Problémy s neochotou zamestnávateľa
Dobrý večer.Pracujem šesť rokov v nemenovanej firme,kde bývala práca dobre platená.Dnes je ale situácia obrátená o tristošesťdesiat stupňov ☹ Majiteľ ponechal firmu deťom a tí podľa ich konania nie sú schopní viesť takýto podnik 😠 Nemáme materiál,nakoľko nie sú hradené faktúry a to vedie k nedostatku práce pre nás,zamestnancov ☹ Nútili nás čerpať si pre nedostatok práce dovolenku-tú máme teraz vyčerpanú nad rámec súčasného kalendárneho mesiaca.Neskôr zatrhli i dovolenky a nútili nás čerpať neplatené náhradné voľná,ktoré nám vraj uhradia vtedy,kedˇ si ich do troch mesiacov nadrobíme-to však nie je možné,nakoľko roboty niet a sedíme denne niekoľko hodín v práci bez práce.Napriek situácii s nedostatkom roboty nás chcú prinútiť odrobiť blížiace sa sviatky,vraj,aby sme si tieto voľná-nanútené podotýkam- nadrobili 😠 Majú na to právo???My sme so žiadnym náhradným voľnom nesúhlasili,oni nám ho donútili,napriek tomu,že sme od nich požadovali skrz ich prekážku v práci platené voľno hradené 60% zo mzdy,na ktoré vraj máme nárok-čo ale zamestnávatelia razom zmietli zo stola 😠 Môžu nám takto nútiť náhradné voľná???Tiež je tu problém s normami za úkol-nabieha občasná nová zákazková výroba,ktorú vykonávame za mzdu,ktorú nepoznáme 😠 Kedˇ sme si žiadali normyvyhovárali sa jeden na druhého a normy doteraz nepoznáme 😠 Môžu nám takto tajiť úkolové normy???Vidím to tak,že najlepšie riešenie bude "zbaliť kufre a odísť" ☹ ☹ ☹
Keby otočili o 360 stupňov, boli by ste, kde ste začali. 🙂. Ale k veci. Zákony sa porušujú, ako to zamestnávateľovi vyhovuje. Väčšinou je jediným riešením odchod. Niečo by sa zmeniť mohlo,ak by aste to riešili spoločne celý kolektív. Ako jedinec máš šance minimálne.
Máte odbory? Čo niečo riešiť cez ne...
Ak sa dá tak odísť
tak najprv k dovolenke.... dovolenkou v principe naraba zamestnavatel.. nemoze vas nutit, ale deje sa to :( s tym nic neurobis ked uz ju mas podpisanu. Mzdu musite poznat, mala by byt predmetom zmluvy, alebo dodatku. To isto ziadajte a pisomne. vobec, ja by som si spisala tieto veci a oficialne by som poziadala zamestnavatela aby ich pisomne objasnil. inak na vsetky veci sa popytaj na inspektorate prace, da sa aj telefonicky niektore dni. takto sa tazko radi ked nevidim papiere ani zmluvy...
@zdenkanikolka Inšpektorát práce na nich!
@zdenkanikolka urcite to ries cez inspektorat, inej cesty niet
@abbey1 Vedˇ toto ☹ Ako kolektív je to ešte na mizernejšej úrovni,ako tí horepostavení ☹
@hettinka Nemáme
@anatalia77 Už som rozbehla hľadanie novej práce...dnešok v tej starej ma už nadobro presvedčil 😠 ☹
@stastnablcha Dˇakujem za rady 🙂

Je tu právna skupina, skús sa pýtať tam.