icon

Prečo je ťažké vyjednať nižšiu mzdu za výkon?

stupidman
14. feb 2025

Tí čo čítajú moje témy už vedia a kto nie zhrniem v skratke: som neobratný manták, a z každého zamestnania ma vyhodia lebo nepodávam také normy ako vyžadujú. Ja pracovať chcem. Nešpekulujem ako naši niektorí spoluobčania čo nejdu ani keď im prácu ponúknu. Len je problém že je divoký kapitalizmus a všade očakávajú nadludské výkony. Obvykle zamestnanci vyjednávajú o zvýšení mzdy. Pýtajú si viac.

Moja otázka je: Prečo sa to nedá naopak? Raz som pracoval priamo pod firmou ako kmeňový zamestnanec nie cez agentúru a predvolali si ma na personálne že plním normy na 90% a že minimum je 100% čo musí dať každý. Tí čo dávali 120% mali aj príplatky, prémie. Ja som im navrhol že nechcem žiadne prémie kludne to dajte tým lepším a ja kludne podpíšem aj zníženie mzdy. Som si vedomý že nepodám taký výkon ale zamestnanie potrebujem, tak mi kludne znížte mzdu. Oni že to sa nedá lebo musí byť nejaká latka a bla bla bla. Pre toto som každý mesiac v inej práci.

Avšak druhý problém je že väčšinou som cez agentúry dočasného zamestnávania a tam sú tieto mzdové veci komplikované, lebo darmo ja budem vyjednávať s nadriadenym vo firme kde pracujem, keď ma neplatí on ale agentúra. Teda že pracovnú zmluvu mám s agentúrou. Neviem ako to presne funguje v pozadí že firma kde pracujem posiela peniaze agentúre a agentúra z toho vypláca zamestnancov. Ale zase jednať s agentúrou neviem či sa bude dať, keď dohoda medzi firmou a agentúrou, má dané finančné náklady na zamestnanca. Agentúra nič nevyrába, neprodukuje, iba prideluje zamestnancov. Oni neurčujú normy, nemajú na to vplyv. Takže ako agentúrny zamestnanec, s kým mám vyjadnávať o plate? Teda že chcem nižšší plat len nech ma nechajú zamestnaného?

veverickav
15. feb 2025

@xtrin ano, aj mne presne sbs napadla

xtrin
15. feb 2025

@veverickav myslím že to by bolo úplne ako stvorené.

lienka9
15. feb 2025

@stupidman upratovacie firmy? Upratovat exterier,zametat,tam to nieje take vypukle ak nestihas.

xtrin
15. feb 2025

@stupidman je chválihodné že sa tak hrnieš do práce. Určite nerieš fabriky.

xtrin
15. feb 2025

@lienka9 to je tiež zložitá práca na čas. Upratovanie nieje jednoduché na čas.

lienka9
15. feb 2025

@xtrin nemyslim interierov,skor exterier.upratovat ulice (u nas to robi sukromna firma pre mesto),alebo exterier v nejakej admin.budove.ja som sa starala o pomerne vela m2 budov a mali sme vzdy takych co chodili,zametali,ometali pavuciny a ti mali take svoje tempo..takze neviem ako velmi je autor temy pomaly,ale podla mna toto by mohol zvladnut.

janai1
15. feb 2025

Baby absolútne zbytočne mu tu píšete.
Všetky rady dostal už v XY témach predtým. Upratovanie sa nikdy nehlásil lebo to je ženská práca. SBS tiež nie lebo vraj kurz je drahý. Obchod tiež nie lebo on už dopredu vie, že ľudia ho nebudú mať radi. Tvrdil, že všetky portály pozerá, keď som sa ho opýtala či sa hlasil aj na roznos letákov tak zas, že taku ponuku nikde nevidel.
Vždy sa hlási len na tie isté pozície v pásovej výrobe kde vie, že nestíha tempo a potom zas založí tému o tom ako je svet na neho zlý....

vesimelonimarsista
15. feb 2025

Bud si zvys kvalifikaciu na nejake joby, kde nemusis plnit normy a mas minimum kontaktu so zakaznikmi alebo chod do chranenej dielne.

xtrin
15. feb 2025

@janai1 toto som nevedela 😦 vôbec. A to som mu mala v pláne pomôcť ak by sa ozval komentárom na tú sbs.

iwesska
15. feb 2025

Fakt skus tu SBS, ako nezamestnanemu ti UP preplati kurz do 900e.

lenkakravcova
15. feb 2025

@stupidman a na polovičný úväzok si sa nepýtal?

stupidman
autor
15. feb 2025

@enmery to všetko viem, avšak to sú teplé miestečkš kde nieje fluktuácia. Tam raz za 10 odíde jeden človek, a aj to už cez známosť dohodia náhradu. Takí ani nepotrebujú inzerovať či robiť nábor. Z vlastnej skúsenosti viem že firmy ktoré doslova majú plagáty na zastávke že berieme pracovnikov sú tie s veľa z veľa zamestnancami a vysokou fluktuáciou. Napríklad na profesii som reagoval na desiatky ponúk kde boli také prace ako vratnik, smetiar a pod. Nikdy sa neozvali. A jeden jediný raz som klikol na nejakú ponuku do tzv. haly a ešte v ten deň mi volali. Väčšinou firmy kde každý týždeň vyhodia 50 ludí a 50 príjmu tak len do takých sa viem dostať. Na tie dobré fleky neni šanca. To si každý stráži.

Čo sa týka ostatného ja mám asi zvláštnu schopnosť iritovať ludí aj keď nič zlé nerobím. Poviem ti konkrétne prípady. Odporučili ste mi skupiny autistov na sociálnych sieťach. Asi 5x som sa pokúšal prispieť a zakaždým mi vymazali príspevok, alebo mi ho ani neschválili. Pritom tam nebol jediný vulgarizmus alebo urážka, flame a podobne. Dokonca aj na fórach tohto typu niekde ma zabanovali bez vysvetlenia, alebo mazali príśevky bez upozornenia a vysvetlenia. Proste niečo robím zle. Lebo ak napr. uverejníte video s extrémistami a teroristami tak vám môže napísať moderátor že porušili ste pravidlá s tými teroristami… Ale keďže ja nič také nezvetejňujem tak ma chcú odstrániť, ale sami by nevedeli vysvetliť že prečo. A to nebude náhoda ak sa mi to deje aj na sociálnej sieti aj na klasickom fórume…

stupidman
autor
15. feb 2025

@janulik2008 veru súhlasil by som, ale talcajt málo zamestnávatelov podporuje. Aj bratovi stále chcú dať volcajt, dokonca mu ponúkajú rakúsku zmluvu ktorá je výhodnejšia finančne ale trvajú na volcajte. Ale vyhovuje mu že je 2 týždne doma a 2 v kamióne. Takto by bol celý mediac v kamióne. Tak aj preto viem že talcajt moc nedajú ani automobilky, logistické centrá, a vsetky tie haly v podstste. Všetci chcú 8 až 12 hodinový pracovný čas na volcajt.

stupidman
autor
15. feb 2025

@sissy27 nie, nech mi dajú prácu kde im bude stačiť moj vykon a všetko bude v poriadku.
Toto nechcú pochopiť ani na úrade práce tak ja za to nemôžem. Ja som im to vysvetloval.

xtrin
15. feb 2025

@stupidman vieš najprv som tomu nedávala váhu a potom prišiel komentár a zamyslela sa. A teraz to vidím asi aj ja - celý svet stojí proti tebe 🫤 chlapče toto je veľmi nešťastný postoj k okoliu chybu hľadaj aj v sebe ( áno narazíš aj na zlých ľudí, a vtedy je to ich zakomplexovanosť )ale keď sa ťa ,,snaží zničiť celý svet" treba hľadať chybu u seba ! Vidím že sa nič nedá a môže za to ostatný, alebo choroba. ( čo ešte rodina?partnerka ?) Neber to ako kritiku len sa zamysli. Kurz sbs ti vie zaplatiť firma pre ktorú by si pracoval to ti nevyhovuje? Či výhovorka je potom aká?

demodun
15. feb 2025

@stupidman vieš prepáč, trochu mimo témy. Ak sa bežne tváriš tak "príjemne " ako na profil. fotke tak sa nečudujem.
A aj ja súhlasím, že nejaká sbs, vrátnik, udrzbar, školník to by ti mohlo sedieť. A preukaz ztp by mal byť výhodou, veď predsa to je pre zamestnávateľa výhoda. Aspoň bola, neviem ako je to teraz.
A netuším prečo ťa nahlásili. Nepostrehla som že by si mal nejaké nevhodné komentáre

stupidman
autor
15. feb 2025

@any_soj asi ako jediná si to pochopila. Aby pochopili aj ostatní stačí vysvetliť na úplne jednoduchom prípade. Keby to bolo tak ako hovoria tí “zástancovia kapitalizmu” že veď keď dokážu ostatní tak dokáž aj ty. Tak sa spýtam: kolké z vás by dokázali tak zaspievať ako tie najlepšie speváčky? A ony sú tiež len ludia, niesu mimozemšťanky! Tak keď to vedia ony tak to maš vedieť aj ty. Alebo kolkí z vás dokážu skočiť dvojité salto zo zeme? Tí profi tsnečníci v talentových show to dokážu! Tak to máte vedieť aj vy! Kolké z vás čo chodíte behávať zabehnete 60-ku za kvalifikačný čas ns olympiádu? 90% z vás by to nedala, napriek tomu že behávate. Tak vás mám nazvať že ste lenivé a lutujete sa? Proste niesme geneticky všetci rovnakí! Inák by každý mohol pilotovať lietadlo. Ja som sa uchádzal o prácu vodiča MHD. Neprešiel som psychotestmi, ani by ma za volant autobusu nepustili. Ale mnoho iných ludí to dokáže! Tak tu je dôkaz že to nieje vôbec tak ako tvrdia zástancovia kapitalizmu že každý dokáže všetko a kto nie ten sa len vyhovára, lutuje sa, fňuká.
Kolkých ludí poznáte čo už malo cez 50 zanestnaní za nejakých 23 rokov čo sú na trhu práce? Schválen povedzte. Človek ktoreho vyhodia z práce a ešte v ten deň sa zsmestná inde, nevypadá že by sa mu nechcelo a vyhováral sa. U mňa snaha je. Ja sa vždy najneskôr do dvoch týždňov zanestnam. V prieme som na úrade práce 4-5 dní. Len často lebo ma stále vyhodia. Kolkí ludia sú že sa vôbec nehrnú do hladania práce? Že štát je z nich už zúfalý a robi pre nich projekty ktoré vyjdu na zmar? Ja pracovať asi chcem keď sa stále hrniem do ďalšieho zanestnania hneď ako ms vyhodia. To že nezvládam je už iná vec, čo neviem ovolyvniť. Napríklad v súčasnej práci pickujem, a robím na 80%. Niekorí to vedia aj na 140% ale zamestnávatel vyžaduje 100%. Ja tak isto robím, len proste neviem sa dostať na tých 100%. Takže podla firmy som neefektívny zsmestnanec a pravdepodobne ma po upozornení vyhodia. Ja to proste rýchlejšie robiť neviem. To je celé. Keby im stačilo 80% tak som tam až do dôchodku. Ja nemam problém vstávať, ísť na zmeny, len proste neviem splniť výkon že latka je pre mňa vysoko. Aj ja viem šprintovať, a mnohých z vás by som aj porazil, ale na kvalifikáciu do súťaže by to nestačilo. Tak kvôli tomu som hneď zlý človek čo sa lutuje? Velmi zlá terminológia sissy.

stupidman
autor
15. feb 2025

@monicka585 preeeesne toto sa snažím svetu vysvetliť! Nech tým šikovným dajú aj 2x vyšší plat ja nedbám. Ale nech mňa nechajú zamestnaného kludne aj za nižššiu mzdu, len nech ma nevyhadzujú. Prečo toto štát a zamestnávatelia nevedia pochopiť?

stupidman
autor
15. feb 2025

@any_soj k tomu workneviemčo viem len po maďarsky a slovensky. Skúšal som sa rôznymi aplikáciami učiť nemecky a anglicky ale hlava mi to nebere. Proste nič si nezapamätám, nič z toho neviem. Obdivujem bábätká ako sa naučia len z toho čo počujú jazyky bez toho aby biflovali. Maďarčinu a slovenčinu som sa tak naučil že ani neviem ako. Takto by mohli byť aj ine jazyky že by sami nejako vošli do hlavy. Ale projekt sa mi páči takže keby boli tie práce na územiach kde sa hovorí maďarsky a slovensky tak som za. Napíšem ti ohladne a toho a vysvetlíš.

stupidman
autor
15. feb 2025

@xtrin toto ma zaujíma

stupidman
autor
15. feb 2025

@ukulela o to sa snažím celý život, avšak to sú teplé miestečka kam sa len tak nedostanem.

demodun
15. feb 2025

@stupidman ešte by možno bola cesta skúsiť sa zamestnať v nejakej večierke alebo malých potravinách.
Na znížený úväzok

stupidman
autor
15. feb 2025

@buberova toto by bolo na vládu… kedysi pán Richard Sulík uvažoval o zrušeni minimálnej mzdy, a tým padom by mohli zamestnávať aj za nižššie mzdy na drobné pomocné práce… Ale neviem prečo to nezrealizoval, asi nebol dosť dlho vo vláde. Smeráci o tom nechcú ani počuť, pritom ubližujú tým najslabším. Lebo oni stále orodujú za minimálnu mzdu, zvyšujú ju, a potom pre zamestnávatelov sú pomocné sily pridrahé (lebo im musia zo zákona platiť minimálku aspoň) a nastane situácia že tých najslabších prespustia a ich pracu prihodia tým ostatným. Takže slabší zostanú bez možnosti príjmu, a šikovnejší budú ešte viac zaťažení prácou…

stupidman
autor
15. feb 2025

@lienka9 skúšal som, tam sa je ťažké dostať. Aj u nás to robia starší rómovia, ja som sa jedneho aj pýtal a on že: kamaráde sem sa ty nedostaneš. Väčšinou si tam dohadzujú rodinu, známych, kamošov. To je dobry flek len sa tam motkajú. Aj keď za minimálku ale nepustia to.

stupidman
autor
15. feb 2025

@xtrin ale sú takí upratovači ako som spomínal starých cigánov v halách. Že len zbierajú kartóny, nosia to do lisu a pod. To isté aj technické služby v meste. Majú to podchytené miestni rómovia a dedia to povolanie. Otec tam dotlačí syna, brat brata, bratranec bratranca… A aj vedeniu je lepšie ak zamestnec niekoho dohodí a nemusia robiť konkurzy a pod.

stupidman
autor
15. feb 2025

@lienka9 jasné presne na taký typ práce sa chcem dostať. Ale nalejme si čistého vína. Dobre vieme že takéto fleky niesu tak dostupné ako tie haly na normy kde naberajú týždenne 50 ludí.

stupidman
autor
15. feb 2025

@xtrin do sbs chcem práveže íst. To som myslel tym že taká práca by vyhovovala. Vies nejako s tym pomoct?

stupidman
autor
15. feb 2025

Keď viete o čomkolvek ako letáky, sbs, uoratovanie take to pomocné ako spomínate, dajte vedieť. Helfnite. Na take nieco by som sa potreboval dostat.

stupidman
autor
15. feb 2025

Na kurz momentalne nemam peniaze. Chcem si nasetrit, ale kym by mi dosla prva cela vyplata, vyhidia ma. Jakmile budem mat potrebnu sumu tak urcite chcem ist na kurz SBS. Ns urade prace som sa pytal. Ze oni to preplacaju len tym co su viac ako 6 mesiacov. Ja tam chodim na par dni kym si nenajdem dalsie zsmestnanie. A aj to preplacanie funguje tak ze ja to musim zaplatit zo svojich a potom mi to neskor vyolatia. Ze v podstate tie peniaze musim mat. Takze dufam ze ma z terajsej prace nevyhodia hned. Mohlo by to byt take ze ma len upozornia, daju dva tyzdne na napravu, a ked vidia ze mi to nejde az vtedy by ma vyrazili, a uz by som msl mzdu za cely februar a polovicu marca, v aprili by som uz mozno mal sumu ns kurz sbs.

sissy27
15. feb 2025

@stupidman tak panko si bude este rozkazovat, aby mu vymysleli pracu na mieru, kde by stihal 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ ani za toho noha neurobis ty nic preto, aby si sa zlepsil, vsetci sa maju prisposobit tebe a tvojim poziadavkam…
A este ti tu pracu mame polozit na zlatom podnose k noham, lebo ty to na tom internete nevidis… ty si fakt na hlavu padnuty alebo si tu len robis srandu z ludi.