Pre ktorú prácu sa mám rozhodnúť?
ahojte, potrebujem poradiť, pre ktorú prácu sa mám rozhodnúť. som už od mája nezamestnaná a kvôli absencii praxe ma ani nikde nechcú. teraz mi však ponúkli na úrade práce absolventskú prax pre nitriansku prepravnú spoločnosť, tam by som vraj robila v účtovníckom programe, faktúry a pod. zároveň ale budem mať od januára možnosť nastúpiť na jeden úrad. no a ja teraz neviem, ako sa rozhodnúť.
výhody v tej dopravnej spoločnosti vidím v tom, že mi do praxe dá asi viac- faktúry, účtovnícky program,... a tiež je tam možnosť trvalo sa zamestnať po skončení praxe a tým pádom asi aj vyšší plat.
nevýhody sú, že pol roka budem robiť za približne 120 eur mesačne, a tiež nieje také isté, či ma nakoniec prijmú. lebo často sa tam menia majitelia, prípadne sa zmení situácia. ale aj tak by mi tá prax asi niečo dala...
výhody úradu sú, že by som mala od januára vyšší príjem ako tých 120 eur, a trvalú prácu.
nevýhody sú tabuľkový plat, ktorý sa asi pekne dlho nepohne a aj napriek tomu že mám vš(ekonomickú) by mi to vyšlo pravdepodobne len okolo 400 eur v hrubom...
navyše plánujeme s priateľom svadbu a o 1-2 roky dieťa. takže naň chceme našetriť a bývať už konečne spolu.
vďaka, dodali ste mi trochu optimizmu 🙂
@linddi nemas za co, ale naozaj si odpovedz sama sebe, co by si robila keby tvoje miesto zrusili a vyhodili ta? mas 30r takze by si mala mat za sebou minimalne 7r prax, si schopna s tym co robis sa uzivit v sukromnej sfere?
zeny co poznam ja nevedia poriadne PC zapnut, tlacivo co riesi kolegyna oni nevedia-pridte zajtra... povacsine sa tvaria ze co ich clovek optravuje v praci, ja osobne som stretla len 1 ochotneho uradnika ( a to ich stretavam pozehnane)aj to bol cca 60r pan na urade nebudem menovat kde zavola clovek asi tak 6x do roka( myslim sumarne) ten bol taky stastny ze ma stranku ze som podla mna dostala taky nadstandard ako davno nikto
ked chodim na skolenia a je tam niekto z nejakeho uradu, ake idiotske otazky tie zeny kladu, proste je jasne ze ked im niekto v 82hom povedal ze kolonka sa skrta zlava doprava tak ona nemoze zobrat sprava dolava...
ked si predstavim moj pracovny zaber ( myslim rozsah) tak naozaj myslim ze dnes ma vyhodia tu, do 2m mam robotu inde ale uradnicky,ee ale budem rada ak sa niekde najde lastovicka aj ked jedna leto nerobi
@eeffka hneď v prvej vete si si sama odpovedala na otázku a to: či viem zapnúť PC 😀
no predstav si... viem 😲 mám za sebou výšku, ktorú som si robila popri práci, rôzne školenia a kurzy.... robím mzdovú účtovníčku, čiže celkom dobre sa rozumiem mzdovej agende, taktiež vediem pokladňu a fakturácie... myslím si, že by som nemala problém zamestnať sa inde, keby náš úrad padol 😀
ako vidím sebavedomie Ti nechýba(čo sa týka zamestnania sa)..., v dnešnej dobe je milión administratívnych pracovníčok zo súkromných firiem, ktorým sa zamestnať nedá a sú na ÚPSVaR, ale, bodaj by si mala pravdu.... 😉
@linddi no tak zasa viem kde som, co robim a som tu uz 13rokov a zacinala som ako vystrasene ucho, za ten cas som sa naucila co to takze nemam pocit co by bolo keby.
A ty si zamestnanim mzdova uctovnicka, nie uradnicka aj ked robis na urade a to je ina liga , takze o teba sa nebojim , si uzkoprofilovy tovar 🙂
@lolonka prepac, ale velmi sa mylis, ze v statnej sfere je bezne tolerovane ist na OCR ci PN. Mozno pri jednoduchych uradnickach, ale to by bolo skoda, keby @chillibubble tak dopadla... hlavne ked ma vysoku skolu.. No pri normalnych pracach v statnej sfere mas dost velku zodpovednost a nikto nebude tolerovat neustale vypadavanie zamestnanca ..a hlavne hladat za neho nahradu. Mam kopec znamych, co robia v statnych uradoch, koncia normalne o piatej poobede ako v sukromnom sektore a pracu si beru aj domov..
@eeffka je nepekne od teba ako sudis ludi v statnej sprave. Ano, su tam aj exoti, ale co ja vacsinu mladych sikovnych ludi v statnej sprave poznam, su to kapacity, ludia s dvoma-troma jazykmi, super logickym uvazovanim...maju zaujimave prace, dobre sa realizuju a pravdaze 900-1000 EUR mesacne v cistom....
šikovny ludia su v statnej sprave oceneny.
ja nechapem, načo si študovala vysoku školu ekonomicku???!! Obe ponuky su smiesne pre človeka z vysokej školy. Pokial nechces mat tych 5 rokov zabitých a chceš využiť potencial v sebe (ak vôbec nejaký máš) a to čo si do seba investovala (ak vobec si niečo pre seba robila), tak sa zbal a chod niekam, kde sa uplatniš, uplatnis jazyky ktore ovladas a hlavne zarobis normalny peniaz a nie almuznu.
Si mlada zena!!! Ak uvazujes, ze hocijaka praca a sup na matersku, tak škoda penazi, ktore štat do teba vrazil na škole... Ty teraz musis sa rozbehnut, zamakať pár rokov, aby si bolo odborníčka, kapacita vo svojom fachu... ved kvôli tomu študovali sme na VS 😉 Takze zmena v hlave a začni sa spravať ako absolventka univerzity!!!
Ja by som brala absolvetskú prax. Pred pár rokmi som stála pred podobným rozhodnutím a dodnes ľutujem, že som si nevybrala absolventskú prax. Myslím si, že do budúcnosti by mi to dalo viac ako práca, ktorú som potom robila.
@mima4 prepáč, ale s týmto názorom sa ja nestotožňujem. študovala som nie preto aby som bola v niečom kapacita a výnimočná. skôr som bola taký priemer. ale boli to moje najlepšie školské roky.
a deti chcem mať čo najskôr ako to pôjde(čiže keď si na ne čo to zarobíme). toto som ja, rodinne založená, deti najlepšie do 30-tky, aj keď obe takýmto tempom asi nestíham, ale nevadí... každý sme iný....
@mima4 normalne som sa pozrela kde byvas 🙂 , no neviem ako u vas ale tu v KE som o takych ako pises len pocula, bohuial nezazila... ver mi ze tiez keby som takych stretala inak by som hovorila ale kdekolvek kam pridem sa tvaria ko by som im stupla na kurie oko, a akoby mi robili najvacsiu laskavost na svete...
vies co ja naozaj chcem zazit milu osobu na urade co na mna kukne povie nech sa paci ako vam mozem pomoct? a nie ze dalsi... a kysly ksicht.a to este povazujem za "friendly" den.
ked som obehavala veci z MD a RD, spravanie akoby som bola z osady, zasa dalsia co prisla vyzobravat rodicak. mame opatrovne na babku... co ju otravujem pre 80e ( akoze pre moju mamu dost)
v praci: ci uz urad danovy, colnica, statistiky, telekomunikacny urad ( ooo aj ked tam su kus milsi, dokonca som tento polrok natrafila na chlapika co tomu rozumel! lastovicka, na toho som zabudla)
hej gol bol volala jezibaba z treximy , neodovzdali ste vykaz, hovorim ze kolegyni umrel otec je na liekoch doma, posleme v pondelok, namiesto aspon slusneho ze "a nevedeli by ste nejak vy?" ( no neviem) zavesi ale ja to potrebujem, dostanete pokutu. tak som jej ho poslal ja. ( pokuta nebola, vykaz z min mesiaca som nejak koeficientom z prsta vyplnila) a uz vsetko OK? vobec pani nesralo ze jej to logicky nesedi? nie , ona ma svoj vykaz.... a takto mozem pokracovat este hodnu chvilu.
Mozno cim dalej na zapad sa tie miesta vyberaju podla skusenosti ale tu na vychode bohuzial po znamosti a tak to aj vyzera...
a co sa taky miesta pre vysokoskolacku, je pravda ze ja som robila uz 3r popri skole, kvoli praxi, takze nemyslim ze su pouroven aj ked ten urad je podla mna naozaj pre dosluhujucu dochodkynu, ale prax sa nekde ziskat musi, ocividne v skole nie, tak myslim ze firma jej da sirsi zaber.
@chillibubble tak v tom pripade ti to moze byt jedno, kam pojdes, ked ti nezalezi na tvojom uplatneni. 🙂
@chillibubble to si na velkom omyle,ak sa takto nadejas koli sukromnym firmam.na urade mas istotu,ak to teda nie je funkcia,ktora suvisi so zmenami vedenia po volbach.u kazdeho sukromnika,ktoreho som robila som mala malu vyplatu,neustale buzerovanie,kontrolovanie,vsak lebo robis do ich vrecka...ja by som asi vzala tu absolventsku prax a popritom mozes niekde brigadovat.absolvetska je na 4 hod.denne.ja som takto chodila,ale robila som 8hod.denne a ten zvysok mi doplacal zamestnavatel
@mima4 a kde prosim ta???sikovni,oceneni ludia s platom 1000€ su po znamosti politicky dohodeni.tak o akej sikovnosti pises?do statnej spravy si na vyssie funkcie hocikoho nepustaju.
@mima4 nejako zacat musis.kde napisane,ze absolvent VS musi hned dostat lukrativnu ponuku za super plat?to je dnesna doba,kedy si VS vzdelani myslia,ze im zacnu pecene holuby padat.za uspechom si musis nieco aj oddriet.ja som tiez zacinala na absolventskej za smiesny plat.a dakujem za tuto sancu,lebo som ziskala prax a na zaklade praxe som sa dostala na dobre miesto.takze netreba mat velke oci a cakat na uzasnu pracu hned po skole.
@mima4 v inych temach si celkom rozumieme...ale touto vetou si ma teda zarazila!: "Prave preto mravcekovia robia za 400 v cistom emoticon lebo na viac nemaju, darmo maju aj pred menom aj za menom emoticon" ....robim sice za 500 v cistom a mam pomaly 2 tituly, ale nemyslim si, ze naviac nemam..... mam, ale chcem robit pracu, kt. robim, lebo ma bavi...moja praca totit nie je len praca, ale poslanie (robim v skolstve)..... a v skolstve nech je clovek akokolvek sikovny, je tam tabulkovy plat a na uroven 1000 sa dostat proste neexistuje....chapes?....ci pre teba su vsetci ucitelia napr. looseri a nemaju naviac?.....(a to ja uz mam 7 r. praxe...)
Pre teba bude asi lepsia ta prax, kedze potrebujete peniazky, byvanie a pod...
Ale ja keby som sa rozhodovala, tak si vyberiem urad (resp. zistim si do kolkej maju pracovnu dobu, a aka je pracovna napln). Zavisi velmi od toho, o aky urad ide - ak by som mala robit s asocialmi ohladom vyplacania davok v hmotnej nudzi - tak to ani za 1000 EUR.
My uz mame byt splateny, momentalne som na materskej a bojim sa co bude po jej skonceni. Skolka je max. do 16:45, co z mojej prace nehrozi stihnut. Najlepsie by bola nejaka verejna alebo statna sprava, kde zacinaju o 7:00 a koncia o 15:00, aby som sa s pokojnym svedomim stihla venovat aj detom. Ze menej zarobim by mi nevadilo, len aby nam to aspon nejak vychadzalo.
tak sa znovu ozývam. nakoniec som vzala tú prácu na úrade, lebo na mňa tlačil aj priateľ, aj rodina, že nemám vymýšlať, keď mám jedno isté. ale pomaly to asi začínam lutovať ☹ totiž práce tam je málo a nenaučím sa tam absolútne nič ☹ dokonca si myslím, že tam zakrpatievam-angličtina 0 bodov a pod. robím prácu, ktorú môžem robiť len tam na úrade, v žiadnej inej firme neskôr. doma ma utešujú, že podstatné je, že budem mať prax v životopise a že štátna správa, to mi len pomôže. ale ja tomu neverím. každý zamestnávateľ si overí, čo jeho budúci zamestnanec ovláda. a ja sa tam fakt nič, čo by som využila inde nenaučím. čiže ak dám výpoveď alebo ma vyhodia, tak budem tam, kde som bola predtým. v podstate bez praxe a o tie cca 2 roky kedy sa chystám ísť na materskú aj s dieťaťom ☹ jediné pozitívum je, že mám plat a prácu. ale ten plat je ok pre začínajúceho absolventa, to sa nesťažujem. ale o pár rokov bude úplne taký istý, možno pár eur navyše a z toho sa dieťa živiť nedá ☹ kdežto v inej práci kde by som sa niečo naučila, by som mohla postupovať. obávam sa, že svoje rozhodnutie budem ľutovať stále viac...
@chillibubble ahoj, tiez riesim podobnu dilemu....ako si na tom teraz? Este stale lutujes?
@chillibubble dnes mi skocilo upozornenie na staru diskusiu.je mi luto ako si sa rozhodla. Nakolko sama vidis ze som ti hovorila pravdu a lutujes vyber. Snad si sa medzicasom posunula niekam inam.
@gretyka ahoj, v princípe ľutujem, že som si nevybrala tú druhú firmu, ale v tejto práci sa mi našťastie zmenili podmienky, dali mi robiť niečo iné popri tom, čo som robila a už som v práci aspoň vyťažená. kolektív je super, práca s ľuďmi ma baví. ale beriem ju skôr ako poslanie=som tu pre ľudí, lebo plat porástol len o pár eur za odpracované roky... ale tak do práce chodím celkom s radosťou, je to úplne iné ako keď som nastúpila.

@chillibubble presne ako radí eeffka, si mladá, nemás deti - ak máš čo len trochu ambície do budúcna, utekaj do súkromnej sféry! Zo súkromnej sféry do štátnej je v budúcnosti prestup možný, ale naopak je to vysoko nepravdepodobné.