Prečo nechcú zamestnávať matky s deťmi?
Smutne. Odkial maju vziat na potrebne veci?ja dve male deti, prijem muza maly..uz styri mesiace cakam, ze kto sa ozve. Prečo je tak tazke najst pracu..Rodicak uz skoncil aj tak bol maly. Nikto na matky s detmi nemysli nikto. Ani na mlade bezdetne zeny že nemaju scoho zit
Mám tri deti .bolo ťažšie zamestnať sa ale zobrala som to čo bolo len nech mám príjem .aj keď som mohla ostať doma kľudne aj rok ale chcela som byť zabehnutá ...čo by som doma robila toľko
Mám pocit , že mnohé matky toto majú ako naučený citát, mám deti , nikto ma nezamestná. Ak máš predpoklady, skúsenosti, ako ja hovorím ten správny drive, tak prácu dostaneš. Robím x pohovor mesačne, aj s matkami detí a práveže tieto matky, si mnohokrát začnú klásť podmienky, pripadne pozíciu odmietnu, lebo ona chce byť ešte s deťmi 🙂 a vyhovoria sa práveže sami na ne. Toť moje dlhoročné skúsenosti. Občas mám pocit, že chcú len doma pred mužom vyzerať, že "hľadajú" prácu.
Mám 2 deti, predošlé pracovné skúsenosti žiadne. Ale počas celej druhej materskej som sa učila -robila kurzy, čítala veľa kníh v odbore, kde som sa chcela zamestnať. Zamestnanie som nehľadala mesiac pred skončením rodičáku ale pol roka dopredu. A hádaj čo? Prácu som si našla takú akú som chcela takmer okamžite, na deti som veľa času sama a ani s tým nemal zamestnávateľ problém, lebo moje znalosti a benefity plynúce zo mňa ako zamestnanca prerástli nad negatíva spojené s deťmi. Takže nie je to o tom, že nik nechce zamestnať matky, nikto nechce zamestnať človeka, ktorý nie je pre firmu prínosný a často ženy čakajú s nulovým vzdelaním (áno, maturita je nulové vzdelanie) pracovnú dobu 8-15 a 1000€+ plat, ideálne bez roboty a na home office
@gladys_07 ty si fakt myslíš, že budúce resp. terajšie deti sa nám budú skladať na dôchodky? 😀
Milá autorka mne rodičak 470e vôbec nepríde malý... Úlohou štátu nie je živiť tvoje deti. Je to len príspevok a podla mňa dosť dobrý. A byť doma do 3 rokov je výsada nie povinnost.
Keď píšeš ze zamestnávatelia nechcú matky s deťmi, co vieš zamestnávateľovi ponúknuť a co od neho očakávaš.
Nemala som vôbec problém si nájsť prácu s malým dieťaťom - malo vtedy takmer 2 roky. Jeden mesiac som rozposlala CV a druhý mesiac už bola práca dohodnutá. Pri druhom som mala už prácu niekoľko rokov na dobu neurčitú, nastupovala som počas RD.
Ale prosím ťa. Áno, sú odvetvia kde to je ťažšie. Ak chceš ísť na miesto kde je problém každý krát keby si chýbala a potrebujú robiť nadčasy čo vedia že s deťmi by si ťažko robila tak áno , tam ťa logicky nevezmú nakoľko nezaručia a neinvestujú peniaze do tréningu, kurzov atď do človeka čo bude polovicu roka PN, OČR s deťmi, lekári, dlhodobé chybanie kvôli napr ovčím kiahňam detí , vykrytie prázdnin, budeš sa snažiť na sviatky brať voľno a budú sa ti musieť aspoň raz za čas prispôsobiť , nebudeš chcieť brat nadčasy atď... Na také miesto ak niesi skutočne top kvalifikovaná, zručná a s veľa skúsenosťami že by sa im ten risk oplatil nezoberú ale je mnoho miest kde v pohode zoberú napr do obchodov ale za cenu menšieho zárobku. Tiež záleží aké máš vzdelanie, kurzy , skúsenosti, technické znalosti, aké programy vieš používať, znalosti jazykové, či máš vodičský alebo nie kopu krát požadujú, aké predchádzajúce zamestnania si vykonávala atď atď. Tiež sa dosť aj pozerá keď máš veľkú "dieru" v životopise kvôli materským a rodičovským. Ak si napr odrobila 2 roky a následne bola 6-7 rokov s deťmi bez akejkoľvek práce tak sa nemôžeš čudovať že sa o teba nepotrhajú a musíš znížiť nároky na pracovnú pozíciu aj na plát. Md a Rd neznamenajú že nemôžeš pracovať. Ja som už 6 rokov s deťmi "doma" a skoro počas celej tej doby som mala VŽDY príjem zo zamestnania alebo mi pokračovalo oficiálne zamestnanie na zmluve (počas 6 rokov mám len dokopy necelých 7 mesiacov "prázdne" okno) , robila si rôzne kurzy, urobila a zaplatila si 2 jazykové certifikáty na angličtinu a nemčinu takže nebolo pre mňa nikdy problém si aj popri RD nájsť prácu na doma ale na to treba aj niečo robiť, nie sedieť roky doma a potom snívať že sa o teba potrhajú ako sa vrátiš na trh práce ...
Ono stačí si pozrieť poradňu dane a účtovníctvo a x tém o tom istom - ako čo najviac vyťažiť zo systému. To musí demotivovať aj potenciálneho zamestnávateľa, tak holt, najmä v súkromnej sfére si povie taký zamestnávateľ, že chce radšej zamestnať ženu, ktorá má odrodené a deti odrastené. Skúsme si to vziať opačne, keby máme my podnikanie a dve uchádzačky, jedna s dlhoročnou praxou a skúsenosťami, druhá s dierou v životopise. No na betón by ste neplatili druhú alternatívu. Druhá vec je, že na to doplácajú aj ženy, ktoré si to vedia zariadiť a chcú chodiť do práce, podávať výkon, pracovať na sebe ale nedostanú šancu. Ale tomu sa dá z veľkej časti predísť vzdelaním a skúsenosťami. Máme v práci ženy po RD a to dosť, drvivá väčšina chodí do práce, na OČR chodia minimálne. A samozrejme, sú tam aj extrémy, ktoré točia PN a OČR dookola plus majú mrte dovolenky, všakže. A ostatní ťahajú. Takto nebude nikto nikdy spokojný.

@liz_lemon
Tým som chcela povedať, že nikto za mna neberie smenu len preto že je napr. Silvester, alebo prázdniny,.. len pre to že mám deti, ako je vyššie spomenuté.