na PN (bolo obdobie ked to tak vyzeralo). Nakoniec som porodila v 39tt a byt doma tych 5 tyzdnov do porodu bolo pre mna akurat.

anna_maria1
30. sep 2019

@26sonulka11 pracovat mozes dovtedy, pokial budes vladat. Ale vacsinou mesiac pred porodom uz zeny ostavaju doma, lebo maju na to narok. Musis si ty premysliet, kedy chces skoncit v praci.

26sonulka11
autor
30. sep 2019

Baby, robím za kasou, cely deň bud sedím alebo stojím na jednom mieste. Lenže, cez pas musím predsa len basy vody preniesť alebo bedne piva, problém je ale ten, že mi tvrdne brucho a mávam občasné krče (podľa doktorky kontrakcie) inak sa vôbec zle necítim, to ze som unavená cez to sa dá preniesť. Gynekologicka je proti tomu aby som robila aj keď baby je v poriadku, len bruško mi tvrdne a zo začiatku tehu som krvacala, sem tam sa mi aj teraz stane ze dva dni po sebe si nájdem na spodnom prádle alebo na intimke krv. Som už 2tyzdne doma skrz anginy a môžem si poklopat brucho mi netvrdne, ako náhle však niečo prenášam alebo ako dnes som sedela u obvodnej lekárky 3h kým ma vzala skrz ľudí tak som brucho mala ako skalu. Magnézium užívam pravidelne

domisha02
30. sep 2019

@26sonulka11 na tvojom mieste by som zostala naďalej na pnke aby sa nedaj boze nieco nestalo ked aj tvoja gyn.ty radsej odpuruca zostat doma tak radsej oddychuj doma ako neskor ľutovať.

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11 Poziadaj o inu prácu-pre teba vhodnu. Ak ju zamestnavatel nema mozes byt doma so 100% nahradou mzdy. Nemusíš ist na PN a byt obmedzovana vychadzkami.

mogaa
30. sep 2019

@26sonulka11 jedna vec je, ak chce ostať na PN mamička lebo je tehotná, iná ak to odporučí gynekológ lebo je tam diagnóza alebo zvýšené riziko....U teba to riziko je - najskôr si krvácala a stále máš "špinenie" tak daj na gynekologičku - vie prečo je viac opatrná....ona najlepšie pozná tvoj stav a vie posúdiť čo už je riziko a čo nie....

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@evittam toto je to, že pracu inú pre mňa vhodnú nemajú. Skúšala som sa pýtať, aj na to ci nemôžem chodiť len na ranné keďže poobede už má malé kopka o dosť častejšie a intenzívnejšie než do obeda ale nedá sa. Preradiť ma nemajú kde, som v skúšobnej dobe. Od začiatku ako som tam nastúpila vedeli ze som tehu, netajila som to.

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11 Tak ked nemaju tak plati co pisem. Ale všetko pisomne-poziadat o preradenie, ked nie je tak doma so 100% nahradou mzdy.

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@evittam budem mat na to nárok keď mám len skúšobnú dobu? Nevyznám sa moc v zákonoch a v tejto situácii som 1x

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11 Ano. Vid ZP.

mogaa
30. sep 2019

@26sonulka11 čo viem, tak to čo píše evittam sa využíva len v automobilkách a do práce chodiť musíš - presedíš tam v nejakej ich miestnosti celú prac.dobu....ale môžu ti dať robiť čokolvek čo súvisí s predajňou a môže to robiť tehotná - napr.v sklade vyberať nahnité ovocie alebo inventarizáciu(okrem dvíhania ťažkých vecí)

mogaa
30. sep 2019

@26sonulka11 a keďže si v skúš.dobe môžu ťa prepustiť pre hocijakú blbosť okrem toho že si tehotná(teda ako oficiálny dôvod) môžu uviesť že si pomalá alebo čokolvek

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@mogaa veď toto je to, že keďže som v skúšobnej tak ma môžu vyhodiť aj pre úplnú maličkosť, len viem ze nemajú veľa ľudí, že im chýba personál preto ma aj prijali co som sa čudovala. Ako ak mám pravdu povedať, k materskej mi to nič nepomôže nárok nebudem mat žiadny keďže som robila doposiaľ (ako blbec) na dohody.

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11 Na ake dohody si pracovala? Ako dlho? Co bolo za posledné dva roky pred TP? Nakolko aj z dohod sa uz platia odvody ako z TPP.

petuska7792
30. sep 2019

Prve tehu pracovala som do 36tt, s cukrovkou zdvihala som do 5-10 kg uplne v pohode kazdu chvilku. Druhe tehotenstvo do 32tt potom som cerpala dovolenku. Druhe tehotenstvo som stala nonstop na nohach merala som si pocas prace 4x cukor, mala 2 prestavky isla na wc kedy som chcela a robila som tak aby to mne vyhovovalo nie im. Podla mna zbytocne ist na PN ak to naozaj nevyzaduje zdravotny stav ze uplny kludovy rezim je potrebny. Nevladzes? Nerob to.. povedz ze to robit nebudes a hotovo ak nevladzes. Ale naco ostavat doma na PN s vychadzkou na 2 hodiny na niekolko mesiacov?

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@evittam fuf ja som robila na dohodu 3 mesiace potom som prešla do inej roboty na polroka, potom som mala mesiac pauzu, šla som do práce kde ma v skúšobnej dobe skrz tehotenstva vyhodili a tým pádom som 2 mesiace sedela doma kvôli krvácaniu a problémom

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11
Ak chces kvalifikovanu radu napis presne kedy mas TP a co bolo za posledne dva roky pred TP-ake dohody, od kedy do kedy..atd. Malo info-ziadna rada.

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@evittam minulý rok som robila na dohodu o 3zamestnavatelov, 11 mesiacov mam odrobenych, tento rok od januára do apríla som bola na dohode, potom som od mája do júna bola v skúšobnej dobe avšak vyhodili ma začiatkom mesiaca, pokračovala som teda v PN, ktorou som skončila v auguste s nástupom do prace znova na skúšobnú dobu, teraz mi plynie skúšobná doba ktorá by mi mala končiť (vďaka pn) koncom novembra. Keď som si volala na socialku ohľadom aj pn keďže mi vyšla 20e na mesiac, tak mi povedala ze nárok na materskú mat nebudem vďaka tomu ze som nerobila na tpp ale na dohody a zamestnávatelia mi posielali minimálne odvody

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11 Pokial mas narok na PN tak to boli dohody na pravidelny príjem a podla toho co pises budes mat nárok aj na MD. Ked nedosiahne výšku RP po pôrode požiadas UPSVaR o doplacanie do výšky RP.

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@evittam ďakujem krásne lebo ja keď som si volala na soc. Tak mi pani povedala, že nárok nevzniká, keď som sa jej pýtala ohľadom peňazí, pre slobodnu mamičku tak mi povedala, že narok vzniká len v ojedinelých prípadoch a ze mam nárok len na rodičovský príspevok inak nič

evittam
30. sep 2019

@26sonulka11 To ci si slobodna alebo vydatá nema nic s nárokom na MD.
Teraz ma napadlo-pozri pásky, ak z tych dohôd boli platene odvody na NP t.j.boli to dohody na pravidelny príjem tak platí co som uz napísala. Nakolko narok na PN mas lebo uz mas TPP.

janynyna
30. sep 2019

Mňa doktor kvôli práci a hlavne problémom pred tehotenstvom vypísal v 10tt.

26sonulka11
autor
30. sep 2019

@evittam pásky nemám pretože zamestnávateľ nie je ochotný mi ich dat. Momentálne mám zmluvu na dobu určitú, čo je do februára.

Strana
z2