Prechod z voľnej nohy do korporátneho sveta
Ahojte, ospravedlňujem sa za anonymitu, ale je to pre mňa trošku intímne, tak ma dúfam pochopíte.
Dlhé roky robím sama na seba. Vždy mi to vyhovovalo. Kým boli deti malé, nemusela som stresovať s prázdninami, chorobami, vyberanim zo školy a pod. Do kancelárie som nemusela chodiť, viacmenej sme sa tam kolegovia stretávali iba keď sme sa potrebovali poradiť. Šéf je fakt skôr líder, nebuzeruje, poradí. Ale robí sa mi stále ťažšie, stále ťažšie sa mi získavajú klienti, stratila som drive, s ľuďmi je to prisunom informácií a žiaľ aj dezinformácií náročnejšie, stále častejšie sa stretávam s tým, že sme len zbytoční darmožráči a pod.
No a našla som na profesii ponuku práce, kde by som robila niečo podobné, nevyšla by som z oboru, ale neotravovala by som ľudí ja, ozývali by sa sami, plus k tomu robila komplexnejšiu prácu. Urobila som si životopis, motivačný list, bola na dvoch kolách pohovorov a zobrali ma, od 1. nastupujem. Je to obrovská firma, veľmi dobre známa, líder na trhu.
Najprv som sa tešila, ale teraz mám pochybnosti.
Prídem o svoju slobodu, super šéfa a kolektív. Nebudem môcť toľko cestovať.
Vlastne ani neviem, čo od vás chcem, možno len názory alebo skúsenosti. Viem, že v mojom veku je to skôr opačne. Z korporátov sa ide na voľnú nohu.
mam pocit, ze sama nevies co je pre teba dolezite. robim v korporate 11 rokov. a vies co ma tam posledne roky drzi? skrateny uvazok (nikde inde neviem najst na skrateny), parkovanie priamo v budove v centre mesta a benefity, ktore realne vyuzivam a setria mi peniaze. co je pre teba top 3, co od prace ocakavas? flexibilitu, vysoky zarobok, dobry kolektiv, karieru, alebo? toto ked si napises a ci tato nova praca splna aspon 2, tak budes vediet ci to ma buducnost.
@luccija nebude to nefer, keď som im povedala, že nastúpim? Zmluvu ešte nemám
@tana85 no, to máš pravdu, nemám v tom jasno, aj preto som chcela aj iné pohľady na vec, ktoré by mi možno otvorili oči
pozri , ja podnikám , robím na seba, mám zamestnancov a svoj život podriaďujem zákonným termínom , ale to som aj v korporáte. Len tu ma nikto nedrbe, v korporátoch na vyšších pozíciach je neskutočný tlak na výkon , zisk ,tržby len viac a viac. Splníš , dostaneš do plánu viac . Čo sa týka telefonátov , máš tak ako si zariadiš . Ak si dobrá a vyhľadávaná o 17 hodine vypneš pracovný mobil a máš kľud. Je obdobie kedy dvíham mobil aj cez víkendy , mimoriadne exponované, kedy mám " žatvu " , inak mám kľud. Nehovoriac o tom, že sa nikomu nespovedám kedy idem k lekárovi ,kedy som s deťmi keď sú choré , kedy si porobím v záhrade, tohoto ja sa už nikdy nechcem vzdať.
Ono tiez nie je korporat ako korporat. Neviem, ci mam take stastie, ale pocas 10 rokov som pracovala v troch a okrem jednej pozicie ktora si vyzadovala byt v office kvoli priamemu kontaktu, mam pre mna extremnu volnost. Robim 80-90% HO, nemusim cvakat kartu, ak si chcem odbehnut zacvicit alebo do obchodu, mozem, v sefovi mam doveru, ze robota ktoru si mam spravit urobena bude a je mu jedno, ci mi to bude trvat 5, 7 ci 10 hodin. Ano, korpo bullshity ako neustale meetingy a tabulky, KPI a tlak vrcholoveho managementu je, ale to je vsade. Mam istotu, ze mi pride vyplata vzdy nacas, mozem si vybrat volno kedy chcem. Pre teba je to velka zmena po rokoch, tak samozrejme, ze citis neistotu. Ale na to mas stale skusobnu dobu, mozes si to rozmysliet, mozes si medzicasom najst nieco lepsie.
Nič nie je nefér, dostala si ponuku, ak by oni mali lepšieho, alebo lacnejšieho zoberú ho.Ja som tiež taká, že beriem ohľad, blbé, nepatrí sa ...už nie, každý musí brať ohľad na seba.Zmluvu nemáš zatiaľ a čo možno po 3 t odídeš na to je skúšobná doba.
Bude sa ti pravdepodobne tazko zvykat na zmenu rezimu, 9-5 je dost nestastny pracovny cas pokial nemas flexi pracovnu dobu. A hlavne s tvojim doterajsim nastavenim, ze si si bola panou svojho casu a vsetko si si vedela prisposobit. Ak mas moznost niektore dni ist napr 7-3, ked chces ist cvicit a nieco vybavit, tak je to ok. Aj HO je super.
Ja som napr. typ cloveka, ktory potrebuje pevny rezim, cize by mi to nevadilo. Prave ked mam dovolenku, tak si doma naplanujem milion veci, neurobim z nich ani polovicu a nakonci dna mam pocit, ze uplne zabity den a ziaden oddych. HO u mna predstavuje 9h nonstop pri PC, ziadne take, ze navarim si, v klude si vypijem kavicku atd.
Take z tohto hladiska to budes mat asi tazsie si zvyknut, ale treba sa pozerat na ine pozitiva - volne vikendy, sviatky, moznost vziat si dovolenku v podstate kedy chces a vypnut.
Robila som v korporáte a toto rozhodne nebolo nič pre mňa. Obrovská firma, zlé vzťahy na pracovisku, v teame, podpora manažmentu ziadna, len buzeracia. Mala som volnejsie co sa tykalo casu, ale zase do 17 som musela byt zapnuta resp. 8 hodín. Zacala som robiť na volnej nohe a to je na nezaplatenie. Mám malé deti, takže sa viem prispôsobiť deťom aj práci. Podľa mňa by si nemala odchádzať, lebo budeš ľutovať. Prídeš o tú slobodu a to zamrzí cloveka. Je ine, ak by si slobodu nepoznala, ale takto to bude náročnejšie hlavne ak máš suoer šéfa a kolegov.
Ta vidis, sustred sa na pozitiva. Kazda zmena znamena strach z noveho a nepoznaneho, je to prirodzene. Ale clovek sa adaptuje na vsetko, casom si vytvoris nove navyky a novy rezim, mozno budes piect len raz, alebo vecer 🙂 a cvicit mozes stale aj rano pred pracou. Bude to dobre, uvidis 🙂
Ja neviem v akých korporátoch ste pracovali , ja som pracovala vo veľkom nadnárodnom korporáte ktorý predával CNC stroje , vlastníkmi boli Nemci. Nič iné som tam nepoznala len stres, tabuľky ,nekonečné meeting ktoré boli s prepáčením o "hovne + ničom ",ja som ako vyšší manažment mala uzatvorenú kanceláriu ale kompletne priehľadnú , teda ani v nose sa poškriabať , predo mnou podriadení ktorí mali otvorený priestor oddelený od seba paprndeklami , neustály hluk , telefóny, drnčanie kopírky, scaneru . O 16 :30 mi pristáli tabuľky a včera bolo už neskoro ,môj pracovný telefón bol viac teplý ako bežnej populácie, neustále hovory, kde na mňa stále niekto hovoril v angličtine, potom som sa ja vlastným deťom prihovára pri príchode v angličtine. Vydržala som to pár rokov, potom som vyhorená odišla. Taký plat aký som mala sa len tak nevidí , ale nestálo mi to za to . Bol to jeden z mojich najlepších krokov v živote. A čím je človek starší , cení si svoj čas , kľud a pohodu .
Počas VŠ som bola na voľnej nohe, ale ako študentke mi veľa nebolo treba. Skôr som to robila len ako 50% úväzok. Teraz robím v korporáte a mne to vyhovuje. Mám takú stredne-odbornu pozíciu, držím sa procesov, som v super tíme, HO mám viac než dosť. Končím o 4 alebo 5 a mám dosť času na cvičenie, nákupy, varenie, spoločenský život. Víkendy voľné. Stres je asi v každej práci do určitej miery, ale nevstavam ráno s úzkosťou, ani nemám v nedeľu večer depresiu. Keby som rozbehla prácu na voľnej nohe po škole naplno, stresu by som mala oveľa viac, práce tiež, pretože je ťažšie si nájsť čas na seba keď viem že môžem pracovať a mať viac peňazí. Korporáty však samozrejme tlačia na výkon, postupy, pravidlá - niekedy hlúpe. Ale keď sa človek zabehne, je to fajn prostredie, relatívne istá práca, a aj kariérne sa dá posunúť.
Co sa tyka toho, ze nenastupis. Kym nemas podpisanu zmluvu, mozes si to rozmysliet. Fer je im dat vediet vopred, ze o danu pracu nemas zaujem. U nas sa stalo a bol to kolegov kamarat, ze mal k nam nastupit clovek v priebehu par dni, Za expresne 2 slovom dva dni sa podarilo vybavit vsetko od pristupov do PC (toto v korporate nie je uplne zalezitost za sekundu), cez telefon, vstupnu kartu. V pondelok po obede som isla veci chystat a hovori mi zrazu kolega, ze vies, on nenastupi, si to rozmyslel. A ja prve ze "Do paze a teraz co ako?!"
Autorka zmeň postoj, len ty rozhodujes ci nastupis, vsetko je to tvoja voľba, ak aj nenastúpis a včas informujes vedenie je to korektne a nikto ti nemôže nič zazlievať...ak máš v niečom nepokoj, tak do toho nechoď...všetko si to poriadne premysli.
@cafelatte jasne. Ja by som im asi v stredu volala, že nenastúpim. To mi príde ešte v pohode. Prístup... ja mám hlavne vždy stres zo zmeny, tak to aj teraz prežívam. Ja som sa tam tešila, ale začínam mať obavy.
@muchotrafka298 to by som určite dala vedieť skôr
Nie je tam moznost mat aj homoffice? Aj dva dni do tyzdna je fajn, ze si hned doma a vies sa hned postarat. Pracovna doba je sice za mna na h.. ked je to fixne kazdy den od 9-17, to by som osobne nechcela, ale tak.. ak su deti velke ..
Muz siel z mensich firiem do korporatu, vystriedal dva, ale tazko si zvykal... Uz je zas v trosku mensej firme u znameho.. tam.je spokojnejsi. Nie kazdemu tento styl sedi.
@cafelatte stres, mne stiahlo žalúdok a to som len písala , bolo to takmer pred 20 rokmi , viem že sa tam nič nezmenilo , len sa to ešte zhoršilo , lebo tam pristúpil japonský kapitál , a to že konečna, k nemeckej precíznosti sa pridalo japonské nasadenie . Ja napríklad dodnes neberiem do svojej klientely firmy , kde je viac ako 40 % ázijského kapitálu. Za mňa sú to psychopatickí workoholici pre ktorých človek nič neznamená , len výkon , výkon a zisky, bezohľadná pakáž. Párkrát som nie jednému Korejcovi pri jednaniach musela veľmi ostro pripomenúť, že tu je na Slovensku, tu sa so ženami jedná inak a aj k zamestnancom sa pristupuje inak , nie ako s prepáčením potkanom, že tu sa s 15 minutovým meškaním nerúti svet, že externým dodávateľom sa nevolá ráno o 5 hodine alebo večer o 21, lebo jeho niečo napadlo .
@siska53 nemyslím si, že tu je možný HO. Skôr sa chodí za ľuďmi a tak. Pracovná doba je flexi, medzi 9 a 3 tam musia byť všetci, ale keďže je nutné, aby viacerí spolupracovali, asi sa budem musieť prispôsobiť
O aky korporat sa jedna? Mna zaujal ten plat 25k rocne to je taky priemerny plat noveho team leada. Na senior manager dost malo. Necitala som celu diskusiu tak ak si to uz spominala pardon 🙂
Predpokladám že si robila finančného poradcu a teraz ideš do nejakej poisťovne alebo pod. Áno aj mne príde že tá práca už dávno nemá zmysel nakoľko si každý všetko vie celkom rýchlo zistiť on-line. Tak asi keď nezmeniš prácu teraz v blízkej budúcnosti to už bude nutnosť.
Tiež pod "voľnou nohou" si predstavujem že si samá sebe šéfkou, nie že ešte máš nadriadeného.
@priscilla07 ja si myslim to iste, ze ak je niekto na volnej nohe robi sam na seba a nema nadriadeneho.
25000 v hrubom ročne mám ako učiteľka na ZŠ.
@priscilla07 niečo podobné to je. Nadriadeného mám v zmysle, že sme viacerí pod niekým, kto nás zastrešuje a vedie, nerozkazuje
@lenkakoc444 je to trošičku viac, ale ja som to brala tak, že po skúšobnej sa to zvyšuje. Už to tak nefunguje?
Ako kde asi zalezi co spominali na pohovore. Co ja poznam v malo korporatoch dvihaju po skusobnej. Vacsinou sa to robi raz rocne. U nas napr. vela robilo kolko rokov si uz tam. Ale ako vravim zalezi kde ides robit a ako ste sa dohodli nie vsade je to rovnake.
Nie je vobec pravidlo, ze sa mzda zvysuje po skusobnej dobe. Iba ak to mas napisane v zmluve. Vacsinou sa plat zdviha raz rocne, ale to tiez nemusi byt, ak napriklad nie su dobre vysledky v ramci krajiny (ak sa teda bavime o korporate). Mala si hned napisat, ze o aky styl prace sa jedna. Lebo toto naozaj nie je typicky priklad prace na volnej nohe, ak mas nad sebou cloveka, co Ta riadi.
@muchotrafka298 on nás úplne neriadi. Skôr vedie. Nekontroluje ani "nebuzeruje", len zastrešuje. A raz týždenne mu napíšeme, čo sa u nás udialo a odvádza mu 20% môjho obratu, on z toho platí priestory, reklamy a pod

Zavolaj aj tomu druhému.Ked už máš robiť pre niekoho tak aspoň nech máš vyšší plat, keď píšeš, že v tej druhej budeš mať menej.