Problémy v práci po ukončení rodičovskej
Ahojte, prosím vás o radu. Dňa 1.2.2007 som podpísala PP na dobu neurčitú, dňa 28.11.2009 som nastúpila na MD. Zamestnávateľovi som písomne oznámila,že ku dňu 28.12.2012 mi končí RD a do práce možem nastúpiť 29.12.2012 Ozvali sa mi s tým,že mám prísť podpísať výpoveď ku dňu 14.12.2012 a žemám už nychystané aj vyrátané odstupné. Výpoveď som nepodpísala, lebo to bola výpoveď dohodou bez udania akéhokoľvek paragrafu, ďalej deň výpovede 14.12.2012 a 2 mesačné odstupné vo výške 601e / podotýkam moj plat bol 1,2 násobok minimálnej mzdy/ Myslím, že mám nárok na 3mes odstupné. Zamestnávateľ sa mi vyhráža a dnes mi bol doručený doporučený dopis, kde je napísané, že do práce mám nastúpiť 31.12.2012 na 7hod do iného mesta ako som pracovala, je tam aj sídlo firmy. Som už zúfalá a neviem si rady, čo mám ďalej robiť. Ďakujem za všetky rady
ja som mala tiež podobný problém. I ked ja som sa po md vrátila do práce, samozrejme že už tam bolo úplne iné zoskupenie, tak som zobrala dohodu a išla preč hned. Bolo to pre mna výhodnejšie ako výpoveď. Vtedy bol ale iný zákon. Stále sa to mení, najlepšie by bolo keby sa tu našla nejaká holka z personálneho alebo tedda niekto kto to ovláda. Ja somodchádzala v dobe keď bolo odstupné 2 mesiace ak si odrobila do 5 rokov. alebo tak nejako
Ahojte všetky v prvom rade krásny celý nový rok, veľa zdravia, šťastia a spokojnosti vám i celým vaším rodinám.
Toho 31.12. som bola v tej práci. Šéf tam došiel aj s manželkou. Hneď mi povedal, že §63 mi nemože dať, lebo chodí veľa kontrol. Takže mi ponúka výpoveď dohodou s odstupným alebo mám zostať pracovať naďalej tam, kde som bola /najprv mi dávajú výpoveď, vyhrážajú sa a potom ma chcú spať!/ Na moju otázku, či prevážia tovar na sklade odpovedal, že to určite nie, tak som povedala, že tak teda nezostávam. Ukázala som mu plánovací kalendár za rok 2010, kde boli farebne vyznačené dni krátenia dovolenky a len krútil hlavou, že ja nemám nárok na žiadnu dovolenku. Vymenovala som mu všetky § čo som si ohľadom toho naštudovala a povedal, že dobre, že si mám zobrať dovolenku, ale že on si to ešte nechá preveriť nejakej účtovníčke, či mám naozaj na ňu nárok. Vypýtala som si dovolenkový lístok, čo boli obaja prekvapení, vypísala ho a vypýtala si ešte kópiu z neho. Takže do 21.1.2013 čerpám dovolenku a potom výpoveď. Ešte začal potom na mňa, že pri tom odstupnom sú veľké odvody, že by sa chcel dohodnúť, že mi dá vačšiu časť do ruky a zbytok na papier. Neviem, čo mám robiť, či si tak nepokazím podporu. Ale ja vlastne ani neviem, ako a z čoho sa mi bude rátať. Inak touto cestou chcem povedať, že nebyť zuzana909, tak by som to určite nezvládla veľmi mi pomohla a touto cestou sa jej chcem ešte raz veľmi pekne poďakovať.
@antoniah ty si si podporu pokazila už teraz, lebo dovolenku si nemala čerpať, ale si si ju mala nechať preplatiť.. a to odstupné, to ako chce urobiť? ty máš nárok na celé odstupné, musíš to mať v tej dohode napísané, inak sa ho nikdy nedočkáš.. a akonáhle ho budeš mať v dohode, musí ti ho dať oficiálne cez pásku, inak by pri kontrole zle dopadol.. odstupné ti samozrejme spraví väčšiu podporu
@zuzana909 zle si to vysvetluješ.. stačí jedno upozornenie za posledných 6 mesiacov od ďalšieho porušenia prac. disciplíny, alebo neodstránenie nedostatkov z toho upozornenia a potom môže byť okamžité skonč. prac. pomeru.. sama píšeš, že v zákone nie je koľkokrát, čiže stačí raz..
@evita68 to sa ľahko píše preplatiť dovolenku, keby si vedela všetko bolo okolo toho aké vyhrážky boli a dokonca ani tú dovolenku nechcel priznať ako píše @antoniah a dokonca ani odstupné nechcel vyplatiť a ešte stále špekuluje ako to obísť.
on chce podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru §60 bez uvedenia dôvodu, kedy sa potom veľmi ťažko domáhaš odstupného a na jeho dobré slovo ti odstupné vyplatí na čierno 😉
ja by som mu neverila, síce ho poznám len z rozprávania, ale určite by som nesúhlasila, lebo by som asi peniaze už nevidela 🙂
@evita68 ale ako čítaš tieto fóra tak zisťuješ, že veľa ľudí podpíše niečo o čom ani nevie čo podpisuje. potom až zistí čo podpísal, jasné keď s dohodou nesúhlasí nemusí podpísať a čo potom, zamestnávateľ sa naserie a začne ti v práci robiť peklo, čo budeš potom robiť, tiež sa sťažovať na inšpektoráte za obťažovanie. ráno budeš vstávať do práce a hneď stres, nervozita čo zas bude a naopak ty ako zamestnanec sa môžeš na tom baviť a mať z toho srandu ako zamestnávateľa vytočíš do nepríčetnosti 😉
@zuzana909 to nemyslíš vážne .. to akože sa majú všetci vzdať svojich práv len preto, aby im zamestnávateľ nerobil peklo? Aj zamestnávateľ musí dodržiavať zákonník práce !! A dohodu musia podpísať obidve strany, ak ja ako zamestnanec chcem, aby dôvod bol v dohode napísaný, tak mi ho tam musí napísať.. Keď nenapíše, nech mi dá výpoved, ked ma nechce.. a ked mi nedá výpoved, nech mi dá robotu..
@evita68 a kde tu máš napísané, že stačí len raz upozorniť a potom môže ísť preč. ja tam stále vidím, že neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil.
čo je primeraný čas na odstránenie?
čo je neuspokojivo plní pracovné úlohy?
zamestnávateľ musí písomne a preukázateľne upozorniť zamestnanca, ale ako chce preukázať, že niečo neurobil podľa jeho predstáv, ak prácu vykonal a chodí na čas.
@evita68 moja ja nehovorím, že všetci sa majú vzdať svojich práv a všetko podpísať, ale je potrebné každú situáciu vyhodnocovať osobitne a vedieť čo očakávať a samozrejme je tu aj výpoveď, ale ver tomu, že sú takí zamestnávatelia, ktorí by prinútili teba dať si výpoveď a ešte by si bola celá rada, že nemusíš chodiť do práce.
ako niekde som napísala, že máš byť ticho a všetko podpísať ????
som akurat vsetko docitala...🙂
teraz tomu nerozumiem.. nakoniec si suhlasila s dohodou s tym ze budes mat v zmluve napisane odstupne?...
na to ze majitel bude mat vyssie odvody by som zvysoka kaslala... urcite by som cele odstupne chcela na vyplatnu pasku... ide to do podpory... to co on na tebe uspori.. o to ty prides... jasne ze by som pozerala na seba... dovolenku by som si tiez radsej nechala preplatit... ked mas na nu narok.. musi ti ju preplatit... nejde o to ci chce alebo nechce.. musi... samozrejme odstupne musi byt napisane v dohode... inak sa s nim mozes kludne rozlucit.. na tvojom mieste by som isla na urad prace poprosila o pravnu radu.. ktora by mala byt poskytnuta pravnikom a zadarmo....
primerany cas na odstranenie je napriklad
zamestnanec bol pouceny ako ma nejaku vec urobit popripade za ako dlho..... urobi to inak... dostane vytykacku... a dostane primerany cas na to aby to prerobil a urobil tak aby to bolo dobre... napriklad dostane ze strk nemal hadzat napravo ale nalavo... primerany cas je cas za ktory to realne dokaze prehadzat na spravnu stranu... a ak este raz to urobi po svojom.. v pribehu pol roka.. tak moze dostat okamzitu vypoved.. pretoze neuspokojivo plni pracovne ulohy...
@linuska1 a na základe čoho mu určíš ako dlho mu to má trvať či deň alebo dve hodiny ako preukážeš, že mal byť schopný to za tie dve hodiny prehádzať???
toť otázka len na zamyslenie čo je preukázateľne a čo je primeraný čas?? a ako to bude posudzovať sudca, keď sa zamestnanec bude domáhať, že on pracovnú disciplíny neporušil, plnil si riadne svoje úlohy a zamestnávateľ si naňho zasadol a zbytočne ho buzeruje, lebo sa ho chce zbaviť.
neviem, či si niekedy videla výpoveď, ktorú dávajú u Vás v práci za porušenie pracovnej disciplíny, či to v skutočnosti nie je dohoda podľa §60
@evita68 mňa nikto nedonúti podpísať to čo by som nechcela podpísať.
nevieš čo je šéf zač, ja som jej písala dovolenku preplatiť a ona v tom strese a nátlaku sa dohodla na čerpaní, ale ľudia v takýchto situáciach robia veci, ktoré by normálne nespravili, to je také ťažké pochopiť, tebe sa tu ľahko vypisuje, ale skús sa vžiť do jej kože 😒
ako stále nerozumiem prečo sa do mňa navážaš a vkladáš mi do úst veci, ktoré si ty domýšľaš ja nikomu neradím aby sa bál ozvať a nežiadal to čo mu právom patrí.
a pojem neuspokojivo alebo primeraný čas na nápravu sú veľmi subjektívne pojmy a potom existujú právnici, ktorí sa živia len riešením pracovno-právnych vzťahov.
ja som jej dokonca radila nech jej dá výpoveď, lebo by od neho získala viac peňazí výpovedná doba + odstupné, ale ona sama napísala, že má obavy lebo jej predchodkyňu naháňal po súdoch a prišil jej spreneveru a ona má strach aby ju nenaháňal.
@zuzana909 Ja sa do teba navážam ?? Ak berieš tak to, že ťa opravujem, tak prepáč, nemyslela som to tak.. Len chcem, aby sa pýtajúcim dostali správne odpovede..
Ak nevieš, čo je neuspokojivé plńenie prac.úloh, tak neviem, mám ti to vysvetlovať? Nevyzeráš na to, že takéto veci nevieš..
Primeraný čas na odstránenie nedostatkov - detto.. Aj malé dieťa vie, že túto kopu štrku neodhádžem naľavo za hodinu, ale mesiac s ňou nemám čo robiť..
Zuzka, napíšem ti ešte to, že zákon je zákon, toho sa musíš držať, nie tvojich domnienok.
@zuzana909 toto ti napísala linuska:
primerany cas na odstranenie je napriklad
zamestnanec bol pouceny ako ma nejaku vec urobit popripade za ako dlho..... urobi to inak... dostane vytykacku... a dostane primerany cas na to aby to prerobil a urobil tak aby to bolo dobre... napriklad dostane ze strk nemal hadzat napravo ale nalavo... primerany cas je cas za ktory to realne dokaze prehadzat na spravnu stranu... a ak este raz to urobi po svojom.. v pribehu pol roka.. tak moze dostat okamzitu vypoved.. pretoze neuspokojivo plni pracovne ulohy...
ten štrk som ja dala len ako pokračovanie tohto príkladu.. opakujem, príkladu.. ide o to, že ked mi dá zamestnávateľ úlohu, že tento štrk dám sem a ja ho dám inde, neuspokojivo splním úlohu... dá mi list, že ešte raz zle spravím prácu, tak je tu možnosť, že dostanem výpoveď.. za napr. 5 mesiacov mu dá zamestnávateľ úlohu, že do jednej dávky betonu dá 100 kg piesku, on dá 150 kg.. znova neuspokojivo splnil úlohu, zamestnávateľ mu môže dať výpoveď.. toto je podľa zákona.. už fakt neviem, ako inak ti to vysvetliť..
nie,nie som právnička..

@evita68 podľa mňa nestačí jedno upozornenie a potom môže dať výpoveď, na súde by takáto výpoveď bola neplatná, nakoľko musí neuspokojivo plniť úlohy a nie len raz dostať napomenutie a potom čau.
V zákonníku nie je jasno napísané koľko krát, ale raz určite nestačí jedno napomenutie 😉
4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,