Prečo je ťažké vyjednať nižšiu mzdu za výkon?
Tí čo čítajú moje témy už vedia a kto nie zhrniem v skratke: som neobratný manták, a z každého zamestnania ma vyhodia lebo nepodávam také normy ako vyžadujú. Ja pracovať chcem. Nešpekulujem ako naši niektorí spoluobčania čo nejdu ani keď im prácu ponúknu. Len je problém že je divoký kapitalizmus a všade očakávajú nadludské výkony. Obvykle zamestnanci vyjednávajú o zvýšení mzdy. Pýtajú si viac.
Moja otázka je: Prečo sa to nedá naopak? Raz som pracoval priamo pod firmou ako kmeňový zamestnanec nie cez agentúru a predvolali si ma na personálne že plním normy na 90% a že minimum je 100% čo musí dať každý. Tí čo dávali 120% mali aj príplatky, prémie. Ja som im navrhol že nechcem žiadne prémie kludne to dajte tým lepším a ja kludne podpíšem aj zníženie mzdy. Som si vedomý že nepodám taký výkon ale zamestnanie potrebujem, tak mi kludne znížte mzdu. Oni že to sa nedá lebo musí byť nejaká latka a bla bla bla. Pre toto som každý mesiac v inej práci.
Avšak druhý problém je že väčšinou som cez agentúry dočasného zamestnávania a tam sú tieto mzdové veci komplikované, lebo darmo ja budem vyjednávať s nadriadenym vo firme kde pracujem, keď ma neplatí on ale agentúra. Teda že pracovnú zmluvu mám s agentúrou. Neviem ako to presne funguje v pozadí že firma kde pracujem posiela peniaze agentúre a agentúra z toho vypláca zamestnancov. Ale zase jednať s agentúrou neviem či sa bude dať, keď dohoda medzi firmou a agentúrou, má dané finančné náklady na zamestnanca. Agentúra nič nevyrába, neprodukuje, iba prideluje zamestnancov. Oni neurčujú normy, nemajú na to vplyv. Takže ako agentúrny zamestnanec, s kým mám vyjadnávať o plate? Teda že chcem nižšší plat len nech ma nechajú zamestnaného?
@iwesska ver mi ze servin ma pravdu. Uz minimalne 10 rokov stupidman sa stazuje na vsetko a vsetkych. Dokonca som citala ze preco nevezmu dochodcom a nedaju mladym co pracuju. Toto keby poviem ja svojmu otcovi ze hej daj mi z tvojho dochodku tak by mi jednu vylepil.
On nepozna nic len bud nedocenena praca a VŠ. Furt sa len stazuje ze ho nikto nema rad. Uz hned vie ze ho budu sikanovat.
@iwesska všimla som si, že naňho vôbec nereaguje ... či to jeho známi, keď vie, čo robí po nociach
@sevrin jedno lepsie ako druhe naozaj 😀
@iwesska na provokatérov nereagujem. Téma je o vyjadnávaní mzdy u zamestnávatela. A nie o tom kto sa kde ako lutuje atď. Zaujímal ma proste ten paradox že keď je človek šikovný a pracovitý, obvykle pýta od šéfa zvýšenie mzdy. S tým súhlasím že ak je niekto menej výkonný, je nefér voči ostatným aby bral rovnakú výplatu. Preto vravím že keby súhlasil že mu znížia mzdu, len nech ho nevyhodia. Ale dospeli sme k tomu že v niektorých firmách je tempo určené procesom, ktorý naväzuje na ostatné procesy. A niekde je to proste len tlak na zamestnancov, lebo každý podnikatel chce mať zakázku čo najskôr urobenú, vyrobiť čo najväčšie množstvo, proste produktivita. Stále sa tlačí na produktivitu. Produktivita je vlastne zmysel práce. O slabú produktivitu nikto nemá záujem a preto ju ani nikto nebude platiť. Ani slabšou mzdou.
Len ma tak napadlo že keby existovalo niečo také že proste každý by dostal to na čo si zarobí. Napríklad ak je plat 800€ a niekto urobí polovicu práce, mal by 400€. Ale to naráža aj na legislatívne prekážky že nemôže byť menej ako minimálna mzda. Ako by sa rátali odvody atď. V prvom rade to má legislatívne prekážky.
Takže dospeli sme tomu že je to nemožné. Pre zamestnávatela je vyhodiť takého zanestnanca výhodnejšie ako si ho ponechať za nižššiu mzdu.
@stupidman ty sa nehnevaj ale po tom co som videla vo fore tak naozaj som zmenila nazor. X ludi sa ti snazilo pomoct, tolki ti tam pisali a ty bud furt svoje alebo teatralne odchadzas. Na VŠ nemaš ale hned uz ides zo seba bezdomovca robit. Niekde som citala ze ti priznali ID? tak uz peniaze budes mat 😉
"Napríklad ak je plat 800€ a niekto urobí polovicu práce, mal by 400€." Kto spravi tu druhu polovicu?
@stupidman hehe to ma pobaviť, keď nejaký tupoň v téme o zamestnávateľoch začne pri hysákoch vychvaľovať Trampa a druhým nadávať do provokatérov 😀
Ty si celé roky dostával rady ako sa zlepšiť, ako ušetriť nejaké peniaze, ako schudnúť, ako lepšie žiť, so všetkými radami si si zakaždým vytrel tú svoju tlstú riť a ešte si sa aj posmieval ostatným ako ti radia, zatiaľ čo ty v Kauflande si do košíka hádžeš štangle slaniny, klobásy a litre koly a kilá čokolády.
A keď si si konečne uvedomil, že celé fórum na teba už nemalo nervy, každý bol unavený z toho, že tebe čosi radiť je len plytvanie energie, tak si len spravil hysák a tresol si dvermi, aby si sa mohol ísť sťažovať a ľutovať na iné fórum, ako ti nikto nechce dopriať a ako je ten svet voči tebe strašne nespravodlivý.
Tu vymýšľaš somariny ako robiť na polovičné výkony a za menší plat, namiesto toho aby si na sebe pracoval a zlepšoval sa. Ale nieeee, to sa ti NECHCE, pohodlnejšie je sa s klobásami zvaliť pred TV a tlieskať ficovi ako to zase tým žgrlošom podnikateľom "nandal". Pri hľadaní práce ťa len zaujíma aký je plat, aká je kantína, koľko bufetov je tam a či je firemná doprava, ideálne zadarmo. O akú prácu ide a aké zručnosti máš mať, to teba nezaujímalo NIKDY. Vyfasoval si montérky, prišiel si na halu a už si len pozeral ktorým smerom je kantína. Cez riadny pracovný pohovor neprejdeš, lebo zamestnávateľom nemáš a nevieš čo ponúknuť, ešteže sú tie agentúry, čo zamestnajú každého stupidmana, inak by si bol bez práce jak je rok dlhý.
Hráš sa na chudáka, ale keď ti cinkne výplata, tak do 3 dní ju prežereš a potom ideš vyberať kontajnery. Však aj tu si napísal čo bežne robíš 😀 a ešte máš toľko drzosti ma nazvať provokatérom. Neboj sa, fórum si pamätá veľa toho a všetky tvoje excesy sú spoľahlivo zapísané. Keby si nebol hnilá voš a mal charakter, tak táto téma ani príspevky nikdy nevzniknú. Mne je len ľúto tých ľudí, čo ti chcú pomôcť, ale ty povieš len A, keby poznali aj B, o ktorom ty nehovoríš, tak ťa kopnú do riti. Polepši sa! Ale tebe je to hovoriť zbytočné, cinknú nejaké peniaze a už letíš do Kauflandu len aby mohla byť dlho do noci vyžieračka pred TV. A ešte máš toľko drzosti, že sa s vyrehotaným úsmevom odfotíš ako fajnovo si nakúpil.
@stupidman Otazne je, preco ste pomalši? Je tam nejaka dispraxia? Alebo aspedgerov syndrom? ADHD? Tam by bolo riešenie pracovať v chránenej dielni. Pripadne, velki zamestnavatelia zamestnavaju aj zdravotne znevyhodnenych, kde sa predpoklada nizsie tempo práce.
@krkavcia_mater viem, veď diagnózu mám stanovenú. Čakám už len na papiere s ktorými môžem hladať zamestnanie na takých miestach.
Ludze mojo, dospeli sme tam že zamestnávatelia nemôžu spomaliť tempo, a ja budem bezdomovec. Keď sa to má stať, tak sa to stane. Ak ma čakajú kontajnery, tak ma čakajú kontajnery. Vybavené.
@stupidman a zasa ta sebalutost. Ved budes mat ID nie?
@janulik2008 ako sevrin naznacil, debata ukoncena. Nemam tu co hladat. Ludia ako ja su pritazom pre spolocnost, stat, rodinu, a vlastne kazdeho…
@stupidman prestan sa laskavo lutovat. 🙄
Ale co vsimam vratis sa aj tak. Teatralne odchadzas a objavis sa znova.
@stupidman nikto nehovori ze si pritaz, su ludia ktori maju rozne dg ale nerevu ako ty. Ty by si chcel vsetko na zlatom podnose, aby zamestnavatelia sa prisposobili TEBE, na druhu stranu sa strasne podcenujes ked nie je po tvojom tak uz myslis na to aky budes bezdomovec ale NIC nerobis pre to aby si sa mal lepsie. Ty nevidis nic medzi robenim za minimalku a VŠ pritom ludia aj so ZS dokazu zarabat viac ako vysokoskolsky vzdelani ludia.
Najradsej by si dochodcom vzal lebo vlastne oni nemaju narok na zlavu napr pri cestovani alebo zlavy vseobecne lebo nerobia. To ze pracovali cely zivot je vlastne nic 🙄 zijes s rodicmi ale aby si vzal vysavac a povysaval to nie lebo teba to nebavi a "kamaratov brat jeho psa" na to ma zenu tak preco by si ty mal dvihnut zadok a povysavat. My tiez byvame doma viac generacii (a myslim ze sme taki viaceri) ale ked vidim ze treba povysavat vezmem vysavac a povysavam ved to je zalezitost 10 minut. Ty sa rad hrajes na PS, kazdy nejako oddychuje aj ja som dnes "mastila PS" len som po 10tich nocnych tak sa musim znicit zeby som zasa nebola hore do pol 4tej 🫣 lebo aj to je udel makania vo vyrobe aj ked tam v podstate chodim rada tiez su tam ludia kt ma nemusia a nemusim ja ich ale nemozeme vyhoviet kazdemu.
Viem ze ti ponukali tusim aj SBS ci co to bolo preco to neskusis? Ked mas kamaratov nejako cez znamosti. 🤔 vela ludi sa ti snazi pomoct ale ty furt svoje, ja idrm druhe kolo do obchodu lebo nemáme šmaľec 🤣
@janulik2008 máš môj obdiv,žena zlatá..toto tu všetko písmenka do vetra ..on má "svoj štýl" ktorý zmeniť nemieni ...
@janulik2008 SBS? Citala si,ze ma psychiatricke diagnozy a uz v mladosti mu zakazali drzat zbran? Akoze popravde mi ho tiez bolo luto,mlady, snazivy chalan s dg., ale ked tu zacal vytahovat tie dezolatske bludy,tak uz chapem preco je tam,kde je.
@iwesska vies co ja co citam na tom fore som sa tam nedostala. Pred cca 10timi rokmi viem ze tam pisali nieco s SBS. Tam sa mu kazdy snazil pomoct a robil toto co aj tu. Furt odchadzal a furt sa vratil. Nadaval tam na dochodcov ze preco maju zadarmo a on musi platit. Inak ja nvm jak to funguje na UP ale im nemoze byt cudne ze kazdy mesiac tam je evidovany?
@miskakyska ved toto. On si furt pojde svoje rovnako ako ten Tomas co na forum pise tie bludy o tom ako by on daval zeny sterilizovat atd.
@stupidman https://www.profesia.sk/praca/conectart-slovaki...
Skus sem,svokra pre nich robi povedala,ze beru stale..maju pobocku v sali.
Je to tu. Už boli za mnou šéfovia že mám slabé výkony, že mám len 60% atď. Jeden ma zavolal k počítaču a ukázal mi monitor že od kedy som tam každý deň som pod kvótou. Takže len včera mi prišlo rozhodnutie z úradu práce že ma vyradili a už tam idem zase. Ja si nájdem o týždeň robotu, haly stále hladajú, len toto pôjde dookola donemoty. Inák to žial neviem.
@janulik2008 A tiež by si už mohli uvedomiť na úrade práce že sa tam vraciam každy mesiac tak ma zapojiť do nejakého sociálne projektu. Všk vidia že som manták, nič mi nejde, tak nech ma hodia na nejakú robotu čo zvladnem a bude pokoj. Ale im takto pasuje tak budiž. Ja tiež nežijem zo vzduchu, príjem potrebujem, tak budem sa budem zamestnávať na 3 týždne kým ma nevyhodia lebo som nepoužitelný.
Nemám na výber. Teda mám ešte bezdomovoctvo.
No a preto hovorím stále že budem bezdomovec, lebo nebyť trpezlivej rodiny už som dávno na uici. Veď takto to mám odkedy som skončil školu. Takže varianta bezdomovec je stále reálna. Tak logicky sa musím zamerať na organizácie ktoré majú na starosti ludí bez domova, neživotaschopných ako ja, a informovať sa na možnosti.

@stupidman Ma @sevrin pravdu? Preco na jeho prispevky nereagujes, ani sa neobhajujes?