Priestor pre znepokojených zdravotníkov. Ako sa vysporiadať s útokmi?
Pracujem ako zdravotná sestra v nemocnici a úprimne? Už mám dosť. Som vyčerpaná, fyzicky aj psychicky. Denne prichádzam do práce s cieľom pomáhať, robiť svoju prácu čo najlepšie, starať sa o pacientov, ktorí ma potrebujú. A čo za to dostávam? Nadávky, ponižovanie, fyzické útoky, sexuálne narážky a obťažovanie.
Stačí chvíľka, kedy pacient musí čakať dlhšie, než by si predstavoval, a hneď letia urážky – „lenivá krava“, „neschopná“, „čo si tu vôbec robíš?“. Niektorí sa neboja ani fyzicky zaútočiť – kopance, údery, trhanie za ruky. Máme byť profesionálne, ale kde je rešpekt k nám?
A čo internet? Všade čítam len nenávisť voči zdravotníkom. „Len beriete peniaze a nič nerobíte.“ „Keby ste sa snažili, zdravotníctvo by nevyzeralo tak zle.“ Nikto nevidí, že bežne ťaháme nadčasy, že nemáme čas sa ani napiť vody, že si nemôžeme len tak sadnúť a oddýchnuť. Ale keď urobíme chybu? Hneď sme tie najhoršie, najneschopnejšie bytosti na svete.
Pacienti mi znechutili prácu. Mala som sny, chcela som pomáhať, no teraz sa pýtam, či to celé má vôbec zmysel. Lebo ako zdravotník v tejto krajine si len fackovací panák.
@vanilkovazmrzka Ďakujeme, cením si to.
Je mi ľúto, že sa nájdu i takí pacienti, ktorí si nevážia prácu zdravotníkov. To, čo píšeš, ich nadávky, je trestné. Ja by som im povedala, či si uvedomujú, že ich nemiestne správanie je trestné.
Ak sa im nepáči, môžu ísť čakať k inej ambulancii.
Keby existovali záchytky, tak sa ťa opýtam či pracuješ tam, lebo takto sa bežní pacienti nesprávajú. To sú všetci, ktorých príklady si menovala, pod vplyvom? Nepracujem v zdravotníctve, takže len z pohľadu pacienta môžem povedať, že naopak, pacienti trpezlivo čakajú na vyšetrenia aj niekoľko hodín a keď pofrflú na strávený čas v čakárni, tak buď len medzi sebou alebo v duchu. Ešte som sa nestretla, že by pacient urobil takýto výstup ako popisuješ. Ale tak nevedno kde a s akými pacientami pracuješ, možno je to niekde na východe kam chodí veľa menej inteligenčne a emočne zdatných občanov.
Jedine sa môžeš od toho odosobniť a byť maximálne asertívna, nenechať sa znechutiť. I keď, ľahko sa povie a ťažšie vykoná, poznám to zo svojej práce. Hlavu hore.
Veľmi ma v prvom rade mrzí ,ako ľuďom,ktorí svoju prácu chcu vykonávať ,čo najlepšie,je takýmto spôsobom ublizovane . Ľudia sú na seba citliví ,už zo zásady nevedia jednať ,ani sa o to nesnažia . Stáva sa to takmer v každom povolaní,v niektorom menej ,niekde bohužiaľ viac a ešte potom počúvaš ,čo by zdravotníci ,učitelia a podobne chceli . A ja som názoru ,že chcú len to ,na čo majú nárok a aj to je ešte málo . Nie každý má snahu pochopiť toho druhého ,spoločnosť je polarizovaná už od základu . Vážim si Vašu prácu ,vážim si prácu pekárov,smetiarov,upratovačiek ...ak štát raz bude schopný nadstavit adekvátne podmienky pre ľudí ,cesta by to bola jednoduchšia . Bohužiaľ sa to nedeje a iba zhoršuje. Dbaj v prvom rade o svoje psychické i fyzické zdravie a ver,že stále existujú ľudia ,ktorí ti prejavia úctu...a tvoje povolanie bude mať opäť zmysel
Ďakujeme za Vašu prácu. 💚..Klobúk dole, čo zvládate. Nie každý človek by toto zvládol. V dnešnej dobe je veľa nepríjemných, uponahlaných, večne nahnevaných ľudí, ale sú tu aj taký, čo sa usmievajú, vážia si starostlivost a šíria dobrú náladu ďalej. Takých si vpustajte do svojho vnútra.. nenechajte sa znechutiť aj keď je to ťažké..
Po 42r. v nemocnici ti napíšem,že bude len horšie,ja mám obavy kto sa o moju generáciu postará,ak raz budem pacientom ja a s chron. dg.Sestričky utekaju do iných profesií aj do iných krajín.A majú pravdu a nejde len o plat,ide o podmienky,v akých pracuju,ide o ich vyčerpanosť a nadčasy,toto sa donekonecna zvládať nedá. Vekový priemer je teraz myslím okolo 50tky...na mojom odd. to bolo pred rokom 52,teraz došlo zopár mladých t. j. okolo 40tky.Teraz zopár sestier ochorelo,chrípka sa nevyhýba ani nám a mega problém,pacientov neubudlo,tie čo ostali robiť padaju na hubu.U nás na sále tento týžden 4 ludia namiesto 10 a program beží naplno + akútne veci.
ALE nikdy som nezažila agresívneho či nadávajuceho na nás pacienta,nespokojnosť vyjadrili,to áno,ale hned s tým,že vy sestričky za to nemôžete,my vidíme ako tu beháte a makáte.
Nemám radu čo s tým,100 maličkostí zabije aj vola,život máš len jeden.A všade je to v podstate rovnaké.Skús viac relaxovať,robiť veci,ktoré ťa tešia a bavia. Mne celý život pomáha,že zavriem dvere na operačke a prestanem myslieť na robotu,inak by ma piclo už dávno.
mrzi ma to velmi.
a velmi dobre viem, co musite prezivat.
nedavno som bola svedkom situacie (sice v predajni, nie v nemocnici), ako zakaznicka ziapala...nie ze kricala, ale ziapala na predavacku, ktora jej nemohla okamzite vymenit vadny kus skolskej taskly.
proste to maju tak nastavene, ze reklamacia - idu podla zakona.
to nebol vymysel tej predavacky, proste to tak je.
a zakaznicka zacala ziapat, takmer zrutila jeden regal...ze ona kupila drahu tasku, ma dieta a co ma ona teraz robit.
musela som sa ozvat - povedala som jej, ze ked okamzite neprestane utocit na predavacku, zavolam policiu - samozrejme, ze som si svoje vypocula aj ja.,
ludia, ta predavacka bila v takom soku, ze sa potom normalne rozplakala....
tymto som chcela ppvedat, ze v sucasnosti sa za normalne povazuje byt agresivy a volaju to asertivita...
ja som vdacna vsetkym zdravotnym sestram, aj lekarom...aj ked musim povedat, ze mam aj jednu extremne zlu skusenost - no riesili sme to staznostou na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou + list na riaditelstvo Ruzinovskej nemocnice - spolu s dalsim manzelskym parom, ktori boli rovnako svedkami neprofiseionalneho spravania lekarky na urgente - potvrdili pochybenie a vyvodili personalne sankcie.
cize ked stazovat sa - tak slusne a oficialne 🙂
Čo opisuješ je asi smola v primitívnych pacientoch, tak ako oni na teba, tak sa správaj aj ty k nim. Mňa napadlo, ale ale pán xy za blbé reči sa môže dohodnúť s lekárom na klistíre alebo dáme vyšetriť aj análny otvor, či prostatu cez riťku.....to bol autorka samozrejme len vtip ale možno by to šlo nejaké takéto reakcie si pripraviť..... Napríklad ja si prácu zdravotníkov veľmi vážim, či je to lekár či sestrička, vždy sa správam slušne a potom sa aj oni správajú slušne ku mne. Som skôr s tých hysterických a ustráchaných pacientov ale niekedy ich aspoň rozosmejem alebo oni mňa. Naposledy mi taký 75 ročný očný lekar hovorí, no ani Vás nebudem zaťažovať nejakým pojmom, prečo sa Vám zhoršil zrak ale ste už proste stará (som o 30 rokov mladšia ako on), tak sme sa zasmiali. Alebo jedna sestrička mi nevedela napichnúť žilu, tak som išla ako ementál na oboch rukách, všade len chvíľu tieklo, tak som si z nej vystrelila, že aspoň máte vzorku z každej dostupnej žily. V týchto situáciach je to o ľuďoch, jeden sa urazí a naserie a druhý sa zasmeje. Neber si to k srdcu.
@lilope Pracujem v nemocnici na oddelení, interné muži.
To, nie je o zdravotníctve, ale o práci s ľuďmi. Čo myslíš, taký vodiči autobusov, čašníci a mnoho iných povolaní, ktoré obnáša styk a komunikáciu s ľuďmi je o držku Len, keď začneš pracovať s ľuďmi zistíš, kde až môže zájsť ľudská debilita. Ver mi , že viem o čom píšem.
@lilope ešte si asi nevidela v TN reportaze čoho sú schopní pacienti voči sestrám a doktorom.
Autorka rozumiem ti všade kde sa pracuje s emóciami, kde sa ľudia boja sa to niekedy vygraduje.Ja som zažila tiež podobnú vec, keď som bola s otcom na vyšetrení v NUDCH neznášam krik, hádky a len ako z diaľky sledujucej mi z toho nebolo dobre.Tento týždeň som bola u gynekológa má úžasnú sestričku dobre sme sa porozprávali, zasmiali a odchádzala som s dobrou náladou aj, keď mám zdr.problemy.Teraz píšeš tie negatíva, ale určite sú aj tie dobré.
Nikdy som taketo nic nastastie nezazila, teda ako pacient mam respekt k zdravotnikom. Ale viem, ze ludia vedia byt drzi. To som videla par krat na rizikovej ambulancii. Aj ked mna prekvapuje, ze su teda k Tebe stale takto drzi, ved potrebuju pomoc. Ale kamos je lekar a ze su dve skupiny ludi: vdacna a nevdacna. A to nevdacni sa chovaju presne takto.
@kittykat22 a ja som toto nezazila naozaj nikdy, vazne.
len o tom citam a pocuvam od inych.
a vacsinou tie zeny, co o tomto hovoria, tiez nie su vzorom asertivnej komunikacie...
ma skusenost, ze ako ja komunikujem, tak sa aj ku mne spravaju.
a ked natrafim na hlupaka - radsej ho ignorujema on sa ukludni
Pozri, tebe pacienti znechutili pracu, vela pacientom znechutili zdravotnici zdravotnictvo. Ta bohorovnost, povysenectvo, ironia, neempatia voci pacientovi odkazanemu na pomoc, nepodanie pohara vody bezvladnemu dedkovi, strcenie umierajuceho pacienta do najposlednejsej izby, kde ani nevedia, kedy presne umrel atd atd - a to pisem ako clovek zo zdravotnickej/lekarskej rodiny.
Ja sa vzdy spravam ako pacient disciplinovane, slusne, trpezlivo, prave preto, ze viem aka narocna je tato praca. ale aj moja trpezlivost a slusnost konci tam, kde zacina arogancia a neakceptovatelne spravanie zdravotnikov/predavacov/uradnikov...
@kittykat22 Rozumiem, že máte zlé skúsenosti, a nechcem ich nijako zľahčovať. Ale presne o tom hovorím – tak, ako ja nemám hádzať všetkých pacientov do jedného vreca, tak ani vy by ste nemali hádzať všetky zdravotné sestry do jedného. Sú medzi nami aj také, ktoré svoju prácu nerobia dobre, ale veľa z nás sa snaží aj napriek vyčerpaniu a neľahkým podmienkam.
Čo sa týka platov, o tých som vo svojom príspevku vôbec nehovorila, takže nerozumiem, prečo to spomínate. Nejde o peniaze, ale o to, ako sa k nám ľudia správajú. Nikto nechce byť v práci ponižovaný a urážaný, či už v zdravotníctve, alebo inde.
A kde pracuješ? Na urgente?
Niektorí pacienti sú ako dobytok, ani cez vrátnicu by som ich nepustil. Ďalší sú veční mudrlanti, nič nevedia ale majú kopu premúdrelých rečí ako by to robili oni, keby to vedeli.
@sevrin Interné oddelenie iba muži, veľa z nich príde práve z urgentu. Polka z nich sú bezdomovci.
Je smutne, ze sa najdu aj taki ludia, lenze to iste pocuvaju aj predavacky, ucitelky, vodici autobusov... V podstate vzdy ked pracujes s ludmi, tak sa dostanes do kontaktu aj s takymi neandrtalcami. Toto nie je o povolani, rouzumny clovek si vazi kazdeho bez ohladu na to kde pracuje. Neandrtalec ostane neandrtalcom vsade. Treba sa obrnit a odosobnit, vsak su tu aj ludia slusni, zdvorili, ktori pozdravie, poprosia, podakuju a este stale ich je viac ako tych hulvatov.
autorka teda neviem kde pracuješ ,ale ja som sa ešte nestretla aby niektorí pacienti sa takto správali k sestričke. to skôr pacienti by mohli písať o tých fúriách čo robia v nemocniciach a sa volajú sa sestričky... dôležité, ufrflané, ironické, neempatické a pod.
samozrejme neraz aj lekári.
iste je to ťažké povolanie, ale si myslíš že v automobilke je ľahšia práca? vyskúšaj...
suseda bola roky nemocnici sestrička. dala výpoveď - išla do automobilky. čo myslíš koľko tam vydržala... tiež len pár rokov. robiť za pásom 8 hodím dá tiež zabrať.
každý má možnosť si vybrať zamestnanie. nepáči sa mi tam - idem inde.
@janinah Ano, polovica mojich spolužiačok z VŠ odišli zo zdravotníctva alebo aj do inej krajiny a to máme všetky okolo 26 rokov. Na celé oddelenie sme dve sestry plus jeden sanitár, občas študenti szš prídu a pomôžu ale inak sa celý čas nezastavíme a neviem či už som aj nevyhorela, ak to je vôbec možné za takú krátku dobu.
JA som zazila sestru, ktora si vlastne komplexy liecila na pacientoch. Kazdy bol pre nu tlsta, obezna svina, co ma schudnut, aj ten co mal 50 kg aj s topankami. Ona bola tucna, extremne obezna zena, drza, arogantna, co mala problemy sama so sebou. Tiez som zazila arogantnych, drzych lekarov. Ale tak vsade sa najdu aj taki aj taki.
@lilope dobrá sranda, že na východe sú menej zdatní pacienti. Aj si tu bola? Nekydáme hnoj a nepasieme ovce. Kedy sa ľudia spamätajú, načo škatuľkovanie. Mimochodom takýto ľudia sa nájdu všade aj na tom tvojom rozvinutom západe SR. Zdravotníci to majú veľmi veľmi ťažké v tejto dobe.
V každej práci je niečo, presne ako v živote... Záleží ako sa k tomu postavíš... prepáč, ale ak si chodila na VŠ a máš +- 26 rokov nemáš byť z čoho ešte "vyhoretá"....
Som onko pacient, a poviem Ti, že sú aj pani sestričky a páni doktori a sú aj "iní" ... Každí by len svoju profesiu bral ako "najťažšiu".. a ja vravím, že každá práca, profesia je dôležitá.. pretože aj na verejných wc treba "niekoho" a je to rovnako dôležité ako Tvoja práca... Ak nechceš robiť sestričku, daj výpoveď a choď robiť do kravína... totižto aj o kravy a teliatka sa treba postarať....
Ahoj, autorka ja ťa chápem. Ja pracujem ako opatrovateľka.
Z mojej skúsenosti napíšem že u nás sú pacienti rôzni, niektorí sú milí a veľmi dobrosrdeční oni ma už berú ako kamarátku. Stretla som sa s pacientami ktorí boli arogantní veľmi nepríjemní.
Tak tvoju nešťastnú situáciu vysvetľuje do veľkej miery čo si napísala neskôr. Polovica pacientov sú bezdomovci. Ich city sú často otupene nie len omamným látkami ale aj všetkým zlom a nešťastím ktoré už zakusili sami. Keď sú sfetovaní, ako sa asi môžu správať? Keď si mozog aj pečeň niektorí prepili, ako sa môžu správať? Keď od dectva niektorí zažívali len nadávky a násilie, ako sa budú správať?
Skús sa zamestnať na inom oddelení možno. Každý normálny pacient ocení milú sestričku. Určite dokážeš spríjemniť deň mnohým ľudom, ktori prídu s trápením, proste iné šance na milých ľudí budú na pediatrii a ine tam kde si teraz
Aj keď nie často, ale už som zažila, že k istému lekárovi či sestričke musím pristupovať veľmi opatrne a obrniť sa hrošou kožou, a môžem byť mega milá, slušná či asertivna..
Na druhej strane verím ti, ale je to skôr práca s ľuďmi vo všeobecnosti. Robila som aj ja nejaký krátky čas, a vždy si spomínam, aká som bola unavená z tých ľudí aj vo voľnom čase, ako som raz stala v Lidl pri pokladni medzi tými netrpezlivými ľuďmi a myslela na to, že kiežby tu teraz spadol na tu predajňu meteorit, že umrela by som aj ja, ale nevadí, lebo by bol kľud a pokoj okolo mňa 🙈 je to veľmi náročné. Manžel robí s ľuďmi celý deň, chodí domov úplne vyfľusnutý. Tak chápem, že máš toho dosť.

Je mi to luto. Ja zdravotnikov vnimam ako esencialnu profesiu. Jednu z najdolezitejsich, ak nie uplne najdolezitejsiu. A vedz ze je vela ludi, ktori to vnimaju rovnako. Jedine co mozes spravit /mimo zmeny prace/ je aspon necitat tie hluposti co ludia pisu. Zdravotnici nemozu za to, ako vyzera zdravotnictvo. Len vdaka nim v tejto biede vobec nejaka zdravotna starostlivost este existuje…