Prečo po 40-ke nedokážem udržať prácu?
Ahojte, prosím o radu - čo robím zle. Mám po 40tke, dve deti. Vyštudovala dom dve vš (ekonomickú univerzitu a fakultu medzin. vzťahov), urobila postgraduál a štátnice z dvoch jazykov. Problémom však je, že si neviem udržať prácu. Mám špecifickú odbornosť, ktorú som získala samoštúdiom a praxou. Táto odbornosť je interdisciplinárna, nedá sa zatiaľ ako odbor študovať na univerzite. Je to kombinácia viacerých skills.
Za 17 rokov čo pracujem som mala 14 zamestnaní. Áno, viem, je to veľa. Ale uvádzam, že ani z jednej práce ma nevyhodili kvôli zlým pracovným výkonom. Túto moju odbornosť som robila na 5 pôsobiskách a zvyšok boli obchodnícke pozície, ktoré som zobrala kvôli tomu, že pracovať a zarábať treba.
Z troch prác ma vyhodili kvôli tehotenstvu - v jednej sa dozvedeli, že plánujem tehotenstvo a nepredĺžili mi zmluvu.. keď som bola s prvým dieťaťom tehotná tak mi bolo veľmi zle, vracala som v práci a musela som s pravdou von - nepredĺžili mi zmluvu na dobu neurčitú len tri týždne pred vypršaním kontraktu - vraj to nemám brať osobne. 😢 bola som na MD pol roka a našla som si novú prácu kde som odrobila dva roky. Chceli sme druhé dieťa, otehotnela som a zverila som sa kolegyni, ktorú som považovala aj za kamarátku. Ukázalo sa však, že chce moju pozíciu a natrela ma šéfovi. V stredu som mala ísť ku gynekologičke, ktorá mi mala dať tehotenskú knižku a chcela som tým pádom oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo. V utorok som dostala výpoveď - z organizačných dôvodov.. čiže som tehotná skončila na úrade práce, našťastie v ochrannej lehote. Po druhom pôrode nasledovala ďalšia krátka MD a ďalšie zamestnanie. Všetko super, mega, spokojnosť. Lenže sa zmenila vláda a na moje miesto čakal niekto s tou správnou politickou orientáciou ( ja som na to miesto bola prijatá na základe odbornosti, nie politickej príslušnosti). Ďalšie nepredĺženie zmluvy. Ďalšia práca - obchodnícka pozícia, celé dni na cestách. Mala som vážnu dopravnú nehodu, ktorú zavinil opitý šofér v protismere. Bola som 5 mesiacov PN a potom ma už nechceli. A takto to ide už dlho. Vždy nastúpim plná ideálov do novej práce, noví ľudia, procesy. Všetko sa naučím a skôr či neskôr sa niečo pokašle. Momentálne som mesiac na úrade práce. Z ostatného zamestnania ma po necelých troch mesiacoch prepustili v skúšobnej lehote lebo zistili, že na mňa nemajú budget. A zase tie isté kydy - “neberte to osobne, vo vás chyba nebola a dáme vám skvelé referencie”.. ja už som z toho ale unavená. Už by som konečne chcela nejaké stabilné pôsobisko. Ale už som v štádiu, že nikomu neverím. Budúci týždeň mám stretnutie ohľadom novej pracovnej ponuky. Ale som už strašne skeptická a ani neviem či sa mi tam vlastne chce ísť. Myslela som si, že v tomto veku už budem kariérne inde. 😢😢😢
@esterr_ka nemyslím si, že hociktora, z nás, co sme tu autorke slepo nedrukovali by sme mali potrebu ju nejako dávať dole.
Treba však pamätať, že toto fórum je povestné v tom, ze pokial mas iný názor ako autor, pripadne tu pár "vybranych" nickov, tak si jedna úbohá neschopná zakomplexovana zavistliva chudera.
@bluka2 ono problemom je v nemecku odstupne a tak ti vznikaju 2 extremy- ja tiez, ked som prebrala dlhorocneho zamestnanca, tak som ho drzala do slova a do pismena ako kliest, pokial sam nedal vypoved, lebo platit mu 18 mesiacov odstupne....ehm, toto vie polozit firmu na kolena. Ale to je taka nemecka perlicka🫣 Ale takychto fluktuacnych, nebol problem aj na par mesiacov, rokov- podla toho, kto a ako sa citil a ako sa rodinna situacia vyvrbila...
Toto nie je v dobrom? 🤦🤦🤦
Už to, že ťa toto dokáže na fóre uraziť a si schopná tu o tom písať dokola, o niecom svedčí.
A dosť ľudí pochopilo o čom.
----Je to zvláštne...nesmrdíš a nevieš o tom? Len nápad, nepoznám ťa.----
@bluka2 ked uz sme pri tych parfemoch, tak poznala som jednu strasne krásnu a zlatu babu, extrémne voňala ale ze extrém - a bola velmi obľúbená. Taky ten typ, dlhé umelé nechty atd. Ale vsetci ju mali radi. Radsej vela parfumu ako niekto smradlavy za potom alebo chodidlovou hnilobou. To len tak na odľahčenie tejto diskusie 🤭
@dadis
A prečo by nemohol byť prínosný, samozrejme pre niekoho, kto NAOZAJ hľadá príčinu?
Koľkokrát si dala spätnú väzbu niekomu, kto smrdí?
V každej diskusii sa to neodporúča. 99% ľudí, HRistov alebo šéfov si vymyslí niečo iné ako dôvod.
A áno, ja som tak testovala zamlada deodoranty a antiperspiranty, po celom dni som sa dala "oňuchať" mame a vyberali sme ten najúčinnejší.
Prečo? Lebo som po operácii stratila čuch.
Prečo ešte? Lebo ľudia, ktorí smrdia, sa necítia. A poznám aj takých, ktorým keď to povedia malé deti, tak im to proste nedôjde ze treba sa viac sprchovať, pouzívať "chémiu"...proste s niekým nepohneš.
Autorka niekedy prídeš do veku, keď zistíš, že chces pracovať sama na seba neriešiť žiadne závistlive kolegyne, naladoveho šéfa zbaviť sa všetkých týchto negatív, ktoré prináša kolektív a robiť to, čo ťa baví ako ty chces bez pocitu, že niekomu nie si dobrá a nesplnas niekoho maniere.V podstate je to už jedno choď svojou cestou máš práve vek kedy ľudia robia takéto rázne zmeny.Klientov máš...skúsenosti tiež a uvidíš...
@barborachors tak to sa nezhodneme, mne robia chemické pachy úplne zle. My máme open office, ak si niekto taký ku mne prisadne, ja radšej odchádzam než to dýchať. Našťastie iba tak 0,5% ľudí to robí, vlastne je to úplne zriedka, ale fuj
Začni, nič nezvažuj. Čím viac budeš premýšľať, tým ďalej bude tvoj sen o práci. Ľudia čo idú do podnikania bezhlavo majú najlepšie výsledky. Často im chýba vzdelanie, ale oni nepremýšľaju, oni idú a darí sa im. Poznám takých, čo tak fungujú. Určite si šikovná, vidím, že aj vzdelaná a nič ti nebráni začať.. Tak ti držím palceky, nech sa najbližšie ráno zobudíš s tým, že založím si svoj vlastný biznis.
@babulkomale Dala som spatnu vazbu, ale iba v rodine, partnerovi a aj s blizkymi kolegynami sa naczajom pytame, ci nesmrdime a ako to muzski kolegovia neznasaju, ked sa zacneme rozpravat o tom, ake sme dopotene a ze si musime dat spreja 😅. Aj ked niekto pride do ofisu, tak sa pytame, ci nemame smrad vo vnutri 😅. Fakt si myslis, ze o tom, ten co smrdi vie? Ak nevie, preco mu to nepovedia blizki? A je to dovod na ukoncenie PP?
@dadis za mňa, vždy keď sme dali šancu fliktuantovi, dopadlo to zle. Ti ľudia vždy mali s niečím problém a neboli ochotní na sebe makať, mať výdrž, odhodlanie. A človek môže mať aj x titulov, v praxi sa ukáže jeho prínos.
@babulkomale nie, toto nie je v dobrom.. je to uštipačný a drzý komentár s cieľom človeka zhodiť. A mysli si, že som neviem ako vzťahovačna. Toto ok nie je.
@margotka17 si milá, ďakujem pekne 🫶
Evidentne vidíš veci, ktoré iní ľudia nevidia.
Ktovie prečo sa ti nedarí. Určite za to môžem ja 😃
@dadis ok a ty kde vidíš chybu, keďže máš k dispo 9 strán textu, zatiaľčo ja som reagovala niekde na strane 2?
@zmrzlinka2021 a mojich 9 zamestnani je tiez red flag 😅
@dadis ty fluktuantka!! 😂😂😂❤️❤️❤️
@katka700 ups, melanta asi nenapisala, co si chcela citat 🙂
@dadis pokiaľ nemáš z Tvojich 9 zamestnaní "ťažkú kariérnu frustráciu" a si v súčasnosti spokojná po pracovnej stránke, tak nie je čo riešiť.
@zltalienka Som spokojna a uz som aj predtym pisala, ze do CV si pisem len relevantne skusenost..ale kedze mam pred sebou este druhu polovicu pracovneho zivota, tak moje finalne cislo moze byt pokojne okolo 20. A nech!
@dadis ja si tiež do CV píšem len 7 najdôležitejších pozícii
@dadis ale veď to nevadí. Pokiaľ si človek vie prácu nájsť, udržať a zmeniť tak ako on aktuálne potrebuje, tak je to úplne v poriadku.
@zltalienka Mna kazda praca vela naucila a dala ni nieco nove, mam velke mnozstvo skusenosti, ale i kontaktov, znamosti a kamaratov kade-tade. Ma to svoje vyhody. Niekedy sa s kolegami smejem, ze som taka pracovna pobehlica..a ze uz sa mi znova zapaluju lytka 😅.
Slovensko je male ak je to odborna specificka praca ludia sa poznaju, u nas tiez bol jeden kolega menil vzdy po roku ale teda vsetci sme vedeli preco 😂
ja som zvykla tak po 4-5 rokoch menit teraz uz po 40 tke ma zmena nelaka
@dadis keď to nevadí zamestnávateľovi, že sa Ti už znova "zapaľujú lýtka". Sú aj takí ľudia....čo musia mať vždy niečo nové.... manžela, partnera meniť nechcú, ani účes, tak zmenia prácu 😉
Autorka znela skôr naopak....že by už chcela niečo na dlhšie