icon

Prečo učiteľky a zamestnanci školstva odchádzajú?

9. sep 2025

Buď som si to začala všímať až teraz, alebo sa roztrhlo vrece s nespokojnými učiteľkami a zamestnancami v školstve.
Alebo píše to dookola jedna a tá istá osoba 😅
Ale fakt, každá píše ako chce odísť atď. Čo sa stalo?

letfenixa
10. sep 2025

Mňa by napr zaujímal plat toho, kto má rovnako ako ja VŠ, k tomu strop možného navýšenia platu (2 atestacie, 12 % príplatok), prax viac ako 20 rokov, dennú komunikáciu s cca 100 ľuďmi, nejaké takéto podobné zaradenie.

tiika
10. sep 2025

@anonym_autor prečo sa odchádza? Podľa mna to nie je iba platmi. Mozno skor ako zástupný problém kvôli tendencii sa neustále porovnávať a potom byt nespokojný.
Dôvodom je nedostatočne docenenie prace učiteľov, mensi respekt zo strany spolocnosti, netransparentný systém, nejasne a neefektívne pravidla, nezmyselná byrokratická záťaž, slabá možnosť kariérneho rastu, rozvoja, neefektívna príprava na prax skôr zameraná na teóriu, didaktiku než posilnenie zručnosti ako budovať spoluprácu, vzájomný respekt, stanoviť hranice, zvládať konflikty, naplnat súčasne potreby žiakov a rodicov, slabe komunikačné zručnosti, nedostatocna podpora zo strany vedenia, kolegov, frustrácia z neefektívneho sťažovania sa namiesto skutočného riešenia problémov

bielasovicka
10. sep 2025
@barka1

Stalo sa to, že práca s dnešnými detmi je extrémne náročná (prestimulovane deti, ktoré rastu s mobilom v ruke neudržia pozornost ani 3 minuty). Ked sa pridaju rodičia, so svojimi poziadavkami a staznostami, inkluzia a administrativa, tak ti vyjde, ze za katedrou zostane len ten, pre koho je ucitelstvo poslanim, nie pracou.

@barka1 presne toto si myslím aj ja.

kalifka
10. sep 2025

@anonym_autor práveže všímam si veľký nárast žien, ktoré študujú a smerujú do školstva.

sulavikova
10. sep 2025

@anonym_autor žeby helicopter parents🫣😟🤔

letfenixa
10. sep 2025
@kalifka

@anonym_autor práveže všímam si veľký nárast žien, ktoré študujú a smerujú do školstva.

@kalifka ale všimla si si, aké odbory?

anonym_b39725
10. sep 2025
@letfenixa

Mňa by napr zaujímal plat toho, kto má rovnako ako ja VŠ, k tomu strop možného navýšenia platu (2 atestacie, 12 % príplatok), prax viac ako 20 rokov, dennú komunikáciu s cca 100 ľuďmi, nejaké takéto podobné zaradenie.

@letfenixa to neviem. Ale na vacsine slovenska by som v pripade vypisania obdobnej pozicie ponukol plat tak mozno do 2200 brutto. Resp. 2000 plus 200 variabilka. Niekto by mozno skusil ponuknut aj 1700. Variabilka po skusobnej. Vyberal by som mozno z 10 relevantnych zivotopisov. A max k tomu sluzobny mobil a notebook aby sa dalo robit aj z domu a cez vikendy a to by boli akoze vyhody.

kalifka
10. sep 2025
@letfenixa

@kalifka ale všimla si si, aké odbory?

@letfenixa áno všimla, idú učiť základná či stredná škola.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_b39725

Ja som len vyjadril slusne svoj nazor ze ucitelia aj odchadzaju ale aj prichazaju. Mozno na zapade BA je to v porovnani so sukromnym sektorom "malo". Ale platy maju zodpovedat vykonnosti celej ekonomiky. Ked je tu priemerna mzda nejakych 1560 eur. Median je nizsie. Minimallka neviem 900. Tak kolko by mala byt spravodliva mzda? A kto to ma hlavne zaplatit resp. komu znizit? Mzdy su tabulkove a verejne.okrem zacinajuceho ucitela su Cca 1500 az 1900 a plus za roky praxe od par eur az do 300e plus triednictvo a pk a pripadne dalsie priplatky. Kolko by to malo byt aby bola spokojnost? Okrem toho sa odpracuje dni a vyucovacich hodin?. Vacsina zamestnani ma nejake nevyhody ale aj nejake vyhody. A o tom sa nerozprava. Hovorim iba ze je to pre ludi zo severu a vychodu celkom zaujimave zamestnanie. Pokial viem chybaju v BA a hlavne napr matikari. Ale ostatnych az tak vela podla mna nechyba. V sukromnej sfere sa tiez musi makat, tiez ste v kontakte s roznymi ludmi. To vyznieva akoby sa nikde nepracovalo. Osobne obdivujem napr ludi co dokazu robit nocne, to je extrem.

@anonym_b39725 ja mam pocit, že vy mate nejake skreslene predstavy o tom ako sa zaraba v školstve... my sme sa vždy s kolegami v zborovni čudovali aké čísla média púštaju.. ja som ako začínajúca učiteľka mala veľmi podobný plat ako kolegyne s 5-6 ročnou praxou.. Teraz im našťastie platy zvýšili ale ...

anonym_2d527b
10. sep 2025
@kalifka

@kalifka mimo veľkých miest kde nieje práca, to verím 🙂

kalifka
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@kalifka mimo veľkých miest kde nieje práca, to verím 🙂

@anonym_2d527b to sa riadne mýliš.
Máte stále na výber, pokiaľ nie šup na profesiu. Iné sú radi, že sú v školstve. Každý vie, čo ho čaká v školstve a o čom je táto profesia, no niektoré si to asi predstavovali inak - aj tu to veľa krát čítaš...

matkahelka
10. sep 2025

@anonym_autor urcite to neplati plosne. mozno v BA a okoli, ale zvysok slovenska pracu v skolstve stale povazuje za dobru a drzi si ju. staci trebars citat diskusie na MK, min.raz za tyzden sa tu objavi otazka, ako sa dostat do skolstva. dlhodobo sledujem stranku nasho samospravneho kraja a ziadne divoke odlivy a nabory ucitelov sa nekonaju. raz za 3-4 mes.zhana nejaka skola mat-fyzaka alebo nemcinara. a vo vacsine pripadov je uvedene, ze je to len na zastup pocas RD. mam 2 kamosky ucitelky na ZS, este par rokov dozadu sa dusovali, ze su v skolstve len dovtedy, kym maju deti male a potrebuju vykryt prazdniny. deti uz maju na strednych skolach a zo skolstva neodchadzaju, lebo uznaju, ze skolstvo verzus sukromny sektor ma viac vyhod ako nevyhod.

letfenixa
10. sep 2025
@kalifka

@kalifka to nie je odbor, bežne sa študuje buď 1.stupeň alebo 2.stupeň ZŠ plus SŠ.
Niekedy som tu čítala pomaly od každej druhej, že po MD/RD chce ísť robiť buď do MŠ alebo vychovávateľku. Teraz chcú byť pedagogické asistentky, a to ešte teda chvalabohu, že zmenili zákon a na to už nestačí maturita z hocičoho.
Chýbajú matikari, fyzikari, chemikari, jaxykari, to treba ísť študovať.

anonym_3f861b
10. sep 2025
@letfenixa

@kalifka to nie je odbor, bežne sa študuje buď 1.stupeň alebo 2.stupeň ZŠ plus SŠ.
Niekedy som tu čítala pomaly od každej druhej, že po MD/RD chce ísť robiť buď do MŠ alebo vychovávateľku. Teraz chcú byť pedagogické asistentky, a to ešte teda chvalabohu, že zmenili zákon a na to už nestačí maturita z hocičoho.

@letfenixa Suhlasim, len MAT, FYZ a CHE barskto nevystuduje, lebo ten clovek na to musi mat bunky. Preto by bolo dobre, keby si zacne spolocnost konecne vazit ucitelov a ich prinos a nie len dehonestovat ucitelske povolanie.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@kalifka

@anonym_2d527b to sa riadne mýliš.
Máte stále na výber, pokiaľ nie šup na profesiu. Iné sú radi, že sú v školstve. Každý vie, čo ho čaká v školstve a o čom je táto profesia, no niektoré si to asi predstavovali inak - aj tu to veľa krát čítaš...

@kalifka ja som robila v školstve pár rokov, viem lepšie ako tam funguje a aká je to zúfalosť len vy z vonka to nevidite 🙂

kalifka
10. sep 2025
@letfenixa

@letfenixa toto ja viem, písala som to všeobecne.
Áno, presne chcú do škôlky či školstva len kvôli prázdninám.
MAT/FYZ/CHE to viem, aj u nás hľadajú na škole MAT/FYZ cca 5 rokov za to CHE nikdy nemali problém nájsť. Dokonca tam mali veľmi veľa uchádzačov.

anonym_78c8a9
10. sep 2025
@kalifka

@kalifka študujú - áno, mieria do školstva - priemerný vek učiteľov na Sk 49rokov. Kde sú tí mladí?

kalifka
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@kalifka ja som robila v školstve pár rokov, viem lepšie ako tam funguje a aká je to zúfalosť len vy z vonka to nevidite 🙂

@anonym_2d527b toto presne vždy počujem od bývalých učiteliek ...

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_78c8a9

@kalifka študujú - áno, mieria do školstva - priemerný vek učiteľov na Sk 49rokov. Kde sú tí mladí?

@anonym_78c8a9 súhlasím, keď som sa rozprávala so zástupkyňou vždy vravela, že mladých do školstva ťažko dostať

kalifka
10. sep 2025
@anonym_78c8a9

@anonym_78c8a9 v školstve ...

anonym_3f861b
10. sep 2025
@tiika

@zuzana76 malo je relatívny pojem a je to individuálne, áno, zrejme sa cítia nedocenení, vyhorení či pod stresom. Či by zvýšenie platu dlhodobo pomohlo k spokojnosti…?
Deti ani rodičia sa nebudú zázračne správať inak. Doterajší systém spoluprácu, kompromisy a otvorenú komunikáciu, nepodporoval. Teraz sa ukazujú jeho nedostatky. Pomohlo by podporiť učiteľov v ich kompetenciách, nech vedia zvládať konflikty, nove výzvy. Niekto si mysli, že staci zvýšenie platov. Potom uz by neboli učitelia frustrovaní? Uz bude v školách dobrá spolupráca? Uz budú vedieť efektívne riesit problem bez jeho eskalácie aj v napätých situáciách?

@tiika Veľmi kategorizujete učiteľov. Som učiteľka,nie som pod stresom, moja práca ma baví. Dnes mi píplo 1080€ výplata. Som spokojná! Nie každý učiteľ má kvantum problémov. Prídem do triedy a som prirodzená autorita. Učí sa mi výborne. Píšete, akoby sme boli lapači konfliktov s deťmi a s rodičmi. Sme aj takí, čo vieme riešiť konfliktné situácie a zbytočne ich nevyhrocujeme.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@kalifka

@anonym_2d527b toto presne vždy počujem od bývalých učiteliek ...

@kalifka veď áno, ja som si nikdy ani ako študentka na gympli neuvedomovala určité veci, až keď som začala pracovať ako učiteľka som si spojila 2+2

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_3f861b

@tiika Veľmi kategorizujete učiteľov. Som učiteľka,nie som pod stresom, moja práca ma baví. Dnes mi píplo 1080€ výplata. Som spokojná! Nie každý učiteľ má kvantum problémov. Prídem do triedy a som prirodzená autorita. Učí sa mi výborne. Píšete, akoby sme boli lapači konfliktov s deťmi a s rodičmi. Sme aj takí, čo vieme riešiť konfliktné situácie a zbytočne ich nevyhrocujeme.

@anonym_3f861b vážne z toho vyžijete? Keď dáte len na bývanie 500 eur?

anonym_7785f0
10. sep 2025
@kalifka

@kalifka Bohužiaľ, do školstva idú dnes húfne predovšetkým také typy žien, ktoré mali kedysi problém dostať sa na kvalitnejšiu strednú školu a zmaturovať. Predtým by ostali po zvyšok života vo fabrike alebo v obchode, kde mentálne aj patria, lebo študovať pri normálnych nárokoch neboli schopné. Dnes, keď sa nároky na VŠ znížili na suterénnu úroveň, idú pracovať s deťmi. A potom vám vychovávateľka napíše správu, kde má v troch riadkoch 5 pravopisnych chýb. A pri takejto osobe si majú deti robiť úlohy! A ako asistentku dostanete do triedy ženu, ktorá by sama mala byť integrovaná, pretože nechápe učivo 7, 8 ročníka ZŠ ani po opakovanom vysvetlení. Len tam tak sedí celý deň v lavici a jediné, čoho je schopná, je opísať niečo z tabule. To je tá sľubovaná pomoc pre učiteľov, pre žiakov s poruchami a ich rodičov. Na toto sa v školstve vyhadzujú peniaze.

lilke
10. sep 2025
@kalifka

@anonym_78c8a9 v školstve ...

@kalifka ok, sarkazmus 😊

anonym_3f861b
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@anonym_3f861b vážne z toho vyžijete? Keď dáte len na bývanie 500 eur?

@anonym_2d527b Na bývanie dám 250€ - žijeme aj s partnerom vo svojom. Áno + aj ušetríme. Berte, že môj príjem nie je jediný v domácnosti,ale nemám muža milionára.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_3f861b

@anonym_2d527b Na bývanie dám 250€ - žijeme aj s partnerom vo svojom. Áno + aj ušetríme. Berte, že môj príjem nie je jediný v domácnosti,ale nemám muža milionára.

@anonym_3f861b tak to áno, ja som si kupovala byt sama v hlavnom meste, kde sú tie ceny prestrelené...

anonym_3f861b
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@anonym_3f861b tak to áno, ja som si kupovala byt sama v hlavnom meste, kde sú tie ceny prestrelené...

@anonym_2d527b Žijeme v krajskom meste. Všetci sme z určitých pomerov. Školstvo berem ako benefit, reálne som v práci 6 hodín. Ostatné je na mojej šikovnosti a nastavení.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_3f861b

@anonym_2d527b Žijeme v krajskom meste. Všetci sme z určitých pomerov. Školstvo berem ako benefit, reálne som v práci 6 hodín. Ostatné je na mojej šikovnosti a nastavení.

@anonym_3f861b tak to Ti úprimne závidím. Nám keď sa zmenila riaditeľka sme mali takmer 2 násobok roboty, stále vymýšlali nejaké akcie, kde sme museli pomámať, projekty a reálne sme tam väčšina boli do 3 takmer každý deň. Kontrolovali nám všetko. Niektoré kolegyne pracovali bežne aj do 4 hlavne slovenčinárky.

anonym_3f861b
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@anonym_3f861b tak to Ti úprimne závidím. Nám keď sa zmenila riaditeľka sme mali takmer 2 násobok roboty, stále vymýšlali nejaké akcie, kde sme museli pomámať, projekty a reálne sme tam väčšina boli do 3 takmer každý deň. Kontrolovali nám všetko. Niektoré kolegyne pracovali bežne aj do 4 hlavne slovenčinárky.

@anonym_2d527b Záleží aj od pracoviska. Samozrejme, čo je potrebné, urobíme. Pomôžeme si kolegovia/kolegyne navzájom. Sme tím. Vedenie školy si nás váži. Som šťastná a spokojná.