Prosím pomôžte mi s rigor=oznou prácou
@renatik91 aA ty im rozumieš?...ak si dovoľuješ niekoho súdiť, mala by si...rada sa nechám poučiť....ak ti niekto zmení skoro hotovú prácu na prácu s celkom iným cieľom a myšlienkou...nie je to boviečo....čiže nech sa páči...rada si prečítam vysvetlenie mojich hypotéz...lebo zrejme ty im rozumieš🙂
@ivaana789 Ja nikoho nesúdim, iba konštatujem. A samozrejme, že som všetkým hypotézam v rámci svojej rigoróznej práce rozumela. Veď som ten odbor študovala predchádzajúcich päť rokov. Neviem, prečo by som mala rozumieť tým Tvojim. Mala by si im rozumieť v prvom rade Ty, ak sa uchádzaš o doktorát v oblasti, ktorú si študovala minimálne 5 rokov na vysokej škole.
@ivaana789 Ale ved ked ti niekto chce menit celu pracu 6 tyzdnov pred terminom odovzdania tak sa branis, diskutujes. Nenechas to 3 tyzdne lezat a potom sa spamatas, ze jaj praca - za 3 tyzdne ju odovzdavam a ja vlastne nerozumiem hypotezam.
Kedy si prvykrat hovorila so skolitelkou a ukazala jej pracu? Koncom jula?
@ivaana789 zbytocne sa tu rozculujes a utocis na ine baby. Je to Tvoja rigorozka, ako som uz pisala, ak mas s nou nejaky problem, tak ho ries so svojou skolitelkou, ak Ti skolitelka nevyhovuje, tak ju vymen, alebo zmen temu. Ale riesit takuto pracu na nete, je somarina. Ked uz niekto robi rigorozku, tak by to malo byt o tom, ze sa venuje niecomu, co ho zaujima a je v tom doma.
@ivaana789 choď za ňou a povedz, že si popremýšľala a že si na svojich pôvodných zámeroch trváš. Ale aj tak je už neskoro. Máš už vzorku respondentov? Či ich budeš teraz hľadať? Oni tiež potrebujú čas kým ti to pošlú naspäť. Potrebuješ nejakú návratnosť dotazníkov aby tá vzorka bola štatisticky validná, čiže čím viac ľudí tým lepšie.
@renatik91 nemusí rozumieť hypotézam, ktoré jej niekto vysypal z rukáva. K tým svojim pôvodným zrejme nejakým spôsobom prišla a logicky nadväzujú na jej celkovú prácu. Zrejme so školiteľkou nevedia komunikovať, nie je to také zriedkavé, že kolegovia v jednom tíme "jeden o koze a druhý o voze". Možno si jej školiteľka jej prácu ani poriadne neprečítala (z dôvodu napr. nedostatku času) a chce byť múdra.
@namornicka presne toto si myslím aj ja...asi si to ani neprečítala
Ďakujem všetkým za názory...rozhodla so sa však " trvať na svojom" a žiadne zmeny na pokyn školiteľky robiť nebudem!...chcela vidieť prácu až skoro vo finálnej podobe ...a takto to dopadlo...urobila mi totálny škrt...nič meniť nebudem a budem trvať na svojej pôvodnej....a len pre info: nezobudila som sa 3 týždne pred termínom....len cca pred mesiacom som ukázala školiteľke skoro hotovú prácu a tá ma chce smerovať úplne niekam inam...a áno, 3 týždne pred termínom je dosť neskoro na také podstatné zmeny v nej....ja som bola zameraná na celkom niečo iné a teraz som mala robiť zasa iné...ďakujem ešte raz za názory...negatívne aj pozitívne...veď človek sa učí celý život, nie? 🙂
@ivaana789 pri posudzovani oponentom bude, okrem ineho, dolezite aj to, ake bolo zadanie prace a ci bolo splnene. Ak sa ta Tvoja povodna praca odklonila od zadania, tak je mozne, ze to neprejde. Mozno preto ta skolitelka smerovala inam.
@dskjhfdlkdjhl Názov som si volila sama...Nárast psychických ochorení ako dôsledok sociálno-ekonomických problémov súčasnej doby...sociálno-ekonomické problémy som mala na mysli v globále...niekto je nezamestnaný, niekto je dôchodca a má malý dôchodok, niekto je zamestnaný ale nemá dostatočný príjem na život, niekto má hypotéku a musí mať dve zamestnania, aby stíhal, aby stíhal splácať lebo manžel dlhodobo ochorel, manželka je na materskej, niekto chce mať to, čo majú iní a ide sa zodrať, aby to mal, atď...a z tohoto všetkého môžu mať ľudia psych. problémy...výskum som robila dotazníkom adresovaným lekárom psychiatrických ambulancií a psychológom, ktorí mali v ňom odpovedať na to, či pacienti, pri zisťovaní anamnézy, majú psychické problémy aj z dôsledku zlej finančnej situácie ( v skratke napísané)...školiteľka mi však " odporučila" viac sa zamerať iba na nezamestnaných...z toho dôvodu som mala prerobiť aj jednu celú kapitolu ( vyhodiť konzumerizmus, materializmus...) a zadala mi hypotézy, s ktorými mám pracovať....ale to by sa potom moja práca mala asi volať Nárast psychických ochorení ako dôsledok nezamestnanosti....toto mi je proti srsti...a tým pádom mi nesedí môj výskum z hypotézami zadanými školiteľkou a potrebujem napasovať otázky k " jej hypotézam"...čo už je celkom iné...a podĺa mňa totálny prevrat môjho úmyslu...nepoznám školiteľku bližšie...ale keď som chodila do školy, vždy sa medzi študentami šuškalo: ten školiteľ je v pohode, pri to si treba dať pozor na toto a nektorí si radi zgustnú...Možno ma smeruje inam lebo si to naozaj ani neprečítala....A ja som jej s pomocou Vás všetkých chcela vyhovieť..
@ivaana789 takto si to mala vysvetlit svojej skolitelke a mali ste to dokladne predebatit. Pre mna su tieto informacie uplne zbytocne. Pri pisani rigorozky sa musis spolahnut na seba a nie na to, co Ti niekto poradi na nete, zodpovedna si len Ty.
Ale zasa netreba sa do zakladatelky tak pustat. @ivaana789 urcite vie, co a ako by mala robit, no kazdemu sa v zivote stane, ze sa nieco nepodari, nestiha, nevyjde podla predstav... Tak celkom chapem, ze v takej situacii hlada riesenie aj napr. cez MK. Viac hlav, viac napadov. Ved su tu dievcata z roznych odborov, mozno ma niekto skusenosti, dobry napad. Ved aj to, ako komunikovat so skolitelkou a usmernit ju c tomto smere je moze pomoct.
@ivaana789 na svojej pôvodnej rigorózke by som spravila konečné úpravy. Do prílohy by som dala rýchlo zbúchaný prieskum na anonymných respondentoch - a výsledky porovnala s predpokladanými hypotézami a ak by som mala možnosť, aj so získanými štatistickými údajmy z oficiálnych zdrojov. Aby aj vlk bol sýty a ovca ostala celá. Pri obhajobe by som sa zamerala na to svoje, ak by mi časový limit dovolil, okrajovo by som spomenula jednou-dvoma vetami výsledky z prílohy. A pri otázkach PREČO? By to záležalo len na tebe ako obhájiš to svoje
@eva8 Včera som bola rozhodnutá nič nemeniť ale dnes som už na vážkach....že urobím to presne tak ako píšeš...urobím to presne tak ako si želá školiteľka...rýchlo zbúcham prieskum...veď obehnúť úrady práce v Ba, Senci, Malackách a Pezinku ( podľa školiteľky sa mám zamerať na Bratislavský kraj ) nie je až taký problém...spýtam sa tam či tam môžem nechať dotazníky a po týždni ich vyzdvihnem....neviem...asi nemá význam " hlavou prerážať múr"
@ivaana789 :-/ ako si vytvoris ten novy dotaznik ked nerozumies hypotezam od skolitelky? Alebo na ake hypotezy potom bude zamerany dotaznik?
Neber to v zlom, len nech si tym viac neposkodis.
Ak si povodnu pracu napisala ozaj kvalitne a rozumela si jej a vies v nej obhajit a vysvetlit kazdu vetu, tak sa toho drz.
V tejto "novej" tie hypotezy nemaju zmysel, nie su formulovane spravne, tak nech ta to na obhajobe nepotopi. Mozu sa do toho obut.
Konies sveta toto.. Rigorozne konanie nie je sucastou povinnej skolskej dochadzky, tak by si mala zvazit, ci na to mas (vedomosti, skusenosti, cas a ine) a nie pisat pracu takymto stylom... ved zhadzujes v prvom rade sama seba, v druhom skolu, na ktorej studujes...
To sme do akeho stadia dospeli, ze napises na MK takuto otazku/poziadavku... bud rada, ze mas VS vzdelanie...
@pallacinka29 Prepáč ale čítala si celú diskusiu?....
Neviem či to tu bude niekoho zaujímať ale skôr ako začnete niekoho zhadzovať, dovolím si napísať na vysvetlenie ...budem sa snažiť v stručnosti....otec mi zomrel keď som mala 9 rokov, mama, keď som bola v ťažkej puberte bola z istých dôvodov mimo rodiny, žila som s babkou, ktorá mala 65 a ja 14...po ZŠ som išla na učňovku ( prospech: s vyznamenaním ) lebo išla aj moja najlepšia kamarátka...nuž nebolo vtedy nikoho kto by mi ukázal ten správny smer...po pár rokoch po ukončení učňovky som si ale uvedomovala, že som si asi nevybrala správne...urobila som si popri zamestnaní maturitu a po nej som išla na bakalára...ostala som tehotná a navyše sa u mňa objavila panická porucha...po nociach som sa učila, starali sme sa s mužom popri tom o svokra, ktorý bol ožran prvej kategórie a to by som vám mohla písať litánie ako vystrájal keď bol vo švungu ( napr. prerábali sme dom a do čisto nového umývadla sa každý deň chodil vyčurať lebo mu bolo ďaleko prejsť cez dve miestnosti na WC...a kúpeľňa bola hneď vedľa.....nuž ožratému človeku to je jedno, čiže každý deň dezinfikovať umývadlo a všetko naokolo...veď som mala malé deti a neviete čo kde chytia a dajú do úst) no skrátka nebolo jednoduché s ním žiť....mal dobré obdobia ale aj horšie...štúdium som vždy brala veľmi zodpovedne...ani len ťahák som si nedovolila napísať....po bakalárovi som pokračovala v magisterskom štúdiu....opäť tehotenstvo....ale dala som to...ja som vzhľadom k panickej poruche mala tiež dobré ale aj horšie obdobia....a preto som sa dosť začala zaujímať o psychiku človeka...preto som chcela pripraviť prácu , na ktorej som naozaj so záujmom pracovala....pred štyrmi rokmi ( ako tu píšem už niekde vyššie ) som prácu odovzdala a už mi zostávali len obhajoba a štátnice.... lenže svokrov zdravotný stav sa zhoršil tak, že zostal ležiaci ...na plienkach...mne to tiež nepomohlo na moju psychiku...štátnice na krku, deti a starý chorý ležiaci človek...cítila som, že musím ubrať a niečo vypustiť lebo sa zbláznim...ale výber bol jednoznačný...deti? svokor...nemal sa kto iný starať...tak som vypustila školu...pamätám sa ako mi to bolo ľúto a po nociach som plakala...cítila som to vtedy ako nejaké osobné zlyhanie....časom sa ale veci zmenili...svokor zomrel....rozhodla som sa teda dokončiť to čo som nedokončila...opäť som zaplatila poplatok za rigorózne konania...nakukla do kníh a pre istotu som požiadala o školieľku....a tá mi mesiac a pol pre termínom zruinuje celú moju snahu...nie som typ človeka, ktorý sa háda...neviem povedať nie ( i keď väčšinou uprednostním potreby iných na svoj úkor ( asi aj preto tá PP...proste veľa stresu a snažím sa urobiť možným aj nemožné )...tak aby som zasa VYHOVELA školiteľke, chcela som urobiť veci tak ako mi povedala...a keďže času je dosť málo a nemám čas študovať celom iné veci než tie, ktoré mám naštudované, rozhodla som požiadať o pomoc maminy, ktoré majú také isté starosti a radosti ako ja....ono nie je vždy všetko také ako sa na prvý pohľad zdá ...ja som presvedčená, že sa za seba hanbiť nemusím
@ivaana789 nemusis sa hanbit, jasne ze nie, usta mame aby sme sa pytali ked nerozumieme a kto sa hanbi ten ma prazdne gamby, sak nikto to za teba nepise za 500€, normalne sa radis.
Co potrebujes su statistiky a vybrat z nich udaje, pr. Vlastny dotaznik inak to nepojde skus pozriez stat. Urad statistiky, tam je ich kopec a rozne len sa treba vela preklikavat, s zbtych udajov vytihnut co pptrebujes. Pripadne pis na upsvar ci vedu taku a taku statistiku, v sulade so zak. O slobodnom prostipe k info ziadat aby ti poskytli, a podobne.
@ebi88 ano, ved psychika =podstata prace zostava...meni sa len cielova skupina respondentov...a tym padom aj otazky v dotazniku...v povodnej praci som mala dotaznik smerovany lekarom psychiatrickych ambulancii a psychologov, ktori mi mali v nom odpovedat na to, ci aj ekonomicke problemy zapricinili vznik ich ochorenia, ci boli spustacom ...ci maju stres lebo malo zarabaju, nestihaju platit uvery....blablabla, myslene vseobecne finanne problemy, nie len nezamestnanost...a teraz mam smerovat otazky iba na nezamestnanych...a to je z celkom opacneho konca....v mojej praci som mala zahrnutu aj nezamestnanost ale nie ako hlavnu temu...teraz som pracu mala viac sustredit len na nezamestnanost ...na odporucenie skolitelky a tym padom nemozem pouzit hypotezy a povodny dotaznik, ktory bol adresovany uplne inej vzorke respondentov...hypotezy mi skolitelka zmenila...a co dalej...musim tym padom urobit cely novy prieskum....cize naozaj napasovat otazky na hypotezy co nie je jednoduche ak ste za zaoberali problemom nezamestnanost iba okrajovo...a teraz sa zmenila na hlavnu temu....no veď nejak to doladim...vcera som bola z toho dost vykolajena ale cim viac nad tym premyslam...nejak to dam...uz mam aj nejake otazky pripravene..statistiky som preklikavala aj pred tym, teda viem kde mam co hladat....skratka, nebudem sa priecit skolitelke...bude mi robit oponenturu alebo nedajboze bude na statnici v komisi a problem vysity...asi nepochopila moj ciel ..asi je ani necitala...viem ze je to bezne...i ked sme sa rozpravali i tom...sice velmi strucne...ona svoje a ja svoje....tazka komunikacia...ale vitazi pravo silnejsieho...co v tomto pripade ja nie som...zvazovala som aj postavit sa jej....lebo za svojou povodnou pracou si stojim...ale nebudem hlavou prerazat mur,ako som to tu uz vyssie pisala...asi to tak malo byt...a musim sa na to pozriet aj z druhej strany...aspon sa zasa nieco nove dozviem...

Hypotézam, ktoré Ti zadala školiteľka “vôôôbec nerozumieš”. Gratulujem. Určite si ten titul zaslúžiš.