Prečo je ťažké vyjednať nižšiu mzdu za výkon?
Tí čo čítajú moje témy už vedia a kto nie zhrniem v skratke: som neobratný manták, a z každého zamestnania ma vyhodia lebo nepodávam také normy ako vyžadujú. Ja pracovať chcem. Nešpekulujem ako naši niektorí spoluobčania čo nejdu ani keď im prácu ponúknu. Len je problém že je divoký kapitalizmus a všade očakávajú nadludské výkony. Obvykle zamestnanci vyjednávajú o zvýšení mzdy. Pýtajú si viac.
Moja otázka je: Prečo sa to nedá naopak? Raz som pracoval priamo pod firmou ako kmeňový zamestnanec nie cez agentúru a predvolali si ma na personálne že plním normy na 90% a že minimum je 100% čo musí dať každý. Tí čo dávali 120% mali aj príplatky, prémie. Ja som im navrhol že nechcem žiadne prémie kludne to dajte tým lepším a ja kludne podpíšem aj zníženie mzdy. Som si vedomý že nepodám taký výkon ale zamestnanie potrebujem, tak mi kludne znížte mzdu. Oni že to sa nedá lebo musí byť nejaká latka a bla bla bla. Pre toto som každý mesiac v inej práci.
Avšak druhý problém je že väčšinou som cez agentúry dočasného zamestnávania a tam sú tieto mzdové veci komplikované, lebo darmo ja budem vyjednávať s nadriadenym vo firme kde pracujem, keď ma neplatí on ale agentúra. Teda že pracovnú zmluvu mám s agentúrou. Neviem ako to presne funguje v pozadí že firma kde pracujem posiela peniaze agentúre a agentúra z toho vypláca zamestnancov. Ale zase jednať s agentúrou neviem či sa bude dať, keď dohoda medzi firmou a agentúrou, má dané finančné náklady na zamestnanca. Agentúra nič nevyrába, neprodukuje, iba prideluje zamestnancov. Oni neurčujú normy, nemajú na to vplyv. Takže ako agentúrny zamestnanec, s kým mám vyjadnávať o plate? Teda že chcem nižšší plat len nech ma nechajú zamestnaného?
@doriiis tak teda neviem 🤷♀️ možno ešte hrobár.
@lenkasarka nejde o navazanie, ale o to ze taka práca vôbec nie je jednoduchá a človek musí makať, rýchlo a s čím najmenším počtom omylov. Prvú ponuku co si poslala som najprv nevidela, prvá vec v popise je ze hľadajú niekoho dynamického. Ja chápem ze niekomu tieto práce prídu primitívne, ale vôbec nie sú jednoduché a on potrebuje fakt niečo kde nie sú tie nároky na výkon vysoké.
Poďte mi poradiť do tejto témy s práčkou, nech môžem oprať kým mám ešte strechu nad hlavou:
@janulik2008 môže to byť problém, keď uvidia životopis, alebo sa personalista na to spýta. To už ide ruka v rukáve.
@stupidman čudujem sa, že sa tu vôbec o takýchto veciach radíš, kto to nezažil nepochopí nikdy, ja mám takú sestru, síce nemá autizmus, ale zažíva presne to isté čo ty, respektíve zažívala, jednoducho v práci nestíha, je vystresovaná, potom robí chyby, pritom je veľmi inteligentná, má niekoľko kurzov absolvovaných, ale nič z toho. Nie je to o lenivosti, doma všeličo vyrába, učí sa, snaží sa, ale tempo a psychický nápor v práci proste nedáva. Tí ľudia ktorí s tým nemajú skúsenosť si to ani nevedia predstaviť, nehovoriac o tom, ako zle to vplýva na psychiku človeka, odsúdiť vie každý, pochopiť málokto.
Viem že si tu písal už viackrát a viem, na čo poukazuješ (kapitalizmus), no bohužiaľ žijeme v tejto dobe a nespravíš s tým nič, možno ďalšia generácia až. Tí už si rozmyslia, či sa nechajú v práci vykorisťovať a pravdupovediac, ja im moc držím palce v tomto.
@janai1 online nevadí ako taký ale čo mám z toho že klikám a nič z toho. Tam majú kopu žiadostí. Ale ak sa idem zaujímať osobne, väčšinou pochodím. Cisto životná skúsenosť.
Ten kto si hladá prácu ešte v ten deň ako ho vyhodia, nevyzerá že by sa nechcel zamestnať… len tak mimochodom.
@lenkasarka ja som poslal reakciu na obe ponuky tuším. Na všetky linky čo ste mi tu halabala poslali jedno cez druhé som poslal reakciu.
Otázka je kto si vyberie mňa a nie či si vyberiem ja.
@stupidman Zamestnať sa môže každý, len by musel pre to aj niečo urobiť. Skoro v každej výrobnej firme, sa vyžadujú zhora výkony. To je proste tak, pretože načo budú zamestnávať ľudí, ktorý to proste nezvládaju. Keď majú napríklad objednávky, ktoré im suria? Ktoré keď nebudú mať, tak im môže hroziť, že napr. prídu o klienta. Tým pádom aj o tržby. Prepáč, ale im tam je taký zamestnanec naozaj zbytočný. Je to smutné, ale je to proste tak. Načo ideš do práce, kde sa vyžadujú výkony, keď sám vieš ze to nezvládaš? Pracoval si v trozmennej/nepretržitej prevádzke? Chcem tým povedať, že či zvládaš nočné zmeny?
@evak12 galanta t.j. okolie trnavy, bratislavy, nitry, možnosť dochádzať do väčšiny najznámejších firiem. Samsng, Foxconn, Amazon, Volkswagen, Landrover, Stellantis, budúca bsterkáreň v Suranoch ak ju postavia… Všetko mám na dosah. 3 automobilky aj s dodavajúcimi firmamy, logistické centrá, tesco, dhl, billa, lidl, dm drogerie, CEVA logistic, Chipita… A mnoho ďalších. Dunajská Streda, Nové Zámky, Nitra, Trnava, Bratislava, všade viem dochádzať.
... o chránenej dielni si neuvažoval??
@domak2 presne tak, v týchto prácach som robil chyby, zmätkoval a pod. Ja potrebujem niečo monotóne, nenáročné na tempo. Proste to čo aj robím. Však to čo robím už roky:
Napríklad keď vyberám smetiaky, zbieram kovošrot, zálohujem, tak dokážem nachodiť a nabicyklovať kilometre, dokážem hodiny stráviť vonku aj v mraze aj horúčave. Napríklad pri kontajneri je vyložený stolík s kovovými nožičkami: tak ja ten stolík rozmontujem aby som z neho získal kovové časti. Tak isti aj zložitejšie predmety ako žehliava doska, kočíky, vysavače, niekedy ludia dajú aj práčku ku kontajneru (aj keď poďla VZN obcí sa to nesmie) a ja som schopný celé popoludnie tráviť rozoberaním tej veci, že to rozmontujem totálne na diely, odstránim plastové, sklenené, drevené časti, aby som získal kov. Treba použiť rôzne náradie, je s tým veľa práce. Časti čo neviem speňažiť vyhodím do spravnych smetiakov podľa recyklačných pravidiel EU. Na bicykli sa vyberiem na medzimestské jazdy kde zbieram z jarku pri ceste zahodené plechovky a pet flaše čo vyhadzujú z áut aby som získal peniaze zo zálohovania. Po meste nachodím kilometre aby som pozbieral Z-tká. Kopa ludí by toto nerobilo, nechcelo by sa im do toho. Tak toto môže byť moja silná stránka. Že pokial nemám čo do úst tak mám velkú vytrvalosť a kolko sa batrápim aby som získal zopár eur za kovošrot či zálohovaním. Takže nejaké podobné zamestnania ako rozvoz letákov alebo tak?
Takže niečo v tomto zmysle. Nejskú činnosť čo je tomuto podobná. Raz som videl ponuku že rozoberať autovraky na šrotovisku, šiel som sa informovať, a že oni potrebujú skúseného šikovného čo im rozoberie veľa áut za smenu, nie mantáka čo sa bude motkať svojim tempom… A ja keď robím to svoje tak predsa idem vlastným tempom a preto sa mi to možno zdá že keby to existovalo ako profesia tak by som to dal. Ale ni inom fóre jeden diskutujúci na to povedal, že keby to bola profesia tak by na mňa tlačili že kolko košov musím prehrabať za hodinu, a kolko vriec mám naplniť zálohovatřelnými flaškami/plechovkami.
@kvetinka_2 pravdaže, väčšinou boli na zmeny.
@miskakyska na tom sa pracuje, hneď ako mi prídu papiere, oplieskam ich o tie tetky nepríjemné na úrade práce.
@kvetinka_2 načo idem do takej práce? Idem tam kam ma zoberú… Darmo idem ku smetiarom keď mi povedia že mám nechať životopis a neozvú sa. Môžem ísť len tam, kam ma zoberú.
@stupidman len neplieskaj,lebo budú ešte neprijemnejšie...bol si niekedy na burze práce??...tam zvyknú ponúkať práce od výmyslu sveta...dokonca hneď pozvú aj na pohovor...
@miskakyska obrazne som myslel… keď ja im vysvetlujem stále že nezvládam tie práce, ony to nechcú akceptovať. Áno bol som na profesia days v inchebe raz a aj ma zamestnal volkswagen a aj ma vyhodili lebo som nestíhal.
@lenkasarka uf no do lidla je tazko sa dostat. Vacsinou cez znamost a je to tam masaker 🫣
@stupidman lebo niekde som citala ze zamestnavatelia niektori aj to ich odradi ked ma clovek v zivotopise XY prac uz za sebou.
Inak k tej vyrobe ja sa na jednej strane necudujem ze ho vyhodia nakolko tam ide o "tempo". Ale napr u nas je pozicia kde sa clovek tolko nenahana. Mame jedneho kolegu co mal uraz na hlave a jednoducho je pomalsi no a chceli ho vyhodit a zachranilo ho to ze sa tam uchytil.
@janulik2008 naozaj? Práca v Lidl je tak dobre platená,alebo aký je dôvod,že len cez známosti sa tam dá dostať?
@lenkasarka vies co ze sestra tam posielala asi 3x zivotopis a az ked kamarat ju odporucil tak ju vzali. A zarabaju celkom dobre aj ked sa namakaju 🫣😀
@kvetinka_2 "načo budú zamestnávať ľudí, ktorý to proste nezvládaju" - podstatné je to slovíčko "to". Ktorí čo presne nezvládajú? Robiť tú prácu? To rozumiem. Robiť tú prácu tak rýchlo, aby ušetrili na nákladoch na ďalšieho zamestnanca? To tiež rozumiem, že to vyžadujú, lebo chcú čo najväčší zisk. Ale nie je to správne. Ja otázku úplne chápem. Ak má niekto cojaviem 5€ na hodinu, kto stihne celú normu, prečo by nemohli zamestnať aj niekoho, kto odrobi 80% normy, za 80% mzdy? Alebo hoci aj za len 70% mzdy? Zvlášť ak ide o miesta, odvetvia, kde je dlhodobo nedostatok pracovnej sily, napríklad v automobilkách... Kamoša aj z takej vyhodili, lebo striekal auta pomaly. Nebolo to na linke, nikoho tým nebrzdil.
@janulik2008 prosím Ťa nepíš kraviny... do Lidla Ťa vezmú z fleku..neviem kto vypustil do éteru takú kravinu.... ešte zamestnanec dostane celkom slušnú odmenu, keď nájde niekoho/kolegu/ kto by tam bol ochotný pracovať..
@miskakyska práve to som čítala v tom linku že odmena 600 eur.
@miskakyska sestra tam posielala zivotopis asi 3x a vzdy jej prislo ze vzali niekoho ineho takze to viem 😀
@miskakyska ale striedaju sa tam ludia neskutocne 😀 ale to mozno zavisi od veduceho
Skutočne ti nejde žiadna práca? Ja to nemyslim nejak zle, môžeš sa hnevať koľko chceš, ale zamestnávateľ na tebe určite dobrovoľne nebude stratový len preto že ty si mu ponúkol úžasný napád menšiu mzdu. Načo by bol autobusar, ktorý prejde polovicu trasy, kuchár čo uvarí mäso, ale ryžu nie. Nechce sa mi veriť že by si sa nedokázal rozhýbať, nie len plakať ako je celý svet proti tebe. Mala som v práci pána, ktorý vynášal také koše na odpad vo výrobe, bol tiež vo svojom svete, iný, pomalší, ale proste mi prišlo že za prácu bol veľmi vďačný až taký hrdý na seba že ju ma a robil ju fakt na 100%.
Nechce sa mi veriť že by si nenašiel v okolí jednu jedinú prácu ktorá by ti vyhovovala.
@n3la presne, aj ja to vravím, že zamestnávateľ si nemôže dovoliť, byť stratový, len kvôli zamestnancom, aj keď ma veľmi mrzí Vaša situácia. Keď nebude stíhať objednávky, odídu odberatelia, odídu zisku, odídu aj zamestnanci, alebo jednoducho budú nadbytočný, pretože práca jednoducho nebude. Každý podnikateľ ide pre zisky, to je realita.

@lenkasarka ....do Lidla sa cez agentúru určite nedostane