Práca v zahraničí a očakávania od života
Ahojte 🙂) som momentálne v Holandsku a nachádzam sa v rozpoložení myšlienok čo vlastne očakávam od svojho života.Rada by som si prečítala vaše skúsenosti s prácou.Čo robíte, či vás to baví.Ide čisto len o inšpiráciu kedže ja osobne práce vo fabrikách a podobných zoo prác kvôli zdrav.stavu nezvládam.Nepýtam sa na peňažnú odmenu ale skôr na to aké pozície vykonávate či ste spokojné čo všetko ste vložili do toho aby ste boli tam kde ste.Hlavne či máte čas aj na rodinu.A či vás práca baví.Mám 21 a neviem si predstaviť fungovať týmto štýlom ako doteraz.Ťahať 11stky 6 dní v kuse.Trápi ma myšlienka ako sa ľudia venujú svojim blízkym keď su non stop práci.Ďakujem vopred za nejaké vaše skúsenosti 🙂 veľmi mi to pômože pohnúť sa tým správnym smerom.
@lucilaines Kto tu čo kedy napísal, že ja chcem zarábať majlant alebo, že si o sebe myslím, že som úžasná a môžem ísť na pôst riaditela.Ja som spomenula, že mám zdravotné problémy a preto tú prácu nezvládam.Samozrejme rada by som trávila čas aj s priateľom ak teda môžem.Lebo začínam mať pocit, že každý by mal mať asi ten istý životný postup...Hľadám lepšie riešenie ako zas skončiť v nemocnici kvôli robote.Tak pardòn, že nie každý ma prioritu prácu.A nie nemohla som ostať na sk 🙂 pretože musím niečo splatiť a chcela som bývať sama.A z 300 € by som to asi ťažko utiahla.Čo je na tom zlé, že človek hľadá možnosti... nechápem.
@lucia_9 a myslíš si že inde máš kopu voľného času? Manžel je teraz v Izraeli 2 týždenne tam bude. A to sa pred mesiacom vrátil z Bolívie kde bol 2 mesiace, v Júli ideme na dovolenku a po nej odlieta späť do Izraela a potom do Ruska . Z 12 mesiacov v roku je dokopy doma 4 mesiace.
Máš ružové okuliare na očiach.
Ja napríklad som obyčajná predavačka na pol úväzku a vieš prečo? Lebo mi to vyhovuje popri deťoch.
@gertrudka222 Ja sa im ani nečudujem ja mám v pláne tiež návrat... len si chcem niečo našetriť pre lepší štart.
@lucia_9 a mozno toto je problem - ze chces ten volny cas, ale nie si ochotna obetovat nic preto, aby si ten volny cas mala.
Myslis ze ja som nemakala 11 hodin denne? Myslis ze mne ten super job co mam niekto vybavil?
Nie, takto to v zahranici nechodi. Roky som makala tvrdo a dlhe hodiny, aby som bola tam, kde som dnes (a robila som aj predavacku, aj sicku za strojom). A teraz si uz mozem dovolit robit len tych 30 hodin tyzdenne, cize mam dost casu aj na ine. Ale to sa proste nestane len preto, ze ty chces. Ak nieco chces, musis na tom pracovat.
Btw, preco si vlastne nedokoncila tu uzasnu skolu, co si tak ospevovala? A teraz bud uprimna a nebulikaj ze "by nemala uplatnenie".
A bud uprimna aj k sebe - lebo to, co pises a to, co sa da vycitat z tvojich riadkov su uplne protiklady.
@bosorkabb Každý ma tak ako si zariadi.Mne je prednejšia rodina a voľný čas ako kariéra.Ale prečo by som sa ja mala porovnávať s inymi pármy?Nerozumiem.Tiež som non stop v práci ale nevyhovuje mi to pretože môj voľný čas sa skladá zo spánku.Keď sa mi niečo nepáči tak sa to snažím zmeniť.Inak sa ďalej nepohnem.Noačo, že robíš predavačku.Keď mne bude vyhovovať robiť čašníčku... pre mňa zamňa.Mne ide len o to aby som sa cítila dobre.A je mi jedno čo budem robiť ak ma to bude baviť.🙂 to je celé
@lucia_9 no napisala si, ze sa vidis v buducnosti na veducej pozicii, ze chces byt o tretej doma, volne vikendy, ale predavacku ani vo fastfoode robit nechces, lebo je to ako v opiciarni..tak ti len vysvetlujem, ze bohuzial ak chces svoj ciel v buducnosti dosiahnut, tak tie prace “ako v opiciarni” budes musiet robit, a ano aj budes musiet este par rokov tahat prace, v ktorych si dlho, ktore mozno nie su podla tvojich predstav a podobne..ale len na tom mozes v buducnosti stavat, bohuzial na zaklade peknych reci ti nikto pracu podla tvojich standardov neda..a nie koli tomu, ze nemas titul alebo co, ale kvoli tomu, ze momentalne nemas co ponuknut, aby si taku pracu dostala..na tom sa ale da pracovat a nie to obchadzat..a to, ze mas pocit, ze kazdy by mal mat rovnaky zivotny postup, je celkom spravny pocit, pretoze tak to proste v realite funguje..este mas potom druhu moznost, zalozit si vlastnu firmu a podnikanie, prist so super napadom a pracovat sama na seba, ale to je este ovela narocnejsie, ako tato cesta, ktorou sa ti ocividne nechce ist
@lucia_9 pekne ti to napísala
@lucilaines
Každého baví niečo iné, môjho manžela to čo robí.
A jasné môžeš mať voľný čas, dokonca môžeš dať výpoveď a nikde nepracovat. Máš na výber.
Ale nemôžeš mať voľný čas, dobrý plat a sedieť na vedúcej funkcii to nejde dokopy. Určite nie na začiatku. Ak niečo chceš musíš iné obetovať. Nikto nemá všetko.
A iba tak pre zaujímavosť čo by ťa bavilo teda robiť?
Tiez som si pred 10 rokmi o sebe myslela, akymi tazkymi podmienkami som si presla v zivote. Brigadovat od 16tky, nocne, v krcmach, herniach, po skole strazit deti, pred skolou nosit deti do skolok, aby som mala na listok na bus do skoly. Studentska pozicka, zivot bez otca, socialny pripad, juuj no jedna drama by sa dala napisat, keby som to kvetnato opisala. A potom...potom dospejes, spoznas novych ludi, ktori sa v dospelosti uz nehanbia otvorene rozpravat z akych podmienok vysli a zrazu zistis, ze okolo seba nemas nikoho, kto to mal v detstve ci po skole lahke. Kazdy s niecim v rodine bojoval, tyranie, alkoholizmus, chudoba, rozvody, brigady uz pocas strednej na dlhe hodiny, choroby, depresie rodicov. Pristrihni si hrebienok trosku, budem kruta, ale nenavravaj si,ze to mas v zivote tazke lebo si zarabas sama na seba, a ze nemas financnu podporu rodicov. Aj z fabriky od pasa sa mozes vypracovat na veducu smeny, neskor asistenta HR, a neskor aj personaliatku. Aj v lidli z predavacky sa mozes raz dostat do centrali. Ale bez driny a bez vzdelania, to nepojde. Nemusis sa zodrat do umoru, ale svedomitou pracou sa da dosiahnut vela aj bez konexii. A mne sa to velakrat potvrdilo. A nakoniec, ja som sa makackou cele mesiace od rana do noci vysvihla rychlo na vyssie posty, dobrymi vykonmi si ziskala na svoju stranu vedenie, s tym slo hore financne ohodnotenie, viac otvorenych dveri, cize konexie. V ociach novacika budem, och to je ta co sa podlizuje vedeniu, v ociach vedenia som ta, co makala a ked bude treba zamaka. Cize praca praca praca 😉
Zo srdca ti prajem, aby si sa v zivote nasla. Nieco dokazala a na to nieco bola hrda. Zatial mas len kopec pseudomudrych uvah plnych gramatickych chyb a otacas ich v dany rok zivota podla toho, kde sa v zivote nachadzas. Ver tomu, ze bez pokory a prace sa dalej nedostanes. Uz nikdy nebudes mat viac volneho casu, ako ked si odrobis svoje manualne, bez deti a manzela. Na veducu poziciu nemas. Momentalne urcite nie. Kazdy ma nejaky start do zivota. Ja napriklad som v tvojom veku uz mala manzela, byt, studovala VS, pracovala a to som este financne podporovala svojich rodicov. Tak si vyliec traumu, pracuj na svojej osobnosti, maj otvorene oci, vnimaj krasu a jedinecnost ostatnych a ono to pride. Nemaj pocit, ze si nieco zasluzis 😉 dychas, zijes a si zdrava. Podakuj za to a na ostatne makaj 😉
@obsadenemeno Pozri... myslím si, ze je možnosť aj nerobiť 11 hodín denne tak ju hľadám.To, že to nenapadlo iných mňa vôbec nezaujíma.Je takých prác miliòn kde sa končí po 8 hodinách Si predstav, že aj bez toho aby prešlo 20 rokov...Ale ja som na veľa pozícií mohla rovno zabudnúť.Pretože som sa nemala ako dostať do práce na čas ani z práce domov.Alebo si kľudne môžeš cestovať domov ty o polnoci 30km keď posledný bus šiel o ôsmej.Robila som 11 hodín robila som 12 hodín... ale nestálo mi to zato precestovať denne 5 € z 300€ výplaty a čakať na modré z neba kto ma v nedeľu zanesie do práce keď nešli spoje.Ako to už naozaj nepochopím čo sa na tomto nedá pochopiť, že nie všetko je také jednoduché keď nemáš auto a bývaš mimo mesta.To sa jednoducho neoplatí.
Škola? Omrzel ma prístup, že sa pedagòg nedostaví 3 krát po sebe na prednášku.Ďalšia vec.Nenechám si zasahovať do svojich prác a zároveň nebudem projektovať veci za 300€ ktoré nemám šancu zrealizovať.A keď sa prednáška skončila o 9 večer.. znovu som sa nemala ako dostať domov.A necítila som sa tam dobre.Tak som jednoducho odišla.Prehovárali ma kedže som na skúškach uspela medzi prvými ale cítila som to tak, že nie som na správnej ceste.Tým, že nie som študent sa nemusím vláčiť po súdoch kvôli môjmu drahému ockovy.Zarábam sama na seba a nikto mi nemôže nič vyčítať 🙂 pre mňa to bola tá najlepšia voľba.
@lucia_9 jasne, nikoho ineho to nenapadlo, ze najlepsie je robit osem hodin, 5 dni v tyzdni najlepsie desat minut od domu, len teba..a samozrejme vsetci ostatni maju auto k dispozicii aebo byvaju na nejakom lepsom mieste alebo maju viac stastia, lepsich profesorov, lepsiu karmu, mensie zdravotne problemy, lahsi osud..nie, kazdy ma komplikacie, problemy, nepriaznive podmienky a milion dovodov, preco veci nejdu tak, ako by si predstavoval..rozdiel medzi tebou a ostanymi ludmi, ktori sa casom niekam vypracuju je ten, ze pokym ostatni problemy riesia, kludne sa budu trepat autobusom o jednej v noci, budu platit 5 eur denne za listok, preziju, ze profesom neprisiel na prednasku a podobne, ty zatial sa len vyhovaras na vsetkych a vsetko okolo a cakas, ze situacia sa vyriesi sama a niekto zbada tvoj skryty potencial a zaklope ti na dvere s uzasnou pracovnou ponukou..bud sa trocha zamyslis nad tym, co ti tu vsetky baby pisali a nieco si z toho do zivota vezmes, alebo cakaj teda dalej, len uprimne ti poviem, ze sa pravdepodobne nedockas
@lucia_9 Ty aj rozmyslas? Za 300 eur by si na Slovensku nevyzila, lebo splacas skolu a neviem co, ale zo 400eur v Holandsku vyzijes?
Minimalna mzda pre rok 2018 je v hrubom 480eur, co je v cistom cca 403. Takze kvoli 400 si odisla do zahranicia? Uz sme ti toto vysvetlovali v tej zmazanej diskusii, obhajovala si, ze si odisla kvoli tomu aby si vyzila, ale asi si pri tom nerozmyslala...
@rebekav chudoba, rozvody, hadky, depresie, uzkosti, sikana.. ano viem to bol moj zivot 🙂 nie len to, ze sa zivim sama.Ale v poriadku...kazdy mame svoje problemy.Ja vsak neberiem pracu ako problem.Ja chcem mat len aspon 24 hodin volnych.Snad nechcem az tak vela.A nie nemusim mat 2000€ mesacne.Ale zase makat ako kon zadarmo.. to je take slovenske.Aj ja musim nieco jest aj byvat niekde.A nemyslela som to tak, ze chcem robit v buducnosti riaditelku.. skor chcem mat len tu kompetenciu aby som svojim kolegom mohla pomoct zlepsit pristup na pracovisku.Mne vobec nejde o to aby som si sedela na riti.Vobec ste to nepochopili.Ide mi o to aby ludia chodili do prace pretoze ich to bavi a citia sa tam dobre.A ako pokladnik taketo veci asi nezmozem.Takze neviem preco tu vsetky prekrucate nieco co tak ani nie je.Ano zmenila by som to aby sa kolegovia mohli rozpravat na pracovisku ak maju zrobene to co mat maju.Aj aby predavacky mohli sediet a nie stat 12 hodin denne.Ide mi o zmenu.A tak isto sa chcem citit aj ja...ze ma nesekne v posteli ako keby som patrila na geriatriu.A prave takymto pristupom jaky mate, ze sa vsetci idete zodrat.... sa nikdy nic nezmeni.Ano vidim vsetko cez ruzove okuliare lebo sa aspon snazim si vydobit svoje prava.Uvedomujem si, ze som clovek nie stroj a preto nevidim dovod robit zo seba opicu za pasom.. len preto, ze si niekto vymyslel otrokarsku robotu.Nech si ju potom ide robit on ked stanovuje taketo kriteria.Nie nezmierim sa s tym 🙂 lebo ma nebavi sa pozerat ako sa vsetci len stazuju ake to je na sk.. a zaroven vsetci skacu ako hore velepani piskaju.Mozno sme naivna mladez...ale aspin sa snazime nieco zmenit aby sme v tej robote raz neumreli.
@lucilaines treba čítať to čo píšem.. nie len to čo chceš.Akým autobusom???????? Ešte raz sa opýtam...akým? Alebo keď vieš čítať si to prečítaj prosím sama.Neviem ako si mám vyčarovať spoj ktorý ani neexistuje ale u teba je asi všetko možné.Ja mám život na pohodke 🙂 len sa ho snažím zlepšiť.Ne pre srandu králikov chodím do roboty kde je kariérny rast minimálny.Ale podľa vás sa asi opaľujem pod slnkom a pijem piňakoládu alebo čo.
@lucia_9 A preco potom chodis do roboty kde je karierny rast minimalny? A este si sa trepala do Holandska sak v sklade si tahat furik mohla aj tu.. A co keby si si tie peniaze odlozila na to aby si mala za co studovat na vysokej a nasla si robotu kde potrebujes vysoku? Presne pre take problemy aby som nemusela riesit tahanie furikov a 11tky som sla na vysoku ktora nestoji ukrutne peniaze ak sa dobre ucis este aj stipendium dostanes a pracu mas istu s tym titulom.. Tak ako nechapem, sukromna stredna co je len debilina kde kazdy prechadza so 4kami bez ucenia lebo plati, ty dokonca musis este doplacat.. radsej si tam zarob ked ta rodicia nepodporuju a potom chod na vysoku
Nezabudaj, “otrokarsku robotu” ci ako to volas mas koli svojim rozhodnutiam...
@lucia_9 ale ved si pisala v tej teme co som tu hodila ze si ako 17rocna zarabala tych 2000 eur mesacne.... tak kde je vlastne Pravda????
@lucilaines A ako pekne rozprávky píšeš... ale čo nejdeš cestovať za 5€ o 1 ráno ty keď mi tak dobre radíš.Asi by si vyplatila nájom pri takomto štýle života z 300€ sama.Aj by si pešo 30 km chodila.Lebo tak to píšeš ako by si si to niekedy skúsila.Nič v zlom... ale už ťa vidím ako ideš po ceste v noci do roboty aj zo školy.Dobre sa píše ne? :D za monitorom? Si to vyskúšaj aj daj mi vedieť ako dlho ťa to bavilo.Ďakujem.Tieto sci- fi scenáre ako sa všetko dá si nechajte pre seba.Samozrejme každý má problémy.Ale dostať sa do práce je základná vec si myslím.
@lucia_9 Sorry ale poznam takych ludi ktori spavali v laboratoriu v skole lebo sa nemaju ako dostat domov... Kazdy si najde cestu aku chce
A to ze profesor 3x neprisiel prednasku no a ? Ved naco mas knihy? Ja na prednasky dakedy ani nechhodim lebo sa to naucim sama lepsie.. Nemozes od kazdeho vsetko ocakavat
@blairgossip Prečo by som mala ísť na vysokú a študovať niečo čo ma absolútne nezaujíma aby som znovu robila len niečo čo ma baviť nebude.Nie každý musí mať vysokú.A ja z tích peňazí čo tu zarábam si platím ubytko, stravu, školu a šetrím si na byt aby som nemusela vyšťavovať rodičov.Nie každá škola má štipendium.Chodila som na TUKE môj otec má 2 tituli a robí to čo ho baví tak prečo nie.Ale načo ja sa budem znovu trepať na výšku? Na výšku nech idú ľudia ktorý vedia čo chcú robiť a vedia, že ju potrebovať budú.Nie je na tom niečo pravdy? Aby sme potom nemali miliòn absolventov.Mamina výšku nemá a neťahá vozíky a nerobí ani predavačku.Takže verím tomu, že keď budem mať nejaký cieľ tak ho dosiahnem.Do holandska som šla hlavne kvôli zmene.Vypadnúť zo Sk a nebyť doma v izbe sama ale mať okolo seba mladých ľudí.
@obsadenemeno áno zarobila som toľko v nemecku ako 18 ročná.Aaaa??? Tiež som sa nadrela tak čo.
@lucia_9 ja mam pracu co ma bavi a nie nie je to veduca ppozicia a ani taka co je pat minut od domu a nemakam 11 hod denne teda raz za mesiac mozno makam....ale potom mam viac volna tento tyzden tri dni, buduci pat dni a venujem sa rodine...ale taka praca neprisla ku mne sama, za tou pracou som musela ist a nieco preto obetovat a pracovat na sebe , muselo byt vidiet ciny nielen prazdne reci...a idey co by som chcela ale nic preto nerobila....
a to sa zivim sama od 18 rokov, nikto mi nic nedal ani nepozametal cesticku.... vsetko co mam a kde som , som si vybudovala sama, ano pre mnohych mojja praca nie je terno...ale mnna bavi, uzivi ma, mam iste vyhody, social. istoty, sefa kt. mi nedycha na krk a pokial funguje vsetko ako ma tak ani neviem ze existuje...a mam dost volneho casu .... ale ako uz spominali viacere nic nie je zadarmo...
@lucia_9 tak ale co ta bavi? treba mysliet realisticky, mna bavi malovanie ale nevyserem sa na skolu a nebudem predsa maliarka to ma neuzivi. Treba mysliet realne.

Ja úplne osobnú skúsenosť nemám ale pár mojich blízkych kamarátok išlo robiť do zahraničia ale akonáhle prišlo na to, že zostali tehotné alebo mali pocit, že už proste toho majú dosť a chcú si zakladať rodiny tak prišli nazad na slovensko 🙂