Rada ohľadom doby neurčitej
Ahojte, som zamestnana vo firme dva roky. Medzitym sa mi dvakrat predlzila doba urcita. Ale teraz od 1.okrobra mi tato doba na dobu urcitu skoncila a doteraz mi nikto nedal podpisat ziadnu novu zmluvu na dobu neurcitu. Na nasom ,,ekonomickom" oddeleni o tom vedia. Nemoze sa stat, ze za mna teraz neplatia odvody alebo tak? Dakujem za radu
Takze vlastne pracujes "na cierno" bez zmluvy. Je v tvojom zaujme zmluvu podpisat.
Niekedy bolo v ZP - neviem, či to platí aj teraz. Ak ti skončila doba určitá a nikto nič, ty prídeš ďalší deň do práce a pracuješ, tak máš automaticky pracovný pomer na dobu neurčitú.
Akonáhle ti nepríde opätovne predĺženie na dobu určitú a stále pracuješ, tak už máš automaticky na dobu neurčitú a všetky odvody samozrejme za teba platia
Žiadnu novú zmluvu to nikto nemá prečo dávať podpisovať, mali by ti urobiť dodatok k tej pôvodnej, ak tak neurobili najneskôr 1.10. a naďalej vykonavas prácu tak platí, že máš už zmluvu na dobu neurčitú. Ten dodatok by som im ale pripomínala
Chod na ekonomicke a ries to s nimi. Nech ti minimalne vystavia doklad, kde pisu, ze o skonceni doby urcitej vedia a suhlasia, aby tvoj pracovny pomer dalej trval. Staci takto kratko. Peciatka, obojstranne podpisat od nich a od teba. Jeden doklad tebe, jeden pre nich.
Netreba dodatky k zmluve (ale moze byt aj dodatok, ak chcu).
Posudzuje sa to totiz jednotlivo, to nie je pausalna zalezitost, ze ostanes robit dalej a si automaticky na dobe neurcitej. Pozor na to.
Podmienkou totiz je, ze pokracujes s vedomim zamestnavatela. §71 zakonnika prace, odstavec 2.
Teda si niekto len tak naschval nenakraca po skonceni doby urcitej na druhy den do prace, zacne robit to, co vzdy a: tu ma mate, ja som sa rozhodol, ze ja mam uz dobu neurcitu, mate smolu.
Preto je tam naschval uvedene “s vedomim zamestnavatela”.
Ak tam pokracujes bez vedomia zamestnavatela, nejedna sa o pokracovanie prac pomeru po skonceni doby urcitej a nestava sa to tym padom pracovnym pomerom na dobu neurcitu.
Podla mna to u vas beru tak, ze si uz na dobu neurcitu, ved tam chodis uz treti tyzden “naviac”. Takze ziaden problem nebude.
Ale ten doklad o suhlase je tvoja poistka, ze ti zrazu 31.10. nepovedia, ze co tam robis, ty tam nemas uz byt, si davno poodhlasovana z poisteni, praca s tebou ukoncena, tak dovidenia. Robila si zadarmo.
@ibrunova nie, to nie je pravda. Je to ako píše @moonlight1210 musí to byť s vedomím zamestnávateľa. Nestačí, že prídem a robím a mám automaticky dobu neurčitú. Ani náhodou to nie je automatika, takže pozor na to. @sasa1310 @matullienka

U mňa tiež. Ale to bolo dávno cca 7 rokov dozadu. Predĺžili mi zmluvu ale nepodpisoval som nič 😁 a platia odvody nakoľko toto spravili s každým komu končila zmluva