icon

Prečo má žena s malými deťmi problém nájsť si prácu?

16. jan 2023

Vždy som si hovorila že kto chce robotu si nájde,no došla som na to že není to také jednoduché.Na veľa miestach sa pozerajú na ženy s malými deťmi ako keby mali lepru a nechcú ich zamestnať.Ale prečo,prečo také ženy hneď diskriminuju?Potom kde sa majú zamestnať.Myslela som pozitívne a hovorila som si,že skôr či neskôr si robotu nájdem.Nasla som po troch mesiacoch na jednu smenu 7-15 akú som hľadala.Kamaratka zatiaľ nenašla a opúšťa sa,že ona sa nikdy nezamestná,že ona nemá také šťastie ako ja a podobné reči.Snazim sa podržať ju nech myslí pozitívne,že aj ona si nájde skôr či neskôr,že netreba to vzdávať ale hľadať ďalej.No hovorí že mne sa to ľahko hovorí keď ja som už našla prácu a ona nie.Kvoli tomu sa hneva na mňa,ako keby som ja za to mohla že nikde nechcú ženy s malými deťmi.Co si o tomto myslíte?

ladyvi
16. jan 2023

@drahomirrra a preco by zena mala tajit, ze bola na materskej? Mna toto vzdy zarazi, akoze tvarme sa na pohovore, ze som bola 6 rokov asi na studijnom pobyte, nie doma s detmi. S hrdostou by som na pohovore priznala, ze mam 2 deti a bola som na rodicovskej, ale teraz som tu a chcem pracovat a napriek pauze stale mam co ponuknut. Mimochodom do svungu v praci som sa po dlhych rokoch materskej dostala za 2-4 tyzdne bez akychkolvek potiazi.

drahomirrra
16. jan 2023

@ladyvi Lebo zamestnavatela v zasade nema co trapit moj osobny zivot. A ak som bola pred MD zamestnana, tak som zamestnana aj pocas RD a teda moj pracovny pomer trva, co by som v CV patricne uviedla. Do mojho osobneho zivota nikoho nic a otazky o rodine a detoch su okrem ineho nezakonne.

nafka0483
16. jan 2023

Nie je problem najst pracu.

Problem je najst pracu ak zena nema potrebnu kvalifikaciu alebo zrucnosti na to ake ma poziadavky. Tam kde ju vezmu nenastupi lebo pracovna doba nevyhovuje. Tam kde ju aj vezmu a aj vyhovuje bude kazdu chvili na ocr a oni potrebuju robit a tam kde by jej vsetko vyhovovalo a nevadila by ocr ju nevezmu, lebo na tu pracu nema...

ladyvi
16. jan 2023

@drahomirrra ano samozrejme, takto myslene tomu rozumiem. Ale ak ma niekto nechce kvoli 2 detom, tak ani ja nechcem pracovat u nich, ich skoda😂 ale rozumiem ako si to myslela, ani ja by som nedala do CV obdobie rodicovskej, ale nemala by som zaroven ani problem priznat to aj iniciativne. Mam 2 deti. Bodka. Nemam na tom, co rozoberat alebo sa tvarit, ze 6 rokov som bola na Marse a uhybat od tej temy. Bohuzial, dnes sa opytaju na deti /ci planujete deti aj vo firmach, kde su vyskoleni a vedia, ze tieto otazky na pohovor nepatria.

petkavka
16. jan 2023

Diskriminacia je len slovo, ako presunut vlastne obmedzenia na bremena zamestnavatela. Sama pises: "Nasla som po troch mesiacoch na jednu smenu 7-15 "...Povedz, ze smeny zoberies ako pridu. Vikend nie je problem a ked dieta nahodou ochorie, tak to zatiahne babicka ... A je po "diskriminacia"

petronela1985
16. jan 2023

Ako píšu vyššie, je tam veľa premenných. Mne krachol zamestnávateľ počas rodičovskej dovolenky, tak som išla do novej práce od dcérky, ktorá mala necelé dva roky. Na jednej strane, manžel sa chcel prestriedať na rodičovskej, máme jediné dieťa, chcel byť s ňou aj on. Mňa zase pre zmenu desila aj tá medzera v životopise. Teraz mám prácu v štátnej službe. 2,5 roka som robila v dočasnej, ďalšie 2 roky v prípravnej, teraz som v stálej. Pointa, medzitým dcérka chodila do škôlky, mne predlžovali prípravnú štátnu službu o 22 dní (OČR za dva roky). Čo sa týka platu, kde je manžel a kde som ja 🙆 Ale ja mám v práci lehoty, naplánované pojednávania a tak, nemôžem len tak vypadnúť. Áno, môžem tresnuť spis kolegyni a staraj sa. Ale ja som zodpovedná, nespravila by som to. Moje dieťa bolo rovnako choré ako ostatné v tej škôlke. Ale o tom to je, keď si chce človek prácu udržať, byť v nej dobrý, tak musí čo to obetovať, špecializovať sa, vzdelávať sa. Niekedy keď čítam tie diskusie ako napríklad, otehotnela som počas skúšobnej doby, počas doby určitej, kedy čo najrýchlejšie na PN, lebo tehotenstvo...tak ani sa nečudujem, že zamestnávatelia uprednostnia iných.

lalala94
16. jan 2023

@drahomirrra súhlasím s tebou vo všetkom až na ten jeden bod - priznanie/ nepriznanie MD/RD. Ok, keď žena robí nízkokvalifikovanú robotu, nemusí priznávať to, že bola doma, lebo ak robila napr. predavačku, tak tam veľké zmeny za tie roky nenastanú, ale sú oblasti, kde si to predstaviť absolútne neviem. Ja som napr. v IT (momentálne na materskej), robím si aktuálne najvyššiu možnú certifikáciu v mojom odbore, učím sa angličtinu a mimo toho si robím vodičák (ok, v práci to nevyužijem, ale minimálne budú vidieť, že som doma len tak "nesedela", ale prax je prax. 3 roky na materskej určite nebudem, ak sa pošťastí, tak pôjdem do práce, keď bude mať dcéra rok a pol, no do CV si tú dieru chcem/ nechcem napíšem, lebo za ten čas, čo som na materskej sú tie technológie a procesy tak zmenené, že zatajiť to, že som momentálne doma s dieťaťom by bola v úvodzovkách samovražda po nástupe do firmy, keďže už polovicu vecí nebudem vedieť a budem potrebovať veľmi intenzívne zaučenie. Toto sa podľa mňa neoplatí zatajovať žiadnemu zamestnávateľovi, lebo oni veľmi rýchlo odhalia pravdu (možno nie na pohovore, ale po nástupe určite).

autor
16. jan 2023

@petkavka Príklad kamarátka tiež hľadá na jednu smenu.Na tri nemôže skrz škôlku,ani víkendy.Povedala na pohovore aj to že keby boli deti choré babky pomôžu,no nezaujímalo to nikoho.Zena má deti je odpisana.

loginexistuje
16. jan 2023

ono je to aj tym ze zeny neziju zdielane rodicovstvo ochorie dieta zena ide na OCR, treba knlekarovi opat zena atd
same zeny si to robia a vidis sama na fore ze naraz meterske tehotenske dovolenku cerpat atd proste ako odrbat system

mila19
16. jan 2023

@drahomirrra tak toto neviem ako môže fungovať. Keď ti náhodou zavolajú zo škôlky, že dieťa - grcia a je na izolovanej izbe a máš ísť okamžite po neho. Tak čo povieš? Sorry idem na zdravotnú prechádzku, do banky, .... ? Lebo kolegovia sú asi blbi ?

zuzkaa1991
16. jan 2023

@drahomirrra ano som nezamestnana....ale neboj sa nesedim doma na riti študujem externé a mam brigádu ktora mi casovo vyhovuje aj ked to je almuzna este ze manzel dobre zarobi a kde mam ist robit ked manzel robi od rana do vecera kazdy den ? Svokrovci tiez nase dieťa takze snazime sa zabezpečiť a nikoho neotravovat takze ked mi najdes pracu v case skolky budu akceptovať 3 dni v praci 2 týždne doma do leta pôjdem veeelkou radostou nie raz beriem malu aj na brigadu ;) ked si taka mudra.....ja som do porodu robila nonstop od strednej skoly ;) ja som si rodicak splatila za tie roky 🤣🤣

mila19
16. jan 2023

@ladyvi absolútny súhlas osobné skúsenosti aj v exkluzívnych firmách...

dagmarovita
16. jan 2023

Lebo zijeme na Slovensku, v rakusku, nemecku by si takyto problem nemala. Maju kurzarbeit, ale aj viac prace tam je, a lepšej, aj ohodnotene dostojnejsie.

drahomirrra
16. jan 2023

@mila19 Nie, idem si pre dieta, lebo grcia. Pisala som niekde, ze nasledne v praci z kontextu nevyplynie, ze mam dieta? Casom vyplynie. Ale je hovadina to tlacit zamestnavatelovi pod nos, este ma ani neprijal. V skratke, to, ze mam dieta ma nijako v ramci pracovneho zivota nedefinuje.

drahomirrra
16. jan 2023

@zuzkaa1991 Tak toto si ja neviem ani len predstavit.

zuzkaa1991
16. jan 2023

@drahomirrra tak ked budes takej situácii tak potom si budeš vediet predstaviť ani ja pred plánovaným tehu som si nemyslela ze budem doma tak dlho v.plane som mala.v 2r ist naspäť.do prace preto som.ju dala.aj od 2.5r.do skolky bohužiaľ v 2r (jej) prisla corona všetko sa zatvorilo....a kedze je nonstop chora vydrzi max 2 az 4 dni v mesiaci v skolke a aby muz isiel na ocr alebo na pn tak by sme nevyzili....bol 14dni ked mal.coronu ledva sme vysli sme mladi hypoteka na krku to co by som zaplatila opatrovateľku ( cudziu zensku v dome pri chorom decku) tak isto by som na tom finančné bola ako som teraz.....ale brigády su takze az tak doma nesedim posledný rok ked sa uvolnili opatrenia ale zbytočne ti nieco vysvetľovať ked si presvedčena svojim nazorom

mila19
16. jan 2023

@drahomirrra a čo spravíš, keď sa ta priamo opýtajú. Asi si to nezazila. Dobre vieš, že NATO nemusíš odpovedať a úprimne som sa dosť zarazila pri tejto otázke, od nich
teraz hovorím o pozícii nie upratovačky. Osobná skúsenosť. U mňa nechceli pochopiť, prečo sa chcem zrazu zamestnať... No mne to prišlo, že si myslia že som znova tehotná či čo...
Je hanba tohto štátu aká je tu legislatíva pre matky s deťmi, že ich nechráni. Ako tu už písali kurzarbeit alebo part tíme. Pozná to maximálne IT sféra. Ja si myslím, že väčšina žien pracovať chce, ale veľké množstvo z nich by sa na bývalé pozície aj vrátilo, keby keby zamestnávateľ vyhovel. ...

zuzkaa1991
16. jan 2023

@drahomirrra ty v akej oblasti pracujes ked dieta ti nechodí do škôlky?ci azda mas starých rodičov opatrovatelku ked.si taka mudra a zavidis zenam doma aj ked su bez penazi zaujima ma tvoja pracovná oblast ;) ako dlho na materskej si bola

gloria31
16. jan 2023

@ivangeline rekvalifikačny kurz ti je na dve veci, lebo ja mam 2 a aj keď ich chcem využiť nemám prax a bez praxe to robiť nemôžem.

elementissa
16. jan 2023

Prečo? Lebo deti v kolektíve nonstop točia choroby a ženy sú do nástupu detí do školy viac doma ako v škôlke. Väčšina teda. A nie každý zamestnávateľ toleruje zamestnankynu, čo je 3tyzdne z mesiaca na OCR. Nie každý poskytuje home office. A nie každá práca je tak dobre platená, aby si si počas choroby platila opatrovateľku. Ďalšia vec sú nároky matiek - robiť do druhej, do tretej. Tie, ktoré sa neboja zobrať aj bežnú pracovnú dobu, tie majú širší výber a aj zamestnávateľ to berie, že tá žena chce pracovať. Je zlé, že škôlky sa ešte stále držia v socializme, už som tu veľa krát videla, že škôlka zatvára o tretej. Úplne šialené. Škôlka je inštitúcia, ktorá má strážiť a vzdelávať deti pracujúcich rodičov. Deti rodičov čo nepracujú predsa škôlku nepotrebujú. Do kolektívu vedia chodiť aj do materskeho centra a ak rodičia nepracujú, tak by malo byť ich povinnosťou byť s dieťaťom. Ale väčšina škôlok na Slovensku je žiaľ nastavená pre matky, čo nepracujú a tie pracujúce ich nemajú šancu stihnúť. Tak tu máme súkromné škôlky. Tam sa akceptuje, že rodičia pracujú. Ale zaplatíš si. A celkom dosť. Ale ono je to dobré asi na pohovore aj povedať, že vieš pracovať aj do štvrtej či piatej, lebo máš dlho otvorenú škôlku. moja skúsenosť, osobná je, že do obchodu na 6 dňovu prevádzku sme matky vôbec nebrali. V korporáte, kde máme úplne voľnú pracovnú dobu a zároveň homeoffice sa vôbec neprihliada na to, či žena má alebo nemá deti. Vôbec tam taká diskriminácia nie je. Berie sa to, že ok, ak máš choré dieťa, stále vieš robiť z domu a ak počas dňa nestíhaš, tak stihneš skoro ráno, keď dieťa spí po obede a v noci. Robota musí byť a je jedno kedy si ju spravíš. Tam, kde je fixna pracovná doba (rôzne prevádzky, fabriky) a plocha musí byť obsadená, tam sa na to zamestnávateľ pozerá tak, že si nemôže dovoliť nemať tam toho zamestnanca. A matky sú proste rizikové

drahomirrra
16. jan 2023

@zuzkaa1991 Europska Komisia, homeoffice. Pocas RD som pracovala prilezitostne z domu, najma na vyskumnych projektoch. Moje dieta je zatial somnou doma, cakame na sukromnu skolku. Do statnej pojde v septembri. Na RD som bola do decembra, v marci ma syn 3 roky. Takze som sla o 3 m skor do prace.

Skutocne niesom v pozicii, aby som hocikomu zavidela. 🙂

drahomirrra
16. jan 2023

@mila19 Vies co, nie, nezazila. Raz, tesne po skole, ale to som bola mlada a blba.
Dnes by som sa po takej otazke rovno zdvihla a napisala na Inspektorat prace podnet na diskriminaciu. Uz som uplne inde.

drahomirrra
16. jan 2023

@elementissa Az na to, ze skolky su plne deti, ktorych rodicia nepracuju. A deti pracujucich maju smolu. Keby to bolo naopak, mozno by aj otvaracie doby vyzerali inak.

elementissa
16. jan 2023

@drahomirrra a toto je na tom to úplne najhoršie. Pracujúci rodičia si musia platiť súkromnú škôlku, lebo v štátnych sú deti nepracujúcich matiek, co majú doma ďalšie dieťa alebo sú na podpore. Úplne na hlavu. Ale zasa keď si pozrieš tu úroveň tých štátnych škôlok.. radšej si zaplatíš.

silvike
16. jan 2023

@drahomirrra Aach jaaaj...staranie sa o deti = sedenie na riti...sme dopadli teda...

lucinka1988
16. jan 2023

@drahomirrra presne tak, ja nepoznám jednu jedinú matku v širokom okolí, ktorá keď doma s menším dieťaťom a nechala by si doma aj staršie. To je predsa v škôlke- aj keď, ona doma. Teda jednu jedinú poznám- tou som ja..A popri mojich 2 malých deťoch ešte aj pracujem z domu- a pohľad okolia a spoločnosti- všetci na mňa pozerajú, akoby som prišla z iného sveta, že prečo môj starší syn ešte nie je v škôlke- lebo ja som doma! Preto..Lebo pôjde až do predškolskej. Mňa názory okolia absolútne nezaujímajú, len poukazujem na nastavenie našej spoločnosti, na väčšinové názory a pod..Lebo od nástupu na prvú MD- čo už bude takmer 5 rokov sa ľudia starali a riešili, prečo som sa rozhodla popri deťoch pracovať- na pár hodín v tyzdni a z DOMU, keď je manžel doma..A už to išlo- prednášky, nevyžiadané názory, reči typu- "ja určite pracovať nebudem, chcem si dieťa naplno užiť" a pod..Doteraz mi to hlava neberie, ale ani nemusí. Ja som v tom mala jasno od doby, kedy som skončila VŠ a o deťoch ešte ani nesnívala a jedným z hlavných dôvodov bolo to, aby som nemusela teraz riešiť to, čo 90% mamičiek na SVK. Ja myslím, že kým sa nezmení postavenie a pohľad našej spoločnosti ako takej, ťažko tu čakať zázraky..

drahomirrra
16. jan 2023

@lucinka1988 Jej, konecne niekto, kto je podobneho nazoru ako ja. Normalne bajny jednorozec. Samozrejme, keby som mala druhe dieta, syna v ziadnom pripade do skolky nedam, siel by az povinne do predskolskej. Ale ako vidim, tu su zeny s uplne inym zivotnym kompasom, nez my…

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
16. jan 2023

@silvike Mas uplne jedno, ako to je. Z pohladu zamestnavatela je to sedenie na riti, nech sa to akokolvek zle cita. Zial.

ladyvi
16. jan 2023

@drahomirrra zaujimave, ze na ploche pises, ze sa syn s tebou doma nudi a ze ho nevies zabavit. Teda nejdem ta tym tahat za slovicka, ani som ta nemala v umysle stalkovat,len som si klikla na tvoj nick. Ano, aj deti,ktore maju malickych surodencov maju pravo a narok ist do skolky medzi deti a rozvijat sa socialne. A nikoho nemusi trapit, ci ich mamina pracuje, alebo je doma na materskej s mensim.

Len sa mi potvrdzuje, ze zeny hrozne vela mudruju, ale zaroven obmienaju a obrusuju svoje nazory podla toho, ako sa im hodi.
A ano,ja ked porovnam tak veruze som na tej materskej dost zlenivela a kludne to priznam ( a co, ja som si to uzila) to neznamena, ze nastupom do prace sa nerozbehnem na plny vykon.

Mimochodom, ja by som zamestnala radsej rychlu a efektivnu maminu s 2 malymi detmi, ako 25+, ktori vam velmi rychlo ukazu,kde je ich ochota trosku zamakat viac. A kazde vybocenie z nejakych pracovnych casov, ci naplni prace, velmi rychlo asertivne predostreju vedeniu, ze oni pracuju len aby mohli po praci zit zivot,ktory ich bavi, takze 16:30 padla a potom robotu tahaju velakrat tie mamicky s 2 malymi chorymi detmi doma.
Je to komplexna problematika, kazdopadne ja by som moje deti nezaprela ani pri pohovore, ani v praci. A ked zamestnavatelia nepochopia, ze 2x ciastocny uvazok (ano viem, stoji to viac), pre nho moze o 2 roky (kym deti naberu imunitu) znamenat dve plnohodnotne a uz zaucene pracujuce zeny na 100% uvazku, tak sa tu bude takto zneuzivat aj socialny system, aj bude pretrvavat problem zien matiek sa zamestnat.