Prečo má žena s malými deťmi problém nájsť si prácu?
Vždy som si hovorila že kto chce robotu si nájde,no došla som na to že není to také jednoduché.Na veľa miestach sa pozerajú na ženy s malými deťmi ako keby mali lepru a nechcú ich zamestnať.Ale prečo,prečo také ženy hneď diskriminuju?Potom kde sa majú zamestnať.Myslela som pozitívne a hovorila som si,že skôr či neskôr si robotu nájdem.Nasla som po troch mesiacoch na jednu smenu 7-15 akú som hľadala.Kamaratka zatiaľ nenašla a opúšťa sa,že ona sa nikdy nezamestná,že ona nemá také šťastie ako ja a podobné reči.Snazim sa podržať ju nech myslí pozitívne,že aj ona si nájde skôr či neskôr,že netreba to vzdávať ale hľadať ďalej.No hovorí že mne sa to ľahko hovorí keď ja som už našla prácu a ona nie.Kvoli tomu sa hneva na mňa,ako keby som ja za to mohla že nikde nechcú ženy s malými deťmi.Co si o tomto myslíte?
velka cast zien sa s muzom nestrieda, bud nie su ochotni, lebo sa o deti ani nevedia postarat, alebo im to proste zamestnavatel neumozni (maju strach si pytat ocr), zavisi to velmi aj od typu prace ktoru vykonavaju, tu na modrom koni som sa streta aj s argumentom, ze len zena si berie ocr, lebo muz ma ovela vyssi plat a ocrkou by si “pokazil” vyplatu, zial v tejto krajine my zeny tahame za kratsi koniec, aj vyskou vyplaty aj tym ze malo zamestnavatelov ponuka skratene uvazky, stat spi na vavrinoch, politici vyplakavaju aka je ekonomicka situacia a ze vymierane, ale namiesto toho aby podporili zeny (skolky, skratene uvazky, atd) tak riesia zabomysie vojny a svoje ega….ja sa ani necudujem ze vela zien deti proste nechce….
@tyrkysova_kobyla výhovorky ja som si vždy našla prácu ajbpopri 3 deťoch
A nikdy som nezažila žiadnu diskrimináciu kvôli tomu ,že som matka 🙏
Niektoré si to robia samé ,pretože príde na pohovor a už keca mám male deti a čo keď budú choré atd…
A potom nech sa nečudujú .že zamestnávateľ ich nezoberie keď vidí toľkú pozitivitu 🙈
@nickpick skôr sa nestriedajú, pretože sa muž nevie, alebo nechce o deti postarať. Ale to je zase len chyba ženy.
Ja mam problém najst prácu uz druhy rok aj to preto ze.musim.mat.taku akomje skolka otvorená kedze na malu som sama rano odniest poobede vyzdvihnúť manzel robi od 6.do 18hod kazdy den aby sme vyzili...plus ako pisu vyse 2 dni v skolke 2 týždne doma a takto sme uz 3 školský rok( naschvál som dala malu do MŠ ako 2.5r nech nachyta bacile imunitu ale uz ma skoro 5r a stale vydrzi par dni ;)
Tych 5 dni ocr v roku sa da prezit zalezi od cloveka su taki co pridu so soplom aj horuckou len aby nedajboze nemarodovali aj taki co vytrieskaju vsetkych 14 paragrafov aj od imaginarnych lekarov len aby im nahodou jeden neprepadol..
Tak ako chorlaveju deti moze ochoriet aj zamestnanec.skor vidim problem ze o jednosmennu pracu je velky zaujem hlavne zo stran zien matiek maloletych deti alepostupne sa od tohoto typu pracovneho casu upusta a kto takuto pracu ma tak si ju drzi a je stastny ze ju ma. Novych podobnych ponuk vela nevznika preto sa kamaratke najs takuto pracu nedari..
@dankagirl možno si mala len fakt šťastie. Ja som pracovala na čiastočný úväzok pocas oboch RD,aby som nevypadla z kolotoča a mala dačo v rukách.. teraz si hľadám dačo trvalé a je to sakra ťažké.. v živote by som nepovedala,že zo mňa vypadne táto veta: kým nemáš známosť,normálnu robotu v kancli nezonesies ani so skusenostami,musíš mať fakt obrovské šťastie. Určite to platí v malom meste (jasné,za pas do výroby nie je problém nikde). Ale kto chce kancelársku robotu,potrebuje známost..
Myslim,ze vies preco, a preto je tiez vhodne zmenit myslienie takej matky,a premyslat nad najvhodnejsimi moznostami. Napr,ak je praca,tak si ju udrzat,ved po materskej sa vie do prace vratit. Aj rekvalifikacia,pocas casu doma si spravit,nejaky kurz ci nieco obdobne. Praca na doma. Ciastocny uvazok. Hladat v predstihu! Zohladnit rodinnu situaciu a povahu dietata..a hlavne mysliet fakt dopredu... :/
@ivangeline Niektoré ženy robili pred RD na tri smeny a po RD sa tam nemôžu vrátiť kvôli škôlke,tak hľadajú prácu na jednu smenu.
Vsak ja to chapem. Tiez poznam taku mamku. Nemyslela dopredu! A ked chce zmenit...ma vobec schopnosti a vlasnosti na nejaku inu pracu? Do akych oblasti vie zabrdnut? Proste mysliet dopredu,lebo ozaj to je potom zatazko.
Preto ženy často nechcú mat deti lebo potom sú v spoločnosti odpisane a veľmi zle to znášajú a nikoho to nezaujima. Ja som vždy chcela od štátu aby zabezpečili prácu prispôsobenú mamičkám. Ale dajako nič z toho.
Rozmýšľam, prečo si matka po RD hľadá prácu… prečo sa nevráti do tej, kde pracovala pred pôrodom a kde je celý čas vedená ako zamestnanec? Iste, je nejaké % takých, kde zamestnávateľ skončil a proste prišli o prácu, ale čo ten zvyšok? Nepracovali ani pred tehotenstvom alebo neuvážene dali výpoveď, potom šup rodiť a ZRAZU po rokoch prekvapenie, že treba prácu… a spamätajú sa mesiac-dva pred skončením rd…
A prečo sa zamestnávatelia netrhajú o matky? Pretože prvá vec je, že si určujú pracovnú dobu kvôli škôlke, potrebujú vykryť prázdniny ako keby iní zamestnanci nemali nárok na dovolenku v rovnakom období, každú chvíľu očr či už oprávnene alebo preto, že nedostala dovolenku, každú chvíľu potrebuje prísť neskôr / odísť skôr lebo s deckom k zubárovi, na rodičko, na besiedku, na vystúpenie, k logopédovi…samozrejme nemusí to tak byť, ale zamestnávateľ toto neriskuje ak nemusí alebo ak sa naozaj nejedná o vysoko špecifickú prácu, kde je problém zohnať niekoho kvalifikovaného.
Boja sa ich zamestnat, ze budu stale doma s detmi ked budu chore. Samozrejme praca je vyratana tak, aby tam ludia 8h nesedeli na zadku a ked niekto stale chyba tak ostatni zamestnanci prskaju. Vyhodit cloveka z prace, je tazke. Pravda totiz je, ze ked si ma clovek vybrat mladeho cloveka alebo starsieho kt. mu tam bude sediet xy hodin takmer s istotou a mamicku kt. bude velmi pravdepodobne casto s detmi doma - tak jasne, ze volia prave tu istotu.
Na toto by mali byt skratene uvazky a zobrat 2 ludi na poziciu aby sa mohli striedat. Ale firmam sa nechce. Museli by byt na to danove ulavy aby to zacali riesit.
@sissy27 Konkrétne ja som si hľadala prácu po RD kvôli tomu že sme sa sťahovali 100 km a mala by som ďaleko dochádzať do predošlej práce.Tak po RD som si dala výpoveď a hľadala novú prácu.Ostatne ženy príklad robili pred deťmi na tri smeny a po RD potrebujú na jednu smenu skrz škôlky aby vedeli nosiť a vyzdvihovat deti.
Tazko sa cita, co tu je popisane.
Ja odmakam viac ako hocktory zamestnanec bez deti, pretoze makam rychlo a efektivne a nevykecavam sa, pretoze musim utekat pre deti. Toto dnesne vnimanie ako ma byt zena aj 100%tna v praci, najlepsie ak odmaka aj 3hod nadcasy denne zadarmo, chora nech sa ani neopovazi byt, deti nech dava do skolky den po chorobe, nech je aj 100% matka, nech aj detom sa venuje, vo vsetkych smeroch mame fungovat na 100%. Svet sa zblaznil a firmy tiez. Mudrejsi vedia ocenit, ze taka matka s malymi detmi mysli dopredu a ked su deti zdrave maka, aby buduci tyzden, ak ochoreju mala odmakane dopredu. Nezahala. A o rok dva, deti povyrastu. Ale zbytocne mlatenie slamy, ostaneme furt nedocenene a nepochopene.
veľmi závisí, čo vie matka na trhu práce ponúknuť. Ak nemá žiadne špecifické znalosti a hľadá si prácu v odbore, kde ju zo dňa na deň nahradia iným, tak áno, dajú prednosť bezdetnej- tiež veľká nevýhoda v tom, že tá zase môže čoskoro odísť na MD. Ja sa pohybujem v inej sfére a teda nikdy sme žiadnu matku nediskriminivali, skôr to bol bonus, že má deti kvôli viacerým okolnostiam. Ja sama mám 2 malé deti, s ktorými som stále "doma" na MD, ale pracujem popri nich a zamestnávateľ mi už 5. rok mimoriadne vychádza v ústrety- práca z domu, výjazd len 1x v tyzdni na 2 hod do práce, všetky porady a meetingy mi dáva v case, keď je manžel doma, veľakrát iba online, nech nemusím chodiť, atd atd..Ešte mi aj pozíciu obnovili počas MD na ďalšie dlhé obdobie..Ale- veľmi veľa viem toho ponúknuť aj ja zamestnávateľovi a robím dosť odbornú a špecifickú prácu..V každom prípade, pokiaľ je zamestnávateľ rozumný a je takých x, matku s deťmi berie ako veľký bonus..Mnohí na to ale musia dozrieť..A áno, na SK je mimoriadný nedostatok alternatívnych úväzkov a pozícii pre matky s malými deťmi- a veruže majú čo ponúknuť a nie je toho málo, len to musí chápať aj zamestnávateľ..
@nickpick aj u nas to bolo tak, ze bud prisli moji rodicia, teda mama k detom, alebo som na ocr ostala ja, lebo muz by vela tratil.
Ja keby nemma normalneho zamestnavatela, tak by som bola vyhodena hned na zaciatku. Lebo k detom mi sice chodila mama, ale ja som od nich vzdy dsco schytala, takze na pn som bola dost velakrat. Ale casom sa nasa imunita upravila a teraz je to v pohode, su vasci, chorobnost nizsia, plus, kedze pandemia, uz vieme aj z domu robit, ak treba...
Zamestnavatelia na to zabudaju, ze je to otazka len urciteho casu a mamicky su zvacsa ovela vykonnejsie pracovnicky ako mladi po skole, ktori za mna pracovne navyky zvacsa nemaju.
Autorka, drzim paste tvojej kamoske, ale tu musi prejavit ochotu aj jej muz a podielat sa na starostlivosti o deti, ak nema pomoc od babiek.
Ja viem pochopit zamestnavatela,ze sa mu nechce zamestnat mamicku a nielen jednu. Ked urcite prve mesiace viac doma ako v praci. Takisto to chapem z pozicie kolegyne,tiez to nie je sranda makat za inych. Na druhej strane ale chapem aj tie matky,nemozu predsa sediet zadarmo doma do cca 11r kedy by tie deti nechali same doma. A chapem aj tie ocr,tiez mam male deti a napr dcera je zas chora. Od konca novembra je vkuse,az na jeden tyzden. Niekto tu pusal,ze zijeme v stredoveku,lebo otcovia na ocr nechodia len matky. Moj nazor je taky,ze casto je otec ten,ktory zarobi viac,preto asi zena ostava na ocr,aby neprisli o vyssiu vyplatu. Je to tazke,tiez si hladam pracu na skrateny uvazok,idealne od 7:30 do 14 max,no je to asi nemozne. Momentalne som na skratenom v obchode,no je to neunosne. Menia mi smeny,zacinam medzi 4:30-5:30 , smeny mam napr do 12:35 ale vacsinou pride veduca okolo 11 a ,ze ostavas min.do 14 a nakoniec odchadzam okolo 15:30domov. Zaplatene to nemam,lebo mi daju nahradne volno,cize odrb. Teraz v zime ma muz menej prace,tak vozi deti,ale ako sa bude oteplovat,tak s nim ratat nemozem. On zarobi 10krat viac,tak sa prisposobim jemu. Aj ked neviem kde si najdem nieco
Doplnim,ze najviac sa bojim leta,to neviem ako vykryjeme. Vobec. Muz ma vtedy najviac prace a musi zarobit na ,,zimu,,. Takze toto ma desi viac. Moji rodicia pracuju,svokra je doma,ale ta bude mat vnucky kt jej hodi na krk svagor a on sa tula kade tade. Tak neviem co budeme robit
Tak, každý z nás by chcel robiť na jednu zmenu od 7 do 15:30. Takejto práce je málo, čím menšie mesto tým menej takýchto ponúk. Záleží aj kde chcete pracovať , môjmu známi má predajne vo viacerých mestách aj v nákupných centrách a nie raz sa mu stalo že v jednej predajni mal 4 predavačky, dve sa vrátili z materskej. V decembri nastala situácia že obidve s deťmi boli doma od 20 decembra na Očrke s deťmi, tretia od 15 decembra ostala doma lebo rizikové tehotenstvo. Ostala len jedna pracovná sila a tá mala robiť každý deň od 9:00 do 21:00. Môže sa stať že deti ochorejú ale tie dve to využili.
Milión premenných.
1) Slovensko je stredovek. Tu je iba žena, žena, matka, matka. Otec nikde - nič. Vzduchoprázdno. Otec nemôže na OČR, otec má náročnú prácu, otec je chránený druh. A niektoré ženy ešte ako blbé, si to robia samy. Lebo veď keby sa skrátila aj mužova mzda, nevyžili by. A sebe tým viac a viac zahatávajú cestu k lepšej práci, mzde, kariére. Ofukujú muža viac ako to decko.
2) Lebo milión žien je špekulantiek, na ktoré potom doplácajú tie poctivé a normálne matky, ktoré sa snažia. Stačí zbežne prelistovať tu modrého koňa. V každej téme, len ako využiť dávky, odrbať štát, byť doma. Ideálne čo najdlhšie. Potom niet divu, že zamestnávatelia nedôverujú a radšej uprednostnia iného kandidáta. Pre nich sú takéto trúby proste ekonomicky nevýhodné a stratové a za to zamestnávateľov nik viniť nemôže. Každý si smie vybrať svojich zamestnancov.
3) Nemajú čo ponúknuť, Pardon, pre mňa osobne žena, čo 6-9 rokov sedela doma nie je perspektívna, nemá pre mňa nijakú hodnotu. Nie, to, že vychovala daňového poplatníka nie je hodnota, pardon. Hodnotu by mala, keby sa počas tej doby vzdelávala, urobila kurzy, makala na sebe, naučila sa jazyk, akúkoľvek zručnosť. Baby nevedia robiť s pc, nevedia si urobiť dobré CV, nevedia sa pripraviť na záludnosti HRistov. Proste len tak si plávajú životom. To ale úspešní ľudia nerobia. Tí na sebe tvrdo makajú.
4) Slovenské ženy, (áno generalizujem, ale ono to tak skutočne je) až na pár výnimiek absolútne nevedia predať samé seba. Na pohovore ako trúbky prvé čo o sebe povedia, koľko majú detí. Do životopisu píšu diery ako RD, ešte ich veselo priznajú, potom sa divia, že ich nezavolali ani na pohovor. No prečo asi. Keď už z CV je vidno, že si 3-6-9 rokov sedela doma na riti.
5) Slovensko nie je krajina friendly k mamám. Žiaľbohu. Skrátené úväzky nie sú. Neoplatia sa. Treba poďakovať pánom na Hradnom Vŕšku. To platí aj pre dostupnosť škôl, škôlok a jaslí. S otváracou dobou, ktorá kopíruje zvyky regiónu.
6) Takže vždy sú chyby na oboch stranách. Ale okolo mňa prevládajú bohužiaľ naozaj lenivé ženy, ktoré majú výchovu a nastavenie typu "muž sa má postarať".
@zuzkaa1991 To si dva roky doma nezamestnana???
@drahomirrra lepsie sa to napisat nedalo 👏👏👏
No nič, jednoducho tie deti zataj... Ak sa dá... Viem blbé, ale čo uz
Nemám síce ešte deti ale tu je to vidno. Proste môj priateľ hučí nak ostaneme bývať na vždy 100 km od mojich rodičov a 200 od jeho a presne som mu vravela že Keď budeme mať deti kto ti snimi pomôže ak nie mama Starka tvoja mama atď.. ďalšia vec koľko žien robí na zmeny sestričky nočné denne muži v zahraničí. Ja mám niekedy pocit že dnešné niektoré matky sú len také že najlepšie aby robili od 10 do 2 aby stihli ísť po dieťa a vlastne aj navarit si atd…

lebo na Slovensku este nepochopili, ze deti maju okrem matky aj otca. A nepochopili to ani tie matky a otcovia, nielen potencionalni zamestnavatelia.....