icon

Pracovné nadčasy a starostlivosť o 6-ročné dieťa

andel7766
9. júl 2025

Ahojte, poradite mi prosim ako to je v pripade, ak mam 6 rocne dieta, som rozvedena, ale zijem s partnerom v spolocnej domacnosti. V praci mame nariadene nadcasy, mam alebo nemam narok odmietnut nadcas. Skolka tento tyzden konci a od buduceho tyzdna musime riesit strazenie maleho, kedze partner ma pracovnu dobu do 17- 18, ako kedy. Dakujem

silvi70
9. júl 2025

@andel7766 nemáš nárok, nakoľko nespĺňaš definíciu osamelej matky v zmysle ZP: § 40
(1)
Osamelý zamestnanec je zamestnanec, ktorý žije sám a je slobodný, ovdovený alebo rozvedený muž, slobodná, ovdovená alebo rozvedená žena.

nelca84
9. júl 2025

@andel7766 ako pise silvi, nadcas nemozes odmietnut, pretoze nie si osamely zamestmamec, ale mozes skusit poziadat o upravu pracovneho casu podla par. 164 ods. 2 ZP, prip. ak to povaha tvojej prace dovoluje o domacku pracu podla par. 164 ods. 3. Skusila si so zamestnavatelom komunikovat a vysvetlit situaciu?

anjelicek26
9. júl 2025

Tuto jedine komunikovat, alebo hladat inu pracu. Takto to proste nejde ak mas male dieta.

andel7766
autor
9. júl 2025

Dakujem Vam, skusim odkomunikovat, boli tu uz pripady ako ja, a viem, ze do 10 rokov dietatata prihliadali, tak skusim sa porozpravat s nim.

nelca84
9. júl 2025
@andel7766

Dakujem Vam, skusim odkomunikovat, boli tu uz pripady ako ja, a viem, ze do 10 rokov dietatata prihliadali, tak skusim sa porozpravat s nim.

@andel7766 tym so mala zacat

anjelicek26
9. júl 2025

Do 10 rokov prihliadaju na nocne zmeny, ale nie klasicky nadcas...ten by aj tak mal byt len docasna a nie dlhodoba situacia. Porozpravaj sa, ze je to pre teba nemozne a ze tym padom to smeruje smer vypoved... ze pracu mas rada, ale... otvoreny rozhovor ma vzdy zmysel.

melanta
9. júl 2025

@andel7766 čo znamená nariadené nadčasy? Nadčasy nemôžu byť zo zákona plánované. Nariaďujú sa pri neočakávaných situáciách. Takže môžeš ísť týmto smerom. Odkázať ich na zákonník práce a fakt, že nadčasy sa neplánujú vopred a citujem zákon - len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem.