icon

Prečo mi neostávajú peniaze navyše?

25. okt 2024

V skratke proste mam pocit ze stale zarabam malo a nemozem si dopriat, co by som chcela bez neustaleho premyslania a pozerania na ceny. Neviem kde robim chybu. Nasla som si novu pracu, kde robim 30hod tyzdenne za 900 netto. Predtym som na plny uvazok mala ovela menej. Aj v inych pracach, ktore som skusala doteraz na olny ponukali menej. Nemam vysku ani som nestudovala nejaky super odbor, ale nie som ani uplne blba. Pracovala som uz na roznych poziciach. No stale mam pocit, ze mam na viac a vyberam si blbe roboty slabsie platene, lebo inde ma vacsinou nevezmu. Ako prislo to zdrazovanie, neostava mi vela nazvys. Zaplatim byt, stravu na ktorej fakt nechcem setrit, nejaku drogerku, obcas obuv oblecko, no nic drahe, max kus do 50€. Obcas sa najem v restike a to je cele. To nemam este deti, ani auto momentalne. Nefajcim, nechodim ku kadernicke, kozmeticke ani na nechty. Vsetko riesim doma. Tak uz naozaj neviem, kde robim chybu. Skusala som mat aj dve prace, no to som bola unavena a nevladala uz nic ine

drago12587
26. okt 2024

Najlepši čas vycestovat ? Ak ta na SR nič nedrži, utekaj do škandinávie.. ked nepiješ, nefajčiš a nevyuživaš kozmeticke služby, ušetriš pol vyplaty ...( Na začiatok) .. neskor s lepšou pracou a skusenostami možeš v pohode zarabat 7-8 nasobok toho čo na sr.. a ovela drahši život tu nie je :D .. ( jedine alkohol a cigy stoja ovela viac ako na sr, takže tento problem ta obchadza) ..

jamimo
26. okt 2024

neviem koľko máš rokov...Ak majú tvoji rovesníci byty, domy, autá, dovolenky, skús sa sama seba opýtať, kde je chyba v programe? Samo od seba im to asi niekto nepoložil k nohám. 🤔 (ok sú aj také. rodiny, ale asi nie všetky) Mám pocit, že sa veľmi opúšťaš a padáš do role obete.
Napr. moji bývalí susedia
1. Matka samoživiteľka, 2 deti, striedavá starostlisvosť, ex totálny pako, ona v podnájme, makala v sklade, jej rodina ďaleko, okrem toho vypekala torty, koláče. Auto mala konzervu za 2 000, ale mala. A predstav si, aj do toho Chorvátska s deťmi išla, s kolegyňou autom.
2. Rodina, 3 deti, on práca za pásom, fabrika. V podnájme. Ona kuchárka v domove dôchodcov. Platovo asi žiadna sláva. A tiež boli s deťmi v Chorvátsku
3. On Ing, vysokoškolský zamestnanec, ona učiteľka. Auto Kia ceed. 2 deti, krúžky, výlety, Londýn, Egypt... Taký stred, normálka.

maranta_leuconeura
26. okt 2024

Z 900€ by som nezaplatila ani byt (hypo+naklady), v BA by to bolo na prezitie asi aby pri najme garzonky alebo zdielanej izby. Takze ja sa necudujem, ze ti to nevychadza. Moznosti su bud zvysit prijem alebo znizit vydavky-prestahovat sa do lacnejsieho ale tak, aby si zas nezaplatila to usetrene na najme na cestovanie (co sa casto stane). Brigady popri praci alebo skus pracu v zahranici, tiez si daj ale pozor ci mas ubytko pokryte alebo budes musiet este z vyplaty davat, poznam dost ludi, ktoti sice maju travu zelensiu za hranicami, ale zivotny konfort kvoli vysokym nakladom sa im nezvysil

pandorra
26. okt 2024

Skus s niekym zdielat prenajom, ked som chcela usetrit a mat nieco navyse, tak mi to pomohlo. Ako ti pisali baby, si mlada a mas moznosti skus si ist zarobit do zahranicia a uvidis ci sa vobec vratis..

autor
26. okt 2024

@jamimo ja som tiez taky stred, aj som bola na dovolenke ale vzdy low costovo. Tak do 600eur sa zmestim. Proste mam stale pocit, ze si nemozem dovolit viac. Keby som chcela napriklad auto, tak uz mam problem

zmrzlinka2021
26. okt 2024

Autorka, a teda o aký job máš záujem? Čo preň aktuálne robíš?

mimirka32
26. okt 2024

Nerobis nic zle. 900 eur v cistom som mala pred 10 rokmi, ked bolo vsetko lacnejsie. Byvala som v podnajme s dalsimi spolubyvajucimi. A ostavalo mi tak 100 eur, niekedy som minula aj rezervu. Pomohlo az postupne zvysovanie platu a hlavne najdenie teraz uz manzela

atinkaa
26. okt 2024

@autorka Ono sa neda napisat, kde robis chybu, ked tu nie je akoby cele info....neber to utocne ani zle, ale uplne na prvu dobru som ti chcela napisat, ze niekde robis chybu, kedze kopa samoziviteliek z toho musi vyzit aj s detmi...ale nevidim tu take info, ci platis hypoteku alebo byvas doma s vasimi, kedze pises, ze kvoli rodine este o zahranici neuvazujes. Alebo mas zbytocne drahy podnajom.

Tiez nejake orientacne cifry za veci, ktore su povinne ale aj malinko volitelne, napr. telefon, internet...cestovanie.

uplne do bodky tu svoj excel zdielat nemus, ale ak chces poradit, tak by to chcelo viac indicii, inak sa to zvrhne len na to, ze sa ti tu napise, ano je to narocne, vsetko islo hore.

Tak tolko za mna.

gemerka17
26. okt 2024

Dám ti iný pohľad na vec. Pozeráš po ostatných čo majú ale nevidíš čo všetko ten človek musel preto spraviť. Nie každý to dostal. Kým ty sa ľutujes, niekto sedí na zadku a študuje na VS alebo ma 2-3 práce, pripadne rozbieha vlastny biznis popri TPP alebo isli makat do zahraničia. Všetci spravili niečo navyše. Ale ty nič, ani VS ani práca naviac. Pokial nemáš kontakty (čo bežný človek nema), tak bez vyššie uvedených aspektov to bude ťažko lepšie. Takto ťa vidí aj zamestnávateľ, preto "lepsiu" prácu je ťažko zohnať, keď konkurencia je na tom lepšie.

autor
26. okt 2024

@gemerka17 ja to vsetko velmi dobre chapem. A nelutujem sa, len sa zamyslam, kde robim chybu. Ako som spominala, mala som ak dve pracr sucasne nejaky ten rok. Robila som si aj kurzy cez urad, ked bola moznost. V jazyku sa snazim zlepsovat sama doma.. myslim si, ze nie som az tak zle na tom ani rozumovo. No vsade na pohovoroch ludi zaujimala vacsinou skola a prax zial, tak to je..a suhlasim, ze bez znamosti je to tazko. Vela mojich znamych ma dobru pracu po znamosti alebo cez niekoho z rodiny. No dobru pracu pre nich, lebo sa nenarobia. Napr dve kamosky robia na uradoch. No paradoxne zarobia o dost menej ako ja..ale zas byvaju s rodicmi, takze usetria nejake peniaze. Viem, ze je to silno individualne. No ja akoby som nevedela nakst ten spravny smer, ktorym sa ubrat. A to sa tazko da nieco riesit, keby som chcela aj podnikat a ani neviem v com vlastne. Jendoducho sa to pise a hovori, tazsie uz robi..

autor
26. okt 2024

@gemerka17 a len pre info, na VS som nesla, pretoze doma chybali financie, ktore moj drahy tatko prepil atd..nebudem rozvadzat. Nebol priestor ani chut na to, aby som riesila skolu. No nikto nepovedal, ze ak ju budem chciet, nemozem si ju spravit externe. Ak by to malo zmysel do buducna pre mna, lebo to tiez stoji nemalo penazi

gemerka17
26. okt 2024

No vidíš presne si to pomenovala. Proste je tu konkurencia na trhu práce a áno ľudia majú VS alebo prax, pripadne vybudované podnikanie. Ak niečo z toho mat nebudeš, proste to lepšie tiež nebude. Čiže odpoveď na tvoju otázku je, že tvoja chyba je, že nemáš potrebné zručnosti, vedomosti a znamosti, ktore by si vedela v praxi uplatniť. Tí ľudia to niekde nabrali, ty žiaľ nie. Samozrejme môžeš to zmeniť, len musíš chcieť.

user62056819
Odpoveď bola odstránená
autor
26. okt 2024

@user62056819 nie nevolila som fica a spol..ak narazas na to. Nikdy som ho nevolila ani nebudem

autor
26. okt 2024

@gemerka17 no budem sa snazit, len to vyzaduje cas a nemozem cakat, ze to bude za rok dva..

gemerka17
26. okt 2024

Vieš ale aj ostatní na sebe pracovali a trvalo to dlhšie ako rok a dva. Štúdium na VS trvá 5-6 rokov, nabrať prax treba dlhšie ako 2 roky, lebo fakt po roku, dvoch nie je z teba expert v danom odbore, pri ktorom by sa firmy za tebou potrhali. Vybudovanie podnikania tiež nie je pol ročnou záležitostou. Niekomu to trvá 5-10 rokov, aby úspešne prerazil na trh. Si mladá a vidíš veci veľmi skreslene. Príde mi to ako keby si chcela rýchlo rýchlo všetko bez námahy, ale tak to nefunguje. Vždy je za tým niečo, najčastejšie teda práca sama na sebe. Dosiahnutie lepšie práce, vybudovanie kariéry chce čas a tvoje vedomosti alebo šikovnosť. Same to proste z neba nespadne.

denkabemommy
27. okt 2024

Autorka je na čase zdvihnúť zadok a začať buď VŠ alebo si nájsť ďalšiu prácu. Áno, dve práce sú vyčerpávajúce a dokonca aj práca a VŠ k tomu ale vieš, to nik nevycapí na Instagram. Mala by si porozmýšľať nad tým, že na stories a feed fotkách na IG vidíš asi tak 0.01% života ľudí 🙃. Ty nevidíš, či si na drahú dovolenku nevzali úver, či necestujú tiež lowcost len sa idú do drahého hotela najesť a tam si urobia fotku. Tvoje zmýšľanie je úplne mimo a ver mi, viem o čom píšem, ja Instagram už neotváram takmer vôbec. Miesto toho každý víkend otváram učebnice v škole.. ale keď tomu nechceš obetovať financie (čo je vo väčšine škôl 800€ na rok a keď požiadaš o splátky, tak úplná pohoda), tak nečakaj ani vyšší plat. A výhovorky, že si nešla študovať, lebo otec bol alkoholik už zahoď, teraz žiješ sama, môžeš ísť študovať, takže sa za také ani neschovávaj. Ver mi, drvivá väčšina ľudí nemá na ružiach ustlané ako si predstavuješ 🙂

autor
27. okt 2024

@denkabemommy mas pravdu, clovek vidi len to pozlatko a na zaklade toho si utvara casto chybny obraz. No asi zacnem ako prvym tym, ze nebudem vobec chodit na siete a namiesto toho robit nieco uzitocnejsie. Tak som sama zvedava, kolko mi to vydrzi. Dufam, ze dlhodobo. Musim sa viac zaamerat na seba, neriesit inych. Viem to, no tazsie to ide. No aj nazory inych ludi, co mi tu pisali vratane teba ma nutia zamysliet sa sama nad sebou a zacat konat, nie len rozmyslat, kde robim chybu..

autor
27. okt 2024

@denkabemommy uz som si povedala, ze miesto polhodiny na sietach si radsej precitam nejaku knihu. Kedze rada citam. Aj ked len polhodinku denne. Myslim ze by to mohla byt zmena k lepsiemu. Aj ked len malinka

jajanka31
27. okt 2024

Toto je super krok ja som sa tak zacala ucit spanielcinu. Ked som chcela ist na fb alebo kde tak som isla radsej na duolingo..

denkabemommy
27. okt 2024

Rozhodne je lepšie čítať knihy ako scrollovať instagramom.. 😊👌 prípade, keď potrebuješ interagovať s mobilom, tak si pusti niečo užitočné na ytb, sú tam rôzne kurzy, a rozvojové, motivačné blbosti, keď si to nahovoríš do hlavy, tak to naozaj bude fungovať 🙃

diaszoky
27. okt 2024

Inac ja zarabam
Menej nez ty a tiez neviem nasetrit ved vsetko je drahe obcas objednam jedlo saty drogerka atd mam jedno dieta a aj manzela
A
Napriek
Tomu nevieme usetrit extra vela

autor
27. okt 2024

@jajanka31 ano duolingo je super. Tam som zacinala s anglictinou tiez

autor
27. okt 2024

@denkabemommy oncas si pustim nejaky podcast ci video na yt napr aj Michal Drienik ma zaujave niektore veci..aj vela inych. Ano je to rozhodne lepsie ale clovek v lenivosti a unave casto prepadne prave tomu scrolovaniu a ani si to tak neuvedomi, co to robi s mozgom potom..

autor
27. okt 2024

@diaszoky no je to tak natesno veru. A este ked si zoberies od noveho roka zas vyssia dan a ine veci. Tak clovek musi rozmyslat, ako nieco zlepsit. Ine riesnie asi nebude

diaszoky
27. okt 2024

No ved ved len jedlo oblwcenie masaker zdrazelo neratam restiku civylet? Drogerka, a dalsie veci ucty tu narodeniny tu
Meniny stale niekto nieco..🤦‍♀️Tu vyskoci daco ze odide chladnicka
Nedoplatok napr za byt a uz sme v prdeli.. moja svokra dokazala
Nasetrit na zuby aj odlavu 50tky
Nechapem ako pracuje ako pekarkaa

zobaka
27. okt 2024

autorka - ja tiez sledujem Drienika, aj knihu som si kupila. Ked fungovalo vymanifestovanie 10 eur, budu aj vyssie sumy, zasluzime si viac

apolka77
28. okt 2024

Koľko máš rokov?
Bývaš s rodičmi?
Neboj keď bude chcieť môžeš sa mať lepšie.
Tiež by som ti navrhla to zahraničie . Zdokonalis sa v jazyku , je to škola životom. Tam by si si mohla niečo ušetriť.
To, v akej rodine kde sa kto narodí je náhoda a a určite aj nespravodlivé ( že jeden je chudobný druhý bohatý )ale s týmto poznatkom aj tak nič nespravis..treba za seba zabojovat . Vzdelávanie je správny krok.

stanulienkat
28. okt 2024

Som jedina, ktorej sa zda prijem 900e v cistom fajn pre 1 osobu bez hypo a deti? Ja by som este 200e usetrila.

luccija
28. okt 2024

Koľko platíš za byť?ten plat, keď žiješ sama platíš stravu, cestovné, mobil, byt občas niečo pre radosť je akurát na to, že prežijes poplatis čo máš, ale nie na šetrenie a veľké užívanie si.Jednoducho 100 eur nemá žiadnu hodnotu sama vidím koľko som ušetrila, pokupila pred pár rokmi a platy sme mali nižšie