Problémy v práci po ukončení rodičovskej
Ahojte, prosím vás o radu. Dňa 1.2.2007 som podpísala PP na dobu neurčitú, dňa 28.11.2009 som nastúpila na MD. Zamestnávateľovi som písomne oznámila,že ku dňu 28.12.2012 mi končí RD a do práce možem nastúpiť 29.12.2012 Ozvali sa mi s tým,že mám prísť podpísať výpoveď ku dňu 14.12.2012 a žemám už nychystané aj vyrátané odstupné. Výpoveď som nepodpísala, lebo to bola výpoveď dohodou bez udania akéhokoľvek paragrafu, ďalej deň výpovede 14.12.2012 a 2 mesačné odstupné vo výške 601e / podotýkam moj plat bol 1,2 násobok minimálnej mzdy/ Myslím, že mám nárok na 3mes odstupné. Zamestnávateľ sa mi vyhráža a dnes mi bol doručený doporučený dopis, kde je napísané, že do práce mám nastúpiť 31.12.2012 na 7hod do iného mesta ako som pracovala, je tam aj sídlo firmy. Som už zúfalá a neviem si rady, čo mám ďalej robiť. Ďakujem za všetky rady
@evita68 moja len hľadaj, lebo ma tu prezentuješ ako klamárku pekne hľadaj nech to máš aj preukázané a nie je to len tvoja domienka 😉
ja som ťa dva krát vyzvala aby si mi na moju otázku dala jasnú odpoveď áno - nie a stále sa tomu vyhýbaš a dávaš príklady. jednoduchá otázka podľa teba, jednoznačné a ja chcem od teba len áno - nie, to sa ťa spýta sudca na súce, odpovedajte áno alebo nie.
@evita68 aspoň vidím, že čítaš moje odpovede svedomito a poctivo.
napíšem ti to ešte raz: zamestnanec prehádzal, zle kopu štrku, dostal výstrahu alebo upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny. bola mu prikázaná náprava v čase 2 hodín, v tomto čase štrk neprehádzal správne. môže dostať výpoveď keďže znovu porušil pracovnú disciplínu a podľa vás mal aj primeraný čas na nápravu?
@liz_lemon pýtam sa aj teba keďže si právnička ako tvrdíš, síce v anonymite, ale beriem, že neklameš
@evita68 tak to je super, takto jednoducho sa zbaviť zamestnanca normálne si ma potešila 🙂 potom nechápem prečo sa zamestnávatelia sťažujú aké náročné je prepustiť zamestnanca, keď to ide takto jednoducho a behom pár hodín. nemám slov som úplne sprostá !!!
a keď upozornenie nechce na mieste prevziať???
@zuzana909 nejde o to, ze sa ho lahko zbavia, ale ide skor o to, ze musia vyplacat odstupne, vo velkych firmach to mozno az taky problem nie je, ale nejaky zivnostnik to nesie tazko
zopar ludi sa zbavit nie je problem, skor ide o nejake vacsie prepustanie, ktore sa musi aj nahlasovat
myslim, ze priklad so strkom nie je prave idealny, ale v podstate je to tak
@zuzana909
co je menej zavazne a co zavazne porusenie pracovnej discipliny ma povacsinou zamestnavatel definovane vo svojich internych dokumentoch napr. v pracovnom poriadku, a v inych smerniciach, postupoch a pod... tam je taxativne vymenovane ze zavazne porusenie prac. dispicipliny a co je menej zavazne...
zamestnavatel v tomto pripade musi zamestnanacovi co sa ho dopustil pisomne predlozit coho sa to tyka.. resp. v com on vidi to porusenie, prip. dat mu podpisat protokol o kontrole a zamestnanec ma pravo sa obhajit... resp. napisat k tomu vyjadrenie
Ono ak by to niekto chcel uhrat na vypoved pre porusenie PD tak isto nepojde po tom ako niekto prehadzal strk ale skusi napr. kontrolu na alkohol, na prichod a odchod, zaznamenanie dochadzky, porusenie internych smernic, a to uz podla typu prace... prip. inventura ak je tam podpisana hmotna zodpovednost...
@maznacik007 tak neviem prečo toto píšeš mne, ja tvrdím, že to nie je až také jednoduché dať výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, aby z toho nemal následne opletačky, ale ak čítaš vyššie tak ostatný sú proti a píšu, že aj zle prehádzanú kopu ak ho napomeniem a znovu to nespraví správne môže dostať výpoveď 😒
@zuzana909 tiez suhlasim s ostatnymi ze ked zamestnavatel chce tak to vie spravit, tak aby dostal zamestnanec porusenie PD aj za tu kopu ak to dobre urobi....
jasne ze clovek sa nema dat a ja som zastanca toho aby vytlkol vsetko co sa da... ale zasa treba byt aj realny a zvazit si vsetko, a veru ak chce zamestnavatel zneprijemnit zivot svojmu zamestnancovi tak to isto dokaze.
Skor si myslim ze za istych okolnosti treba zobrat co sa da a najst si nieco ine. 😉 a inak ty v tejto teme co riesis.. tiez si v podobnej situacii ako antonia?
@liz_lemon ja osobne nemám problém s fotkou a určite by som si nestiahla nejakú z internetu, nemám sa prečo skrývať 😉
mne to príde také neosobné schovávať sa za kreslenú postavičku a keď zoberiem, že si právnička v mnohých veciach si mohla poradiť a nespravila si to až teraz si sa zapojila 😉 takže aj z toho pohľadu mám trošku pochybnosť, ale beriem je to tvoje rozhodnutie alebo si bola mesiac preč neviem, nemôžem súdiť
@maznacik007 nie nie som, ja som s antoniah riešila aké má možnosti, veľa sme písala aj cez IP ale evite sa zjavne nepáči môj názor a mierne prekrúca čo som napísala a tak ju teraz doťahujem len tak pre srandu a chcem aj vedieť názory iných na prepustenie, za to aj tá extrémna modelová situácia, ktorá by podľa mňa na súde veľmi neobstála, ale aj právnička sa vyjadrila, že je to všetko v poriadku, tak beriem ich názor, ale stále si myslím, že to nie je až tak úplne jednoduché vyhodiť za neuspokojivé plnenie pracovnej disciplíny, stačí ak bude mať niečo zle formulované a môže súd ľahko prehrať.
všetko je to o slovíčkach a čo je pod pojmom neuspokojivé, primeraný čas na nápravu, niektoré pracovné úkony sa nedajú jednoznačne definovať, za to som aj chcela jasnú odpoveď áno alebo nie.
@antoniah necitala som koniec nejako to odbocilo od temy, ale co sa tyka odstupneho a odvodov sef ma pravdu, su z toho velke odvody ale aj pre teba nie len pre neho. asi 1/3 ti pojde na dane. muza tak vyhodili z prace a asi rok nato sa mu ozvala socialka, ze treba doplatit dane, lebo ze zamestnavatel neodviedol cele len do nejakej vysky a ostatne si ma odviest sam 😖 ale na druhej strane toto odstupne (rata sa tusim z hrubeho) mu krasne zdvihlo prispevok v nezamestnanosti co bolo super. urcite by som to nedala bokom ale priamo na pasku.
@zuzana909 A ešte doplním, určite zamestnávateľ nedá výpoved zamestnancovi len preto, že teraz zle niečo spravil a do pol roka znova../aj ked stáva sa/. Tu ide o to, že zamestnanec sústavne zle robí svoju prácu, tak sa zamestnávateľ naštve, dá mu papier - čiže ešte jednu šancu na nápravu. A ked sa ani tak nepolepší, tak ho vyšupne. Ale nie okamžitým skončením prac, pomeru, ale s výpovedou. Miernejšie skončenie prac. pomeru. No čo už, komu niet rady...
Ale neviem, prečo si tu toto rozpútala. Ja som ťa predsa na začiatku upozornila, že nie 6 x upozornenie, stačí raz.. a túto chybu si si doteraz nepriznala.
@zuzana909 no neuspokojive plnenie pracovnej discipliny to naozaj neexistuje .... existuje len porusenie pracovnej discipliny ... a fakt sa tazko k tomu vyjadrit bez toho aby clovek poznal konkretneho zamestnavatela co ma vo svojich smerniciach atd.. lebo ano pokial prehodi niekomu do privesu 150 kg namiesto fakturovanych 100 kg.. ako som to tu zachytila ze ste davali ten priklad tak to je mozne povazovat aj za ine ako len porusenie prac. discipliny...
ale v pohode... no stres... kaslite na to... ved to vsetko zavisi od vela okolnosti...
@zuzana909
citujem:.
ale evite sa zjavne nepáči môj názor a mierne prekrúca čo som napísala a tak ju teraz doťahujem len tak pre srandu
Neprekrúcam ťa, opravujem ťa. Lebo ty si zákony vysvetľuješ po svojom. No, a keďže píšeš, že sa so mnou doťahuješ pre srandu, tak to hovorí za všetko.
toto sa stalo mne: zamestnavatelovi som oznamila ze som tehotna - ustne aj pisomnou formou doporucenym listom ktory si samozrejme umyslene neprebral....potom ma chcel donutit podpisat vypoved lebo uz nema pre mna pracu bez odstupneho (pracovala som tam 8 rokov)....nakoniec mi prikazal nastupit na inu prevadzku asi 20 km od povodneho miesta vykonu prace (s cim som nesuhlasila) bez toho aby mi poslal nejaky dodatok ze sa mi meni pracovna zmluva...kedze som na nove miesto nenastupila a vymenili si x listov som dostala vypoved za zavazne porusenie pracovnej disciplyny a pritom som ziadala len to co mi patri a to bolo trojmesacne odstupne .... podala som staznost na inspektorat prace...sud ...tahalo sa to dva roky a jedine co som vysudila bola nahrada uslej mzdy od kedy mi plynula podla nich vypoved po nastup na matersku dovolenku a kedze casom firma zanikla nemala som narok na odstupne a aj pravnicku som si musela uradit sama a sud dokonca neuznal ani to ze tehotnu zamestnankynu nemozu prepustit a ani to ze aj neprebrata listova zasielka sa povazuje za dorucenu....takze aj takto to u nas funguje 😒 ...kto nezazije....
@evita68 moja zlatá neopravuješ ma a aj prekrúcaš, napr. tvoj príspevok, teda časť to nemyslíš vážne .. to akože sa majú všetci vzdať svojich práv len preto, aby im zamestnávateľ nerobil peklo?
kedy som ja napísala, že sa má vzdať svojich práv, celý môj príspevok na ktorý si takto reagovala ale ako čítaš tieto fóra tak zisťuješ, že veľa ľudí podpíše niečo o čom ani nevie čo podpisuje. potom až zistí čo podpísal, jasné keď s dohodou nesúhlasí nemusí podpísať a čo potom, zamestnávateľ sa naserie a začne ti v práci robiť peklo, čo budeš potom robiť, tiež sa sťažovať na inšpektoráte za obťažovanie. ráno budeš vstávať do práce a hneď stres, nervozita čo zas bude a naopak ty ako zamestnanec sa môžeš na tom baviť a mať z toho srandu ako zamestnávateľa vytočíš do nepríčetnosti
je tam snáď napísané, že každý sa má vzdať svojich práv, situáciu je potrebné riešiť individuálne s prihliadnutím na všetky okolnosti a svoju vlastnú povahu.
ja osobne by som zamestnanca karhala každý mesiac, aby som mala preukázané, že neuspokojivo plní pracovné úlohy, tebe stačí jedno upozornenie mne nie, v tom sa asi nezhodneme a čo nie je v zákone napísané jasno dá sa vyložiť rôzne, záleží od toho ako sa na to pozrieš.

@zuzana909 aspoň vidím, ako čítaš moje príspevky, odpoved som ti dala..
a zlé odpovede? ty vieš dobre, kde všade som ťa už opravila.. napriklad pred hodinou aj tu
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/z-rodicovskej-dovolenky-na-podporu-2/
a ostatné hľadať nebudem, ty vieš kde