icon

Pracovné ponuky na dobu určitú

21. mar 2025

Aj vy máte skúsenost že všade ponúkajú vždy na začiatku iba dobu určitú 1 Rok? Už som sa stretla s tým že aj opätovne predĺženie o další rok…..davaju niekde ešte vôbec od začiatku pomer na neurčitý čas ?

momi86
21. mar 2025

ano stretla,,mne sa to stalo..v roku 2023 (v maji) som nastupila po materskej do novej prace a dali mi na rok na dobu urcitu...ale teraz mi zaciatkom mesiaca zmenili pracovnu zmluvu na dobu neurcitu...ale tiez ma to vtedy prekvapilo

marhulka13
21. mar 2025

To už je skoro všade tak. Keď som nastupila do mojej práce, dostala som na neurčito, ale aj tu už to zrušili a iba na určito

petamich
21. mar 2025

99% je doba urcita, doba neurcita je skor vynimka alebo individualne dohodnuta pocas prijimacieho pohovoru

tina1549
21. mar 2025

áno je to bežné
"Pri opätovnom predlžení alebo opätovnom dohodnutí pracovného pomeru platí podľa § 48 ods. 2 Zákonníka práce, že pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát."

jozinzbazin22
21. mar 2025

Skoro vsade davaju na rok zmluvu,potom predlzia o dalsi rok a az potom na dobu neurcitu,cez covid mi 3krat predlzili zmluvu a az potom dali na dobu neurcitu.Dufam,ze sa to dalo uz spet,ze 2krat a na 3ti uz musia dat zmluvu na dobu neurcitu.Zamestnavatelia toho radi vyuzivali,a davali az ked museli.

cacianka
21. mar 2025

Bohužiaľ už veľa rokov je to bežná prax. Všade, teda 99% pozícii. Ja som aj svoju prvu pracovnu zmluvu v r. 1983 mala na 1 rok, bežné praktiky.

lucik194
21. mar 2025

uplne normalna bezna prax, lebo ked im nevyhovujes, nepotrebuju nic s tebou riesit, len nepredlzia zmluvu

oriesocek
21. mar 2025

Byva to už všade… počas skúšobnej sa zvyčajne ešte školí, zamestnanec malo ukazuje čo vie…

barborachors
21. mar 2025

nikde nedavaju na neurčito. Aspon ja neviem kde by dávali hned na neurčito. Stále predlzuju a hlavne zenam aby sa neopovazila byt teho a ist na MD.

cacianka
21. mar 2025

ked som do svojej súčasnej práce nastupovala, tak som hneď dostala na dobu neurčitú. TPP. ale to bol skôr zázrak...

kiki68
21. mar 2025

Tak ale potom musia oni ratat s tym, ze ten clovek za rok odide a napr po 6 mes hlada iny job, oni investuju cas do zaskolenia a ja poviem adios, bo ich niekto preplati o 300 eur na vyplate. Ono toto je dvojsecna zbran. Poznam firmu, co sa vdaka tomuto dostala do velkych problemov. Vyuzivali to a zrazu sa stalo, ze im 70% ludi vzala konkurencia. Normalne tych ludi systematicky draftovali.

mamina7070
21. mar 2025

uplne bezne ze najprv doba urcita najprv na rok

autor
22. mar 2025

@barborachors v mojej práci pred MD som mala na neurčito, bolo to 5 rokov dozadu. Inak je to veľmi smutne že takto “vydierajú” a najmä ženy

lucik194
22. mar 2025

to nie je len pre zeny, nepis nezmysel.muzi maju rovnako na rok na dobu urcitu.

aby boli zamestnavatelua chraneni tiez. ked im niekto nerobi a flaka sa, ako sa ho zbavia ked ma dobu neurcitu?

eleanor2510
22. mar 2025

Autorka, ty si teda patrila pod to 1%, pretoze naozaj 99% prvych zmluv je na dobu urcitu. A nie je to ziadne vydieranie, kedze zamestnanec je chraneny ovela viac ako zamestnavatel, keby si ty ako zamestnavatel zamestnala niekoho, kto je lenivy a robi minimum, ale pritom neporusuje pracovnu disciplinu ani nic ine závažné, mas velmi obmedzene moznosti sa ho zbavit. A naopak, skoro raz do tyzdna je tu otazka od zamestnancov, ako mozu rychlo odísť z prace, lebo si nasli nieco lepsie. Tak aj zamestnanec ma nejaku možnosť, ze ked sa mu nepaci, skonci mu zmluva a hotovo. Preco by to malo byt vydieranie? Je tak nastaveny system, aby mali obe strany po skonceni doby urcitej rovnaku moznost pokracovat alebo skoncit.

raffaella
22. mar 2025

Nie je to tak všade, u nás dávajú hneď na dobu neurčitú.