Pracovná doba a podmienky
Je v poriadku, ked mate chodiť do prace na pol deviatu ale mate zaplatený cas az od deviatej?
Ide o predajnu v obchodnom dome a mam chodiť na pol deviatu, kde mam zametat, poupratovať, ale zaplatia ma az od deviatej. Zobrali ma do jedneho obchodu a toto maju v podmienkach. Plus prvy den mi dali podpísať papier o prevzatí pracovnej obuvu, ktora stala skoro 200€ a ze ak odídem skor, ako za tri mesiace, musim im ju uhradiť.
Nemusela si prácu prijať. A papier o obuvi si nemusela podpísať.
Ani jedno nie je v poriadku. Čo sa týka obuvi, zamestnávateľ ti ju má poskytnúť v rámci OOPP.
Mimochodom, ak by si aj odišla v skúšobnej dobe, čiže do 3 mesiacov, papier ohľadom topánok si môže zamestnávateľ zarámovať a pozerať sa na neho. Nevymohol by nič ani keby ťa dal na súd.
Do dochádzky si zapisuj čas kedy nastúpiš na pracovisko prezlečená a pripravená.
Tiež si zbieraj dôkazy, odfoť dochádzku, rozpis služieb, ak by si v budúcnosti niečo riešila.
Nemusela si prácu prijať. A papier o obuvi si nemusela podpísať.
@melanta tak som aj spravila. Neprišla som uz na druhy den a papier som nepodpísala. Len ma zaujima, ci je to v poriadku, nakolko personalistka mi tvrdila, ze je to normálne a aj vo veľkých firmách tak pracuju
Mimochodom, ak by si aj odišla v skúšobnej dobe, čiže do 3 mesiacov, papier ohľadom topánok si môže zamestnávateľ zarámovať a pozerať sa na neho. Nevymohol by nič ani keby ťa dal na súd.
@melanta takže je to obchádzaníe zákona, nie?
@anonym_autor Vo velkych firmach maju na taketo prace dalsich ludi. Ak mas taketo nieco robit, tak to treba mat v zmluve. Oni len skusaju. A ked na to ludia pristupia, tak je to jedine ich chyba. Nikdy som v praci nerobila to, co som nemala v zmluve. Vsak oni ti tiez nezaplatia viac, ked urobis nieco navyse.
Ani jedno nie je v poriadku. Čo sa týka obuvi, zamestnávateľ ti ju má poskytnúť v rámci OOPP.
@anonym_427d9d ved prave, preto som to nepodpísala. Bola som tam len jeden den. Ďalšia vec, ze tie topánky mi absolutmr nevyhovovalo a tri dni ma este príšerne boleli nohy z nich
@anonym_autor Vo velkych firmach maju na taketo prace dalsich ludi. Ak mas taketo nieco robit, tak to treba mat v zmluve. Oni len skusaju. A ked na to ludia pristupia, tak je to jedine ich chyba. Nikdy som v praci nerobila to, co som nemala v zmluve. Vsak oni ti tiez nezaplatia viac, ked urobis nieco navyse.
@gdulskadarina presne. Hľadala som si brigádu a toto ma nahnevalo, preto som to nepodpísala a este som musela riesit nasratu vedúcu, ktora ma zdrbala, ze oni ma prihlásili a ze naco som tam sla na par hodín :D
@gdulskadarina presne. Hľadala som si brigádu a toto ma nahnevalo, preto som to nepodpísala a este som musela riesit nasratu vedúcu, ktora ma zdrbala, ze oni ma prihlásili a ze naco som tam sla na par hodín :D
@anonym_autor To je ich problém. A zákonná povinnosť, za to ty nemôžeš. A nech vytvoria také pracovné podmienky, aby rozumní zamestnanci zostali.
@anonym_autor Krava. Tak ta nemala premotivovane zavcasu prihlasovat, ked si nemala podpisane 😀
@melanta tak som aj spravila. Neprišla som uz na druhy den a papier som nepodpísala. Len ma zaujima, ci je to v poriadku, nakolko personalistka mi tvrdila, ze je to normálne a aj vo veľkých firmách tak pracuju
@anonym_autor nie je to normálne. Robia to firmy preto, že vždy sa nájdu zamestnanci, ktorí si nechajú kydať na hlavu.
@melanta takže je to obchádzaníe zákona, nie?
@anonym_autor ono priamo v zákone toto nie je zakázané, ale reálne ak príde k súdu, kde zamestnávateľ žiada od zamestnanca uhradiť pracovné nástroje (či už ide o oblečenie, obuv, školenie), tak zamestnávatelia takéto súdy prehrávajú. Pretože je povinnosť zamestnávateľa poskytnúť zamestnancovi pracovné nástroje.
@anonym_autor pracovná doba ti začína od 9tej, čiže o 9tej má byť predajňa pripravená, kasa otvorená...to, či pozametáš po zatvorení, či pred otvorením, je už na tebe. Pracovala som v obchodoch a nikde mi neprikazali na papieri, kedy mám prísť do práce. Bolo to na mne, chceli čistú a pripravenú predajňu v čase otváracích hodín..pracovne oblečenie, obuv ti majú ponúknuť, ak to vyžaduje bozp, ale nie dať ti to k náhrade. To by som nepodpísala.
@anonym_autor teraz nič v zlom, ale keď otváras o 9.00, tak je logické, že predajňa musí byť upratana a pripravená. Keď nechceš chodiť skôr, urob si to po práci.
@anonym_autor teraz nič v zlom, ale keď otváras o 9.00, tak je logické, že predajňa musí byť upratana a pripravená. Keď nechceš chodiť skôr, urob si to po práci.
@anonym_30efc4
lenze otvaracie hodiny pre zakaznikov a pracovna doba zamestnanca su dve rozlicne veci.
Ak chcu aby bolo vsetko upratane pred otvorenim ci po otvoreni - aj taketo veci patria do pracovnej naplne tym padom do pracovneho casu zamestnanca. Tak treba pracovnu dobu tomu prisposobit. Nie, ze tvoj pracovny cas je (vymyslim si) od 9-17, ako pre zakaznikov, a potom alebo predtym mas makat a zadarmo, lebo upratat. Tak bud nech si najmu niekoho dalsieho cisto len na upratanie, alebo teda je na mieste uprava prac. casu, napr. od 8:30 do 17:30, a kedze treba aj prestavku, tak bud v niekde pocas otvaracich hodin mat vyhradenu hodinu, kedy je zatvorene, alebo ked chcu mat otvorene, tak musia byt dve, aby sa prestriedali...
Ziadne take, ze je to normalne, pred pracou upratovat, alebo po nej.
Nie, nieje to normlane, robit taketo veci mimo pracovneho casu a este zadarmo.
Si zamestnanec, alebo charita?
@lienka.7
to, ze obchod otvara o 9 neznamena, ze mne nemoze zacat pracovna doba od 8:30.. snad tam nebudem polhodinu upratovat zadarmo.
Príprava na pracovný deň je súčasťou pracovnej doby. Žiadne že budem chodiť o pol hodiny skôr len tak zadarmo.
Stále skúšajú čo si môžu dovoliť, tak jasné že je vedúca nasratá, keď si je niekto vedomý svojich práv ako zamestnanec a nemôže s ním zametať.
Mne to pripomenulo 1 pohovor, kde bola pracovná doba od-do vychádzala 9 hodín (a chápem, že pol hodinu býva obed, že ten sa neráta do pracovnej doby). tak som sa pýtala, či teda obedná prestávka je hodinu. A ona, že nie, iba pol hodinu. TAk sa pýtam, že či pracovná doba je 8 a pol hodiny.
A nič. A to 5 dní v týždni. Ja neviem, pozerala na mňa akoby ja som zle počítala.
@lienka.7 prečo by to mala robiť ona? Pokiaľ to nemá v náplni práce, tak si majiteľ má zaistiť upratovanie externe. Zvlášť, keď jej platená pracovná doba začína od 9:00... Naozaj nie je nutné ohýbať chrbát pred každým vydriduchom
Príprava na pracovný deň je súčasťou pracovnej doby. Žiadne že budem chodiť o pol hodiny skôr len tak zadarmo.
Stále skúšajú čo si môžu dovoliť, tak jasné že je vedúca nasratá, keď si je niekto vedomý svojich práv ako zamestnanec a nemôže s ním zametať.
@bomba36 takze aj lekari chodia na 6 do prace a pacienti cakaju kym sa prezlecu? Aj zdravotne sestry? A 18:00 si uz pipaju odchod, prezlecene, praca odovzdana...
@anonym_206759 sa ich spýtaj
@bomba36 nemusim sa ich pytat pretoze ked ti pracovna doba zacina o 6,7,8,9 mas byt v tom case pripravena zacat pracovat a nie len prist na miesto. Takze nie, priprava nie je sucastou pracovnej doby.
@bomba36 nemusim sa ich pytat pretoze ked ti pracovna doba zacina o 6,7,8,9 mas byt v tom case pripravena zacat pracovat a nie len prist na miesto. Takze nie, priprava nie je sucastou pracovnej doby.
@anonym_206759 lekár určite nezametá pol hodiny ambulanciu alebo oddelenie, o prezliekaní autorka predsa nič nehovorila, splietaš tu úplne odveci
@anonym_206759 lenže je rozdiel prist o 5-10 minut skor, ako ti dat rozpis prace od pol deviatej, ale mas zaplatene az od deviatej. Ked som pracovala v kancelárii a akonáhle som si odpipla po príchode a odchode do a z prace, slo mi to do konta. Ked som prišla o 15 minut skor, rátalo sa mi to nadcasu. Ano, to je za mna motivačné. A nie, ze ja ja mam drhnut podlahy, upratovať police a len za pekne slovo. Taka hlupana fakt nie som. Ked ty si taka ochotná, tak takych zamestnancov samozrejme radi vsetci odrbavaju a kvoli vam potom trpia vsetci a je to nastavene v spoločnosti, ze je to normálne. Takze hromadne ďakujem za take ochotne zeny
@anonym_206759 a ďalšia vec je lekár na ambulancii. Pracovná doba od siedmej a vačšina z nich berie az po pol ôsmej :D takze sa tu neohanajme stale lekármi 🙂 ked som ležala v nemocnici, sestričky chodili tesne pred šiestou.
@anonym_206759 lenže je rozdiel prist o 5-10 minut skor, ako ti dat rozpis prace od pol deviatej, ale mas zaplatene az od deviatej. Ked som pracovala v kancelárii a akonáhle som si odpipla po príchode a odchode do a z prace, slo mi to do konta. Ked som prišla o 15 minut skor, rátalo sa mi to nadcasu. Ano, to je za mna motivačné. A nie, ze ja ja mam drhnut podlahy, upratovať police a len za pekne slovo. Taka hlupana fakt nie som. Ked ty si taka ochotná, tak takych zamestnancov samozrejme radi vsetci odrbavaju a kvoli vam potom trpia vsetci a je to nastavene v spoločnosti, ze je to normálne. Takze hromadne ďakujem za take ochotne zeny
@bomba36 nie lekar si nezameta ambulanciu ale prezliekanie sa je tiez priprava, zapnutie strojov atd atd. Tak sa nauc vyjadrovat
@anonym_autor nastastie ja nemusim robit v obchode a riesit taketo veci. By ma inak zaujimalo ako prebiehal pohovor. Tam ta netrapilo odkedy do kedy vlastne robis a co po tebe chcu?
Ak mas takeho lekara nedbam. Moji maju ordinacnu dobu od siedmej a ked som objednana na siedmu tak ma o siedmej beru dnu. Vsetci su prezleceni vsetko nachystane.
My sme to mali tiez v obchode prist 8:30 krmit zvierat,predajna sa otvarala o 9 zatvarala o 20:00 ale este uzavierka cca pol hodinu.cize realne nezaplatena hodina dna.uz tam nerobim 😆ale tam boli aj ine veci
@bomba36 nie lekar si nezameta ambulanciu ale prezliekanie sa je tiez priprava, zapnutie strojov atd atd. Tak sa nauc vyjadrovat
@anonym_autor nastastie ja nemusim robit v obchode a riesit taketo veci. By ma inak zaujimalo ako prebiehal pohovor. Tam ta netrapilo odkedy do kedy vlastne robis a co po tebe chcu?
Ak mas takeho lekara nedbam. Moji maju ordinacnu dobu od siedmej a ked som objednana na siedmu tak ma o siedmej beru dnu. Vsetci su prezleceni vsetko nachystane.
@anonym_206759 ďalšia dôležitá ,ktora ,,našťastie""nemusí robit v obchode a ktora a len top sukromnych a najprestiznejsich lekarov :D gratulujem :D este nieco pani dôležitá?

@anonym_autor to poznám 😅 robila som v panta Rhei a takto sme chodili tiež. Našťastie sme nemuseli mať špeciálny odev