Prečo po 40-ke nedokážem udržať prácu?
Ahojte, prosím o radu - čo robím zle. Mám po 40tke, dve deti. Vyštudovala dom dve vš (ekonomickú univerzitu a fakultu medzin. vzťahov), urobila postgraduál a štátnice z dvoch jazykov. Problémom však je, že si neviem udržať prácu. Mám špecifickú odbornosť, ktorú som získala samoštúdiom a praxou. Táto odbornosť je interdisciplinárna, nedá sa zatiaľ ako odbor študovať na univerzite. Je to kombinácia viacerých skills.
Za 17 rokov čo pracujem som mala 14 zamestnaní. Áno, viem, je to veľa. Ale uvádzam, že ani z jednej práce ma nevyhodili kvôli zlým pracovným výkonom. Túto moju odbornosť som robila na 5 pôsobiskách a zvyšok boli obchodnícke pozície, ktoré som zobrala kvôli tomu, že pracovať a zarábať treba.
Z troch prác ma vyhodili kvôli tehotenstvu - v jednej sa dozvedeli, že plánujem tehotenstvo a nepredĺžili mi zmluvu.. keď som bola s prvým dieťaťom tehotná tak mi bolo veľmi zle, vracala som v práci a musela som s pravdou von - nepredĺžili mi zmluvu na dobu neurčitú len tri týždne pred vypršaním kontraktu - vraj to nemám brať osobne. 😢 bola som na MD pol roka a našla som si novú prácu kde som odrobila dva roky. Chceli sme druhé dieťa, otehotnela som a zverila som sa kolegyni, ktorú som považovala aj za kamarátku. Ukázalo sa však, že chce moju pozíciu a natrela ma šéfovi. V stredu som mala ísť ku gynekologičke, ktorá mi mala dať tehotenskú knižku a chcela som tým pádom oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo. V utorok som dostala výpoveď - z organizačných dôvodov.. čiže som tehotná skončila na úrade práce, našťastie v ochrannej lehote. Po druhom pôrode nasledovala ďalšia krátka MD a ďalšie zamestnanie. Všetko super, mega, spokojnosť. Lenže sa zmenila vláda a na moje miesto čakal niekto s tou správnou politickou orientáciou ( ja som na to miesto bola prijatá na základe odbornosti, nie politickej príslušnosti). Ďalšie nepredĺženie zmluvy. Ďalšia práca - obchodnícka pozícia, celé dni na cestách. Mala som vážnu dopravnú nehodu, ktorú zavinil opitý šofér v protismere. Bola som 5 mesiacov PN a potom ma už nechceli. A takto to ide už dlho. Vždy nastúpim plná ideálov do novej práce, noví ľudia, procesy. Všetko sa naučím a skôr či neskôr sa niečo pokašle. Momentálne som mesiac na úrade práce. Z ostatného zamestnania ma po necelých troch mesiacoch prepustili v skúšobnej lehote lebo zistili, že na mňa nemajú budget. A zase tie isté kydy - “neberte to osobne, vo vás chyba nebola a dáme vám skvelé referencie”.. ja už som z toho ale unavená. Už by som konečne chcela nejaké stabilné pôsobisko. Ale už som v štádiu, že nikomu neverím. Budúci týždeň mám stretnutie ohľadom novej pracovnej ponuky. Ale som už strašne skeptická a ani neviem či sa mi tam vlastne chce ísť. Myslela som si, že v tomto veku už budem kariérne inde. 😢😢😢
@dadis nemá to už význam. ☹️
@dadis napisala som už, že si nerobím dieta, pokial nemám istú robotu. Rok snad vieš vydržať v nejakej práci, mimochodom, to sa akurát tak zapracujes a hneď chcesc
aj odísť? Pisala som to už predtým, ale asi ti to uslo, ale beriem, ako pise autorka, je teplo.😉
A ano, je to na dobrej vôli zamestnávateľa, ako som už písala, ani sa nedivím, ze ich vyhodí, ak môže. Ja by som urobila to isté, hoci som žena. Lebo vidím jej prístup k práci, vies. Inak stačí si tu prečítať debaty a "rady" ostatných keď sa náhodou pýtajú, co maju robiť... len vydržať, byt ticho, a hneď potom samozrejme na PNku, lebo vsak ja som tehotná, dajte mi pokoj! Keď ty pozeráš na seba, aj ten zamestnavatel predsa pozerá na seba, či to už nemôže? Ma byt cely happy, ze v 99% prípadoch, ako by dal zmluvu na dobu neurčitú, by tu ženu prinajlepšom videl o 3 roky, prinajhoršom o 6-10 rokov, aj to s dovetkom, ze jej ma preplatiť dovolenku, lebo este chce aj max.podporu. no good deal ti poviem. Len neviem pre koho. 🤔 ale pre zamestnávateľa asi ťažko. Ci?
@lienka.7 teba je figu borovú do toho kedy som si ja “urobila” dieťa. Moje deti boli plánované a prišli v tom správnom čase. Takže kľud. A ja nie som z tých žien, ktoré by boli xy rokov doma. Ja som s dvomi deťmi absolvovala vždy len materskú - 6 mesiacov a šla som pracovať. PN, ani OČR a ani paragrafy som nikdy nezneužívala. A myslím, že som to niekde vyššie už sa spomínala čiže nechápem tvoje slová. Vieš, kým budeme na seba takto tak tento svet pôjde do riadnych 💩💩💩. Aj môj muž zamestnáva ľudí a predstav si, že už mu tiež poodchadzali - a čo mal robiť? To je normálny kolobeh života a práce.
Ahoj, precitala som si celu diskusiu a pracujem zrejme v rovnakom alebo podobnom odbore (projekty a medzinarodne vztahy). V zivote som nemala TPP, lebo mna tie projekty bavia a nikdy nebol problem najst dalsi s istou expertizou. Takze mi to vo vela aspektom propomina moju situaciu a tiez som mala 2 deti. Tak som si pozrela zivotopis a za 12 rokov to boli 4 zamestnavatelia a 1 medzitym (pocas materskej) praca ako samostatny konzulant. Pre porovnanie: ked som oznamila 1. tehotenstvo, po 3 mesiacoch v praci c. 2, sef mi naopak predlzil zmluvu, aby mi nevyprsala pocas toho ako budem prec. Ta skoncila tiez tak, ze mal byt novy projekt, ale zrusili ho. V praci c.3 som mala druhe dieta po kratkom case a tento sef bol clovek, od ktoreho sa nic dobre nedalo cakat - tehotenstvo som oznamila pisomne mesiac pred nastupom na matersku, aby mal co najmenej casu ma otravovat.
U teba sa mi zda, ze mozne problemy su:
1) nerozmyslas velmi strategicky vo svojom zaujme. OK, nehoda, to vysvetli jednu zmenu, ale pri takom mnozstve sa to neda povazovat uz za nahodu, ci sa ti to paci ci nie. Musis uznat, ze si neodhadla kolegynu "kamaratku" a mozno si takych chyb spravila viac, o ktorych si nie si vedoma?
2) ako reagujes tu napriklad na tu zenu, co povedala, ze mozny problem mozu byt take banality ako smrad. Uplne sa z tych riadkov dalo citat, ze to bolo v dobrom umysle. Bolo tu kopec takych diskusii, ako povedat kolegyni, ze smrdi? Napadlo nam urcite viacerym, ze by to mohlo byt nieco z takeho sudka. a ty namiesto toho, ze v tom to nebude, rovno to ako urazku beries, pricom to bolo povedane ako moznost iba. Ja by som napisala to iste, keby to nebolo uz predomnou napisane. Lebo vsetci sme za 10+ rokov pracovneho zivota uz stretli niekoho, kto si da pod stolom dole smradleve topanky, problem s dychom, potom, prehnane vela parfemu alebo nieco take. Ked takto reagujes na ani nie kritiku v praci, ludia si urcite myslia svoje.
3) Mozno nieco zo sudka sympatie, soft skills, vyzarovanie bude mozno na urovni, ze nie dakujem. Ak clovek robi priemerne az dobre robotu a nepredlzia mu zmluvu ked mozu, predpokladam, ze ide o toto. V tom by ma zaujimalo, ako vyzeraju tvoje vztahy mimo prace, mas kamaratov, volaju ta ludia von na drink a pod.?
@bluka2 naša práca nie je z rovnakého súdka. Ale super, že sa ti darí, teším sa.
Pani, ktorá napísala to o smrade to teda ani náhodou nemyslela v dobrom. Toto sa jednoducho nerobí. Moje vzťahy mimo práce? Nie, nie som asociál, resp. samotár - ak narážaš na to. Môj social life je úplne v poriadku. Priateľov si vyberám - blízkych mám tak do 10 a dobrých známych veľa. Čiže nie som kreatúra na okraji spoločnosti. 😕
Ja ta chapem. Mam to podobne. Tiez ma vyhodili lebo sefova milenka si tam chcela dosadit kamosku lebo sa v praci nemala s kym zabavat. Ja som pracovala 😅 S kolegami som nemala problemy, oni sa ma snazili zastat, presviedcali sefa, ze robotu robim dobre, nech ma tam necha. Jedna kolegyna na to doplatila, letela aj ona. Takze nemam pocit, ze nejaka mega chyba bude vo mne. Taktiez som otehotnela v skusobnej dobe a pri predlzovani zmluvy som ferovo povedala sefovi, ze som tehotna. 😃 Zmluvu mi predlzili do porodu. Potom ma uz volali aby som sa vratila ale cez matersku som si nasla inu pracu... Mna ale mrzel ten ich pristup. Momentálne som doma nezamestnana a nejako zlomena. Za cele tie roky som bojovala, pracovala na sebe, snazila sa co najskôr v kazdej praci zaucit a robit dobre aby boli spokojni so mnou. A pridu nejake lenive hnidy, co nevedia a ani nechcu vediet zakladne veci ale drzia ich tam lebo oni su niekoho zname 😕 Po tych rokoch uz neviem co robit. Roky som bola slobodna mama, teraz dcere platim vysku v zahranici. Takze vzdy som prácu surne potrebovala aby sme prezili a o to viac ma to psychicky ubijalo.
@lienka.7 A preco by si si nerobila dieta, ked nemas robotu istu? Zeby preto, lebo o teba nie je zaujem na trhu prace a nemala by si istotu, ze sa po MD/RD zamestnas? Ja som davala vypoved a isla do novej prace hned po RD. A autorka nema problem s tym, ze by si dobre platenu pracu nevedela najst. Pisala tu kvoli nieco inemu. Navyse po 2 VS a doktorate to dieta predsa len chces co najskor, lebo lebo lebo..asi nemusim pisat.
Tak som ti asi nepomohla, ale tak co sama myslis, ze mas len tolkokrat smolu?
@staromodna ja s vami suhlasím. Už som sa to naučila.😇
@michmich ale toto vzdy bolo a bude, tiez som vedela, ze sa niekde ani nemam uchadzat, lebo to miesto bude pre mnazelku niekoho z velvyslanectva, musela sa proste praca najst aj jej :D aj ked ja som to robila uz 3 roky predtym. To som sa iba tesila, ze som to uz vedela pred tym, nez som si robila falosne nadeje. Niekedy to nevies, ja si hovorim, ze mozno polovica miest, co su vypisane, uz niekoho maju v hlave, ze pre koho to bude. Teraz pozeram, ako dlho daju termin, dokedy sa clovek ma uchadzat. Ak je to tyzden, zrejme uz maju niekoho a ak je to mesiac, mozno naozaj hladaju :D Takze vzdy je riziko, ze nebude nejaky spravodlivy proces alebo ako to povedat. Veci mimo mojho dosahu, vobec to neberiem osobne
@bluka2 Boze, teraz som si spomenula, ze u nas takto vyhodili v skusobke asistenta. Silovny chalan, vsetci sme si ho oblubili, no na jeho nestastie, v tom case hladala po MD miesto manzelka jedneho sefovho znameho. Takze po 3 mesiacoch sa s nim rozlucili, ze si to nema brat osobne. A to nie je ani statna ci verejna sprava a ani ziadne lukrativne miesto..
@dadis u nás teraz nejdú predĺžiť zmluvy viac než 2000 ľudom, kto sa vyzná v Nemecku, vie asi aj prečo. Vrátane mňa. Mám aj potenciálnu šéfku, ktorá ma chce, ale neprechádza jej to cez HR, musia znížiť stavy a ponúkajú jej iných, ktorí ani nemajú skúsenosť s takým typom projektu, ale majú TPP, lebo už tam robia dostatočne dlho. Nie že by ma to tesilo, ale zatiaľ vždy, keď ma situácia donútila vyjsť z komfortnej zóny, to bol nakoniec veľký prínos pre mňa. Verim, že aj ten chalan našiel niečo lepšie. Ak bol šikovný, je to dosť možné.
Uvidime, dufam, že nie som ďalšia na rade na podobnú temu, lebo konkurencia bude vysoká, keď toľko ľudí bude hľadať…
@anjelicek26 preco ju tu hejtujes? Ja si vobec nemyslim, ze chyba je na jej strane. Mimochodom, ty si tolko zamestnani ani nemala sancu vyskusat, a pises jej, ze chyba bude na jej strane🤦
Jo jo, my sme zle zakerne osoby, lebo autorku nepozname a bez poznania ju sudime a ona tu bohorovne napise rovnaky sud, ze babulkomale napisala tu poznamku urcite zo zleho umyslu, ako keby sa stretavali denne a dobre sa poznali. Medzi riadkami o sebe pises strasne vela a ani si to neuvedomujes.
@esterr_ka Ja suhlasim v tom, ze urobit si dieta, ked clovek chce dieta je priorita, ale nie preto, ze robota nie je nikdy ista, ale skor preto, ze robota nejaka vzdy bude. Ide len o to, aka, ale nieco sa proste vzdy najde, mozno s nejakou obetou (stahovanie, nizsi plat, nudnejsia robota atd.)
@stanislavicenka
@dorottka baby ale fakt, 14. krat nespravodlivost / blby system? To snad nie, pri takom pocte nieco autorka zlepsit musi (a nie v zlom, kazdy mame na sebe co zlepsovat), po istom pocte rovnakych udalosti nemusis autorku ani poznat, aby si vedel, ze tolko krat to nie je nahoda, ale "pattern"
@stanislavicenka Mohla to mysliet dobre.. ale vazne si myslis, ze ten koment bol prinosny? Ano, ak by sedeli spolu v kancelarii a dostane spatnu vazbu+spray...beriem..ale takto vo fore? 1. ani neviem, ci smrdi 2. Chodila by medzi ludi smradlava, ak by o tom vedela? 3. Ak by o tom nevedela..Koho by sa spytala? Manzela a deti? Myslis, ze by jej to "zabudli" povedat? 4. Mala volat poslednemu sefovi a spytat sa na to, co smrdi? (napadla mi jedna scena z sk reality show😅 "Smrdim? Pytam sa, ci smrdim?"
@dadis ano, presne ako píšeš, autorka nema problem s tym, ze by si dobre platenu pracu nevedela najst.... ona si ju nevie udržať, to je ten rozdiel. Len obviňuje všetkých naokolo, len nie samu seba.
A nie, určite si nerobím dieta v skúšobnej dobe, najmä vtedy, ak mám seriózny záujem o prácu a nielen o príslušné davky vyplývajúce z tohto statusu. A je viac ako iste, ze ta ako tehotnú prepustia, resp.zmluvu ti nepredlzia. Dôvody som tu už uviedla prečo.
A inak ano, nie je o mna zaujem na trhu práce a do toho si ešte urobím dieta, ze? Tak toto je na Nobelovu cenu, to ti poviem 👍🤦♀️
A ano, moze sa stať, že sa 1-2x v praci "popalim", ale nestane sa ti to 14x preboha 🤦♀️ Lebo pokial aj nejaké chyby urobím, poučim sa z nich. Ale autorka sa nepoucila ani z jednej.
@esterr_ka prepáč, ale @melanta je natoľko inteligentná, ze nemusí dávať nikoho dole. Je odborníčka, a svoj príspevok napisala veľmi inteligentne 👌
Asi by bolo fajn túto tému uzavrieť s tým, ze autorka je jednoducho dokonalá a spikol sa proste proti nej celý svet. Inak neviem ci si to uvedomujes, ale takéto zmýšľanie o vlastnej dokonalosti je už fakt na diagnozu🤦♀️
@bluka2 ale ju neprepustili v skúšobnej dobe, jej proste skončil projekt na dobu určitú a viac ju nepotrebovali. A asi nebola nič moc extra, keď jej nevedeli ponúknuť ine miesto, lebo po sikovnom človeku sa len tak zapráši. A autorka sa tak jednoznačne prezentuje.
A vieš, že naozaj ten budget pre nu nemali? Proste len ju tam nechceli. Nič viac nič menej. Mne stacia jej príspevky ako sa vyjadruje o kolegoch. Všetci sú mimo, len ona je lietadlo.👌
Autorka- viem, ze ta to ubija, hlavne na slovensku, kde su ludia posadli jednou pracou a jednym zamestmavatelom xy rokov, idealne od skolskej lavice po dochodok🫣🫣🫣🫣🫣🫣 vid aj tato diskusia. V zahranici je fluktuacia zamestnancov a zamestnania normalna. Mam znameho, ktory vystriedal 14 jobov a aj zamestnavatelov za rok🤪 takisto som mala zamestnanca, ktory kazdeho pol roka menil zamestnavatela- pre vlastny dobry pocit🤷♀️🤷♀️🤷♀️ V priemere pri sucasnej legislative a tpp ohodnoteniu v nemecku maju niektori ludia kazde 2-3 roky noveho zamestnavatela, co pri 40 odpracovanych rokoch tvori minimalne 20 zamestnavatelov+. Vobec by som to nebrala tragicky a ako uz tu bolo spomenute, do zivotopisu by som nepisala vsetkych zamestnavatelov, len tych, ktori boli pre teba dolezity (skrz prax, odporucaci list, urcite know-how a pod.)😉
Drzim palce v hladani prace, veci su tak zlozite, ako si ich sami urobime..🙃🙃🙃

@lienka.7 Nechapem, co sa tak navazas do autorky. Ak si tehotna a mas zmluvu na dobu urcitu, tak mozes cusat, ale raz ta ten "pupok" prezradi a potom je to len na dobrej voli zamestnavatela..mojej kolegyni predlzili len o mesiac, aby mohla cerpat materske. a nepisala, ze 14x ju vyhodili. Si myslim, ze uz bolo dost urazok na autorku. Uz to tu uzavrela.