icon

Priestor pre znepokojených zdravotníkov. Ako sa vysporiadať s útokmi?

21. feb 2025

Pracujem ako zdravotná sestra v nemocnici a úprimne? Už mám dosť. Som vyčerpaná, fyzicky aj psychicky. Denne prichádzam do práce s cieľom pomáhať, robiť svoju prácu čo najlepšie, starať sa o pacientov, ktorí ma potrebujú. A čo za to dostávam? Nadávky, ponižovanie, fyzické útoky, sexuálne narážky a obťažovanie.

Stačí chvíľka, kedy pacient musí čakať dlhšie, než by si predstavoval, a hneď letia urážky – „lenivá krava“, „neschopná“, „čo si tu vôbec robíš?“. Niektorí sa neboja ani fyzicky zaútočiť – kopance, údery, trhanie za ruky. Máme byť profesionálne, ale kde je rešpekt k nám?

A čo internet? Všade čítam len nenávisť voči zdravotníkom. „Len beriete peniaze a nič nerobíte.“ „Keby ste sa snažili, zdravotníctvo by nevyzeralo tak zle.“ Nikto nevidí, že bežne ťaháme nadčasy, že nemáme čas sa ani napiť vody, že si nemôžeme len tak sadnúť a oddýchnuť. Ale keď urobíme chybu? Hneď sme tie najhoršie, najneschopnejšie bytosti na svete.

Pacienti mi znechutili prácu. Mala som sny, chcela som pomáhať, no teraz sa pýtam, či to celé má vôbec zmysel. Lebo ako zdravotník v tejto krajine si len fackovací panák.

autor
21. feb 2025

@suve99 Skús nabudúce povedať svojim sestričkám, že ich práca je na úrovni dôležitá ako upratovačka verejných WC. Uvidíš aký kravín vypustia na teba.

autor
21. feb 2025

@estellas ano, ja na niektorích spomínam doteraz ako mi prirástli k srdcu, ale bohužial je ich strašne málo

ina2405
21. feb 2025

Ahoj, aj ja som sestra. Moja skúsenosť je, že 95% pacientov je skvelých. A rovnako aj zdravotníkov. Pracovala som aj inde v zahraničí a ľudia sú všade "ľudia". Aj milí, aj takí ktorých už nechceš stretnúť.
Ani predavačka to nemá jednoduchšie, skôr sú ľudia ešte viac protivní, ak im nejde o zdravie.

sevrin
21. feb 2025

Ja som ležal na internom nejaké 3 mesiace dozadu. Čo som bol veľmi milo prekvapený, strava bola dosť dobrá.

euka210
21. feb 2025

Zmen oddelenie, ak sa to da.
Ja som so svojimi skusenostami pri 3detoch a rodine velmi vdacna za ludsky pristup od personalu... ci dr., ci sestriciek. Nemocnicu ja vobec nemusim a vela vie spravit personal ako sa sprava. Na 90% som zazila dobry a ludsky pristup ako ku mne, tak aj k synovi, ktory tam s nikym nechcel komunikovat.
Ale zase ked bol svokor alkoholik v nemocnici, tak ho chodila svokra krmit, lebo na sestricky krical a nadaval a nedalo sa s nim 🤦‍♀️ ...takze ked mas chlapov, tak ti vedia byt hnusni a sprosti a verim, ze toto psychicky nici.
Daj sa preradit inde, na detskom treba mile a laskave sestricky pre deti....

3009
21. feb 2025

Ja ti poviem u nás u všeobecnej lekárky je najprv recepcia a tam robia niektoré sestričky také fúrie, že ani ku kravám sa nehodia. Bez empatie k pacientovi, ale chichúňať sa a kecať si o kamarátkach to áno. Selektujú či ťa vôbec pustia k doktorke alebo nie, no des. Ak sa ozveš, tak sa ešte sťažujú doktorke. Takže je to vždy o ľuďoch nie o profesii. Na druhej strane som bola v nemocnici a tam bol veľmi milý personál.

muchotrafka298
21. feb 2025

@3009 ty vole, ze selektuju, ci Ta pustia k doktorke...tak toto je sila. Ale nesokuje ma to. Pretoze moj vseobecny lekar ordinoval pocas kovidu cez okno a len vtedy, ked sestricka usudila, ze vobec ho zavola. To je jedno, ci bol clovek stary, mlady, tazko chory, kazdy cakal vonku, v treskucej zime na to, ci sa okno vobec otvori a kedy. Nehovoriac o tom, ze musel mat v ruke test na kovid z centra a negativny.

autor
21. feb 2025

@euka210 Ano asi zmením oddelenie aj keď interná medicína ma vždy bavila. Presne také prípady tam máme.

estellas
21. feb 2025

My máme v domove dôchodcov jednu pani ktorá je strašne arogantná.
Minule sa urazila lebo sme jej neskôr priniesli obed. Chcela volať generálneho riaditeľa zariadenia kvôli obedu a tiež nám vynadala že celé dni nič nerobíme. My sme za to ani nemohli lebo to bola chyba v kuchyni.
Niektorí ľudia sú proste takí...

ina2405
21. feb 2025

Ja som z interného odišla po dvoch rokoch. Mňa demotivovalo, že sa tam točili tí istí ľudia každý mesiac, ktorí ani nedodržiavali liečbu.

bloger
21. feb 2025

Rozumiem ti a želám úprimne veľa síl a trpezlivosti. S ľudmi je ťažká práca. Najmä pokiaľ ide o ľudí bez domova. Ale vieš trpia a veľa krát sú napádaní. Niekto ich dokope niekde na ulici. Vieš je to aj psychika. A potom si to žiaľ odnesú aj tí čo za to nemôžu. Napríklad také láskavé zdravotné sestry ako si aj ty. Nemajú to tí zdravotníci ľahké. Ja ti dakujem za to čo pre tých ľudí robíš. A samozrejme veľká vdaka aj zdravotníkom.

alickapusinka
21. feb 2025

Malo by byť že zdravotník je chranena osoba v zákone. Jasne už by si potom rozmysleli. Nerozmiem takým debilom čo vyhľadaju pomoc a sú chorý a zbiJu lekára alebo zdravotnu sestru alebo záchranara.A nadavaju im. Hlupáci.

lilope
21. feb 2025

@katusik456 z akého dôvodu sa urážaš, týka sa ťa to? Človek by povedal, že som jasne naznačila akých pacientov mám na mysli a že ide o našu menšinu, ktorá má so správaním najväčšie problémy. Mám pocit, že ostatní pochopili, na koho narážam.

marcellka32
21. feb 2025

Ja ďakujem lekárom a sestrám, zachránili mňa aj dcéru pri porode, nebyť nich, nie sme obe nažive ! Ďalej dcéra mala operáciu, nemôžem krivé slovo povedať na nikoho, a to hovorím o nemocnici, ktorá je ževraj na chvoste rebríčka kvality nemocníc....

lilope
21. feb 2025

@nyusika pokiaľ viem, nebývaš na Slovensku, tak možno u vás je to bežné. Nechodím po doktoroch viackrát do mesiaca, to teda nie, ale chodím do rôznych nemocníc k rôznym odborníkom a teda som sa s takým správaním ešte nestretla. Nehovorím, že sa to nedeje vôbec, ale u bežných pacientov určite nie. Autorka napísala, že robí na internom, polovica z pacientov sú bezdomovci. Tam ozaj nechodím, tak neviem ako sa tam muži k zdravotníkom správajú. No ak je to tam bežná prax, tak je to na zaplakanie, majú si s nimi spraviť poriadok aspoň zdravotníci muži a nenechať svoje kolegyne takto ohukovať.
@luccija videla, išlo aj o slovné a fyzické útoky a vždy išlo o pacientov pod vplyvom alkoholu. Autorka sama dodala, že polovica pacientov sú bezdomovci a väčšina prichádza z urgentu. S takýmito ľuďmi mám skúsenosti a teda ozaj nejde o bežných pacientov, ktorí chodia denne na bežné vyšetrenia.

Autorka od takých ľudí jedným uchom dnu, druhým von. Keby som sa mala zamýšľať nad každou nadávkou, ktorou ma častoval takýto človek ako opisuješ vašu vzorku pacientov, tak mi je ozaj ťažko.

nyusika
21. feb 2025

@lilope
Oprav si kartoteku, žijem na Slovensku

angeli121212
21. feb 2025

Autorka mrzí ma čo zažívaš ja si ani neviem predstaviť sa takto chovať k lekárom či sestričkám a musím potvrdiť že nech bola sestrička akákoľvek vždy sa mi podarilo sa nakoniec s ňou dohodnúť ku všeobecnej spokojnosti... Často sa mi stalo, že keď som prehltla nie úplne príjemne spravanie zo začiatku a ja som na oplátku začala inak aj sestrička rýchlo zmenila tón ALE nevravím, že nie sú aj nepríjemné sestry a lekári no ja stále verím že viac je tých, s ktorými sa dá dohodnúť ☺️

katusik456
21. feb 2025

@lilope o žiadnej menšine si nepísala, to, že niekto nereagoval neznamená, že to pochopil. A nie netýka sa ma to ak narážaš na to. Žijem a narodila som sa v druhom najväčšom meste na Slovensku. Ale nebaví ma citáť sprostosti od ľudí, ktorí si nedovidia na špičku nosa a zbytočne škatuľkujú. Minorita neprisposobivych obyvateľov žije síce viac na východnom Slovensku, ale to necharakterizuje nás, vychodniarov, koniec debaty ;)

lilope
21. feb 2025

@nyusika že kartotéku 😄 pardón, bola som v omyle.

nurse0
21. feb 2025

@estellas a hlavne príbuzný

mogaa
21. feb 2025

nuž vďaku nečakaj...robíš svoju prácu a za tú máš plat....ani prácu predavačky, poštárky, učiteľky či zamestnanca v banke si nikto neváži a nevidí že robia aj prácu naviac a rovnako ak urobia chybu, sú tie najhoršie a nemajú tam čo robiť.....takže nie, nie je to len o zdravotníctve ale o celej spoločnosti....ľudia sú jednoducho sebeckí a vidia len seba.....to čo máš v práci ty to má denne každá opatrovateľka, pracovníčka v banke, predavačka......takže treba sa tak nastaviť je to tvoja práca a za tú máš plat, vďaku nečakaj a za chyby sa platí....

sisaka
21. feb 2025

Kto si vyberie prácu s ľuďmi a ešte zvlášť prácu s chorými ľuďmi musí byť pripravení nielen na roznu škálu klientov, ale aj rôzne reakcie v stavoch, keď je človek často na úplnom dne, vystrašení, nemohuci, odkázaní na iných, to predpokladám ste sa v škole učili. Treba si uvedomiť, že vo vzťahu zdravotník - pacient si ty ten profesionál, ty čo si musí zahryznúť do jazyka, ty, čo má viesť konverzáciu na úrovni, ty, čo máš vytvoriť rešpektujúci vzťah medzi zdravotníkom a pacientom. Zvyčajne ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva. Ešte by som povedala, že na Slovensku si pacienti nechajú na sebe aj orať, lebo sa boja ozvať, či ohradiť sa voči nedôstojnému zaobchádzaniu, či arogantnemu správaniu personalu, preto ma celkom zaráža tvoj
opis pacientov z obyčajného interného oddelenia znie viac ako psychiatrické oddelenie pre drogovo závislých. Neviem si predstaviť, že sa denne stretávaš s fyzickými útokmi a dokonca sexuálnym obťažovaním - ak je to pravda, tak to treba riešiť s nadriadenými.

Mimochodom drzích, nepríjemných pacientov (zväčša drogovo závislí, či psychiatrickí pacienti) máme aj v zahraničí, len tá profesionalita zdravotníkov je niekde inde, zväčša vedia, ako s nimi pracovať, komunikovať a keď to už nejde podobrotky máme bezpečnostnú službu, ktorá si s agresormi veľmi rýchlo a ľahko poradí.

lilope
21. feb 2025

@katusik456 joj aká si vzťahovačná a vôbec na to nie je žiadny dôvod. Nikto s tým nemal problém a nie si tu jediná východniarka. Jasne som napísala, že hovorím o inteligenčne a emočne menej zdatných občanov a všetci to pochopili okrem teba. Nikdy by som si nedovolila škatuľkovať východniarov, západniarov alebo akúkoľvek skupinu ľudí ako sa to tu bežne robí napr. s dedinčanmi. Polovica mojej rodiny pochádza z východu a mrzí ma, že keď niečo niekomu nie je jasné, namiesto opýtania sa ako to bolo myslené sa buď urazí alebo hneď útočí. V realite by sa takto ľudia k sebe nezachovali, boli by oveľa slusnejší a stačilo by obyčajné ,,ako to myslíš?" a bolo by po probléme.

katusik456
21. feb 2025

@lilope ešte raz nepísala si o menšine, keď vyjadrím jasne svoj názor som už vzťahovačná? Myslím, že všetci sa ti tu nevyjadrili 🙂 zbytočná debata, pekný večer.

lilope
21. feb 2025

@katusik456 áno, z tvojej strany je zbytočná od začiatku, ale snažíš sa to silou mocou zachrániť, nech sa páči, cíť sa dobre.

vanilkovazmrzka
21. feb 2025

Fuha kolko krat sa tomuto uz zmenil nadpis?

autor
21. feb 2025

@vanilkovazmrzka Ja nechápem tomu prečo sa to mení. Ja som ho nezmenila ani raz. Neviete niekto čo sa s tým deje?

rozculena
21. feb 2025

Nekŕmte nás odpadom na FB....veľmi zaujímavé čítanie .......

rozculena
21. feb 2025

"Nikto nechce byť v práci ponižovaný a urážaný, či už v zdravotníctve, alebo inde."

to nechcú ani pacienti

xckaretxxx
21. feb 2025

Narod sa zbláznil, každý ide na plnú hudbu. Nikto si nikoho neváži, každý je premudrely...