icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

timuss
17. mar 2015

@dai vacsina matiek na RD nic nerobi? Uz samotne slovo dovolenka je smiesne..ja som sa teda nezastavila od rana do noci..ked som nastupila do prace sme sa smiali, ze si tam idem oddychnut a to aj v praci makam, niekedy nemam cas sa ani najest..
Je pravda, ze ked deti trochu podrastli som sa zacala venovat aj inym veciam, ako len detom a domacnosti..zahrade, v lete som zavarala, spajzu som este nikdy nemala tak plnu..piekla som torty, aj na objednavku, citala som odbornu literaturu, chodila na seminare sj ked som nemusela.
Ale teda pracovne navyky som nestratila..bola som doma 3,5 roka a aklimatizovat sa v praci mi trvalo pol dna 😉

dai
17. mar 2015

@ewisam preco domacnost nerobis popri detom? Nezapojis aj deti? Moj mladsi ma 3 ale postielku detto vecicky si upratuje sam, vecer pred spanim hracky... zvysok domacmosti tiez stiham medzi prichodom z prace a casom kedy idu deti spat - vecer velakrat robim este do prace alebo s muzom vegetime...
Spim inak menej ako ty kedze deti este stale neprespia noc🙂

dai
17. mar 2015

@timuss mam 2 deti a 2 materske za sebou... v porovnani s mojou pracou je to dovolenka🙂

ewisam
17. mar 2015

@dai ekonomka dobrovolnicka, s tym som sa naozaj este nestretla...a naozaj uprimne ani teraz nemam na to cas, myslim dobrovolnictvo vid prispevok pre @amouramour 21:27

dai
17. mar 2015

@ewisam kazda charitativna organizacia potrebuje uctovnika, v 3tom sektore najdes mnoho ludi ktori robia dobrovolne zadarmo a vdaka tomu pridu k vela zaujimavym prilezitostiam...

ewisam
17. mar 2015

@bbbarunka a kto ti strazi deti? ci chodis s nimi?

alaguema
17. mar 2015

@timuss no, veru...Ja som poznala zopár žien, ktoré z MD do práce doslova ušli 😀 Ono to totiž nie je 8 hodín a padla...Radšej zaplatili opatrovanie a šli vymeniť chip aspoň na tých 6 hodín.

dai
17. mar 2015

@ewisam nedostatok casu je relativny a velmi subjektivny pojem - kazdeho den trva 24 hodin - ako si ho zadelis tak mas - vid moj prispevok tebe vyssie

ewisam
17. mar 2015

@dai ale ja naozaj potrebujem zaucit, nie som v stave ze hup hura idem na to a uctujem zvesela.... len to ma nema kto. sama vies, ze teoria je obcas vyrazne odlisna ako prax

canama
17. mar 2015

@alaguema to ze zena cely den maka okolo deti a domacnosti neznamena ze nestraca pracovne navyky, len preto lebo je "v jednom kole"...uz len tou izolaciou v tom mikrosvete domacnosti a detskych ihrisk a inych mamiciek na materskej (sama som zazila a musim povedat ze to bolo pre mna jedno velke sklamanie a pocas celej materskej som preferovala kontakt s mojimi bezdetnymi kamoskami)....do akej miery pritom zavisi od toho aku pracu predtym vykonavala. ale samozrejme ze nemusi....lebo je len na nej ako si zadeli cas, ci si vycleni aj nejaky pre seba a ako ho stravi...jedna ide vecer cvicit, ina ide s kamoskami na kavu a tretia po veceroch studuje, alebo sa venuje svojej praci ci podnikaniu. a potom je tu aj ta stvrta, ktora vecer ziadne volno nema...preco, na to si musi najst odpoved sama. 🙂

ewisam
17. mar 2015

@dai zial len 24h, by som obcas potrebovala aj 30h, aby som postihala co treba

timuss
17. mar 2015

@dai no vidis, ja som sa ako na dovolenke rozhodne necitila, ale je to presne o tom, ze kazda sme ina..aj deti mame ine, aj celu situaciu mame inu..
K jazyku..anglictinu som sa ucila 10 rokov a ovladam len zaklady..na jazyky proste nemam, kym ich nemusim pouzivat denne, nenaucim sa ich..muzovi staci si trosku citat, pocuvat a uz si vela veci pamata..dcera je po nom nastastie 😝

simca06022011
17. mar 2015

@moni244 moni a kolkokrat su predavacky neznesitelne??? ;) mozno preto su aj ludia na nich neprijemny. Ja mam vs, teraz uz aj pracu a firmu... ale robila som aj predavacku na plny uvazok a ziadne leharo to nebolo ako vo vacsine obchodikov v nasich mesteckach. A ako som sa spravala ku ludom ja, tak sa oni spravali ku mne... a tiez nie kazdy chodi do obchodov rad a nie kazdy ma stale dobry den ;) to by som s pohladom na pracu tu v teme vobec nemiesala

Inak co sa tyka postupov v praci a miezd suhlasm , ze teraz to uz ludia nemaju vo svojich rukach v SR. O akom pstupe budeme hovorit vo vacsine slovenskych firiem??? ked neratam obrovskych zamestnavatelov, tak ostatne su male firmy, rodinne, alebo dokonca este mensie... kde je par zamestnancov a ako tam ma clovek postupovat na poziciach ???? ;) nepomozu mu ani 4 vysoke skoly.... striedanie prac kazdu chvilu tiez nie je riesenie. Je to fajn povysovat sa nad ludi, ukazat co vsetko viem a pod, ale netreba zabudat na to ze nie kazdy moze byt v IT alebo super manazer, preco to hadam vsetci vieme.. a nemusi ist o priority ani lenivost. Proste nei kazdy vie a musi vediet vsetko... a ani ten najvychytenejsi manzer a najsuper itckar by daleko nezasiel bez obycajnych profesii. uz to vidim ako by bolo super keby sa vsetci vypracovali... nestaci uz len to ze vysokoskolsci su tie predavacky? ;) O tom, ze plat 350eur je uplne zobracky nejdem ani polemizovat...

mircalla
17. mar 2015

@alaguema bez ohladu na to,ako clovek na sebe pracuje,po 6 rokoch doma s detmi straca ciastocne pracovne navyka kazdy

ewisam
17. mar 2015

@canama no to volno nema mozno preto, ze nema komu zavesit deti na krk 🙂

canama
17. mar 2015

@ewisam moja dcera je velmi narocna na pozrnost, ale musela sa aj ona naucit ze proste nebudem sa 100% venovat len jej a vsetku starostlivost o domacnost si nechavat na noc, ked spi....to je neudrzatelne...a ani nie vhodne, lebo je fajn aby sa naucila, ze ten "bordel" co doma za cely den vznikol sa do rana nevypari sam, ale ze to niekto musi spravit. a deti treba co najviac do domacich prac aj zapajat....niekedy je to na dlhe lakte, ale proste inak sa neda a ked su male tak su este ochotne spolupracovat. takze ja napriklad kludne umyvam okna alebo kuchynsku linku s dcerou, pomaha mi nakladat a vykladat pradlo z pracky, ked umyvam podlahu, tiez ju necham chvilku nech sa "zabavi" a potom tu mlaku utriem atd. spolocne varenie je samozrejmost. a ked ju vidim ze sa s niecim samostatne hra (a nie je to hra ktora by mohla skoncit znacnou ujmou na majetku alebo zivote), nikdy ju nerusim, nepytam sa co robi atd....proste som rada ze je vtedy sama spokojna so sebou a idem si pekne potichucky nieco robit.

alaguema
17. mar 2015

@mircalla tak ja som asi výnimka..alebo ma skúsiš presvedčiť, že som ich stratila? 😀

canama
17. mar 2015

@ewisam toho niekoho si ale MUSI najst...to je podla mna v zaujme bezpecnosti a zachovania zdravia, dusevneho aj fyzickeho! ak je tam pritomny manzel alebo otec deti, tak nie je o com...a ked nie su ani stari rodicia ani ina rodina, tak aj cudzia osoba je lepsia ako nic.

dai
17. mar 2015

@ewisam mozno by stacilo len si veci inak zadelit, priorizovat...
@timuss ja som sa anglictinu neucila len v praci ako som stupala som bola nutena stale viac a viac komunikovat...
Inak mam narocne a druhe nie zdrave dieta - moja praca je ale taka stresova ze aj ked mam dalsie 4 netere a synovcov na starosti tak sa citim ako na dovolenke🙂

canama
17. mar 2015

@alaguema no ved, ale ty pises ze si sa po cely cas, co si bola z detmi na MD/RD vzdelavala a aj pracovala, takze ty si iny pripad ako tu opisuju baby, oni pisu o zenach, ktore sa pocas MD/RD venuju len detom a domacnosti...proste svoj profesny zivot a oblast uplne opustia a spomenu si na to pol roka pred skoncenim RD.

alaguema
17. mar 2015

@canama vieš čo, fakt sa mi nechce znova písať to isté...ale dobre. Taká robotníčka nepotrebuje nič moc robiť počas MD, nepotrebuje sa vzdelávať, ani akualizovať info a potom proste bez problémov nastúpi znova do práce. Nestratila pracovný návyk, lebo máloktorá ho za tri roky stratí. O tom tu celý čas píšem. Otázka odbornosti a vzdelávania nemá so stratou pracovného návyku tak veľa spoločného, aj keď pri náročnejších profesiách určite má vplyv na (ne)chuť znova nastúpiť do práce.

timuss
17. mar 2015

@dai ja sa anglictinu alebo nemcinu v praci nenaucim..maloktory moj pacient ich ovlada a urcite ani jeden (alebo mozno jeden za 10 rokov) bude chciet hovorit o svojich problemoch v nemcine 😉
Tvoja narocna a stresova praca ti ale myslim vyhovuje, lebo podla tvojich prispevkov si zena, ktora svoj zivot drzi pevne v rukach, a ak by ti tato praca nevyhovovala asi by si uz robila nieco ine..
Ja svoju pracu tiez milujem 😉

ewka0012
17. mar 2015

Baby hovorte mi o tom.pred materskou som mala super pracu aj zarobok.tešila som sa ze.sa mam kam vrátiť keď iné lamentovali čo po materskej.chcela som sa vratit do práce kvôli financiám.malého vzali do škôlky aj keď mal len 2,7roka.šéf dobre vedel že ho dávam do škôlky kvôli práci.celé leto som bola v tom ze idem do práce.ako som mala v oktobri nastúpiť.tri dní pred nástupom má vyhodil.že zrušili moje prac.miesto.malý ma zdravotne problémy podľa mňa to vedel lebo muž bol.kolega.preto ma vyrazil,vedel.že budem viac doma na Ocr.malý bol v.skolke.platilo sa za ňu a ja doma.bola som asi má 6tich pohovoroch,rozposlala od októbra asi sto žiadosti.a nič nikde ma nevzali.neviem čo dalej.mám prax aj vzdelanie a sedím doma.muža pred týždňom tiez odtiaľ prepustili....

canama
17. mar 2015

@alaguema ale robotnicky co idu makat za pas nemaju problem s nastupom po MD/RD do prace....jedine ak s kazdym detskym soplikom ostavaju na OCRkach tak nasledne problem maju...aj ked zase ovela mensi ako v akejkolvek inej profesii, nakolko za pas je uuuplne jedno koho postavis.

dai
17. mar 2015

@timuss mas pravdu ze jazyk sa tazko uci ked nie si motivovana potrebou...
A ano - svoju pracu mam velmi rada - po prvej materskej som sa vratila na markeing a skoro som sa unudila k smrti 😉 takze opaet robim tu stresujucu zivu , kazdy den inu pracu🙂

hikokk
17. mar 2015

Tak dámy, presne takáto je realita na Slovensku ako opisuje ewka0012 ( teda aspoň väčšine žien a ktorým to vyšlo a vychádza tak gratulujem) Dobrú noc

jankakoc
17. mar 2015

@fidka79 ale no uz to trochu neprehanas s tymi cislami? Pises akoby pomaly kazda zena bola na MD 6 rokov. Ved to je ciste scifi, ja taku vo svojom okoli nepoznam
pracujem vo velkej firme, je tam vela mladych bab ktore su a boli na MD, ale ziadna nie dlhsie ako 2 roky.
Baby na manazerskych postoch prifrcali naspat po pol roku. Takze klidek

junova
17. mar 2015

@smee007 Ďakujem pekne. Je to pravda. Aj ja som sa kedysi podcenovala ale potom som si povedala, že prečo sa mám plazit životom, keď sa môžem naučiť lietať. O to viac som na seba pyšná. Momentálne sa teším z toho, že som sa naučila robiť úžasné kysnuté cesto;) Nech sa ti darí🙂

canama
17. mar 2015

@hikokk no ale tie co ale pisu ze im to "vychadza", tak tie rozhodnie nie su doma s dietatom na OCKke viac ako v praci. 🙂 Dobru noc tiez a zelam mamickam aj ich zamestnavatelom vela vzajomnej ustretovosti.

paris3
17. mar 2015

@moni244 ja ti velmi fandim 🙂 mas v tejto diskusii, ako jedna z mala, naozaj triezve nazory.
Nebudem to adresovat konkretnym ludom, ale zaznieva tu velmi vela povysenectva. Trochu pokory, dievcata, by naozaj nezaskodilo.
To, ze niekto nezaraba vela, nemusi byt dosledkom jeho neschopnosti. Je vela slusne zarabajucich ludi, co su podla mna absolutne nemozni. Ale vedia ako v tom korculovat. Na tom osobne nevidim nic prinosneho a hodnotneho.
Je vela velmi schopnych ludi, ktori nezarabaju vela. Napriek tomu su velkym prinosom pre spolocnost. Mohli by sme ist aj do historie a nasli by sme mnoho geniov, osobnosti, ktory vyznamne ovplyvnili svojou cinnostou nasu spolocnost, vedu, atd.
Tiez nie je realne mozne, aby sme vsetci vystudovali VS, robili na vysokych postoch, ITckarov, manazerov....
Kto by ucil vase deti? Kto by vam predaval tovar v obchode? Sluzil ako zdravotna sestra?
Mali by sme si vazit pracu aj predavaca vo Fastfoode, ak svoju pracu odvadza dobre.
Moj pohlad je zial taky, ze zo spolocnosti sa vytratili skutocne hodnoty. A odrazom je aj tato diskusia.