Rada ohľadom zamestnanca

26. feb 2024

Ahojte. Poprosím poradiť ak budete také zlate.
Zamestnávateľ sro chce prijať zamestnanca, čo ho vyjde najlacnejšie? Aká prác.zmluva, dohoda alebo stvrtinovy úväzok? Vôbec nejde o zarobenu sumu. Na papieri bude niečo a na ruku sa vyplatí zvyšok. Len sa musím rozhodnúť do akého pomeru zamestnanca prijať, aby ma to vyšlo co najlacnejšie ale aby zamestnanec mal všetko uplne v poriadku. Snáď som to zrozumitelne napisala😅 ak nie doplním. Ďakujem

klip0
26. feb 2024

Tak zamestnanec bude mať v poriadku len ak bude trvalý pracovný pomer. Či ako si predstavujes že mu bude preplatená PN, ocr, priepustky na lekára, nárok na dovolenku, stravné lístky... V prípade nejakých skrátených úväzkov ?
Zamestnaj zamestnanca ak si to môžeš dovoliť a nie okrádať a načierno platiť na ruku

vroni
26. feb 2024

@klip0, v prípade skrátených úväzkov mu to bude vyplatené presne tak isto, ide len o sumu. Problém v zadaní je, že časť na ruku a zároveň zamestnanec na poriadku. No nijako. Tieto dve veci sa skombinovať nedajú.

klip0
26. feb 2024

@vroni ale skrátený úväzok nebude mať nikdy nárok na toľko dní dovolenky, na normálnu PN alebo ocr, alebo paragraf. Ak povedzme dostane na zmluvu 300€ a pôjde na PN, tak to bude veľká bieda napriek tomu že reálne ten človek bude pracovať ako tpp

vroni
26. feb 2024

@klip0, skrátený úväzok má presne taký istý nárok na dovolenku ako plný. 20/25 dní dovolenky je to vždy. Akurát pri plnom je deň osem hodín, pri polovičnom štyri. Ale dovolenková výmera zostava. V každom prípade je mimo platiť polovicu oficiálne a polovicu na ruku. Odhliadnuc od toho, že je to nelegálne, stačí blbý úraz a zamestnanec má problém. A keď sa na správnom mieste zveri, že mal pol výplaty na ruku, má problém aj firma. Že z nižšej sumy poistenia bude aj nižšie platenie, to je jasné.

autor
26. feb 2024

@klip0
@vroni ďakujem za reakcie 🙂 a poradiť mi teda neviete? Na akú zmluvu ma vyjde zamestnanec co najlacnejšie co sa týka povinných odvodov? Ostatne veci absolútne riešiť nemusíte, pretože nejde celkom úplne o zamestnanca. Ide o papiere, aby to nebola práca na čierno a o to aby to vyšlo pre zamestnávateľa co najlacnejšie.

klip0
26. feb 2024

@vroni ale teda nárok na 20/25 4 hodinových dní je vo i zamestnancovi nefér keď odrobi ako na plný úväzok

klip0
26. feb 2024

A čo to bude keď nie zamestnanec ? ;)

autor
26. feb 2024

@klip0 rodinná firma 🙂 žiadna dovolenka, žiadna PN, žiadne OCR, to si ten "zamestnanec" zoberie keď bude chcieť mimo oficialit. Ale keďže kvôli nejakým úkonom ktoré robí musí byť oficiálne vedený, potrebujem ho nejako zamestnať, ale tak aby to co najmenej zatazilo rozpočet. Preto moja otázka, na akú zmluvu ho zamestnať aby zamestnávateľ platil za neho co najmenej.

klip0
26. feb 2024

Čiže keď bude na ocr tak mu zo svojho budeš doplácať čo by mu inak dal štát ? Aj na dôchodok mu budeš odkladať ? 🙂

vroni
26. feb 2024

My neriešime nič. Zamestnanec je vždy zamestnancom a odvodové zaťaženie je percentuálne vždy rovnaké bez ohľadu na to, či je to dohoda, vedľajší alebo hlavný pracovný pomer. Čiže je úplne fuk, aká zmluva. Pri dohode máš určenú maximálnu sumu, pri tpp minimálnu. Ten zvyšok je práca na čierno, daňový podvod a ešte zopár paragrafov, neriešim, informujem.

vroni
26. feb 2024

@klip0, teraz uvažujem, ako by mohla byť robota (čiastočne)na čierno fér.... Žeby nijako? Jasné, že to nie je fér. Je to odrb má zamestnancovi a na štáte. Jediný, kto z toho profituje, je zamestnávateľ.

klip0
26. feb 2024

@vroni presne tak. Absolútne súhlasím

martinkatinka
26. feb 2024

Chces verejnu radu ako odrbat nielen zamestnanca, ale aj stat? 🤷🤦🙈

certi
26. feb 2024

na dohodu

emka530
26. feb 2024

zamestnanec ťa ako zamestnavatela vyjde oveľa drahšie, skus si vygoogliť kolko sa platí superhruba mzda len z minimálky...pre zamestnavatela je lacnejšia varianta ak zamestnanec ide na živnosť, odvody si plati sam (tie aj tak musí nech je hocikde) a čo sa tyka vyplacania je to už o dohode medzi vami, kolko sa bude fakturovať a kolko mu daš na ruku. Fakturovať by si mal čo najmenej aby mal zakladne odvody len..

autor
26. feb 2024

@emka530 ďakujem veľmi pekne. Presne toto som si potreboval prečítať. Pouvažujem nad tou živnosťou. Vdaka ešte raz.

emka530
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klip0
26. feb 2024

@emka530 makať na vlastnom treba tak aby človek neokradal štát ani zamestnanca

lienka.7
26. feb 2024

@autorka zamestnanie na dohodu.

vroni
26. feb 2024

@emka530, jasné, lebo fingovana živnosť je úplne legálna 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️, ty hejt. Autor/ka nehľadá spôsob optimalizácie nákladov ale spôsob, ako neplatiť. A taký legálny nie je. Že nejakým spôsobom odrbava množstvo radoby podnikateľov ešte stále neznamená, že je to legálne a že nie sú jednou nohou v base.

emka530
26. feb 2024

@klip0 😄 ej...pobavilo...ako môže okrádať niekto niekoho keď všetko je ich... Ak nevieš a nerozumieš pojmu rodinná firma, nekomentuj. Grazie

klip0
26. feb 2024

@emka530 celý štát vlastní tá firma ? Lebo minimálne štát okradany je. Ty grazie...

emka530
26. feb 2024

@klip0 a teba neokradli náhodou? Podľa reakcií asi jo...

martinkatinka
26. feb 2024

@emka530 neviem co je legalne na vyplacani na ruku.

emka530
26. feb 2024

Radšej tu ani nekomentovat...snáď som autorke pomohla a hejterky nejdem riešiť..tie sa tu riešia denne navzájom 😄

jaroe
26. feb 2024

@klip0 prečo je to nefér? Neodrobi predsa to, čo na plný. Veď ak má skrátený úväzok, tak robí denne napr. 4 hodiny. Keď si čerpá jeden deň dovolenky, preplatia mu 4 hodiny.

klip0
26. feb 2024

@jaroe ak naozaj odrobi skrátený tak to samozrejme je férové. Ale ak robí normálne a dostáva výplatu na ruku a skrátený je len na papieri, fér to nieje

mk1111111111
26. feb 2024

Od najlacnejsieho pre zamestnavatela:
Zivnost-ak druhy nie je moc ohladom takej formy zdatny, potom dohoda a nakoniec PP.

Ale, treba sa pozriet aj na to, co pri ktorej forme treba dodrzat, aby to bolo v poriadku smerom k uradom, neda sa to pouzit vzdy. Pri kazdej forme su urcite pravidla, napr.ani zivnost sa neda pouzit vzdy.

Podrobnosti nepisem, zisti si sama.

jaroe
26. feb 2024

@klip0 áno samozrejme, som si neuvedomila, že to myslíš v kontexte fingovaneho skráteného úväzku. Ale tam sú potom nefér aj iné veci. Ale to v tomto prípade to nikoho nebude trápiť, lebo je to praca v rodinnej firme a každá zo strán vie do čoho ide a preco.

nelca84
26. feb 2024

@autor no ale to bude praca na cierno. Inspektorat prace na teba...