Právna pomoc: Pracovná zmluva a nároky pri PN a materskej dovolenke
Chcem sa opýtať, či bol niekto v takejto situácii ako som práve ja.
Od októbra som nastúpila do zamestnania na pracovnú zmluvu na dobu určitú - zastupovanie počas dlhodobej PN-ky danej osoby až do návratu na jej pracovné miesto. Tá dotyčná osoba dala dnes výpoveď ku 1.2 . Moja kolegyňa je tiež na pracovnú zmluvu zastupovanie počas Materskej dovolenky do apríla. A teraz tá pointa. Mne chce dať manažérka dodatok k zmluve že budem pracovať do apríla, kým sa dotyčná kolegyňa nevráti z MD a tej kolegyni čo má teraz zmluvu - zastupovanie počas MD dajú zmluvu na dobu neurčitú čiže namiesto mňa. Dúfam, že som to zrozumiteľne napísala. Poraďte dá sa takto , že mňa prepustia v apríli len kvôli tomu , že ťa kolegyňa čo je na zastupovanie počas MD pracuje tam už 2 roky?
@spalviktoria pozri, majitelia firmy si môžu robiť , čo chcú. Neporušujú v tomto prípade žiadne zákony a pravidla. Je to ich firma, oni sú zodpovední za jej vedenie. Asi sú s kolegyňou spokojnejší, tak si vybrali ju. Nič s tým nenarobíš. Ak máš pocit, že robíš svoju prácu lepšie ako kolegyňa, treba ist za vedením a otvorené sa o tom porozprávať.
uplne normalne si tam kratsie a zjavne su s tou druhou spokojnejsi
onak mohli to s tebou ukoncit teraz od pondelka takto mas este par mesiacov k dobru

@spalviktoria Obidve máte zmluvy na dobu určitú. Je len na zamestnávateľovi ako bude chcieť ďalej upraviť/predlzit vaše pracovne zmluvy. Predpokladám, keďže kolegyňa je za zástup MD, tak je tam pracovne dlhšie. Takže zrejme aj z tohoročné dôvodu ju uprednostnili a ponúkli uzavrieť PP na neurčito.
Aj ja by som to tak urobila, je to bežný postup zamestnávateľa.