icon

Právo na návrat do práce po rodičovskej dovolenke

9. mar 2025

Ahojte, všade som sa dočítala, že si práce môžem nastúpiť po troch rokoch od narodenia dieťaťa (samozrejme dá sa aj skôr, ak sa tak dohodnem so zamestnávateľom). Mne nadriadený v práci tvrdí, ze mi je povinný miesto držať 3 roky od nástupu na materskú a nie do troch rokov dieťaťa. Môže si to firma takto nariadiť?
druhá otázka sa týka škôlky. Dieťa je zapísané do súkromnej škôlky, ale bolo mi odporučené (zatiaľ len ústne) nedávať ho v septembri, ale až po dovŕšení 3 rokov a to bude v decembri. Mne samej to takto vyhovuje viac. Môžu ma prepustiť ak teda chcem nastúpiť až ku dňu jeho tretích narodenín?
Ďakujem za vaše skúsenosti.

tiika
9. mar 2025

Máš právo byt na rodičovskej dovolenke do 3 rokov veku dieťaťa. Môžeš sa rozhodnut vrátiť skôr do prace, nepotrebuješ sa na tom dohodnúť, ale aspoň mesiac dopredu by si to mala oznámiť.
O tom, čo tvrdí nadriadený sa v zákone nepíše a teda to neplati. V internej smernici nemôžu byt ani podmienky a predpisy upravené v neprospech zamestnanca, čo by skrátenie doby návratu a naroku na tvoje pracovne miesto napr.pri reťaz.materskej znamenalo.
Nárok na zaradenie na povodne prac. miesto máš po návrate z MD či RD bez ohľadu na dĺžku trvania. Neviem, čo si predstavuješ pod pojmom “držať miesto”. Zamestnávateľ môže toto miesto obsadiť inym zamestnancom. Pokial však existuje a ty ukoncis RD, je povinny umožniť ti naň návrat. Zrusit miesto je možné kedykoľvek, aj počas tvojej MD/RD. V tom alebo iných prípadoch ta môžu prepustiť len v súlade s dôvodmi uvedenými v zákone. Popis tvojej situácie do toho nijako nespadá; teda, dôvod, že ostaneš so synom do konca rod.dovolenky (jeho 3.rokov).

zic
9. mar 2025

Konkretne (len doplnim tiiku)
§ 157 ods. 2 Zákonníka práce

https://www.epi.sk/zz/2001-311

autor
9. mar 2025

@tiika veľmi pekne ďakujem za odpoveď
@zic aj Tebe za doplnenie informácií.
takto som to chápala aj ja, no nebola som si istá, či to nemôžeme mať v ramci interných pravidiel inak. Ale už tomu rozumiem.
Moje miesto sa neruší, len teda nadriadený mi povedal, ze len do toho októbra ho bude držať pre mňa, potom ze tam vezme niekoho iného a mňa už nebude vedieť vziať späť. Je to obchodnícka pozicia.

tiika
9. mar 2025

Prečo iba do októbra? On ma možnosť to miesto obsadiť na dobu určitú vymedzenú tvojim návratom do prace. Takato zmluva na dobu určitú môže dokonca výnimočne trvať viac ako dva roky. Ak tuto možnosť nevyužije, bude to jeho rozhodnutím. V praxi môže byt ťažké obsadiť takéto miesto. Je dobre zobrať do úvahy záujmy a potreby všetkých, teba, tvojho dieťaťa i zamestnávateľa. Mohla by si nastúpiť napr.v novembri, či skôr na polovičný uvazok alebo nájsť nejaké iné riešenie?