Pracovné nadčasy a starostlivosť o 6-ročné dieťa
Ahojte, poradite mi prosim ako to je v pripade, ak mam 6 rocne dieta, som rozvedena, ale zijem s partnerom v spolocnej domacnosti. V praci mame nariadene nadcasy, mam alebo nemam narok odmietnut nadcas. Skolka tento tyzden konci a od buduceho tyzdna musime riesit strazenie maleho, kedze partner ma pracovnu dobu do 17- 18, ako kedy. Dakujem
@andel7766 ako pise silvi, nadcas nemozes odmietnut, pretoze nie si osamely zamestmamec, ale mozes skusit poziadat o upravu pracovneho casu podla par. 164 ods. 2 ZP, prip. ak to povaha tvojej prace dovoluje o domacku pracu podla par. 164 ods. 3. Skusila si so zamestnavatelom komunikovat a vysvetlit situaciu?
Tuto jedine komunikovat, alebo hladat inu pracu. Takto to proste nejde ak mas male dieta.
Dakujem Vam, skusim odkomunikovat, boli tu uz pripady ako ja, a viem, ze do 10 rokov dietatata prihliadali, tak skusim sa porozpravat s nim.
Do 10 rokov prihliadaju na nocne zmeny, ale nie klasicky nadcas...ten by aj tak mal byt len docasna a nie dlhodoba situacia. Porozpravaj sa, ze je to pre teba nemozne a ze tym padom to smeruje smer vypoved... ze pracu mas rada, ale... otvoreny rozhovor ma vzdy zmysel.
@andel7766 čo znamená nariadené nadčasy? Nadčasy nemôžu byť zo zákona plánované. Nariaďujú sa pri neočakávaných situáciách. Takže môžeš ísť týmto smerom. Odkázať ich na zákonník práce a fakt, že nadčasy sa neplánujú vopred a citujem zákon - len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem.

@andel7766 nemáš nárok, nakoľko nespĺňaš definíciu osamelej matky v zmysle ZP: § 40
(1)
Osamelý zamestnanec je zamestnanec, ktorý žije sám a je slobodný, ovdovený alebo rozvedený muž, slobodná, ovdovená alebo rozvedená žena.