icon

Problém pri hľadaní práce po skončení vysokej školy

24. okt 2025

Ahojte ste tu nejaké absolventky vš? Ja si už 7 mesiacov neviem nájsť prácu som zúfalá nikde ma nechcú :( tento rok som končila

Strana
z2
anonym_3034f3
25. okt 2025
@anonym_autor

Ja mám medicínsku chémiu

@anonym_autor a priamo na skole nemali miesto? alebo kontaktovat labaky? tak ked si hladas priamo v odbore je to isto narocne.

anonym_0ebf55
25. okt 2025
@anonym_3034f3

@anonym_0ebf55 molekularna biologia, doobeda od rana do 13.30 labak a sup na brigadu. vsetko sa da.

@anonym_3034f3 však áno ale končila si úplne v iných časoch 😂 tak tu prosím nepíš o vyhovarani sa keď nevieš či je to byt zavretá v škole od 7:00 do 19:00.
Ja som študovala technickú chémiu a bolo to fakt náročné, žiadne voľno.
A aj keď som nepísala bakalarku a diplomovku tak prvý a druhý rocnik škola do večera a žiadne voľno v piatok ako iné fakulty. Matematika pomaly za 9 kreditov v prvom rocniku tak ak nechceš na tom vyletieť tak sa musíš učiť každý jeden deň. V druhaku to iste fyzika a fyzikálna chémia. V tretiaku chemické inžinierstvo a vo štvrtom rocniku separacne procesy. Potom som vychytala Covid 4,5 rocnik firmy zavreté všetko na homeoffice a nikto nebral žiadnych brigadnikov.
Skuskove obdobie trvalo od prvého dňa do posledného. A nebol čas ani na opravy všetko som musela dať na 1x aby som to stihla. Žiadne take skuskove že za týždeň dáš vsetky skúšky.

anonym_3034f3
25. okt 2025
@anonym_0ebf55

@anonym_3034f3 však áno ale končila si úplne v iných časoch 😂 tak tu prosím nepíš o vyhovarani sa keď nevieš či je to byt zavretá v škole od 7:00 do 19:00.
Ja som študovala technickú chémiu a bolo to fakt náročné, žiadne voľno.
A aj keď som nepísala bakalarku a diplomovku tak prvý a druhý rocnik škola do večera a žiadne voľno v piatok ako iné fakulty. Matematika pomaly za 9 kreditov v prvom rocniku tak ak nechceš na tom vyletieť tak sa musíš učiť každý jeden deň. V druhaku to iste fyzika a fyzikálna chémia. V tretiaku chemické inžinierstvo a vo štvrtom rocniku separacne procesy. Potom som vychytala Covid 4,5 rocnik firmy zavreté všetko na homeoffice a nikto nebral žiadnych brigadnikov.
Skuskove obdobie trvalo od prvého dňa do posledného. A nebol čas ani na opravy všetko som musela dať na 1x aby som to stihla. Žiadne take skuskove že za týždeň dáš vsetky skúšky.

@anonym_0ebf55 bola som aj ja ale nie kazdy den. aj ja som mala cele dni skolu ale mala som dni ked som zacala praxovat v labaku a pisala bc ci diploma, tam sa to dalo. niekedy som mala skolu az 16.30 napriklad. chapem ked rozvrh nepusti ze to nejde. ale kopec mladym sa jednoducho robit nechce a to je pravda.
a je samozrejme, ze som tiez bolav labaku aj do 17 ci 18.00 ked sa musel opakovat pokus, ci bol zle nakalibrovany stroj.
ja nepisem o kazdodennej brigade, ouki douki?

anonym_0ebf55
25. okt 2025
@anonym_3034f3

@anonym_0ebf55 bola som aj ja ale nie kazdy den. aj ja som mala cele dni skolu ale mala som dni ked som zacala praxovat v labaku a pisala bc ci diploma, tam sa to dalo. niekedy som mala skolu az 16.30 napriklad. chapem ked rozvrh nepusti ze to nejde. ale kopec mladym sa jednoducho robit nechce a to je pravda.
a je samozrejme, ze som tiez bolav labaku aj do 17 ci 18.00 ked sa musel opakovat pokus, ci bol zle nakalibrovany stroj.
ja nepisem o kazdodennej brigade, ouki douki?

@anonym_3034f3 no ja som mala prvý krát voľný deň v škole až v 5 rocniku v druhom semestri a aj to som musela dokončovať diplomovku a učiť sa na štátnice. A ak ak bolo aj niekedy nejaké okno tak max 2 hodiny aj s obedom. To sa veľa krát neoplatilo otočiť ani na intrak.
Ja chápem je to ťažké pochopiť ale fchpt na stu je za mna iný masaker a treba dať tej škole všetko. Chodili sme častokrát chorí na prednášky lebo ani tie absencie tam netolerovali a 5 hodinový labak nechceš nahrádzať lebo ho nemáš ani kedy nahradiť.
Toto fórum je priamo o babe ktorá študuje na stu takze ju dokážem úplne pochopiť že brigády nestíhala lebo ani ja nie. a jedine čo zamrzí že toľko sme dali tej škole a zamestnanie nula bodov. Áno dá sa pokračovať na škole za nejakých 700-800 ako doktorant ale aj tak po 4 rokoch je málokedy miesto že si ta tam nechajú.

anonym_7e2af9
25. okt 2025

A ako to prebieha? Pozvú ťa na pohovory a potom odmietnu? Či ani na pohovor sa nedostaneš?
@anonym_autor

kalifka
25. okt 2025
@biba_18

@kalifka ono možno preto že chalan. moj muž tiež potrebuje chemika, ale muža 🤷‍♀️

@biba_18 to sa mýliš, hľadajú u nás či dievča, alebo chlapca. V tomto sú rovnocenný, toto je jedno z mála odvetví, kde pohlavie nehrá rolu.
Chémia je brutálne ťažká a nie každý ju dáva. Aj v prvom ročníku sa veľmi rýchlo ukáže " koho baví" a kto tam išiel, lebo rodičia chceli.

mirage
25. okt 2025
@anonym_3034f3

@mirage niekedy 4 🙂 ale to uz samozrejme sa bavime aj o vikendoch a prazdninach , to je logicke.

@anonym_3034f3 slabota, aspoň 5 si mala mať, inak si podpriemerná

biba_18
25. okt 2025

@kalifka ja píšem o tom že moj muž hľadá muža… keď tam kam volajú tvojho syna nie - to je fajn, ale to tiež celkom nemusí byť celkom pravda…

ghost2323
25. okt 2025

@anonym_autor záleží či chcela pracovať vyslovené vo svojom odbore. Ja som skončil školu a tiež som dlhšie hľadal prácu. Dali mi šancu na zákazníckej linke a vďaka tejto skúsenosti má potom zobrali do inej práce. Nehovorím že musíš ísť podobne, myslel som len že nejaká práca môže byť len odrazom do ďalšej.

kalifka
25. okt 2025
@biba_18

@kalifka ja píšem o tom že moj muž hľadá muža… keď tam kam volajú tvojho syna nie - to je fajn, ale to tiež celkom nemusí byť celkom pravda…

@biba_18 čo nemusí byť celkom pravda ? Ja to vidím, čo je na škole, a viem, ako ich berú v závode, kde praxujú. Napríklad dievčatá každá jedna ide do laboratórií. Štyria špekulujú vysokú, ale ponuky práce u mladých zohráva rolu. Už v treťom ročníku boli v škole okolité firmy sa pýtať, ohľadom praxe u nich vo firme, len aby si zaistili budúcich chemikov.
To, že tvoj muž chce len muža, to je jeho rozhodnutie.

autor
25. okt 2025
@anonym_7e2af9

A ako to prebieha? Pozvú ťa na pohovory a potom odmietnu? Či ani na pohovor sa nedostaneš?
@anonym_autor

@anonym_7e2af9 bola som na veľa pohovoroch, stále chodím, odmietnu

biba_18
25. okt 2025

@kalifka presne tak, jeho rozhodnutie - a autorka sa môže stretávať s presne takými istými požiadavkami… aj tie dievčatá v labakoch môžu nakoniec zistiť na vlastnej koži… btw, môj muž potrebuje muža nie z rozmaru ale z povahy práce…

anonym_7f8e8b
25. okt 2025

Tiež som končila tento rok VŠ a prácu si hľadám už 5 mesiacov. To množstvo pohovorov, na ktorých som bola, je až extrémne. Síce mám iný odbor a aj som popri škole brigádovala, stážovala a aktuálne stážujem v rodinnej firme aby som nemala prázdne miesto v životopise, no aj tak mám problém. Bývam na východe, je tu celkovo nedostatok prac. miest. Nemám pocit, že platí, že si firmy radšej vyberajú juniorov. Aj na juniorskej pozícii ma odmietli, pretože mám "nedostatok skúseností" 🙂 čo podľa mňa nie je až tak pravda, no ale nebudem sa hádať. Je to náročné na psychiku, keď sa človek cíti byť pre spoločnosť nepotrebný. Nevešala by som hlavu, práve teraz v tomto období sú rôzne profesijne dni, určite by som zašla tam. Aj ja sa sama chystám. Prajem veľa šťastia 🙂

billy_jean
25. okt 2025

Na aké pozície sa hlásiš? A čo si pôvodne chcela robiť, keď si išla na tento odbor? Máš pedag. minimum?

iwesska
25. okt 2025

Mozno nie je problem v skole aku mas,ale nesedis im ako osobnost, tazko povedat, nevideli sme ta na pohovore,ani tvoje ine schopnosti v CV. Lebo medicinska chemia na STU - klobuk dole za vystudovanie takejto tazkejskoly (ja som ju po 1r.vzdala) a medicinske firmy predsa takychto ludi potrebuju.

anonym_8ce56f
25. okt 2025

Medicínska chémia je podľa mňa odbor, kde si dávajú poistku ľudia, keby sa nedostali na medicínu, odbor má inak slabé uplatnenie oproti iným na fchpt
Pozri ešte toto:
https://careers.roche.com/global/en/job/202507-...
https://www.profesia.sk/praca/business-essentia...

anonym_3b0a24
26. okt 2025
@anonym_0ebf55

@biba_18 už dávno toto neplatí. Väčšina pozícii je platovo 900€ v hrubom čo je až smiešne keď sa niekto natrapi 5 rokov na škole ktorá je extrémne náročná. Veľa krát sa nedá ani brigádovať popri takej škole.
A ak aj bola nejaká lepšia pozícia tak bohužiaľ keď nemáš známosti tak sa tam aj tak nedostaneš.. ja veľmi ľutujem že som nestudovala radšej ekonómiu.

@anonym_0ebf55 presne túto skúsenosť má aj moja švagriná, tiež úplne zmenila profesiu

anonym_7e2af9
26. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_7e2af9 bola som na veľa pohovoroch, stále chodím, odmietnu

@anonym_autor Aha, takže na pohovory ťa pozývajú. Takže je o tvoj obor záujem, nie je to tak, že máš "blbú" VŠ, ktorý obor momentálne nepotrebujú. No tak je chyba asi v tebe. Možno pôsobíš namyslene, možno ako majsterka sveta (veľa absolventov si to o sebe myslí, že keď ONI skončili VŠ a zamestnávatelia sa z toho poskladajú) alebo si pýtaš prehnene veľa €. Ktovie

anonym_ad86a0
26. okt 2025

Reagujes na ponuky z oblasti ktorú si vyštudovala alebo aj iné?

Strana
z2