Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?
Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....
@doriiis znovu sa pýtam, prečo by mal chcieť absolvent menej, ked je to v konečnom dôsledku ešte o 15% menej, než si zarábala ty v roku 2012. Vypracuje sa určite, ale prečo by mal začínať na minimálke, ktorá je 800€ a nemohol si pýtať viac?
@a0 .... Chcieť môže. A ak niečo ovláda a vie a chce pracovať tak aj mnohokrát dostane. Poznám 18 ročné decká ktoré zarábajú toľko ako ty iba s výučným listom.
Ale keď niekto príde a povie, že on sa chce stať influencerom a nevie ani klinec zatlct tak snáď si nemyslíš, že si 1500 zaslúži.
@a0 .... A prečo by mal nejaký zamestnávateľ niekomu bez praxe platiť toľko, koľko platí tomu, kto je tam dlho?
@doriiis to netvrdím, že by mal mať viac/rovnako, ale prečo by si nemohli pýtať nad 1000€? 🤷🏼♀️ však je v poriadku si pýtať vyšší plat, bez ohľadu na to, koľko zarábal niekto iný v roku 2012, každý si cení svoj čas na inú sumu.
@a0 .... Chcieť môže. A ak niečo ovláda a vie a chce pracovať tak aj mnohokrát dostane. Poznám 18 ročné decká ktoré zarábajú toľko ako ty iba s výučným listom.
Ale keď niekto príde a povie, že on sa chce stať influencerom a nevie ani klinec zatlct tak snáď si nemyslíš, že si 1500 zaslúži.
@doriiis je síce pravda, že najväčšie ego a najvyšší plat si pýtajú, tí čo nič nevedia ale ja skôr píšem o tých, čo majú v hlave a vedia 😅.
@viestta prosím ťa nezavádzaj, vieš dobre, že som reagovala na tvoju poznámku " Keby sa tu oplatilo ostať... " Ty si prečo neodišla ?? Nadávaš na SK pritom si nikdy v zahraničí nežila a stále porovnávaš. Všade je ťažké začínať a vymakať sa. Mnohí skúsili šťastie vonku a vrátili sa, nie je to také ľahké ako si predstavuješ, alebo si myslíš, že prejdeš hranicu a začnú ti padať pečené holuby do huby ?
@anonym_8d600f ty si sa uplne pomiatla alebo co?
Za mna osobne: Kazdy nech sa slobodne rozhodne ci ostane ci pojde. Kazdy ma na svje rozhodnutie svoje dovody, ktore ja nesudim. Je to jeho zivot, tak nech si ho zije ako uzna za vhodne a kde uzna za vhodne. Je uplne jedno ci sa rozhodne ist poznavat svet, lepsie zarobit, najst svoje odborne uplatnenie alebo zlepsit jazyk. Kazdy dovod je dobry a pre toho, kto sa rozhodne odist relevantny. Aj dovod, ze tu sa neoplati ostat kvoli hocicomu, vratane vysokeho danoveho a odvodoveho zatazenia pracujucich.
A nie, nie som uplne vymleta, viem, ze pecene holuby nepadaju do huby nikomu a nikde. Len zakladatel debaty si mysli, ze by mu mali padat. O tom je tato debata. Ci?
@anonym_8d600f ty si sa uplne pomiatla alebo co?
Za mna osobne: Kazdy nech sa slobodne rozhodne ci ostane ci pojde. Kazdy ma na svje rozhodnutie svoje dovody, ktore ja nesudim. Je to jeho zivot, tak nech si ho zije ako uzna za vhodne a kde uzna za vhodne. Je uplne jedno ci sa rozhodne ist poznavat svet, lepsie zarobit, najst svoje odborne uplatnenie alebo zlepsit jazyk. Kazdy dovod je dobry a pre toho, kto sa rozhodne odist relevantny. Aj dovod, ze tu sa neoplati ostat kvoli hocicomu, vratane vysokeho danoveho a odvodoveho zatazenia pracujucich.
A nie, nie som uplne vymleta, viem, ze pecene holuby nepadaju do huby nikomu a nikde. Len zakladatel debaty si mysli, ze by mu mali padat. O tom je tato debata. Ci?
@viestta vysoké dane platíš aj v zahraničí ak lepšie zarábaš 40%... dokonca platíš 40% daň na zdedený majetok po rodičoch.... nie je to všade také ružové ako si predstavuješ.
@doriiis
Problém vzniká, keď zamestnávateľ cielene hľadá VŠ vzdelaného zamestnanca, či už I., II. alebo dokonca III. stupňa a ponúka mu minimálny plat. Niekto, kto bol v škole od svojich 6 do minimálne 23+ rokov, absolvoval si všetky skúšky, prax, štátnice s tým že bol celý život tlačený do podávania "čo najlepšieho výkonu, aby sa dostal na školu/vš/mal ideálnu prácu, nemusel pracovať manuálne", možno skončil školu s červeným titulom si dvakrát rozmyslí či bude robiť za minimálnu mzdu na Slovensku alebo pôjde o krajinu ďalej kde to pre neho bude výhodnejšie. Detto keď máme dva cudzie jazyky povinné.
Ak donútime študentov "platiť" si za školu, tak to skončí ako bremeno rodičov. Prišli by sme do situácie, kde sme sa museli rozhodovať medzi tým ktoré dieťa pošlem na školu, podporovať a živiť a ktoré budú mať jednoducho smolu (ak ich je viac) a pôjdu robiť do fabriky. Ak by sa to týkalo škôl mimo zdravotníctva/školstva, tak tie ceny by sa následne premietli do ceny služieb a produktov - predsa, budú musieť tie extra peniaze nejako získať. A potom by sme sa sťažovali že veď všetko stojí tak veľa, človek robí a robí a nemôže si to dovoliť... ale bez bločku prosím, nech to je lacnejšie pán majster - ale zároveň pfuj, musia tí živnostníci a podnikatelia platiť viacej, to oni okrádajú štát! Čo tam desiatky kilogramov čokolády a po novom luxusné limuzíny, to Jožko z Hornej Dolnej spôsobil že máme konsolidáciu.
Ďalší veľmi dôležitý bod, ak chcem riešiť byt, prípadne dom (haha, riadna fantasmagória) a do 30r nech stihnem mať ešte aj nejaké to dieťa prípadne, kariéru, vybudovať si zázemie tak strávim 7+ rokov v práci a miesto užívania si mladosti (ktorú máme iba jednu), nejakých tých dovolenkách či kultúre budem stále pracovať, nadčasy, víkendy, aby som možno mala dostatok peňazí zaviazať sa že budem ďalších 30r+ splácať hypotéku na jednoizbák, ktoré sa kedysi dostávali za koliesko salámy a pekný úsmev. Za predpokladu že ma firma neprepustí, potom začíname odznova. A medzi tým budem bývať v malom byte s 2-3 ďalšími ľuďmi ktorých nepoznám, aby sme mali lacnejší nájom a viac než polovica výplaty nešla rovnou čiarou na nájom.
@viestta vysoké dane platíš aj v zahraničí ak lepšie zarábaš 40%... dokonca platíš 40% daň na zdedený majetok po rodičoch.... nie je to všade také ružové ako si predstavuješ.
@anonym_8d600f hlavne, ze ty vies co si ja predstavujem... Obdivuhodne. To mas vrodene alebo si sa k tejto zrucnosti dopracovala vlastnym usilim?
Lebo sa zmenila doba, okolnosti, standard, naroky. Ako sa tu spomina, ze zeny casto pred 50 rokmi zacinali na uplne smiesnych mzdach, tak generacia zien pred nimi mala vobec problem sa zamestnat a povedali by im,ze su rozmaznane,ze co sa stazuju. Vzdy sa treba pozerat na kontext, meni sa to.
@anonym_8d600f hlavne, ze ty vies co si ja predstavujem... Obdivuhodne. To mas vrodene alebo si sa k tejto zrucnosti dopracovala vlastnym usilim?
@viestta čítam tie bludy čo píšeš, porovnávaš SK so svojimi predstavami o zahraničí, ale nikdy si tam nežila.
@viestta prosím ťa nezavádzaj, vieš dobre, že som reagovala na tvoju poznámku " Keby sa tu oplatilo ostať... " Ty si prečo neodišla ?? Nadávaš na SK pritom si nikdy v zahraničí nežila a stále porovnávaš. Všade je ťažké začínať a vymakať sa. Mnohí skúsili šťastie vonku a vrátili sa, nie je to také ľahké ako si predstavuješ, alebo si myslíš, že prejdeš hranicu a začnú ti padať pečené holuby do huby ?
@anonym_8d600f
Nie je to ľahké pre tych, ktorí by to nezvládli ani doma. Pokiaľ máš vzdelanie, jazykové vybavenie a chuť pracovať, v zahraničí budú len radi, že máš záujem zamestnať sa tam.
Nás bolo v krúžku na VŠ 12, z toho 10 je v zahraničí a nikto sa nechystá naspäť, životná úroveň je niekde úplne inde a môj nástupný plat bol stvornásobný oproti spolužiakom, ktorí zostali na Slovensku. Plus som dostala k dispozícii byt, kde som platila len symbolické nájomné, asi len energie.
@xopino a čo teda mladý ľudia robia ak nepracujú a nemajú príjem? Z čoho žijú?
@martinka17 popracuju mesiac dva potom su polroka doma zas popracuju chvilu a zas su doma a z toho žijú, okrem toho niektorym trochu pomôžu rodičia ale mladi su natom s financiami biedne....
@anonym_8d600f
Nie je to ľahké pre tych, ktorí by to nezvládli ani doma. Pokiaľ máš vzdelanie, jazykové vybavenie a chuť pracovať, v zahraničí budú len radi, že máš záujem zamestnať sa tam.
Nás bolo v krúžku na VŠ 12, z toho 10 je v zahraničí a nikto sa nechystá naspäť, životná úroveň je niekde úplne inde a môj nástupný plat bol stvornásobný oproti spolužiakom, ktorí zostali na Slovensku. Plus som dostala k dispozícii byt, kde som platila len symbolické nájomné, asi len energie.
@sss777 súhlasím, ambiciózny človek na sebe pracuje či je v zahraničí, alebo na Slovensku sa dostane na dobrú pozíciu a lenivec bude žiť z ruky do huby všade.
Zas porovnávať štvornásobný plat, keď je v krajine vyššia životná úroveň a vyššie náklady na bývanie... celkovo na život nie je fér, že si dostala byt je irelevantné k téme.
@alica110 “nech si to zamestnavatelia robia sami za tu mzdu”..milujem tuto vetu..povedz, kolko ludi zamestnavas? Kolko firiem si vybudovala a priviedla do zisku? Kolko toho vies o fungovani sro, odvodov, dani, dph alebo tak celkovo ekonomiky? S takymto pristupom si to ti zamestnavatelia aj sami budu robit za tu mzdu, ale vies ty co? Potom ta nebudu potrebovat. Ti zamestnavatelia a majitelia firiem su vacsinou ti ludia, ktori sa uz o seba nejako postaraju. Ale co bude s tymi ostatnymi, ktorych zrazu nebude treba lebo “zamestnavatelia si to budu robit sami”?
1000€ v čistom (1300 v hrubom) je zial uplne bežný plat aj v Bratislave. Recepčne, administrativni pracovnici a podobne profesie. Zarábajú toľko aj ludia s VS. Stačí si pozrieť profesiu ake platy sa ponukaju.
@sss777 súhlasím, ambiciózny človek na sebe pracuje či je v zahraničí, alebo na Slovensku sa dostane na dobrú pozíciu a lenivec bude žiť z ruky do huby všade.
Zas porovnávať štvornásobný plat, keď je v krajine vyššia životná úroveň a vyššie náklady na bývanie... celkovo na život nie je fér, že si dostala byt je irelevantné k téme.
@anonym_8d600f
Prečo irelevantné? Mohla som zostať na Slovensku a mať náklady aj na ubytovanie, takto som zarobila 4x viac a mala zabezpečené aj ubytovanie. Spätne to bolo asi najlepšie rozhodnutie v mojom živote (ok, asi druhé, najlepšie bolo prvé rande s mojím mužom🙂
@anonym_8d600f
Prečo irelevantné? Mohla som zostať na Slovensku a mať náklady aj na ubytovanie, takto som zarobila 4x viac a mala zabezpečené aj ubytovanie. Spätne to bolo asi najlepšie rozhodnutie v mojom živote (ok, asi druhé, najlepšie bolo prvé rande s mojím mužom🙂
@sss777 irelevantné preto, že to nie je bežné a pochybujem, že to tak mali všetci spolužiaci z krúžku. Pred 10 rokmi som platila 1300 libier za garsónku, asi od veci porovnávať plat tu a v zahraničí.
@xopino Ako kto! My bývame kde 100€ 0 je veľký peniaz a hocikde nezarobíme toľko. Môj syn s vysokoškolským vzdelaním robí za menej ako 900 € a jeho žena nemá ani toľko .U nás keby sme nepárčili v závodoch (aj keď to je psycho) tak nám pri našich výdavkov veľa neostane.
1000€ v čistom (1300 v hrubom) je zial uplne bežný plat aj v Bratislave. Recepčne, administrativni pracovnici a podobne profesie. Zarábajú toľko aj ludia s VS. Stačí si pozrieť profesiu ake platy sa ponukaju.
@joannita ano, vsetko malo kvalifikove prace, na ktore sa hlasi na jedno miesto 100 ludi. Naco by platili viac?
@sss777 irelevantné preto, že to nie je bežné a pochybujem, že to tak mali všetci spolužiaci z krúžku. Pred 10 rokmi som platila 1300 libier za garsónku, asi od veci porovnávať plat tu a v zahraničí.
@anonym_8d600f mala si sa lepšie učiť 🤷🏻♀️. Poznám ľudí,dokonca sú mi aj rodinou, ktorí žijú v zahraničí buď tam majú kúpený dom alebo mestské byty.
No a toto je presne ten rozdiel medzi mojou a tvojou generaciou. Za mojich čias, keď som nastupovala do prvej práce pred ca 20 rokmi, bola som rada, že som vôbec niekde dostala prácu v mnou vyštudovanom odbore a začínala som na minimálnej mzde. Pracovala som často aj po prac. dobe z domu. LEBO chcela som získať prax, naučiť sa a POSTUPNE som rokmi rástla a aj plat sa mi zvyšoval.
TERAZ chcú mladí všetko HNEĎ. Ešte poriadne nič nevedia, skúsenosti žiadne, ale nároky vyššie ako pracovníci s 20r. praxou. Len aby mali pohodu a za málo roboty veľa peňazí.
Nad týmto sa zamysli. Skromnosť vám chýba.
@anonym_734834 A bolo to tak dobre a prijemne nechať sa využívať nejakymi zbohatlikmi ktorý si chodia 5x do roka na luxusnú dovolenku a buzeruju zamestnancov z ktorých sa smeju že makaju za úplne hovno???Pardon ale z 1000€ si mladý človek veľmi neodlozi ani ked byva u rodičov lebo dneska je každá položka dráha a bude rad ak mu vyjde na obycajnu dovolu raz do roka...Takto si na svoje byvanie skôr ako za 20rokov nenašetri.... Môžme byť radi že mladí sa nenechajú využívať ako lacná pracovná sila.
@anonym_8d600f mala si sa lepšie učiť 🤷🏻♀️. Poznám ľudí,dokonca sú mi aj rodinou, ktorí žijú v zahraničí buď tam majú kúpený dom alebo mestské byty.
@anonym_ed3957 to bolo pred desiatimi rokmi a nebudem sa tu chváliť aké mám nehnuteľnosti na SK a v zahraničí.
@joannita Áno je to nehorázne z 1000€ v BA ani dokonca na východe človek sam nevyužije....1000€ je pre mňa skôr take vyššie vreckové nie férová mzda a keď som zarabal tých cca 1000€ pracoval som len minimálne aby sa nepovedalo a radšej som sa bavil celý deň na mobile, za taku mzdu ledva ráno vstanem bez motivácie do práce.
@doriiis je síce pravda, že najväčšie ego a najvyšší plat si pýtajú, tí čo nič nevedia ale ja skôr píšem o tých, čo majú v hlave a vedia 😅.
@a0 akoze pri 1000€ treba niečo extra vedieť?Za 1000€ by som šiel robiť maximálne na vratnicu alebo niečo prekladať z jednej bedne do druhej😉....Keď už niečo viem tak si budem pýtať min 1800-2000€ v čistom čo je pre mňa také minimum na prežitie.
@a0 akoze pri 1000€ treba niečo extra vedieť?Za 1000€ by som šiel robiť maximálne na vratnicu alebo niečo prekladať z jednej bedne do druhej😉....Keď už niečo viem tak si budem pýtať min 1800-2000€ v čistom čo je pre mňa také minimum na prežitie.
@xopino píšem niečo také? Neviem, či si čítala všetko čo som pisala, potom by si ma neoznačila na tejto sprostosti.
Ale očividne trafená hus…

@doriiis znovu sa pýtam, prečo by mal chcieť absolvent menej, ked je to v konečnom dôsledku ešte o 15% menej, než si zarábala ty v roku 2012. Vypracuje sa určite, ale prečo by mal začínať na minimálke, ktorá je 800€ a nemohol si pýtať viac?
@a0 .... A prečo by mal nejaký zamestnávateľ niekomu bez praxe platiť toľko, koľko platí tomu, kto je tam dlho?