icon

Prečo je ťažké vyjednať nižšiu mzdu za výkon?

stupidman
14. feb 2025

Tí čo čítajú moje témy už vedia a kto nie zhrniem v skratke: som neobratný manták, a z každého zamestnania ma vyhodia lebo nepodávam také normy ako vyžadujú. Ja pracovať chcem. Nešpekulujem ako naši niektorí spoluobčania čo nejdu ani keď im prácu ponúknu. Len je problém že je divoký kapitalizmus a všade očakávajú nadludské výkony. Obvykle zamestnanci vyjednávajú o zvýšení mzdy. Pýtajú si viac.

Moja otázka je: Prečo sa to nedá naopak? Raz som pracoval priamo pod firmou ako kmeňový zamestnanec nie cez agentúru a predvolali si ma na personálne že plním normy na 90% a že minimum je 100% čo musí dať každý. Tí čo dávali 120% mali aj príplatky, prémie. Ja som im navrhol že nechcem žiadne prémie kludne to dajte tým lepším a ja kludne podpíšem aj zníženie mzdy. Som si vedomý že nepodám taký výkon ale zamestnanie potrebujem, tak mi kludne znížte mzdu. Oni že to sa nedá lebo musí byť nejaká latka a bla bla bla. Pre toto som každý mesiac v inej práci.

Avšak druhý problém je že väčšinou som cez agentúry dočasného zamestnávania a tam sú tieto mzdové veci komplikované, lebo darmo ja budem vyjednávať s nadriadenym vo firme kde pracujem, keď ma neplatí on ale agentúra. Teda že pracovnú zmluvu mám s agentúrou. Neviem ako to presne funguje v pozadí že firma kde pracujem posiela peniaze agentúre a agentúra z toho vypláca zamestnancov. Ale zase jednať s agentúrou neviem či sa bude dať, keď dohoda medzi firmou a agentúrou, má dané finančné náklady na zamestnanca. Agentúra nič nevyrába, neprodukuje, iba prideluje zamestnancov. Oni neurčujú normy, nemajú na to vplyv. Takže ako agentúrny zamestnanec, s kým mám vyjadnávať o plate? Teda že chcem nižšší plat len nech ma nechajú zamestnaného?

n3la
15. feb 2025

@kvetinka_2 Aj mi ho je ľúto aj nie. Príde mi že sa už úplne zamotal v sebaľútosti, píše že je prekliaty, nedokáže podať výkon 120% či nie je nejaký kompromis. Och je toľko ľudí, ktorí majú nesmierne ťažký život, tu je plno matiek, ktoré ostali na deti same, podávajú nadľudske výkony, lebo chcú, vedia že musia a nevyplakávaju na fórach. Buď sa budeš ďalej ľutovať aký si manták alebo s tým niečo urobíš. Mne sa tiež nie vždy chce podať výkon 120%, niekedy by som najradšej ani nevystúpila z auta, ale no premôžem sa a nejdem plakat za šéfom, že dnes nie je moj deň nech mi dá polku výplaty, keď som pomalá musím pridať. Myslis že my pracujeme z vášne? Dobre, niekto určite ano, ale väčšina z nás ma prácu tiež preto že nechce byt bezdomovec či myslíš, že to ma pre nás ešte nejakú pridanú hodnotu?

vesimelonimarsista
15. feb 2025

@n3la on je autista, to je medicinska diagnoza. Co zdravy clovek zvladne, to on zvladnut nemusi. To je akoby si od beznoheho bez protezy vyzadovala take iste vykony v behu ako od zdraveho s dvoma nohami. Ked to nejde, tak to nejde.

Neviem, na co tu vypisuje blbosti, ma sa uchadzat o miesta v chranenych dielnach alebo dalej zbierat Z-tka a kovosrot na uliciach. Radit mu pracu v lidli je blbost, ten stres by tam nezvládol.

janulik2008
15. feb 2025

@vesimelonimarsista s tym suhlasim v Lidli to vyzera ako praca snov ale namakaju sa tam neskutocne okrem toho praca s ludmi je vieme aka 🫣

vesimelonimarsista
15. feb 2025

@janulik2008 ten stres za pokladnou atd. atd. je dost aj na zdraveho cloveka. Tiez, nie kazdy to moze robit.

n3la
15. feb 2025

@vesimelonimarsista Tak to je potom úplná ina vec, nemá o sebe hovoriť že je mantak, ale autista v tom prípade chápem že nezvláda normy výroby, nemôže za to. Ta chránená dielňa by bola veľmi dobrá, určite by ho lepšie nasmerovali.

tairyx
15. feb 2025

Konkrétne v Galante som našla chránenú dielňu PW Logistics.. Zamestnávajú 10 osôb. Takže aká šanca dostať sa do takejto dielne je reálne netuším..
To zas nie sú firmy so 100, 200, 500 zamestnancami, že tam každý deň zoberú nových ľudí.

stupidman
autor
15. feb 2025

@tairyx presne tam som sa pýtal asi mesiac dozadu na prácu. Povedali že len ženy zamestnávajú. O pohlavnej diskriminácii som počul dovtedy len v médiách. Tam som to zažil reálne. Mám smolu. Niesom žena.

stupidman
autor
15. feb 2025

Prosímvás pekne kde sa dá zaregistrovať na tejto stránke? Nikde tam nevidím možnosť registrácie.

https://www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk/pracovne...

stupidman
autor
15. feb 2025

Tí čo sa na mňa hneváte, nahlasujte ma adminom. Sťažujte sa že trollujem, a zase ma vyhodia z fóra, a môžete oslavovať že ste sa ma zbavili.

domak2
15. feb 2025

@stupidman je tam nejaká možnosť cez eID, to síce neviem co je, ale je tam emailovy kontakt aj telefónne číslo na toho zamestnávateľa tak skus priamo to.

stupidman
autor
15. feb 2025

@domak2 na profesii mám normálne účet ako hocikde ale hento som ešte nevidel že neponúka možnosť registrácie. To ma prekvapilo.

stupidman
autor
15. feb 2025

Inák vzhladom na to že som taký manták v podstate vždy niekde pracujem. Zoberte si že kolko je dlhodobo nezamestnaných a nechcú ísť pracovať ani keď im ponúkajú práce cez EU projekty. Za mnou v živote nikto neprišiel s ponukou. Vždy som si všetko ja sám musel vybaviť. A som aktívny. Veď kolkých poznáte vo vašom okolí čo už vystriedali cez 50 zsmestnaní a ajtak to nevzdávajú? Len pre ostatných je extrém že každý mesiac začínam nanovo, každý masiac ma úrady 3-4x nahlasujú a odhlasujú, že mám každú chvílu iného platcu odvodov… Kopa papierovačiek. Ja by som už mal mať na úrade práce permanentku. No ale nikdy som nebol dajme tomu pol roka nezamestnaní. Vždy je to len na pár dní. A som aktívny v zmysle že napr. keď už vidím že sa to v aktuálnom zamestnaní nevyvíja dobre, tak si chystám plán B a už riešim robotu inde. Veď aj teraz momentálne mám prácu, ale ako nováčik mám 3 týždne na zaučenie, a potom už budú riešiť normy. Začína mi tretí týždeň od pondelka. Ten ešte prežijem nejako, a ten ďalší si ma už predvolajú že nedávam normu. Keďže to rýchlejšie robiť neviem tak ma zrejme vyhodia. Takže kontaktujem ďalšieho zamestnávatela, a kým príde k tomu že môžem nastúpiť, dovtedy ma súčasný ajtak vyhodí… Ja ako manták len takto prežívam vďaka situácii na pracovnom trhu, že je nízka nezamestnanosť a firmy zúfalo hladajú zamestnancov. Neverím že pristúpia na to že mi znížia mzdu a nechajú ma robiť normy na 70-80%. Ja by som bol za. Ale zamestnávatelia sú navelko a radšej človeka vyhodia ako by mali pristúpiť na jeho podmienky. Ego nepustí. Tak mi nič iné nezostáva len sa stále nanovo zamestnávať inde.

stupidman
autor
15. feb 2025

Keď mi konečne prídu papiere s tým že mám diagnózu tak sa viem ísť uchádzať na chránenú dielňu. Ale kým papiere nemám, berú ma ako bežného zdravého človeka. Niektorí ste vraveli že ste nečítali moje príspevky. Tak sa predstavím: Od dectva mám psychiatrickú diagnózu. Bol som viackrát hospitalizovaný na psychiatrických oddeleniach v nemocnici. Bol som preradený do pomocnej školy (osobitná škola, špeciálna škola) a namôžem mať napr. zbrojný preukaz, ani robiť profi vodiča, policajta, vojaka atď. Lekári mi to nepodpíšu. Tak asi na to nejaký dôvod majú. Na sociálnych sieťach a fórach mažú moje príspevky, dávajú mi BAN-y (zablokujú ma, zrušia mi účet). Nechápem prečo je zakázané napísať o sebe pravdu. Viem že na slovensku nieje sloboda slova, ale myslel som že sa cenzuruje a zakazuje len extrémizmus. Ale asi cenzúre podlieha aj to keď napíšem o sebe pravdu. V Číne to je tiež. Tak chápem že cenzúra musí byť a sloboda prejavu je len utópia. Ale ja svojimi príspevkami nejdem proti systému, štátnej moci, vplyvným ľuďom.

enmery
16. feb 2025

@stupidman Prepáč, ty si od detstva riešený. Teraz píšeš, kým Ti neprídu papiere. A to tu tieto témy píšeš už rok. Rok ti nechodia papiere?

vesimelonimarsista
16. feb 2025

@stupidman ak sa chces uchadzat o tu pracovnu poziciu, musis kontaktovat personalistu. Napis si ziadost, pridaj k tomu zivotopis v PDF a posli mu to na e.mail.

Ako odpovedať na ponuku?

Ak chcete reagovať na ponuku Manipulačný pracovník - smetiar (Marius Pedersen, a.s.), kontaktujte nižšie uvedenú kontaktnú osobu:

Kontaktná osoba:
Mgr. Marek Dúha
duha.m@mariuspedersen.sk
+421902947923

tamitamitami
16. feb 2025

Písomný prejav máš veľmi, veľmi dobrý tak skús napísať do redakcií (aj menších) či by nemali záujem. Pošli životopis, cvičný článok ktorý si písal a motivačný list kde opíšeš tento svoj príbeh.
SBS v Lidli, berú tam naozaj rôznych ľudí a nie je to žiadna lukratívna pozícia na ktorú sa čaká xy rokov.
Upratovanie, otvor profesiu máš tam xy ponúk na upratovanie. Nie sú to žiadne lukratívne miesta kde by sa ti nemali dôvod ozvať (možno troška si vylepši životopis). Tam si môžeš robiť svojím tempom, tak tam budeš proste dlhšie kým všetko upraceš.

Skús FB skupiny vo vašom meste, ponúkni čo vieš za rozumnú cenu kosenie, upratovanie, maľovanie bytov....
Kontaktuj charitu vo vašom meste, dajú ti raz za čas potraviny/oblečenie.
Hlavne si urgentne rieš papiere (volaj, píš, informuj sa), už tu píšeš rok a za ten čas by si tieto veci mal mať vybavené.

tairyx
16. feb 2025

@stupidman tá stránka- sluzbyzamestnanosti - keď sa ideš evidovať na úpsvar, mal by si dostať prihlasovacie údaje k tejto stránke, ale keď si tam vždy len tri- štyri dni tak neviem ako to funguje. Skús sa opýtať na Úrade práce na to, keď tam najbližšie budeš.
Tiež ma inak zaujíma, ako to je s tými papiermi, lebo ak si od detstva diagnostikovaný, tak predsa na základe niečoho si navštevoval špeciálnu školu, či nie? Nejaký doklad o tom predsa musíš mať. Alebo odkiaľ teraz čakáš tie papiere?

tairyx
16. feb 2025

@tamitamitami to myslíš vážne s tými redakciami? Na takú pozíciu predsa ľudia potrebujú mať aspoň strednú školu, ideálne je mať VŠ, nie osobitku... vylepšiť životopis sa ako dá keď máš špeciálnu školu vychodenú, sfalšovať maturitné vysvedčenie alebo rovno diplom? 😁

tairyx
16. feb 2025

A ešte k tej SBS- radíte to tu ako o život, ale autor nespravil psychotesty na vodiča mhd, tak pochybujem, že sa mu podarí spraviť testy na sbs. Ale tak jasné, že skúsiť to môže.

tamitamitami
16. feb 2025

@tairyx Ale prosím ťa už dávno nemusíš mať VŠ dokonca ani strednú aby si mohla písať články. U nás v obecnej redakcii píše články postihnutý pán, má iba základné vzdelanie. Prácu má super a väčšina mesta si kupuje noviny iba kvôli nemu.
Kamarátka ktorá počas strednej otehotnela (nedokončila ju), počas rodičovskej písala články pre 2 redakcie aby si prilepšila.
Stačí že ich človek/jeho príbeh osloví a má im čo ponúknuť (autor je ideálny kandidát).

Ak má životopis kde má 50 zamestnaní tak sa nie je čo čudovať že sa nikto neozve. Stačí že napíše top 10 kde vydržal aspoň pár mesiacov (interval ako dlho tam bol môže troška predĺžiť). Napíše motivačný list kde napíše prečo má záujem o prácu a troška opíše svoj príbeh.

stupidman
autor
16. feb 2025

@enmery nie ale o ID som požiadal v decembri. Keď už aj rodina videla že to so mnou nikam nevedie. V detstve mi aj lekari odporúčali zníženú pracovnu schoonosť. Oni už vtedy videli že to takto dopadne. Ale otec bol tvrdohlavý a myslel si že to zo mňa vytlčie. Bol začiatok 90-ych rokov, vtedy sa tie veci brali tak že rodičia sa hanbili že majú retardovsné decko a mysleli si že výpraskom všetko vyrieša. Bola taká doba. Keby som bol dieťaťom teraz, určite by sa to riešilo ináč. Už je osveta o tom, je liberálnejšia doba. Ja som bol dieťaťom na konci komunizmu/totality a tesne po nej. Vtedy bola hanba mať retardované decko a všetko sa riešilo bitkou. Tĺkol ma jak žito. A práve tým mi uškodili že chceli zo mňa nasilu mať normálneho človeka. Tak som sa roky pretĺkal životom, prúser za prúserom, grázli vždy vycítia slabší článok, vydierali ma, pod vyhrážkami na mňa brali cigáni pôžičky, prepisovali na mňa autá, šikanovali ma, zastrašovali… Mentálne retardovaný človek je pre kriminálne živly dobrý objekt. Neraz som musel doslova utiecť zo zamestnania lebo som sa topil v prúseroch do ktorých ma rómski kolegovia zatishli. Tak už aj rodina vidí že to je zlé, uvažovali aj o odobratí svojprávnosti, a tak konečne po rokoch sme sa zhodli na tom nech skúsim toho invalida. Že som neni normálny je každému jasné a vždy to videli. Len si to nechceli pripustiť a tvárili sa že nič sa nedeje a hučali do mňa nech si udržím zamestnanie, nech som neni bambavý, nech žijem normálne. Ja to bohužial neviem. Keď mi povedali v práci že som pomalý tak som začal bežať s paleťákom, nervózne som som všetko robil rýchlo, a keď to uvidel BOZP zamestnanec tak, ondil do mňa že prečo šprintujem s paleťákom a také, ja som chytil hystetický záchvat, že jeden chce aby som robil rýchlejšie, tak OK budem s tým paleťákom utekať, druhému zas vadí to, tak čo sakra po mne chcete… Toto podľa ludí neni normálne a povedali že patrím na psychiatriu. Odkedy sa liečim u psychológa tak už hysterické záchvaty nemám a beriem to viac športovo, že keď ma v práci naháňajú tak poviem že rýchlejšie to robiť neviem a počkám kým ma vyhodia, potom idem do ďalšej roboty. Potom som stále bez peňazí, na úrade práce frflú že sa tam chodím evidovať každú chvílu… Keď tam nejdem tak zase vzniká mi dlh na odvodoch ktoré musím zaplatiť, za obdobia keď nepracujem. A toto ide dokola furt.

stupidman
autor
16. feb 2025

Mal som sa už dávno obesiť a bol by pokoj. Ale na samovraždu nemám odvahu. Pud sebazáchovy je prisilný, a mne na škodu. Takýto človek by ani nemal žiť. Som na príťaž, rodine, štátu, spoločnosti.

stupidman
autor
16. feb 2025

@vesimelonimarsista večná dilema je že nikdy neviem čo bude v aktuálnom zamestnani. Dokedy budú tolerovať moje tempo… Zavolám tam, a čo keď ma z terajšej práce vyhodia až za mesiac? Nikdy neviem či ma vyhodia zajtra alebo o mesiac. Už som naučený že keď sa mi nadriadeny začne vyhrážat výpobedou, tak už idem obvolávať budúcich zanestnávatelov. Je víkend. Ale zajtra volám. Všelijako, popýtam sa na podmienky. Možno budem mať šťastie a nevyhodia ma z terajšej práce. Som tam už druhý týždeň a ešte nikto za mnou nebol že som pomalý. Hlavné je aby som mal pracovný pomer lebo treba platiť veci, nemôžem si dovoliť výpadky prijmu, a neplatenie odvodov.

deninka233
16. feb 2025

@stupidman Kľud, nevešaj sa. Myslím, že si na dobrej ceste. Tým, že ti to neriešili veľmi v detstve a mladej dospelosti si o tie roky jednoducho prišiel. Pozri, o čo sa máš už lepšie, už ťa nebijú, cigáni na teba neberú pôžičky, snažíš sa pracovať… už len tie papiere a čoskoro bude lepšie a lepšie. Ver tomu. Posledné metre pred cieľom sú vždy najťažšie. Možno ťa z tejto práce ani nevyhodia 🙂 Skús si každý deň namiesto “som manták” hovoriť “mám na to, mám na to…” Obzri sa, čo všetko si už preskákal a stále si tu. Možno to ide veľmi pomaly ale tvoja krivka “kvality života” proste stúpa hore. Bude to fajn! 🤞🏻

stupidman
autor
16. feb 2025

@tairyx zo sociálnej poisťovne. Na základe tých papierov čo som bol v detstve riešený som obehal lekárov, dal si spísať posudok, a podal na invalidný. Čakám papiere. Na sociálke povedali že také 2 mediace cca kým sa vyjadria. Už mi uznali 45% len čakám papiere s tým oficiálnym vyjadrením. A s tým viem ísť na úrad práce. Lekári to navrhovali už v detstve len rodičia to nechceli. Mysleli že tým mi len pokazia život, že ma budú všade mať za krypla. Ale diagnózu neoklameš, prejavila sa vždy a všade, preto je môj život latrína. Ja vás chápem že mi dávate za príklad kadejakých beznohých, bezrukých, vozíckarov, že sa presadia, ale to sú mentálne zdravý ludia, taký beznohý človek môže mať 159 IQ vyštudovat 3 univerzity a byť vedcom s nobelovou cenou… Ale ak je niekto na hlavu, tak fyzicky zdravé telo mu nepomôže lebo je “porucha vo veži” sa u nás hovorí.

stupidman
autor
16. feb 2025

@tairyx to s tým zbrojákom som spomenul práve v tom kontexte že ešte asi pred 20 rokmi keď som začínal na trhu práce, vtedy úrad práce sám ponúkol že urobia kurz na SBS, vtedy som chcel íst, a lekár mi to nechcel podpísať. Ale to bolo tesne na začiatku dospelosti, keď som mal ešte plnú kartotéku psychiatrických diagnóz… Ale potom som 20 rokov zanedbával tie diagnózy, liečenie duševnej choroby išlo do stratena, a keď sa s tým 20 rokov nič nerobilo tak tie záznamy majú nejakú premlčaciu dobu a tak tesne pred tým ako som začal znova riešit svoju diagnózu, by to možno prešlo. Ale teraz ako to mám obnovené, zase mám v kartotéke záznamy o duševnej chorobe tak neviem či si to niekto vezme na seba aby zverili stráženie objektu psychycky narošenej osobe… Lebo vtedy pri prvom pokuse tesne po detstve, mi lekári jasne povedali že mne by zbraň do ruky nezverili, a že nemôžem ani vojaka ísť robiť ani žiadne podobné povolanie. Ja som mal 18 keď bola vojenská služba povinná (chodilo sa povinne na vojnu) a mňa neodviedli pre diagnózu a dostal som modrú knižku (to je že nemôzem vykonávať takéto povolanie). Hovoria odborníci. A aj laici čo ma poznajú jeden povedal že by mi nezveril ani kolobežku, nie to ešte kamión.

stupidman
autor
16. feb 2025

@tairyx očuj, skúšal som písať blogy, ale robia to už tolkí že som nemal sledovanosť a niekolkokrát mi stránku vypli s odôvodnením že nemá návštevnosť a že buď si mám platiť za prevádzku, alebo mi to vypnú. Freehostingy fungujú tak že si tam prevádzkovatel serveru nastrká reklamné bannery a vďaka tomu môžem mať blog zdarma. Ale keď to nemá návštevnosť tak to pre nich nemá zmysel. Tak logicky nebudem ja platiť za písanie článkov, čo by malo mňa živit, a nie že ja za to budem platiť.

jurly
16. feb 2025

@stupidman skus to call centrum. Ale servisne, nie predajne. Servisne mava variabilnu zlozku z kvality a kvantity. Ak ich nesplnis nevadi. Mas stale hrubu mdzu. Dolezite je byt slusny.
Je ale pravdou, ze ludia cloveka niekedy tak rozhodit pocas jednoho rozhovoru, ze clovek nie je schopny ten den fungovat.

iwesska
16. feb 2025

@stupidman Tak ak mas viac psychiatrickych diagnoz,co si doteraz nespomenul,tak urcite si nemozes robit SBS preukaz. To,ze si tie diagnozy doteraz neriesil,neznamena,ze zmizli a ak ti nedovolili mat zbran vtedy,tak ani teraz. Takze nie je to len o autizme. Ak mas aj ine psych.diagnozy a neliecene, aj tie mozu byt prekazkou,preco sa ti v praci nedari.

lindus_esterka
16. feb 2025

@stupidman a nahodou práca v kine? Po premietani pozametat pukance atd? Prip. potom aj predaj obcerstvenia, tam robia hocijaki, len nie rychli ludia. Aj vcera, bola som 3.v poradi a cakala 10min. A takto je to v kine vzdy