icon

Problém nájsť recepčných v hoteloch s dobrým platom

thor21
1. máj 2025

Ahojte, zaujímalo by ma, prečo je aj pri celkom slušnom plate na hotelovej recepcií problem nájsť ľudí ? Bavíme sa o 4 hviezdach.

balerina2025
1. máj 2025

@thor21 mozno ze sa tahaju 12tky a sviatok/ nesviatok...

apolka77
1. máj 2025

Čo je to slušný plat ?
Môj syn robil v takom hoteli na recepcii v Ba v hrubom ledva 1100...tak ja neviem , ale na Ba je to veľmi slabý plat.

janai1
1. máj 2025

@thor21 lebo veľa ľudí nezvláda prácu s ľuďmi. Myslia si, že na recepcii len odsedkáš pár hodín a nič nerobíš. Už som počula aj taký názor, že podávať kľúče zvládne aj cvičená opica 😂

Potom pracovný čas - často 12tky, víkendy, sviatky. Nočné veľa ľudí nezvláda.

Mali sme aj takých expertov ktorý až v práci zistili, že po anglicky vlastne nevedia. Mladí majú problém chodiť načas.

tenerifka
1. máj 2025

@thor21 u nas su turnusy na recepcii od 7 do 15 alebo od 8 do 16, a poobedne od 15 do 23 alebo od 16 do 24. Nocna smena byva zvlast kategoria. My sme sa striedali na rannej a poobednej, mne to velmi vyhovovalo, lebo sme sa s muzom prestriedali doma pri detoch. Ale na Sk tu poobednu smenu a vikendy vela ludi berie ako velke negativum.

zuzinabila
1. máj 2025

@thor21 asi preto lebo v niektorych statoch hned vedla ti daju ovela lepsi plat a ubytko so stravou k tomu "zadarmo". Dcera ide takto po maturite pred nastupom na VŠ,ma minimalnu prax.

bu_bu_bubak
1. máj 2025

Neviem kto co povazuje za slusny plat, ale pri obzerani pozicii na profesii s vynimkou veduceho recepcie sa platy hybu pod urovnou priemernej mzdy a ako uz bolo spominane robi sa piatok sviatok...

Suhlasim, ze vela ludi taktiez nezvlada pracu s ludmi. Vobec sa necudujem, ze ludia hladaju stastie v inych sektoroch. Naposledy to bolo aj v spravach, ze gastro segment ma obrovske problemy zohnat kvalifikovanych ludi.

jaja20
1. máj 2025

@thor21 Ja som sa stretla so zamestnávateľom, ktorý od recepčnej vyžadoval,aby obsluhovala hostí pri raňajkách,v bare, umývala saunu a čistila bazén.
Čiže také dievča pre všetko a za mizivý plat...

sara07
1. máj 2025

pozri si podmienky u nás , v zahraniči , pozri si plat a uvidíš,

marsmykkok
1. máj 2025
@jaja20

@thor21 Ja som sa stretla so zamestnávateľom, ktorý od recepčnej vyžadoval,aby obsluhovala hostí pri raňajkách,v bare, umývala saunu a čistila bazén.

@jaja20 To je dobrý postreh, niekedy pozícia znie pekne, ale realita v menších hoteloch je iná. Presne aj kamoška reagovala a zistila, že okrem recepčnej bude ráno pomáhať chystať raňajky, cez víkend prezliekať periny po hosťoch a tak, proste dievča pre všetko a ako bonus k tomu práca na dohodu-nie na trvalý pracovný pomer.

bosorkabb
1. máj 2025

Ťaháš víkendy /sviatky /nočné. Veľa krát len na dohodu. Musíš používať auto čo tiež stojí peniaze. Práca s ľuďmi a povecme si úprimne veľa krát je to nie len recepcia ale aj ďalšie práce navyše od pomáhania upratovačka po kuchára a čašníka. Vysoké nároky a nízky plat.

tiika
1. máj 2025

@thor21 pracujem v HR, mam na starosti i 4* hotely. Pozri je vela dôvodov, pre ktoré môže byt problém obsadiť tuto pozíciu.
Na jednej strane sú to požiadavky - prax a jazyk.znalosti, aj ked sa to zdá byt nenáročné vacsina ľudí nespĺňa buď jedno alebo druhé. A potom slabý záujem - nevyhovujúca prac.doba, poloha a dostupnosť, možno zle renomé hotela, niekedy problém môže byt samotný majiteľ alebo vedúci, o ktorom sa šíri, že sa nespráva najlepšie. Zo skúsenosti je na tejto pozícii veľmi nízka fluktuácia, stabilný kolektív, ľudia, ktorí tam pracujú sú spokojní.
Čo sa týka mzdy, je to taký večný problém (v 4* a lepších hoteloch). Ak ľudia dostávajú všetko oficiálne na pásku, maju mensi záujem, firma ťahá za kratší koniec, lebo konkurencia im ponúkne i tak viac, keďže im vyplácajú niečo na ruku.

thor21
autor
2. máj 2025
@jaja20

@jaja20 Jasné, toto je hrôza

thor21
autor
2. máj 2025
@janai1

@thor21 lebo veľa ľudí nezvláda prácu s ľuďmi. Myslia si, že na recepcii len odsedkáš pár hodín a nič nerobíš. Už som počula aj taký názor, že podávať kľúče zvládne aj cvičená opica 😂

Potom pracovný čas - často 12tky, víkendy, sviatky. Nočné veľa ľudí nezvláda.

Mali sme aj takých expertov ktorý až v práci zistili, že po anglicky vlastne nevedia. Mladí majú problém chodiť načas.

@janai1 Áno, potom keď človek skúsi prácu na recepcii, tak je tam plno inej administratívnej práce, potom ešte zodpovednosť za finančné prostriedky, komunikácia s ľuďmi a hlavne v cudzom jazyku, nespokojní hostia a hotel ide neustále, čiže ja to beriem výhodu v tom, že príplatky mi spravia dosť, ale nie je to ľahká práca, i keď ako vidím prácu kolegov čašníkov, to je zase o level na nič práca.

luccija
2. máj 2025
@thor21

@janai1 Áno, potom keď človek skúsi prácu na recepcii, tak je tam plno inej administratívnej práce, potom ešte zodpovednosť za finančné prostriedky, komunikácia s ľuďmi a hlavne v cudzom jazyku, nespokojní hostia a hotel ide neustále, čiže ja to beriem výhodu v tom, že príplatky mi spravia dosť, ale nie je to ľahká práca, i keď ako vidím prácu kolegov čašníkov, to je zase o level na nič práca.

@thor21 ženám najviac vadí smennost víkendy, sviatky...

balerina2025
2. máj 2025
@thor21

@thor21 man by to bavilo len ma nelaka makat 12hod kedz enemam auto a nejdu spoje plus sviatok nesviatok.