icon

Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?

6. jan 2020

Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂

marinecka95
6. jan 2020

@tortelinka nevie ako? Veď prepánajána na to slúži PRAX, ktorú táto pani neabsolvovala. Tam sa má naučiť AKO 🙈 pedagogická prax prebieha tak že absolvuješ náčuvy, robíš si záznamy, ktoré rozoberáš s vyučujúcim. Potom naopak ty si urobíš prípravu na vyučovanie, vyučujúci ti ju odsúhlasí - hodinu odučíš ty a zas to isté - rozbor s hospitujucim .. Ja som vyštudovala externe a každý rok som absolvovala 40 vyučovacích hodín praxe - z toho 5 náčuvov... nemá sa kde naučiť? DPŠ sa v dnešnej dobe robí len pre papier 🙉

oli18
6. jan 2020

Keď ťa to nenaučila škola, kto ťa to má naučiť? Ženy na MK?

basullinka
6. jan 2020

@marinecka95 no to skor zalezi od skoly, kde robi to dps, nie je to, ze "dnesna doba". Ja som koncila dps v roku 2018 a mala som 10 nacuvov a 40 vystupovych hodin

marinecka95
6. jan 2020

A to si bola spokojná na tom štúdiu? Že ťa ničím neotravujú a na konci dostaneš papier? Nezávidím ti v akej si situácii ale prax je v tomto všetko .. keď ju nemáš - pýtaj sa hospitovať na hodiny skúsenejšieho, pozri si aktivizujú metódy, alternatívne vzdelávanie a podobne ..

gelifil
6. jan 2020

a to akoze ty si urcis, vymyslis, co chces ucit???...a rovno na vsetkych stupnoch?

marinecka95
6. jan 2020

@basullinka áno súhlasím .. tiež mám kolegyne ktoré tiež robili DPŠ - vôbec do školy nechodili zodpovedne ale prax museli absolvovať .. neviem, čo za školu navštevovala autorka tejto diskusie

basullinka
6. jan 2020

@marinecka95 ani ja tomu nechapem, kde chodila na DPS a ako je vobec mozne, ze nevie co moze ucit. Nas "drali" miestami to bolo horsie, ako nas Ing. Odbor. Ja som chodila na denne subezne pocas inzinierskeho studia. Na konci praxe sme mali 41 vystupovu hodinu, kde bola moja cvicna ucitelka, zastupkyna danej skoly, riaditelka skoly, moja skolitelka na zaverecnu pracu a garantka dps pre skupinu nasich predmetov (na nasom dps sme boli ucitelia potravinarskych, ekonomickych a polnohospodarskych predmetov) a oni na zaklade vsetkych priprav, ktore som odovzdala, hodnoteni cvicnej ucitelky rozhodli o zapocte. Ale tym, ze sme boli denne studium sme aj do skoly chodili, prezencky robili ako normal na prednaskach :D a nelutujem. Pomohlo mi to velmi

marinecka95
6. jan 2020

@basullinka presne takto som končila aj ja .. takmer cely zbor pedagógov :D plus riaditeľ, zástupkyňa, cvičný učiteľ, hospitujuci učiteľ .. no divadlo hotové ... prax počas štúdia mi dala asi najviac do praxe .. pri nástupe do zamestnania som mala 120 hodín za Bc. štúdium a 120 hodín za Mgr štúdium odučených + 35 hodín náčuvov - portfólia k praxi mám hrubšie ako diplomovku 🙉 .. jednoducho prax je podľa mňa pri učení dôležitá ..

zuzanockamt
6. jan 2020

a čo a kde chceš učiť so sociálnou prácou? minimálne využiteľné

basullinka
6. jan 2020

@marinecka95 veru prax je najdolezitejsia pre ucitela. Uz len to, aby clovek mal istotu, bol sebavedomy, kludny. Predsalen, tie deti to vycitia. Ja som pred prvou hodinou na praxi bola nenormalne v strese. Ked som nastupila do zamestnania, prva hodina uz bola uplna pohodka v porovnani s tou prvou na DPSku.

marinecka95
6. jan 2020

@basullinka úplne súhlasím - pamätám si keď som na praxi mala učiť prvú hodinu - stres, panika, hľadela som do prípravy :D vtedy som pochopila že si naplánovať môžeš čokoľvek a realita je iná :D na záverečnej hodine som bola úplne v pohodičke a dokonca i komisia sa počas hodiny zabávala a zhodnotila že som úplne uvoľnená ako keby som bola učiteľkou z praxe ... keď som sa zamestnala pripadala som si ako by som sa učiteľkou narodila .. žiaden stres 🙂

marca12
6. jan 2020

Ak nevies ako to chodi,nemas ucitelstvo velmi v krvi. Spomen si na svoje studium,co ta na ucitelovi zaujalo. Mate osnovy,vies,co s nimi mas prebrat. Metodiku alebo take nieco mate. Ani v inych zamestnaniach nemas zaucanie,navody a si hodena do vody a je na tvojej sikovnosti,aky system si najdes. Neboj,ved este ani nejdes ucit a uz stresujes. Zamestnavatel ti hafam vysvetli aspon zbezne ci a ako a casom do toho prides.

marinecka95
6. jan 2020

@zuzanockamt mám známu , ona ma vyštudované presne toto .. čo môže robiť? Je asistentkou učiteľa - a myslíž je je kvalifikovaná ? Je nekvalifikovaný pedagogický asistent

h_petra
6. jan 2020

Moja zlataaaaaaa 😁 nie, nemozes ucit vsetko a uz vobec nie na prvom stupni.
Ak mas socialnu pracu a k tomu DPŠ, mozes ist ucit tak akurat mozno na strednu pedagogicku skolu predmet socialna praca. Alebo ja neviem k comu si si to DPŠ vlastne robila.
Ale telesnu, etiku, obciansku a prvy stupen urcite nie 😁.
Zisti si hlavne, k comu mas kvalifikaciu a potom ries nejake alternativne metody.

Ale teda, moc sa ospravedlnujem, ale toto ma dost pobavilo. VŠ socialna praca si trufa na ucenie na prvom stupni 🙈😁.

kvetinka75
6. jan 2020

No nechapem co s takouto skolou chces ucit? Co chces tie deti naucit? Dnes moze ucit pomaly kazdy. Staci DPS a vyska od veci. Preco.nerobis v odbore ktory si studovala? Ak chces ucit preco si nestudovala nueco.ine? Ci.mozes aj ucit?

vuvi
6. jan 2020

Pocas dps ste museli mat nacuvy, ja mam tiez dps a maoi sme dvojtyzdnovu prax na zs, vo vsetkych rocnikoch druheho stupna. Kazdopadne si pozri aspon teóriu , ako hodina prebieha, ziakov musis zaujat. Zaciatky su tazke, ale zvladnes to 🙂 urcite ak nebudes nieco vediet, pytaj sa kolegyn, nehanbi sa

kvetinka75
6. jan 2020

@kvetinka75 co.mozes aj ucit. Preklep s poslednej vete

lenocka12345
Autor odpoveď zmazal
basullinka
6. jan 2020

@kvetinka75 moze ucit len socialnu pracu na nejakej odbornej alebo pedagogickej skole, kde maju predmet socialna praca a pod. Vobec nie je pravda, ze kazdy moze ucit vsetko, ak ma dps. Ked mas "neucitelsky" titul z VS a mas DPS, mozes ucit len tie predmety, z ktorych mas statnicu.

h_petra
6. jan 2020

@kvetinka75 ver, ze kazdy ucit nemoze. Ja mam skoncenu specialnu pedagogiku-poradensky smer bez ucitelskej kvalifikacie a ak by som chcela ucit na ZS specialnej, mozem si ist urobit akurat tak druhu VS.
Nevezmu ma ani len do materskej skoly, proste legislativa nepusti. A to pritom mam pracovne skusenosti s detmi.

lenocka12345
6. jan 2020

počkaj ty prácu už máš a ideš do nej teraz nastúpiť ?

no na strednej určite telesnú učiť nemôžeš , ani nebudeš , to ti garantujem ,
na ZŠ druhý stupeň všetko zvládneš ? Matiku , fyziku , hudobnú ? Atď atď ?
No a na prvom stupni , mojko zlaté , tam musia byť učiteľky čo majú osvojenú didaktiku , lebo tam sa dá naozaj veľa zbabrať .....

era777
6. jan 2020

Socialna praca dps asi jediny nerobia ziadnu prax, im len daju papier nechodia ani do skoly, sama som toho svedkom ...prax nerobia lebo nieje kde s ich odborom ... Nemame na SK strednu skolu socialnej prace ... a neviem ako chces ucit telesnu atd so socialnou pracou ? 🤷 mozes ucit to z coho mas statnicu ... Nieze mas dps a hura som ucitel ... Zaujimalo by ma kde ides na aku skolu ucit, kde ta zamestnali?

autor
6. jan 2020

Ešte raz zopakujem- žiadnu prax v škole som nemala ani nič podobné . Áno podľa legislatívy môžem učiť iba statnicove predmety ale realita je taká že riaditeľ o tom rozhoduje a Ked mu chyba zaměstnanec tak mi Moze dat učit co uzná za vhodné . Takisto môžem učiť aj v skolke-ak riaditeľ dovolí. No a nemám ešte žiadnu prácu v školstve ,som na materskej a rozhodujem sa čo budem robiť a čo zvládnem . Učiť by som chcela lebo by ma to bavilo a vela x som počula že som ako učiteľka .

pokemonkaa
6. jan 2020

Ak by si chcela ucit na prvom stupni, je potrebne studovat primarne vzdelavanie. mozno by ta niekde zobrali ako asistentku ucitela, ale to zalezi od poziadavok danej skoly. na vyucovanie telesnej vychovy, etiky ... musis mat z tych predmetov urobene statne skusky.
Na tejto stranke https://www.ipvza.sk/avada_portfolio/rozsirujuc... je ponuka na rozsirujuce studia.
Tu nájdeš veľa užitočných informácii: https://www.skolskyportal.sk/forum

basullinka
6. jan 2020

Lenze, ked riaditel rozhodne, ze ta prijme "ublizi" vlastnej skole. Skola kazdy rok posiela zriadovatelovi (mesto/obed pre ms, zs a VUC pre ss) taky zoznam predmetov aj s kvalifikaciou, ci ma kvalifikovanych pedagogov na vyucbu a na zaklade casovych dotacii hodin to vyhodi kvalifikovanost skoly. Cize spoliehat sa na, ze ta aj tak vezme by som sa nespoliehala, pojde sam proti sebe. Naviac, ked potom sa ucitelia beru podla tohoto a nie podla kvalifikacie, vyzera to skolstvo tak ako vyzera a necudo, ze potom cely narod ma na ucitelov nazor aky ma.

h_petra
6. jan 2020

Garantujem ti, ze ZIADNY pricetny riaditel ti nedovoli ucit so socialnou pracou a DPS na zakladnej skole.

K tej vete, ze si "ako ucitelka"...
Aj prostitutky casto o sebe hovoria, ze su ako psychologicky 😁.

Ako, drzim ti moc palce, ale legislativa naozaj nepusti.

era777
6. jan 2020

Mala by si pochopit, ze dps so socialnou pracou ti je na 2 veci ... Vsetci tam chodia s tym, ze si myslia ze pojdu ucit a mozu ist do skolky, na zs ...ale to nieje pravda .. a to ti povie kazdy, kto sa rozumie pedagogike a zakonom ... Neviem si predstavit ako ta riaditel zamestna, ked na kazdu poziciu musi byt nejaka kvalifikacia, ci co si povie aha nemam tu ucitelku MS tak vezmem hockoho ? To potom by sme mohli robit vsetci vsetko, ja by som sla rada robit lekarku, kedze ich tolko chyba mohol by mi riaditel nemocnice dovolit 😂

marinecka95
6. jan 2020

Ja neviem - u nás v škole je baba s takou kvalifikáciou ako máš ty asistentka učiteľa a už bola upozornená riaditeľkou, že nie je kvalifikovaná ani na tuto pozíciu a nech si urobí ďalšiu školu .. nechápem ako by ťa niekto nechal učiť 🤷‍♀️

autor
6. jan 2020

@h_petra to bol teda príklad :D nehovorím to o sebe ja takže to je veľký rozdiel

lenocka12345
6. jan 2020

Poviem k tomu len toľko , známosti , známosti ,známosti .... keď vidím čo sa v školstve deje a vidím prepojenia učiteľov s vedením , je mi zle .... a vďaka takým ako si ty kvalifikované učiteľky budú bez práce