Prečo je ťažké vyjednať nižšiu mzdu za výkon?
Tí čo čítajú moje témy už vedia a kto nie zhrniem v skratke: som neobratný manták, a z každého zamestnania ma vyhodia lebo nepodávam také normy ako vyžadujú. Ja pracovať chcem. Nešpekulujem ako naši niektorí spoluobčania čo nejdu ani keď im prácu ponúknu. Len je problém že je divoký kapitalizmus a všade očakávajú nadludské výkony. Obvykle zamestnanci vyjednávajú o zvýšení mzdy. Pýtajú si viac.
Moja otázka je: Prečo sa to nedá naopak? Raz som pracoval priamo pod firmou ako kmeňový zamestnanec nie cez agentúru a predvolali si ma na personálne že plním normy na 90% a že minimum je 100% čo musí dať každý. Tí čo dávali 120% mali aj príplatky, prémie. Ja som im navrhol že nechcem žiadne prémie kludne to dajte tým lepším a ja kludne podpíšem aj zníženie mzdy. Som si vedomý že nepodám taký výkon ale zamestnanie potrebujem, tak mi kludne znížte mzdu. Oni že to sa nedá lebo musí byť nejaká latka a bla bla bla. Pre toto som každý mesiac v inej práci.
Avšak druhý problém je že väčšinou som cez agentúry dočasného zamestnávania a tam sú tieto mzdové veci komplikované, lebo darmo ja budem vyjednávať s nadriadenym vo firme kde pracujem, keď ma neplatí on ale agentúra. Teda že pracovnú zmluvu mám s agentúrou. Neviem ako to presne funguje v pozadí že firma kde pracujem posiela peniaze agentúre a agentúra z toho vypláca zamestnancov. Ale zase jednať s agentúrou neviem či sa bude dať, keď dohoda medzi firmou a agentúrou, má dané finančné náklady na zamestnanca. Agentúra nič nevyrába, neprodukuje, iba prideluje zamestnancov. Oni neurčujú normy, nemajú na to vplyv. Takže ako agentúrny zamestnanec, s kým mám vyjadnávať o plate? Teda že chcem nižšší plat len nech ma nechajú zamestnaného?
@enmery niekto ma zase nahlásil. Mám po fórach vela nepriatelov. Dávajú mi stále BAN-y všade. Aj keď nikomu neubližujem, na nikoho nenadávam, ajtak ma každý nenávidí.
Chodili mi vulgárne súkromné správy atď. Neviem prečo ma tak nenávidia. Veď som obyčajný chudák, šedá myš, nikomu nič nerobím a ajtak.
@enmery ja to asi priťahujem. Aj v reálnom živote na mňa z okien hulákajú vulgarizmy, semtam aj z okolidúcich áut. Ja neviem čo to mám za prekliatie. Pritom niesom nijako vplyvný. Nechodím sa bijavať do barov, krčiem, niesom v žiadnom gangu, nekazím kšefty drogovým dílerom, a ajtak…
@stupidman kompromisom je najst si pracu, kde sa nevyzaduje rychlost. Alebo jednoducho zapracovat na sebe. U nas v bille uz roky pracuje pan, ktory ma viditelny zdravotny handicap, je pomalsi, ale normalne blokuje tovar a robi aj dalsie veci na predajni, poznam chlapa, ktory prisiel o 3 koncatiny a pracuje, aby uzivil rodinu… takze da sa, len sa musi chciet a nie sa vyhovarat. Miesto vypisovania nezmyslov po internetoch - zaujimave, ze tu ti rychlost a proaktivita evidentne nechybaju - sa prestan vyhovarat a zacni makat. Dnes bezne pracuju aj ludia s diagnozami, handikepovani mentalne ci fyzicky a nepracuje len ten, kto nechce. Ale chapem, je jednoduchsie sa vyhovarat na druhych, nez na sebe zapracovat.
@stupidman ahoj. Riesil si tento problem s nejakym psychologom?
Neber to prosim zle, co napisem. Ale ak nikde nie si schopny urobit normy, ktore zvladnu ostatni, neuvazoval si, ze mozno mas nejaky hendikep?
Vidno, ze to chces vyriesit ku spokojnosti vsetkych a pracovat chces. Isla by som za vseobecnym a opytala sa, kto robi v takejto veci vysetrenia a poziadala o vymenny listok.
@stupidman Tak to me sila. Pretože Tvoje príspevky a aj Tvoju stenu si pamätám a nikdy nič zlé som tam nenašla. Je mi to ľúto. Obzvlášť, ak sa Ti to stalo aj ma koníkovi. Už v jednej téme sme Ti radili, netlačí sa do práce, kde je stres a plnenie noriem. Považujem nad tým psychológom. Oni vedia aj urobiť testy, načo máš predpoklady aj s Tvojím autizmom napr. Čo by si zvládol psychicky a čo nie. Napríklad rozdávanie obedov v obci, proste ako začiatok ukázať, že máš chuť.
@sissy27 to si protirečí lebo pred tým si sama povedala že firmy nemôžu mať pomalých zamestnancov lebo od toho sa odvíjajú zisky a práca ďalších. Za druhé keby sa mi nechcelo tak by som nemal cez 50 zamestnaní. U mňa snaha je ale darmo keď vyžadujú nesplnitelné. Preto skúšam takú alternatívu že ja som ochotný aj za menšiu mzdu, len nech ma nechajú pracovať.
@sissy27 lebo toto je načo dobré? Vyhodia ma. Idem na pár dní na úrad práce, zase sa zamestnám, po mesiaci ma zase vyhodia a toto ide dokola. Načo je to dobré? Tak nebolo by jednoduchšie aj pre štát keby umožnili luďom ako ja pracovať svojim tempom za primeranú mzdu a nemuseli by končiť na ulici?
@stupidman mas aj nejaku ztp karticku?
Toto mám len z médií, neviem nakolko je to reálne, že na východe tým luďom z osád (dlhodobo nezamestnaní) robia kadejaké projekty aby im vštepili pracovné návyky, a často oni sami nechcú, dávajú sa úmyselne na PN-ky, neprídu do práce, špekulujú, a na takých míňajú energiu s tými projektami… A ja čo chcem, mne nikdy nikto neponúkol že by som šiel opravovať hrady, zametať ulice v obci, a kadečo podobné, pritom ja by som to bral všetkými desiatimi.
Dokonca ho aj citujem lebo dobre výstižne tam píšu:
Školy by mali pri vzdelávaní žiakov so špeciálnymi potrebami spolupracovať so zamestnávateľmi. Je však stále veľa zamestnávateľov, ktorí sa boja zamestnať ľudí s takýmto profilom – často ako osoby ZŤP. Obvykle je príčinou strachu nízka miera informovanosti o možnostiach podpory zamestnania ZŤP pracovníka zo strany štátu.
Zaradenie ľudí s autizmom do pracovného procesu je, v rámci možností, veľmi dôležité. Vhodným sa javí systém asistovanej práce.
Problematiku upravuje Zákon o službách zamestnanosti (č. 5/2004 Z.z.). V tomto zákone sú definované ako pracovné prostredia, tak účastníci právnych vzťahov. Zákon tiež vymedzuje príspevky, ktoré môžu čerpať zamestnávatelia, pracovní asistenti, či samotní pracovníci.
Však o to ide. Len nech mi dajú vhodnú prácu a budem spokojný. Nič viac nechcem. Ja si vážim že nemusím byt bezdomovcom. Robil by som aj za bývanie a stravu. Len nech ma to uživí, že mať čo jesť s strechu nad hlavou.
Ale ajtak ma hlavne zaujíma to vyjednávanie o mzde. Veď to že ludia si pýtajú zvýšenie je bežné. Tak prečo je problém opak? Nech mi platia menej a nechajú ma robiť tak ako vládzem.
@stupidman a keby ze ides niekde ale na polovicny uvazok?
@stupidman nie, neprotirecim si. Su pozicie, kde proste musis mat nejake tempo, napr vyrobna linka, pretoze na tvoju pracu nadvazuju dalsi a ovplyvnuje to pracovny proces. Tam si nie ze zbytocny, tam si doslova problem. A su pozicie, kde to az tak dolezite nie je, ale musis tu pracu spravit v nejakom limite. Nasho pokladnika som ti dala ako priklad - ze na rozdiel od teba nefnuka ale maka, hoci je ztp.
Tebe len robi dobre robit zo seba neschopneho chudacika, lutovat sa, vyzadovat pozornost 🤡
@stupidman čauko. Uuuplne ti rozumiem. Je logické to, čo tí napadlo - že teda nech ťa nechajú robiť na 90% a dajú 90 alebo cojaviem hoci 80% mzdy. Isto sú zamestnania, kde by sa to dalo, len z princípu nechcú. Je to škoda :( Mám 3 kamarátov, čo to majú ako ty.... Teda chcú robiť, ale nedokážu splniť normy, tak ich všade vyhodia. Dvaja majú aj diagnózy (hydrocefalus a nižšie IQ, druhý neviem čo presne), ale miera zťp je u nich príliš nízka na to, aby mohli ísť robiť do chránenej dielne. S matematikou robiť nedokáźu (napríklad že pokladník), fyzická práca je úplne ok, ale jednoducho nedokážu splniť normy. Čo ti tu píšu - že keď ostatní stíhajú a bla bla - častokrát už tých 100% je vyzadovanych nadpriemerne! Netvarme sa, že nie. Zamestnávatelia tlačia na výkon a na nižší počet zamestnancov, než je na danú prácu treba. Sama mám takú skúsenosť z McDonaldu - v noci to bolo šialené, šli sme bez prestávky väčšinou, zostávali zadarmo hodinu dlhšie aby sme dorobili, čo mala nočná na starosti a aj tak ustavične v strese, že sa to nestihne - lebo v noci bolo treba variť, poriadit stroje , ktoré boli popri tom nepoužiteľné a teda bolo treba to stihnúť medzi 3-6 ráno, kým bolo zatvorené, lebo o 6 museli byť stroje nachystané, zapnuté. Ak sme mali málo zákazníkov a malo fritez na výmenu oleja a čistenie, tak to šlo, lebo veľa sme si urobili už 22-03, čo sa dalo chystať, čistiť popri zapnutých strojoch. Ale často boli dni, keď sme do 3 len varili a potom v šialenom strese sa snažili stihnúť. Bolo pár ľudí, ktorí to stíhali - boli tam roky, plus jednoducho dokázali rýchlejšie, ale väčšina sme mali problém. A teda - kde cez deň bolo aj 5-6 ľudí v kuchyni, len na varenie, tak v noci sme boli 2!!!! Plus kopa úloh navyše oproti dňu. S argumentom od vedenia, keď sme žiadali, nech bývajú aspoň traja - že veď ale niekto to dokáže stihnúť, takže netreba tam ďalšieho človeka platiť. A to nemám diagnózu žiadnu, s manuálnou prácou nemám problém a mám červený diplom z vš. Neviem si predstaviť, ako pri tomto nastavení spoločnosti majú fungovať ľudia, ktorí robia, čo môžu, ale jednoducho kvóty nesplnia, lebo tie sú nastavené podľa výkonu pár jedincov, ktorí dokážu ísť na 120% a tlačí sa, aby tak robili všetci...
Mrzí ma to...
Zareagujem ale na toto:
"Robil by som aj za bývanie a stravu. Len nech ma to uživí, že mať čo jesť s strechu nad hlavou."
Poznáš platformu Workaway? Ak by si mal reálny problém s bývaním, tak toto je možno dočasné riešenie. Za ubytovanie a stravu dávaš max 5 hodín denne 5 dní v týždni dobrovoľníckej práce. Kdekoľvek na svete. Vieš si vybrať od manuálnych vecí (farmy, obnova starých hradov, čokoľvek) až po babysitting, IT sektor či vyučovanie niečoho... Primárne to ľudia majú ako možnosť precestovať lacno svet, spoznať nové kultúry, zapojiť sa do dobrovoľníctva. Ale v princípe by to mohlo čiastočne riešiť aj tvoj problém. Sú tam aj miesta, kde aj platia, pokiaľ ide o pomoc na komerčnom projekte, tak musia dať miestnu minimálnu mzdu.
Je to sociálna sieť, čiže vidíš hostiteľov, čo ponúkajú, čo žiadajú, a zároveň aj hodnotenia, ktoré im zanechali iní. Čiže ak si vyberieš s viacerými hodnoteniami, tak je to bezpečné (k niekomu bez hodnotenia radšej nechoď). My sa práve s manželom a 3 malými deťmi chystáme na jar do Španielska na 2 týždne. Sú aj na Slovensku pár desiatok takýchto miest. V blízkom zahraničí kopa. Netuším, ako si na tom s cudzím jazykom nejakým....? A s novým prostredím, novými ľuďmi a tak.... Ale minimálne ako možnosť v prípade núdze nezostat na ulici by to mohlo byť pre teba fajn.
Ak by si chcel nejaké konkrétne info o tom, že kde a tak, tak napíš 🙂 Neviem, či oficiálna stránka nie je len v angličtine...
@enmery aky mal stary nick? 🤔
@janulik2008 thunderdome
@janai1 ďakujem 🫡😉
Úplne ťa chápem..ja tiež nestiham normy v práci...zatiaľ ma nevyhodili😃. Som na trvalý pracovný pomer. Ale som aj zdravotne nie v pohode...stalo sa mi už ako nadriadený použil výraz "kopni do vrtule nestíhaš" našťastie náš riaditeľ toleruje aj slabšie články vo firme a priplatí šikovnejším pracovníkom...a tiež niektoré pozicie v práci zvladnem normu,ale bývam k.o. vtedy
Skús sa v práci spýtať,či je možnosť vyskúšať aj inú pracovnú pozíciu..teda ak je tá možnosť..prajem veľa šťastia😉
Možno ti nemôžu znížiť mzdu lebo by išli pod minimálku...

@stupidman mozes si dohodnut kratsi pracovny cas, ale nie nizsi vykon. Naco je komu zamestnanec, ktory si spravi polovicnu robotu a k tomu potrebuje dalsieho, ktory to dokonci? Ja si neviem predstavit upratovacku, ktora vysype len polovicu kosov, kuchara, ktory uvari len polovicu obedov, skladnika, ktory uskladni ci vyskladni len polovicu potrebneho materialu, sofera autobusu, ktory odvezie pasazierov len do polovice cesty atd. Ved od toho sa odvija nie len zisk firmy, ale aj praca dalsich. A ak ostatni zvladaju 100% normy a viac, tak to nebude zas taky nadludsky vykon.