icon

Prosím pomôžte mi s rigor=oznou prácou

ivaana789
24. aug 2018
Strana
z3
ivaana789
autor
24. aug 2018

Ahojte maminy, vedeli by ste mi pomôcť vytoriť otázky k RP " Nárast psychických problémov ako dôsledok sociálno ekonomických problémov súčasnosti?"....školitelka mi opravila moje hypotézy ale ja im vôôbec nerozumiem....horí mi termín...deti, prázdniny...stále to odkladám....V teoretickej časti mám popis psych. ochorení...nezamestnanosť, kvalitu žvota.....a blabol okol toho...empirická časť - 3 základné výskumné otázky: súvislosť medzi pohlavím, vekom a mierou nezamestnanosti, - súvislosť medz mierou nezamestnanosti v zývislosti od vzdelania, - existencia súvislosti medzi zamestnanosťou a nárastom psych. ochorení
...ak je niektorej z vás téma blízka, rozpíšem viac...

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2018

@ivaana789 mysllim, ze najrozumnejsie je ist za skolitelkou a predebatit to, comu nerozumies.

abriela
24. aug 2018

časť 3 - je časť overovanie hypotez cez štatisticke testy. Najprv však treba vytvoriť dotazník a zozbierať údaje. Nieje mi blizka tema, ale robila som štatistiky k podobným témam.

ebi88
24. aug 2018

Ktore hypotezy su tie ltore zadala? Tie tri v emp. Casti?

timilv
24. aug 2018

Nie je mi síce téma blízka, robila som rigoróznu a dizertačnú prácu z inej oblasti... Ale možno by Ti pomohlo keby si sadneš k hypotézam a predpokladám, že otázky, ktoré potrebuješ sú do dotazníka, ktorým ich budeš verifikovať/falzifikovať, je tak? Potom musíš vytvoriť otázky tak, aby si vedela overiť dané hypotézy (podľa zložitosti hypotéz Ti bude na niektorú hypotézy stačiť jedna otázka a na zložité môže byť aj kombinácia troch otázok v dotazníku). Demografické otázky sú samozrejmosť a ostatné musíš podľa hypotéz. A nezabudni dať filtračné otázky, ktorými vyselektuješ výskumnú vzorku. Nikto Ti nevie poradiť priamo otázky, ak nepozná Tvoje hypotézy.... ;) Neviem, či som pomohla, ale na odrazenie možno...

ebi88
24. aug 2018

Napis asi viac nie velmi tomu rozumiet. A comu nerozumies? Musis hypotezy skratka preverit 🙂

ivaana789
autor
24. aug 2018

Ďakujem, každá rada padne na úžitok...
H1 najnižšia miera záujmu o prácu je podmienená indikátorom vzdelanie
H2 najvyššia miera záujmu o prácu je podmienená informovanosťou o prac. miestach
H3 faktory sociálno-ekonomické ovplyvňujú nezáujem o prácu
H4 faktory spoločensko-ekonomické ovplyvňujú záujem o prácu
H5 psych. ochorenia sú ovplyvnené faktorom zamestnania

jeden dotazník som už mala...bol smerovaný lekárom psychiatrických ambulancií a tam som chcela zistiť koľko pacientov vyhľadalo odbornú pomoc z dôvodu nezamestnanosti, resp. zhoršenia sociálno - ekonomických podmienok, z ktorých potom prepukli nejaké psych. poruchy....to mi školiteľka zrušila a povedala, že to mám viac smerovať na nezamestnanosť...zisťovať info na úradoch práce...teda, aby dotazníky vyplňovali nezamestnaní...a čo sa ich mám pýtať v tom dotazníku....samozrejme pohlavie, vek, vzdelanie, dĺžka nezamestnanosti, zmena zdrav. stavu ( teda či sa objavili nejaké poruch spánku, zmeny správania...nechce sa mi to všetko rozpisovať )...len napasovať tie otázky, aby sa uvedené hypotézy dali overiť....som v tom neistá keďže moja myšlieka práce bola celkom iná...poctivo som mala všetko naštudované a vedela som zdôvodniť prečo a načo....moa školitelka nebola v mojej téme celkom " doma" a prinúila ma zmeniť časť teórie a aj dotazník + respondentov...a keďže už nemám času nazvyš som v strese a mozog mi zamŕza....čím viac nad tým sedím, tým viac sa zamotávam... budem vám vďačná naozaj za každý príspevok...

eva8
24. aug 2018

na odrazenie - hrubý možný jednoduchý "náčrt", otázky "vybrúsiť"!!!!
časť prvá
1. pohlavvie
mužské
ženské
2. vek
3. ste:
zamestnaný
nezamestnaný

(alebo specifickejšie - 3. ste:
študent
študent popri zamestnaní
pracujúci
nezamestnaný
invalidný dôchodca
na materskej dovolenke
dôchodca

časť druhá:
1. vzdelanie
základná
stredná odborná škola bez maturity
stredná odborná škola s maturitou
gymnázium
vysokoškolské (neviem aké sú teraz stupne - zistiť)
- Bc
- úplné VŠ
- postgraduál
- vyššie
2. ste zamestnaná
áno
nie
3. ak ste nezamestnaný/á, dĺžka nezamestnanosti v rokoch
4. ak ste zamestnaná, ako dlho pracujete

tretia časť
1. máte momentálne psychické problémy?
áno
nie
2. mali ste psychické problémy, ale už prešli?
áno
nie
3. navštívili ste odborníka so svojimi problémamy?
áno
nie
4. kedy sa objavili prvé príznaky? (príčiny psychických problémov)
počas štúdia
počas zamestnania
po strate zamestnania
inokedy (iné)
5. ak ste mali psychické problémy a už nemáte, pomohol vám okrem prípadnej odbornej liečby aj nástup do práce?
áno
nie

potom si to vyhodnoť podľa jednotlivých častí - veku (neudala som skupiny, lebo neviem ktorá veková kategória bude najviac zastúpená), pohlavia, vzdelania a psychických problémov

eva8
24. aug 2018

@ivaana789 úplne laicky som na to šla

vienala
24. aug 2018

@ivaana789 tak dnes su aj naopak ludia a nie je ich malo, ktori prave kvoli vysokemu pracovnemu zatazeniu a stresom zacali mat psychicke problemy. A tito ludia nemali ziadne existencne problemy, nakolko casto ide o ludi na vyssich poziciach s dobrym platom, ale v podstate niektori to ustali a pomohli si navstevou psychologa a niektori, zial, nakolko uz nevedeli dlhsie vykonavat tuto pracu a prisli o prijmy, sa zrazu ocitli na opacne strane - z vysokych prijmov a zivotneho standardu k existencnym problemom.

Pise a rozprava sa o tom v mediach dost - suvislost vysokeho pracovneho nasadenia a naslednych psychickych problemov. Je to iny uhol pohladu, ako nacrtavas v hypotezach, tak neviem, ci ti to pomoze. Mne to napadlo, nakolko som nahodou pred par dnami citala nejaku analyzu na tuto problematiku.

ivaana789
autor
24. aug 2018

@eva8 super!...čiže zisťovať u náhodných respondentov?...nie na UPSVaR? lebo tam sa nemôýem pýtať: ste zamestnaný?...toto by otvorilo nové možnosti otázok...👍

fokuska
24. aug 2018

@ivaana789
@eva8
Dotaznik sa nevytvara len tak, ze si vymyslim z brucha otazky.
Kazda otazka ma presny dovod, overuje istu hypotezu, ktora sa potvrdzuje viacerymi otazkami. Je velmi dolezite ako presne je otazka polozena.
Okrem toho musis oddelit vhodnu statisticku vzorku - uvodnymi otazkami to trwba odfiltrovat. Tiez nezabudnut na moznosti "neviem", "neviem posudit" pripadne kolonka "ine" inak mozu byt iektori respondenti zmateni, ked na vyber nebude ich odpoved a potom ti zakliknu len tak hocico.

Autorke odporucam ist za skolitelkou - v prvom rade musis pochopit hypotezy a tiez dovod preco ich predpokladas. Po dalsie, nastuduj si ako sa hypotezy spravne overuju a ako presne sa tvoria otazky k dotazniku.

Inak tie hypotezy sa mi zdaju byt dost zvlastne, napr.:
H1 najnižšia miera záujmu o prácu je podmienená indikátorom vzdelanie
- co tym chces povedat? Ze najnizsi zaujem o pracu maju ludia, ktori....?
Bud to preformulujes na: "Najnizsia miera zaujmu o pracu sa prejavuje u ludi s najnizsim vzdelanim" alebo "Miera zaujmu o pracu je podminene indikatorom vzdelania" - co zas rozmenis na drobne ze: cim vyssie vzdelanie, tym vyssia miera zaujmu o pracu.

To iste sa tyka tych dalsich hypotez :-/

eva8
24. aug 2018

@vienala presne, mohla by rozšíriť túto otázku aj počas pracovného pomeru - z preťaženosti (zo streso)

eva8
24. aug 2018

@ivaana789 akože nie je to môj odbor a nemám ani čas sa nad tým zamýšľať. Keď si spomínala dotazník, ten sa dá vytvoriť programom na internete - a systém ti už sám vyhodnotí otázky, aj prípsdné grafy zostrojí. Dotazník môžeš vytlačiť a dať známym (potom naťukať do počítača) alebo aj prostredníctvom Modrého koníka poprosiť, rozposlať známym adresu s dotazníkom, preposlať facebookom a inými aplikáciami. Zdôrazniť, že je anonymný. Hôavné je prešpekulovať otázky. Ak je zaujímavé oblasť Slovenska, treba to zdôrazniť na začiatku.
1. ste občanom SR
áno
nie
2. Ak ste občanom SR, v ktorom kraji bývate?
vymenovať a oni zaškrtnú políčko

Ostatné sa treba opýtať školiteľa, poprípade si zistiť dostupné údaje na príslušných a porovnať ich s tvojimi výsledkami (o zamestnanosti zistiť môžeš, ale tie psychické problémy asi hľadannie štatistikých údajov bude ťažšie)

zuzanka.zuzu
24. aug 2018

na rigo existujú termíny?
na rigo sú školitelia?
rigo už má byť samostatná práca a prihlášku si vieš podať 2 roky vopred (do 2 rokov musíš odovzdať inak prepadne poplatok za prihlášku) alebo aj "týždeň" pred štátnicami...
to čo je zase za školu? 😞
budúca pani doktorka nevie pracovať s hypotézami 😞

ale tak držím palce aby si titul niekedy zúžitkovala aj inak ako "ja som pani doktorka, nechcem sa pýšiť titulom ALE inak mám bohorovnú pravdu" 😉

ivaana789
autor
24. aug 2018

@fokuska no veď práve tieto hlúpe hypotézy mi naformulovala školitelka...my dve máme rozdielne názory na vec...snažím sa jej zdôvodňovať prečo chcem robiť veci inak ako chce ona ale jej prejav je "ja som tu šéf" alebo " nebude učiť kura sliepku"...celkovo má čudný prístup....a teraz je na dovolenke do konca septembra a ja musím do 15. 9. odovzdať prácu do registra závereč. prác...teda zhrniem...musím robiť niečo čo nechcem...a celkom som "stratila niť"....

eva8
24. aug 2018

@ivaana789 zisťovala by som u náhodných respondentov. Ak by som mala čas, porovnala by som s oficiálnymi údajmy (tie by boli z iného časového obdobia) Vymedz si potom aj časové (napr. obdobie - v období august-september 2018) Teraz sa to bude meniť, lebo v tomto období ukončení vysokoškoláci boli väčšinou nezamestnaní, teraz sa budú zamestnávať. Ale keď vezmeš celkovo obyvateľov a ich psych. problémy, bude to mať minimálny vplyv a to taký, že čerstvo dobrovoľne nezamestnaní vysokoškoláci tak čoskoro do depresie neupadnú. To len tí, ktorí si nebudú vedieť nájsť adekvétne zamestnanie

Je to trošku obmedzujúce, ke´d tam nemôžeš vniesť svoj pohľad. Ja by som to aj riskla, ako takú podkapitolku. Máš ale obmedzený počet strán

timilv
24. aug 2018

@ivaana789 ja som mala na rigu školiteľa, ktorý mal k tomu podobný prístup. Ja som si však postavila hlavu a spravila to podľa seba. Samozrejme mi na prvý termín dal taký posudok, že som neprešla... Na druhý termín som to aj tak spravila podľa seba, ale skonzultovala som to aj s vedúcou katedry, ktorá bola tiež v komisii a už som aj napriek jeho nevôli prešla a išla obhajovať, kde ma dokonca aj pochválili 🙂
Ja som odmietla robiť prácu postavenú na cudzích cieľoch, hypotézach,... To sa Ti ťažko bude vypracovávať, ak máš prezentovať cudzie myšlienky. Oni sú len ako "pomoc", nemajú Ti určovať o čom máš písať. Toto už nie je nejaká balalárka, alebo diplomovka,...

ivaana789
autor
24. aug 2018

@zuzanka.zuzu ...ano, aj na rigo existujú termíny...a prihláška sa podáva 12 mesiacov vopred...ďakujem za príspevok ale aj viem čo je rigorózne konanie...áno, pri RK škola nedáva automaticky školitelov ale môžem si oňho požiadať, samozrejme si ho musím zaplatiť...prácu som mala hotovú už pred 4 rokmi ale z rodinných dôvodov som RK nedokončila, teraz som si si opäť riadne zaplatila poplatok za vykonanie RS( a nie malý ), tak som si regulérne požiadala o školitelku, ktorú si platím...predsa len...4 roky je doosť dlho...ale hold, nenatrafila som na tú pravú....sme si nesadli...
...a budúcej pani doktorke " školitelka" zrušila celý koncept práce...smeruje ma celkom iným smerom ako chcem ísť ja....a čo sa mám s ňou hádať a robiť si problémy na škole?

fokuska
24. aug 2018

@ivaana789 Pozri sa, riesit 3 tyzdne pred terminom odovzdanie rigoroznej prace, ze nemas este ani tuk z praktickej casti je dost mimo. To asi vies a cas uz teraz nevratis.

Comu nerozumiem je, ze si sa az teraz dostala k fomrulacii hypotez - kedze na danu temu mozes mat hypotez aj 1000, tak ako si pisala teoriu? Lebo vacsinou sa vyberu hypotezy, alebo nejaky ten smer prace, na ten sustredi teoria a potom sa teoria aplikuje do praxe.

Ked ti skolitelka naformulovala taketo hypotezy tak co si jej na to povedala? Ako si reagovala? Pytala si sa, ze im nerozumies, nech ti to vysvetli?
Mala si predtym ako si zacala pisat pracu vobec nastudovane co je hypoteza, ako sa fomruluje, ako sa potvrdzuje, nejake zaklady statistiky a podobne? Lebo vyzera to, ze vobec nie. Znie to, ze si v tom celom komplet stratena :(

ivaana789
autor
24. aug 2018

@fokuska To je pravda, som stratená....ako som už písala...mala som prácu hotovú - teoretickú aj empirickú...ale dala mi prerobiť 1 kapitolu teórie a zmenila mi hypotézy lebo tie moje sa jej nezdali ...lenže jej hypotézy sú absolútny škrt v mojej práci neviem ich overiť mojim pôvodným dotazníkom...toto sa stalo koncom júla....ale samozrejme je leto, deti majú prázdniny, staviame dom a stále som to okladala ...že veď to už len doladím....

fokuska
24. aug 2018

@ivaana789 Takze, zacneme od zaciatku, tema znie: "Nárast psychických problémov ako dôsledok sociálno ekonomických problémov súčasnosti?"

Temu si treba trosku zuzit:
- Budeme pisat vseobecne o psychickych problemoch, alebo si to zuzime na nieco konkretne, napr. na depresiu, poruchy spanku...?
- socialno ekonomicke problemy v sucasnosti - sustredime sa na nieco konkrete, napriklad praca, stres v praci, nezamestnanost?

Kedze v teorii mas vseobecne popisane psychicke ochorenia, nezamestnanost a kvalitu zivota, tak si sa asi vybrala smerom skumania psychickych problemov nezamestnanych.

Kedze v nazve temy mas "narast", tak potrebujes v nej dokazat alebo vyvratit to, ze skutocne nastal narast oproti minulosti. Tu je otazka ake relevantne statisticke udaje mas z minulosti - ak uz nejake oficialne statistiky su, tak ok, mas voci comu porovnat. Ak nie su, budes musiet zistovat aj do minulosti - cize jeden dotaznik na ludi, ktori v minulosti boli nezamestnani a ci mali psychicke problemy a druhy zamerany na sucasnost.

Potom si treba naformulovat hypotezy, ktore chces overovat - mali by vyplyvat alebo byt podporene aj teoriou - napriklad spojenie so vzdelanim - ak pride o pracu vzdelany clovek, tak ho to trapi viac a ma psychicke problemy, ale tych s nizsim vzdelanim to tak netrapi (to je priklad, neviem ako je to naozaj). To treba naformulovat odborne do hypotez a potom vytvarat dotaznik a overovat.

ivaana789
autor
24. aug 2018

@timilv ...ďakujem za podporu...asi to nebudem riešiť cez MK ale " idem sa biť" za svoju prácu a svoje myšlienky...ďakujem, za pochpoenie

fokuska
24. aug 2018

@ivaana789 Ako dlho si pracu pisala, alebo konzultovala s touto skolitelkou? Ako ti mohla koncom jula skrtnut hypotezy a zmenit cely smer prace ked vie ze v polke septembra ju musis odovzdat?

A nenapisala si, ako si na to reagovala, ako ti to vysvetlila, co povedala na to, ze hypotezam nerozumies?

Vyznie to asi hnusne a nechcem ta urazit ale v momentalnej situacii bud zbuchas nejaku podpriemernu pracu ktora nebude stat za nic a nebude hodna titulu, alebo si posunies termin a pracu pekne odborne prerobis. Alebo ak vies ze povodna praca bola urcite dobra a stojis si za nou a vies ju obhajit, tak odovzdaj tu.

ebi88
24. aug 2018

@zuzanka.zuzu jasne ze su terminy, ked nechces aby ti prepadli peniaze, a popri detoch nieco pisat ti dva roky zbehnu ako nic, viem o tom nieco,’rigo som stihla, dizertacku dopisujem pri synovi na rd a to je iny zabijak..
k teme, ano hypotezy nie su velmu zrozumitelnw nastavene, pr. Taky “Zaujem o pracu” je co? - realny zaujem ci evidovanie sa na upsvar? ... aka to je fakulta?

vienala
24. aug 2018

@fokuska tak zasa netreba ocakavat, ze praca bude nieco uzasne, ze "objavi Ameriku". Mam pocit, ze na roznych pedagogickych, filozofickych a socialnych smeroch/fakultach sa uz nic svetaborne nevymysli, minimalne pri rigoroznej praci nie. Taky ciel by som si nedavala. Nechcem byt zla, ale staci priemerna praca, nakolko to pri detoch nevidim na nejaky super vyskum. Ale je otazne, ci aj priemerna praca sa da stihnut do tak kratkeho terminu. Nechcem strasit, ale obavam sa, ze nie.
Ja som si robila dizertacnu pracu a viem, kolko casu a usilia ma stala tato prakticka cast. Chcela som mat, samozrejme, co najlepsiu pracu. Udaje som brala len z cudzojazycnej literatury. Kvoli vyskumu som behala po celom Slovensku. Ale teda musim priznat, ze som nevynasla nic nove. Ziadny novy ekonomicky model alebo teoriu😮 Ako realne si viem predstavit pouzit rozne ekonomicke teorie a vypocty napr. v bankovom sektore, verejnych financiach, pri diverzifikacii portfolia ... a pod., su rozne oblasti vyuzitia, tak by sa dala spravit naozaj kvalitna praca. Myslim ale, ze toto sa lepsie robi tym, co studuju interne. Ja som bola externistka pracujuca v sukromnej sfere s malym dietatom. Tak som upustila od top kvality. Mozno niekto namietne, ale viac som nestihala, aj tak to bolo narocne.
Co odkazat autorke - k jej teme neviem poradit - tak len pevne nervy a vela tvorivych napadov.

minnie55
24. aug 2018

Nic v zlom, ale za co chces ziskat doktorat ? Za myslienky cudzich ludi ? To ma byt tvoja praca. Skolitelka je na to, aby si s nou konzultovala akekolvek nejasnosti. A nemas to co riesit na verejnom fore. Ma to byt vysledok tvojej prace. Keby si tolko energie, co venujes vypisovaniu na fore venovala studiu danej problematiky, mozno by si uz mala problem vyrieseny.

fokuska
24. aug 2018

@vienala Ved tu nejde o to objavit nieco nove. Ale tie hypotezy nedavaju zmysel, neda sa praca pisat uplne chaoticky bez zakladnej logiky a pochopenia temy.

vienala
24. aug 2018

@fokuska mas pravdu, ale to malo byt vyjasnene skor, nie mesiac pred terminom.
Ale viem pochopit autorku - deti a horiaci termin - no nezavidim

ivaana789
autor
25. aug 2018

@fokuska Povedala mi, že treba popremýšlať....a nehovoriť jej z fleku, že nerozumiem :(

Strana
z3