Pracovná doba a zmena cestovného poriadku
Pracovnú dobu mam od 7h.. Mam to uvedené aj v pracovnej zmluve. Od marca je nový cestovný poriadok. Posunuli časy doprav v meste a tak prichádzam do prace o 6.56h..nemozem zato inak to nejde. Jediná doprava chodí na danú ulicu kde Je sídlo firmy. Sefovi sa to nepáči nariadil mi aby som bola v práci o 6.45h.. Co mam robiť? Porušujem niečo? Ved som načas v práci.
@ibrunova a ak mi to nariadi písomne co urobím?
Nema pravo od teba pozadovat byt v praci 6,45. Podla zakona ale ma byt zamestnanec pritomny na pracovisku PRED zaciatkom pracovnej doby. Ale autobus ci vlak ti bude urcite parkrat resp. castokrat meskat, to sa s tebou aj kludne stavim. Staci, ze prides 2-3x neskoro a mas padaka. So sefom sa nenahadas.
A prečo si nerobíš pol hodinovú prestávku? Ale ok keď chce aby som bola pred 7 v práci tak písomne a aj presne dokedy, ani o minútu dlhšie by som tam nebola
No od 7mej máš vykonávať prácu. Nemáš dôvod tam byt preventívne 6:45. Ak na prevádzku kde treba chystá niečo na otvorenie, tak ma aj pracovný čas upraviť. Nemáš dôvod si to ani nadrabat . Ak vyžadujú niekde prísť skôr väčšinou to bolo kvôli tomu aby sa zamestnanec pripravil, prezliekanie atď...
Dodrzuj prestávky, nerob so seba otroka.
A účtovník už vôbec nemá dôvod utekať do orace skôr:D ale teda ved si pozri zákonník práce.
@natalienka12 za neskorý príchod nemá padáka, vôbec nie raz-dva, ale od takéhoto šéfa by som ušla raz dva:D
Co tak mu navrhnúť nech ta teda vozí? Alebo podľa miesta si vyber bus na vedľajšiu ulicu a prejdeš sa ( samozrejme ak taký je). Alebo nech ti prepláca iný druh dopravy:D ak ta chce mať v praci 15min pred tvojou pracovnou dobou .. za mesiac to je 5h zadarmo... obedy ani nevravím.
§81 Základné povinnosti zamestnanca
Zamestnanec je povinný najmä
b)byť na pracovisku na začiatku pracovného času, využívať pracovný čas na prácu a odchádzať z neho až po skončení pracovného času,
autorka- potom by som sa odvolala na toto
čo sa týka zákonu, nemá sa o čo oprieť. Jedine, že by ti to dal písomne, ale to čo prídeš skôr ti musí aj zaplatiť. Bohužiaľ, veľa takto ľudí aj od nás s dediny mešká do práce, ked zmenili vlaky. Aj synovi som musela vypísať žiadosť do školy, mešká vždy 15 minút.
U nás zas musím byť 10 minút skôr v práci, ale to mám aj platené a mám to aj na papieri, že to vyžadujú odo mňa.
O koľko skôr ide predchádzajúci spoj? Či pred tvojim iný nejde?
Nedá sa to nejako nakombinovat iný spoj plus pešo?
Ano presne o tom píšem, chýba ľuďom empatia. Veď nie každý, aj keď je to móda sa vyváža v aute. Normálny šéf, ktorý vidí, že si prácu účtovníčky robíš zodpovedne nebude bazírovať na nejakých minútach, keď je to kvôli spoju. My sme koľkokrát aj hodinu dlhšie museli zostať lebo to je taká práca že nie vždy sa všetko stíha a veru nadčasy som ani raz nemala zaplatené, len by mi skúsil vytknúť, že idem o 3 minúty neskor, keď som domov tiež nechodila presne. Aj keď nevidela som ešte prevadzku kde o 15:30 padla, zakódujem budovu a hotovo.
Treba sa s ním porozprávať o tom, že si prácu robíš a nevieš ovplyvniť ten spoj. A teda ak si Tvoju prácu váži, mal by to zohľadniť. Alebo Ti dať pohyblivú pracovnú dobu, ale teda tých 15 minút som tiež v kancelárii nikde nepočula, že treba byť pred a nezaplatené. To že ja zostávam poobede do 16 a nemám to zaplatené, je už moja dobrá vôľa, lebo chcem všetko mať hotové.
@simca06022011 Prosím? Keď má pracovný čas o 7.00 a bude jej meškať spoj, raz príde 7.10, potom 7.05, potom nebodaj 7.15, to nie je na výpoveď? Veď nedodržiava pracovný čas, ak sa so šéfom nedohodne na nadčase, vyhodiť ju môže.
@natalienka12 zatial jej nemeska ziadny spoj, chodi len tesne pred zaciatkom. Nie vyhodit ju nemoze, dostane za neskore prichody, upozornenie, napmenutie atd. Kludne napominanie atd moze trvat pol roka... ak vobec tolko neskroych prichodov nazbiera... To nie je na okamzitu vypoved... a ked je dement, najde si iny dovod na vyhadzov. neviem si predstavit, ze by som bola taka bezohladna, ze sa budem vozit na zamestnancoch, za to, ze proste nemaju spoj do prace a pridu o 2 minuty neskor...
@simca06022011 Ked ju bude chciet vyhodit dovod si najde
@natalienka12 Tak nech ju vyhodí, vidno, že je to stará garnitúra. Som zvedavá keď príde nová mladá ako bude stíhať prácu aj keď sa dovezie autom o 6:45. Potom bude starý kukať. A nie sa hrať so stopkami pri účtovníčke. On očividne nemá potuchy čo je náplňou jej práce. Jeho náplňou je naháňať ľudí. Nech ide do výroby robiť vedúceho. Tam takého potrebujú.
@autorka A ten šéf je majiteľ firmy?
Ak nie, porozprávala by som sa s majiteľom o mojom probléme.
Ja som tiež do prvej práce chodila asi 15 km busom z inej dediny. Bus išiel od nás iba každú hodinu. V práci som vedela byť 6:10 alebo 7:10.
Firma sa otvárala pred 7 h. Ja som nemienila stepovať vonku na zime
každý deň. Porozprávala som sa s majiteľom, že mi takto chodí bus. Povedal, že v poriadku môžem chodiť o 7:10 a o 15:40 budem odchádzať. Žiadny problém. Potom v ďalších prácach som už mala pohyblivú pracovnú dobu tak už ma ani nenapadlo niečo takéto riešiť. Ale určite nikde som nemusela v kancelárii byť 15 minút pred prácou. Načo? Ja nefajčím, nejem 15 minút raňajky, čo tam akože mám 15 minút robiť?
Je uplne bezne ze vyzaduju aby si bola v praci 15 min. pred zacatim pracovnej doby. My sme to mali aj v pracovnom poriadku. Niekde dokonca maju 30 min.
@elisabethka pri robote v kancelárii?
@janage nedá sa to. Nejde tam iný spoj.. Jeden ide o 5 min. Skôr o pár ulíc oveľa dalej a potom peši. Kým. Dôjdem peši je to rovnaký čas príchodu 6.56h.
@anetka34 rozhovor nepomôže on neakceptuje iný názor
Tak potom hladaj inu pracu…
@modrykonik33 nemáme to v prac. Zmluve. Každý je rýchlo za 10 min
Je to majiteľ? Alebo jediný vedúci čo tam je? Nad ním už nikto nie je?
@anetka34 majiteľ je
Tak to je potom ťažké. A čo od Teba vlastne teraz čaká? Že budeš chodiť taxíkom? Alebo že odídeš? Každý deň to hovorí? Alebo iba raz to povedal?

Povedz mu, nech ti to nariadi písomne.