Priama diskriminácia - práca v administratíve
Ponuka práce administratíva.
Kysuce sú súce proste😭

@jana_eyre_2, zamestnavatel nie je ani jasnovidec ani čarodejník. Áno, aj dospely ochorie a vypadne z prace, moze mat nehodu a byt mimo aj pol roka. Na to reagovať dokážeš. Ale ako dokážeš zabezpečiť náhradu za človeka, ktorý síce vypadne často ale úplne nečakane? A znovu a znovu? Alebo ako vykryjes matku, ktorá ti rano oznámi, že dieťaťu zavreli škôlku a ona si berie OCR, lebo na to ma narok? Uprostred leta, ked majú dovolenku postupne všetci? No, niekto ju bude musieť zaskočiť. A ten niekto bude urcite celý nadšený, že na úkor vlastnej rodiny musi zaskakovat za matku ktorá chodi s deckom na kúpalisko, lebo im zavreli škôlku a ona ma ma to narok. Proste nás zákonník obsahuje pár totalnych sialenosti, ktoré svojou "socialnostou" stavaju ženy do pozície rizikového pracovníka.
@jana_eyre_2 vieš čo, roky som ako bezdetná a miestna musela v práci ustupovať tým, ktoré mali deti alebo boli zďaleka. To sa ti nezdá diskriminačné, že stačí zafňukať do správneho ucha “ale ja mám deti” alebo “mne ide vlak” a hneď bolo jasné, že dlhšie zostanú single domáci??
A vieš, v čase uzávierky nevieš prerozdeliť prácu tak, aby nikto netrpel. Proste rátaš s určitým počtom zamestnancov, všetci rátajú s tým, že nikto nepôjde domov o 16:30…
Na očr môžeš byť nie len so 16r dieťaťom, ale aj so 40r manželom alebo 60r mamou - zákon to povoľuje. Mýliš si to s očr ak musíš zostať doma so zdravým dieťaťom napr. z dôvodu zatvorenej školy, to je do 10r.
@jana_eyre_2 Presne tak. Ja som stále robila tak, že za mňa vôbec nikto nič nespravil. Nikdy som si nedovolila ísť na OČR a ani na dva týždne dovolenky. Vždy som si ešte aj týždeň dovolenky potom odmakala. A máš pravdu, ak sa niekto rozhodne teda zostať doma s deťmi, tiež ju tu ženy skritizujú. Ženy nedokážu držať spolu.
Ano nemali to tak napísať...na druhej strane ani sa nečudujem že nechcú ženy s malými deťmi....nuž mamičky si to urobili sami - koľkokrát to boli účelové OČR-ky....
Jedna vec je zakon a druha vec, ze realne podnikatel naaledne riesi problemy v praci.
Blbe, ze to takto verejne napisal, na druhu stranu ho v podstate chapem.
A ked je to raz moj biznis, je na mne koho zamestnam.
Takže príspevok začal tým, že ženy sú diskriminovane a skončil tým, že si za to môžu sami.
Dobre, takže zato, že expertky zneužívajú systém, plošné trestame.
Vyspele
Tak pani anonymná, založ si firmu, zamestnaj si tam do kancelárie ženu s malými deťmi čo bude viac na očr ako v robote a ty celé dni rieš podnikanie a v noci nespi a rob za ňu robotu jej. Lebo ak je sama, náhrada za ňu nie je. Už ťa vidím, že ako budeš nadšená.
Ja som kolegu zastúpila 2 týždne kým bol pri mori, on mňa nikdy. Nechal mi obrovskú kopu na stole a ešte aj bordel v pokladni, jediné čo robil bolo, že vydal peniaze ale nezapísal načo, iba mi hádzal bločky do obalu a nie všetko je hneď vyúčtované, takže mi chýbali peniaze. Dva dni som pátrala po mojej týždňovej dovolenke, kde sú. Takže ja som robila za chlapa vždy. On za mňa nikdy. A ešte mal aj vyšší plat. Takže toľko k diskriminácii.
@marsmykkok rozumiem.
Ale diskriminácia je o hadzani do jedného vreca.
Žena s malými deťmi nemá možnosť uchádzať sa o túto prácu.
Aj keby mala v pláne vyplut dušu aby jej príbuzní vykryli OCR.
@autor, asi čítam iné vlákno. Lebo ten inzerát sice diskriminačny je, ale každý kto už mal tu pochybnu česť byť zamestnávateľom vie, že máme choromyselne nastavený systém, ktorý na zneužívanie priam vyzýva. A jeho nastavenie škodí nielen ženám ale aj zamestnávateľom. A riešením nie je zlikvidovať firmu, ktorá má majiteľa nevycvalaneho hulvata alebo matku, ktorá trávi 300 dní do roka na OCR, ale nastaviť systém, ktorý by zohľadňoval slušných zamestnávateľov i ženy po materskej. K prospechu všetkých.
takto aspom zamestnávateľ ušetrí čas m&tke s malými deťmi aj sebe....žiaľ, bežná prax je, že mamička síce na pohovore povie že o dieťa sa má kto postarať aj v čase choroby, ale realita po skúš.dobe je iná....takže zamestnávateľom sa nečudujem....
zacala som robit, ked mali deti (po sebe ) 1 rok. Na plny uvazok. NIKDY som nebola na ocr (to ani neviem, ci tu existuje), na PN som bola az raz, ked som mala gastroenteritidu a doslova mi to islo usami. Zamestnavatel sa nikdy nemusel rozhodovat, ci je dobry tah zamestnat zenu s malymi detmi, lebo manzel sa staral plnohodnotne rovnako ako ja, ked boli deti chore
Zamestnávateľ musel mať predpokladám negatívnu skusenost a nie jednu , keď to napísal. Zažila som ako zamestnavatel: matku troch malých detí, nikdy nebola ocr. Vedela to krásne vykryť. A dve ženy, ktoré šli s každým prdom na OČR. A ťahala som za ne ja, a svoju prácu som si musela robiť do noci. Keď nezažiješ, nesúď
Ale veď to sú komentáre pod nejakým príspevkom na fb, ktovie kto to vôbec písal. Zase sa tu zavzdušňujete zbytočne.
Co cakate od zamestnavatela, ktory inzeruje volne pozicie na fb? To je seriozne?
Normalni zamestnavatelia hladaju inde, neponukaju pracu na fb...
Mňa zaujíma - to je koment alebo súčasť inzerátu. Lebo to vyzerá ako komentar
@vroni
@sissy27 pozrite, ja sa nikde nezastavam žien ktoré si berú ocr úplne zbytočne.. ale to neznamena, že každá ktorá má malé deti môže byť už len z tej skutočnosti apriori odmietnutá a ešte to ženy budú obhajovat, že to je vlastne v poriadku a ako to chapu..
ja som tiež pracovala ako bezdetná dosť dlho a nikdy som za tie roky nenarazila na kolegyňu s deťmi čo by ocr brala nejako extra často, každá sa snažila choré deti nejako inak vyriešiť a keď sa stalo, tak som nebola zaťažená extra pracou na x hodín navyše, pretože môj zamestnávateľ prácu prerozdelil tak aby to nebolo len na jednom človeku.. nikdy som ani nebola extra v nadčasoch, kvôli niekomu kto bol doma.. lebo proste môj zamestnávateľ nechcel zdierat, chcel mať spokojných zamestnancov.. neviem ako je to možné ale aj teraz som našla firmu, ktorá nemyslí len na seba, ale myslí aj na svojich zamestnancov a veľmi sa snažia nediskriminovat nikoho.. a ja si práve to na mojom zamestnávateľovi vážim, že razi myšlienku že každý má šancu..
Mňa hneva, že u nás spolocnost akceptuje nepravo a neprofesionalitu a ešte ju na soc.sietach obhajujú že sa to dá chápať.. príde mi to smutné a nikdy sa u nás nič nezmení keď bude mať polovica ľudí tak pokrivenu optiku.. a tá polovica sa dá rozdeliť na ľudí čo zneužívajú každú dieru v zákone a na ľudí čo sa im zdá normálne že sa tie diery využívajú.. a to na strane zamestnancov a aj na strane zamestnávateľov..
@jana_eyre_2, preto vravím, že je to dvojsecne. Lebo do jedného vreca spadnú aj ženy, ktoré sú skutočne seriózne a pracovať chcú s tými, ktoré majú tuleniu chorobu v pokročilom stadiu a seriózni zamestnávatelia s neserioznymi tiez. Ale pri systeme, ktory mame, riesenie asi nenájdeme. Zamestnávatelia berú ženy s deťmi ako riziko a budme úprimní, oni to riziko skutocne sú. Nie je síce politicky korektne to povedať, ale faktom to zostáva naďalej. Takze by bolo treba zmenu systému a nie jazykovú korektúru. Napríklad bonus pre zamestnávateľov, ktorí ponúkajú čiastočne uvazky (ci už odvodový, danovy alebo iny), sociálny bonus pre rodiča, ktorý v kalendárnom roku čerpal menej ako 10 dní OCR, proste mame na to volených a kráľovsky zaplatených 150 darmožráčov, aby si nieco rozumne vymysleli. Iste sa aj v tom nájde kadečo, co sikovnici dokážu zneužiť, ale nemusí im to byt ponúkané na zlatom podnose. A potom sa môžme pozrieť na zúbok tym, ktorí chcú zverejňovať diskriminačné ponuky a voziť sa po ženách.
Inak v poslednej dobe mi vyskakuje veľmi veľa pracovných ponúk na FB (nie, nehľadám si prácu, fakt netuším preco) Väčšina by "oficialne" neprešla a ti vôbec nehovorim o slovenských firmách. Takže to asi bude nová šedá zóna.
@vroni Áno raz bola taká možnosť cez projekt, ak zamestná ženu myslím s dieťaťom do 6 rokov, mal pol roka preplatené náklady s tým spojené. A tam už má možnosť si overiť za pol roka aká je. Ale to bolo iba raz asi 9 rokov dozadu.
Raz bola téma, akú prácu (školu) by ste si vybrali, keby ste mohli vrátiť čas. A veľa ľutovalo ekonomický smer. V administratíve je tých ponúk výrazne menej ako dopyt a aj zastupiteľnosť takmer žiadna. Potom tak vyzerajú aj tie podmienky. Možno to je aj v inej oblasti, netuším. Ale ja som ekonomický smer v tomto oľutovala. Ja som vždy musela robiť, nikto ma nikdy nezastúpil. Keby som dvakrát išla na OČR môžem si rovno písať výpoveď. A poznám asi iba jednu jedinú známu, ktorá chodila na OČR, ale to bolo v štátnej správe. Inak nikoho. Každá robila normálne.
Demograficka krivka zalostne klesa,toto jej urcite nepomaha,resp. prehlbuje jej pokles.Smutne.Ale ocividne sa v tomto nezhodnu ani zeny samotne.Ohaname sa zapadom,ale berieme si len to,co nam z toho vyhovuje.V momente,kedy si zena,lepsie povedane rodic musi vyberat medzi detmi a pracou (nie prezitim) tak v tom momente je v spolocnosti nieco velmi zle.A demograficka krivka klesa a klesa.
@autorka darmo sa tu hneváš, ale fakt si za to v mnohých prípadoch môžu zeny sami.
Lebo ony maju deti, ony maju rodinu... súhlasím s tým, ze naozaj je to s nimi nevyspitatelna situácia.
A po ďalšie, vid diskusie tu... kolko žien sa snaží odrbkat systém, na PN idú uz na druhy deň po oplodnení (obrazne povedane) a ostat doma až do 6 rokov dietata najradšej. Vies co, ani sa zamestnavatelom nečudujem. Ako sa chova zena k zamestnavatelovi/ku kolegom, potom sa jej to aj tak vrati.
@nafka0483 tak ja som si nasla pracu cez FB, veduca dala na stránku ponuky, ja som sa s nou cez msg dohodla a prisla som 😉 a o dva tyzdne som uz pracovala
Ak Tvoja 60 rocna mama bude chciet poziciu asistentky riaditela, ale ten riaditel chce za asistentku mladu sexicu v minisukni, pripada Ti to tiez ako diskriminacia ? Nemoze napisat rovno do inzeratu ze hlada zenu 20-25 rokov, ked hlada len taku ? To je presne to iste.
Osobne mi to. Príde vytrhnuté z kontextu.... A je to komentár... V akom znení bol cely inzerát? Pretože ak by tam bola napísaná pracovná doba povedzme do 18. Alebo ochota robiť nadčasy, pripadne služobné cesty tak áno pozícia zrejme nie je vhodná pre matky s malými deťmi.
@jana_eyre_2 perfektne to napísala @vroni. Chyba nie je v tom, ako to vnímam ja ako jednotlivec (mimochodom, tiež žena-matka, dokonca istý čas single mama a zamestnanec na full time prakticky nepretržite), ale v našom skostnatelom sociálnom systéme. Niekto sa tu ozval, že v zahraničí by bol takýto inzerát na žalobu - lenže v tom istom zahraničí by nikto nedržal miesto matke 9 rokov kým si odchová 3 deti (osobne také poznám dve) a neposielal jej ešte k tomu vreckové, neplatil za ňu odvody, neumožnil jej očr a to radšej nevyťahujem pandemickú očr, na ktorej boli niektoré dva roky nonstop úplne bez hanby, aj málo im bolo… a ano, doplácajú na to tie, ktorým pracovať nevadí, a vedeli by svoje materské superschopnosti zužitkovať aj v práci (lepší time-management, zodpovednejší prístup keďže príjem potrebuje kvôli rodine, viac trpezlivosti, atď).

@stanulienkat 😂 rodicovska na psa