icon

Príspevok na podnikanie - skúsenosti s vybavovaním

martina_martin
8. jan 2014

Bola som na úrade po nejaké info, no vyzerá to byt poriadna byrokracia a tortúra. Chcela by som si otvorit internetový obchod ale neviem či mi to pred komisiou orejde kdze som bola nenapadne upozornena ze sa preferuje remeselná výroba ...Mám vôbec nejakú šancu?...

Strana
z3
sashabb
8. jan 2014

@martina_martin kedysi dali tento príspevok takmer každému. Teraz to vraj pomenili, a nie každému ho schvália. Je to celkovo vraj prísnejšie, osobne by som do toho nešla.

martina_martin
autor
8. jan 2014

@sashabb Preco? 😒 Je to riziko? Pôvodne som uvazovala nad predajom dojcenskych potrieb alebo spodneho pradla cez net ale dnes ked som na urade bola ma pani upozornila na kadejake obhajoby pred komisiou ci to schvali a teda ze sa uprednostnuje rucna a remeselna výroba, takze uvazujem ze budem sit patchwork a vysivat na stroji ....

sashabb
8. jan 2014

@martina_martin tak kedysi dali a mohla si robiť čo chceš. Teraz to vraj dávajú po čiastkach + musíš to postupne zdokladovať alebo take niečo. 2roky musiš fungovať, ak by ti to nešlo a chcela si živnosť zrušiť, tak musíš nejaké peniaze vrátiť. To sa zas vypočítava podla toho, ako dlho máš danú živnosť.
Inak v každom meste to je uplne inak, maju svoje postupy, u nas napr. žiadna obhajoba nebola.

martina_martin
autor
8. jan 2014

@sashabb nespomínali ze by to bolo po castiach ...a zdokladovat to nebude problem ved len stroj s programom najlacnejsi stoji 500€ plus program 700 plus nejaky material a latky a bude po troch tisickach...a spomínala 3 roky ze musim fungovat..

javid17
25. mar 2014

ja som sa tiez bola teraz na to pytat. Vraj zivnost nesmiem odovzdat 3 roky, ani prerušiť medzi tym. Prvy rok sa dava len 60%zo sumy, druhy rok zvyšnych 40%. A treba dat pozor na to, co chceme dat do nakladov, lebo nemusia schvaliť všetko. Ked som si pozrela, ako ma vyzerat ten podnikatelsky zamer, mala som dost, verim, ze 80% ludi to vzda, lebo nie je schopnych to napisat.
A myslim ze riziko tam nie je. Bud to schvalia alebo nie, ked nie, nic sa nedeje, ved dovtedy nemusis mat ziadnu investiciu, len treba vypracovat ten zamer. A kazdy rok vraj bude chodit kontrola, počas tych troch rokov, ze ako hospodaris s peniazmi a musis zdokladovat, naco si tie peniaze minula. Daju sa tam do toho zahrnut aj naklady na odvody, co myslim, ze je celkom fajn.

filomenkafifi
14. nov 2017

Zdravim 🙂 prave som vedena na urade a obehala som si urad co sa tyka dotacie.Zda sa mi to alebo len v trencianskom kraji su taky neprijemny?Pani mi dala najavo ze si mam poradit sama aj co sa tyka pripravy na obhajobu.Co sa to deje ved tie pani su tam od toho aby pomahali ludom ale miesto toho su neprijemne a arogantne.Je tu prosim vas niekto kto ziadal v tomto roku o dotaciu ? Rada by som sa informovala

mirunkad
14. nov 2017

martina_martin ahoj, brala som príspevok pred rokom a pol. Ako ti tu už niekto písal, suma sa dáva na dva krát - 40% a 60%. Musíš mať dobrý podnikateľský plán, ktorý musí obsahovať všetky body (obsah) ktorý ti úrad dá. U nás, v TN kraji, sme museli absolvovať aj 3dňové školenie o podnikaní, napísať test z legislatívy (100otázok-na teste 20) a potom si plán obhájiť pred komisiou. Po roku musíš zdokladovať, načo si peniaze minula a taktiež každý rok napísať podrobnú správu, ako si podnikala. Či si dodržala stanovené ciele a pod. Príspevok môžeš použiť len na určité veci, niektoré sú cenovo ohraničené ale nemôžeš si nakúpiť materiál, látky ani nič podobné, stroj, softwér a pod áno. Proste veci, ktoré neminieš a keď ti príde kontola aj o rok, o dva, stále ich budeš mať. Musíš fungovať 3 roky, a ešte ďalšie dva nemáš nárok na dávku v nezamestnanosti alebo pod. Ak chceš vedieť ešte niečo, tak napíš. Pa

julie19
15. nov 2017

prebiehalo by to tak isto aj v prípade, že by chceli podnikanie založiť spolu dve a viac osôb? s kamarátkou to máme už dlhšie v hlave, on teraz prišla o prácu a uvažujeme čo by sme potrebovali pri rozbehnutí podnikania vo dvojici... vďaka za akékoľvek rady

mirunkad
15. nov 2017

@julie19 podnikanie vo dvojici v živnosti neexistuje, môžete ju mať len akždá za seba. Spoločne sa dá podnikať len vo forme s.r.o. No a na príspevok musíš byť evidovaná na úrade min.3 mesiace.

moni73
3. dec 2017

@mirunkad jeeej, ak by si bola ochotna, mne by pomoc bodla. Mam to vcelku rozpracovane, ale nejako nie a nie to dokoncit. Hlavne tie penazne prilohy mi robia problem.

filomenkafifi
22. jan 2018

Ja som bola na skuskach minuly tyzden a cakam na rozhodnutie...je s tym kopec prace ale podla mna to zacinajucim podnikatelom pomoze uz len z toho dovodu ze si musia kopec veci nastudovat...mne to dalo vela a dufam ze rozhodnutie bude kladne...stojte si za tym ludia a nedajte sa odradit

paja07
22. jan 2018

my sme ziadali minuly rok, ale ked manzel isiel uz s vypracovaným podnik. planom a ostatnými papiermi, tak mu povedali, ze v tom roku davaju dotaciu iba pre podnikatelov nad 40r. Ze sice si moze poziadat, ale mal cakat pol roka kým uprednostia starsich...Takze uplna strata casu to bola pre nas, kedze manzel potreboval otvorit zivnost co najskor

filomenkafifi
27. jan 2018

A nesiel ani na skusky ? Mne bolo tiez povedane ze uprednostia tych kvazi znevyhodnenych ale nenechala som sa odradit a na skuskach sme boli 3 mlade a ani jedna znevyhodnena.Vsetky 3 sme boli na urade 4.mesiac ale vysledky este neprisli

paja07
27. jan 2018

@filomenkafifi nešiel potreboval uz založiť živnosť kvôli zákazkám.daj potom prosím vedieť ako ste dopadli

filomenkafifi
28. jan 2018

@paja07 jasne dam vediet sak uz netrpezlivo cakam a som zvedava lebo tiez ma tlaci termin a uz by som rada otvorila obchod len bez toho sa clovek nepohne

filomenkafifi
3. feb 2018

Takze prispevok neschvaleny.Dovodom je ze niesom znevyhodnena.Vraj nevidia vidinu zisku a bla bla.Kaslite nato ludia som taka znechutena.Clovek s tym rata a teraz musi zhanat peniaze na vybavenie.Co nieje lahke ked ste kvoli dotacii museli byt na urade prace.Katastrofa

paja07
3. feb 2018

@filomenkafifi to ma mrzí,to je podpora statu pre podnikateľov....sa mozu hanbiť

franica
3. feb 2018

@filomenkafifi nahodou som len zazrela tuto diskusiu, mozno v buducnosti by som to skusila, ale vidim, ze ti nie je len tak... ach tie komisialne vyhodnocovania- ro je uplne subjektivne a ked ti dat nechcu, tak divid sa vzdy najde 😤
Nie je tam možnosť odvolať sa, ked si s tym uz tolko pracovala?

mirunkad
3. feb 2018

@franica nie nedá sa odvolať...to nie je právo občana dostať príspevok, ako napríklad nejaký typ soc.dávky..je to možnosť a je to na subjektívnom posúdení poroty....musíš proste zaujať, mať to dobre premyslené, a niečo, čo ešte nepodporili....napríklad, ak už pred tebou dali 3 príspevky kozmetičkám v tvojom meste, tak už 4. nedajú..to je príklad...Ked som bola ja, tak by ste neverili, s akými blbosťami ľudia prišli, že idú podnikať. Proste bolo jasné, že si idú len po peniaze, napríklad veci, ktoré chceli kúpiť poriadne ani nesúviseli s vykonávanou vecou, ale len chceli niečo pre svoju potrebu.....všetko treba rozumne zdôvodniť, prečo to potrebuješ a pod.

franica
3. feb 2018

@mirunkad aha chápem.. no jasne, že tá akékoľvek peniaze pritiahnu aj špekulantov, takže ok, že nedajú každému, len verím, že sú aj takí, čo to myslia dobre a ostanú sklamaní, že im to neschvália.
Tak minimálne za pokus to stojí, ked do toho netreba nič vrážať, akurát tak čas

ewellina
3. feb 2018

Velmi zalezi od konkretneho mesta. Ja by som to nevzdavala. Aj ked je pravda, ze je s tym vela papierovaciek, ale myslim, ze za tie styri tisicky to stoji. A da sa to pouzit aj na odvody, co je uplne super a pomoze hlavne na zaciatku, ked sa clovek rozbieha.

tictactoe
3. feb 2018

Ja som ziadala o prispevok min. rok, v decembri mi ho schvalili a schvalili ho tusim vsetkym co sme tam boli, cca 9 ludi. schvalenie velmi zavisi od toho ci su peniaze, alebo nie. bala som sa toho ze v decembri uz peniaze nebudu, ale vyzeralo to tak ze sa im vela zvysilo, preto ten prispevok dali kazdemu. mozno januar nie je najlepsi cas na ziadanie prispevku.... teda pokial bol podnikatelsky plan dobre pripraveny.

ewellina
3. feb 2018

A treba mat vsetko v poriadku, ani len nepomysliet na nejake cachre-machre, kontroly su relativne caste a pri nedodrzani pravidiel hrozia pokuty.

franica
5. feb 2018

@ewellina
@tictactoe
@mirunkad
môžem sa vás baby informatívne pre budúcnosť opýtať, ked s tým máte už skúsenosť.
Môže už mať človek otvorenú živnosť (pozastavenú) alebo pri žiadosti o príspevok musíte byť len nezamestnaný a nič iné

mirunkad
5. feb 2018

@franica iba nezamestnany,nic ine,a min.3mesiace na urade prace.

ewellina
5. feb 2018

@franica Tak ako pise murinkad.

franica
5. feb 2018

@mirunkad
@ewellina dakujem pekne

filomenkafifi
6. feb 2018

Odvolanie je asi zbytocne.Sprisnili podmienky a maju dane z eurofondov ze ak nieste znevyhodneny mate spolu.Je to hnus.Obhajoba trvala 5 minut.Boli sme tam 3.Clovek strati tolko casu zbytocne.Uprimne nepodcenujem nikoho ale ak nieste dlhodobo nezamestnany kaslite nato.Pozicajte od rodiny alebo tak.Uskromnite sa a pojde to.Poziadavka je ,ze minimalne 3 mesiace na urade ale pre nich je to malo.Musite byt dlhodobo tym spadate do kategorie znevyhodnenych.

filomenkafifi
6. feb 2018

Kludne mi napiste spravu ak chcete nieco vediet 🙂

mirunkad
7. feb 2018

Neviem ako to je teraz. Ja som dostala príspevok pred dvoma rokmi, a bola som na úrade 4 mesiace. Obhajobu som mala minimálne 15 minút, pýtali sa všetko možné. V podstate so mnou prebrali všetko z plánu a ešte mali dosť otázok. Podľa mňa, ten čas za to stojí, pokiaľ ste ozaj nezamestnaná a nemáte vo výhľade hneď inú robotu.

Strana
z3