Prečo má žena s malými deťmi problém nájsť si prácu?
Vždy som si hovorila že kto chce robotu si nájde,no došla som na to že není to také jednoduché.Na veľa miestach sa pozerajú na ženy s malými deťmi ako keby mali lepru a nechcú ich zamestnať.Ale prečo,prečo také ženy hneď diskriminuju?Potom kde sa majú zamestnať.Myslela som pozitívne a hovorila som si,že skôr či neskôr si robotu nájdem.Nasla som po troch mesiacoch na jednu smenu 7-15 akú som hľadala.Kamaratka zatiaľ nenašla a opúšťa sa,že ona sa nikdy nezamestná,že ona nemá také šťastie ako ja a podobné reči.Snazim sa podržať ju nech myslí pozitívne,že aj ona si nájde skôr či neskôr,že netreba to vzdávať ale hľadať ďalej.No hovorí že mne sa to ľahko hovorí keď ja som už našla prácu a ona nie.Kvoli tomu sa hneva na mňa,ako keby som ja za to mohla že nikde nechcú ženy s malými deťmi.Co si o tomto myslíte?
Pretoze zamestnavatel nechce niekoho, u koho je vyssia pravdepodobnost toho, ze casto bude namiesto prace doma na OCR
male deti su casto chore ... staci ze zakaslu a hned antibiotika a sedia tyzden dva doma ... a matka s nimi na ocr ... plus teraz ked boli skoly pozatvarane tiez oct , prazdniny-dovolenky atd .. smutne pre matky ale na druhu aj zamestnavatel potrebuej niekoho kto bude robit a nie doma na ocr ... takze chapem jednu aj druhu stranu ..
Ja by som sa skôr spýtala prečo sa potom ženy čo sú doma s deťmi tak často riešia ako lenivé keď nemajú často podmienky nájsť si vyhovujúcu prácu..
Lebo u nás stále funguje stereotypné myslenie a na vyspelý svet sme nedozreli. Lenže už sa nežije ani v jaskyni, ani sa nerobí na poli a neobriaďujú sa domáce zvieratá.
@belllinka Ako výlev,určite je veľa žien čo riešia túto tému.
Všade okolie pýta čo ešte nerobis veď roboty je dosť.Lenze ako si nájsť robotu keď nikde nezoberú ženu s malými deťmi,kde sa má potom zamestnať.Ci má sedieť žena x rokov doma pokiaľ nebude mať väčšie deti,a z čoho budú zatiaľ žiť.?Máloktorý chlap sám uživí celú rodinu.
Keď som skončila školy a chodila pohovoroch, všade sa ma pýtali prax, ktorú som nemala. Tak ma odmietli.
O 9rokov neskôr som chcela zmeniť prácu tak sa ma na pohovoroch pýtali či mám priateľa, či sa plánujem vydávať, či plánujem mať deti. Plánovala som, tak si vybrali iného.
Kamarátka po vážnej chorobe a ročnej PN prišla o prácu, vzhľadom na jej vek ju nikde nevzala lebo bola stará a chorá.
Situáciu je tá istá s látkami malých detí. Zamestnávateľ nechce aby zamestnanec vypadol z práce.
@katica06 mňa sa hneď po škole pýtali v potenciálnej práci na priateľa, až neskôr mi došlo k čomu im bola taká otázka 🙈
Ja som sama s deťmi roky a pracujem iba rano. Najhoršie roky máme za sebou. Veľmi pomohla babka.
tak zalezi hlavne od charakteru prace, kazdopadne ak si niekto hlada pracu napr. na smeny, chce robit napr. iba rannu, tak uz toto je komplikacia a ked k tomu pridame, ze v takejto prevadzke sa planuje ako/kto/kedy bude robit a je tam problem, ked niekto vypadne 🤷♀️ kolegovia sa stazuju, ze robia za neho, sef je nie uplne stastny, chapem, ze to ma dve strany ale teda toto je jeden uhol pohladu a ano rozdiel je aj jedno dieta alebo tri-styri, jednak ak bola dana dama 12 rokov doma, tak za tu dobu uz teda riadne vypadli z pracovneho tempa a ak k tomu napr. je to zena, ktora prve dieta mala hned po skole a bola doma 12 rokov (schvalne popisujem extrem), takze sa na to treba pozerat komplexne ale najcastejsie dovody su, ze matky potrebuju napr. kratsie uvazky, jedno-smenne prevadzky, idealne 7-15, ano statisticky je to skratka fakt, ze su viac na OCR a x dalsich relevantnych premennych a zial do velkej miery je to aj predsudok zo strany zamestnavatela, lebo vela zien si to vie zariadit
@modrykonik33 vydávala dom sa 2,5r. po tom pohovore, zostala v starej práci aj keď sme s novou šéfkou nepadli do oka. Do tej doby sa vymenila 3/4 kolegov.
Ponaučila som sa s toho, počas RD som pracovala HO , pre starého šéfa, dcéra mala 20mes. keď som nastúpila do práce na čiastočný úväzok. V mojom jobe je luxus vypadnúť na tak dlhú dobu.
Autorka, povedz aj ty úprimne, chcela by si robiť napr. v kancelárii, kde by ste boli dve a tá druhá by mala malé deti, nonstop na očr a ty by si za ňu vtedy makala? Popri svojej robote?
@beata_k áno zažil. A mal som takéto ženy aj vo svojom tíme. Stačí s tým počítať a zorganizovať k tomu patrične tím. Vždy má mať šéf aspoň o človeka viac ako potrebuje. Lenže všade sa šetrí, ja viem konkurencia. Ale trochárstvom sa to nezlepší. Deti vyrastú a pracovníčka zachová kontinuitu. Tých niekoľko OČR sa v tom všetkom stratí.
@slovakboy okej, ale porovnvas kancelarsku pracu (tipujem podla "ženy aj vo svojom tíme") s pracou napriklad v obchode - predavacky, ci niekde za pasom. Kancelarska praca sa planuje jednoduchsie. Vravim z vlastnej skusenosti, som z IT oboru a u nas nie je problem zamestnat zenu s dedmi, lebo HO, lebo flexiblna pracovna doba
@sheila121 Žijem na Slovensku,v okolí chlapi zarábajú okolo tisíc eur a z toho sám chlap neutiahne finančné celú rodinu.
@tyrkysova_kobyla presne, u nas su malokedy zeny na OCR (kto by chcel mat mensiu vyplatu), cize dorabaju kadejako po veceroch, co proste v nejakej fabrike nie je mozne.
Ked ti niekto povie, ze preco nerobis (alebo tej kamoske), tak sa spytaj, ci ti pride strazit deti, ked budu chore. Nie kazdy manzel moze hocikedy vziat OCR (ved aj na zeny zazeraju, ked su casto vypisane s detmi) a nie kazda ma babky ci inych clenov rodiny k dispozicii, ze mozu strazit deti. Jasle ci skolka su pekna vec, kym dieta neochorie. Ak zena nema nikoho, kto by jej mohol pravidelne pomoct, tak je jasne, ze bude velakrat vypisana doma s dietatom. Ja sama mozno budem musiet zmenit pracu kvoli tomu po materskej. Dnes to uz nie je tak ako kedysi, ze babka vzdy pride ked nieco treba, ved mnohe babky este pracuju. A ked dieta raz zakasle ci potiahne nosom, mnohe ucitelky ho hned posielaju domov, takze je to narocne.
@slovakboy Pravdepodobne si ešte nikdy nezamestnáva ľudí. Vieš aká je nizsia cena superhrubej práce?? Nerozumiem tvojej logike mať o človeka viac, pre takého podnikateľa je to aspon 5000 eur mesačne. Čo je dosť veľká položka. Skôr je tu zmýšľanie na úrovni stredoveku, keď je úplne samozrejme, že na očerku chodí iba žena a nie muž. Aj ja som zažila také kolegyne, za ktoré som musela makať a nie je to sranda, keď chodili na OČR aj vtedy, keď nemuseli. Proste si chodili oddýchnuť. A ked ma niekto 2-3 deti-dakujem, neprosim si taku kolegynu.
@cervenaruza123 Viem aké to je ťažké ,tiež nemáme babky ani nikoho nablízku kto by postrážil v prípade choroby.
Pretože zamestnávateľ vie, že bude mať časté absencie kvôli deťom. Čo je dosť veľký problém na niektorých pozíciách.
Ja som závislá na zdrav.sestre - ak nepríde do práce, nemôžem pracovať ani ja. Mala som sestru s malými deťmi a poviem ti, som veľmi rada, že už nemám
ja osobne pracujem v IT firme a manzel tiez, takze by sme si to aj bez babiek vedeli zariadit, proste by sme sa zucastnili nevyhnutnych callov (caro home-office) a dorabali po veceroch, rovnako ako nie je problem mat ciastocny uvazok (aj ked to je tiez castokrat robim 100% ale dostavam 80% plat a treba si to rozmysliet, ci si to clovek vie ustrazit a nie vsetky pozicie u nas to mozu/vedia mat ciastocny) ale viem si jednoducho predstavit, ze vo vyrobnej spolocnosti, sluzbach typu obchod, posta, banka...to teda problem byt moze a nie zamestnavatel si nemoze dovolit navysovat head-county, to je trosku naivna predstava 🤷♀️ preco by to robil
To si jednoducho urobili mamičky sami.....jednoducho využívali OČR aj v prípade , že mali iné možnosti.....veď koľko mamičiek bolo v lete s deťmi po dovolenkách - oficiálne oČR-ky.....
Je to aj preto, ze hladaju prave pracu 7-15. A ttch pracovnych miest nie je zase tak vela a je o ne velky zaujem. A priamo povedia zamestnavatelovi, ze kvoli detom, takze je jasne, ze takato zena bude casto vypadavat. Pretoze odmietaju, aby muz siel na ocr, automaticky beru svoju pracu ako menej dolezitu. Takze nahst pracu s takymito podmienkami, kde ten clovek nebude chybat, je naozaj tazke. A drzat si len tak cloveka navyse, ved sa zide, nie je pre zamestnavatela prace lacne.
@mogaa a koľko nebolo.. tieto kolektívne viny nikdy nepochopím..

Vážne sa pýtaš "prečo"? Alebo je toto iba taký výlev?