Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@moni244 v tejto teme plne suhlasim s mircallou🙂 moni - ked chces mozes cokolvek... su lokality s vysokou nezamestnanostou a predsa ti schopni robia super pracu... ti poviem len priklad - taky okres topolcany, pe, pd - velmi vysoka nezamestnanost ale par dobrych podnikov - ti najschopnejsi su tam a ich platy su porovnatelne s manazerskymi v ba ale naklady na zivot omnoho nizsie😉 ( mam to z prvej ruky ) - cize v akejkolvek lokalite ked sa naozaj snazis a vzdelavas tak mozes dosiahnut vysoky plat... a to uz ani nepisem o tom ze kazdy ma sancu rozbehnut vlastnu pracu - kamoska napr. v tejto oblasti ma prekladatelsku agenturu ( absolutne nezavisi tato praca od miesta vykonu ), dalsia ma firmu ktora poskytuje rozne skolenia a doucovania, jedna moja znama zase si zalozila obchod pre celiakov len preto lebo jej dcerka ma celiakia - cudovala by si sa ale vsetky super funguju...
@dai aj tak nebudem súhlasiť, moja mama musela ísť robiť predavačku, čo z toho, keď mala prax ako ekonómka, dlhé roky robila vo firme, potom začali prepúšťať a nikde ju nechceli, lebo mala 40, môj oco detto v jednej firme, skrachovala, nik ho nechcel, vďaka bohu o 5 rokov otvorili fabriku, kde ho vzali s otvorenou náručou, všetci moji rovesníci, čo chceli niečo dosiahnúť, museli odtiaľ odísť, aby mali šancu, tí, čo tam ostali, aj keď vedia, majú školy, majú prax, radšej zoberú hocičo, ako ostať doma bez peňazí
@moni244 Tak asi kazdy sa rozhoduje co bude robit, ci investuje do vzdelania, ide studovat do vacsieho mesta, ci ostane v malom meste bez vyssieho vzdelania, pripadne ci sa bude venovat jazykom a skusi si zarobit v zahranici (aj manualne preco nie)....to su proste rozhodnutia, ktore robime uz od puberty.....a podla toho sa odvija nas zivot. potom iste, ze je asi rozdiel sa vratit po materskej kvalifikovej osobe, ktora si najde pracu vzdy (aj s detmi aj po materskej, na to ozaj nik nepozera), a mamicky bez praxe a vzdelania, ktora stravila x rokov doma.
su veci, ktore samozrejme neovlyvnime, ako pises s tou mamou
@moni244 neviem... kazdy sme zodpovedny za svoje rozhodnutia - ked tvoji znamy zoberu hocico - co k tomu napisat... znovu len, treba si mozno zlepsit vystupovanie, spravit si nejaku kurz aby som bola zaujimava na trhu prace etc. ..., moj otec zostal nezamestnany v 52 rokoch potom ako zatvorili fabriku kde robil cely zivot - rok bol nezamestnany, pomaly sa deptal a utapal v sebalutosti, pokial nepochopil ze musi sa stat zase zaujimavym pre trh prace - dlho odmietal robit na pc lebo on to vedel z pamaeti - v 53och sa zacal ucit excell , naucil sa robit s profesnymi programami, pamaetam sa ako sme sa trapili aby sa blbu mys naucil ovladat🙂 nemal vodicak a ziadne reci - opaet zacal navstevovat kurz nemciny - aby nakoniec prijal pracu na tyzdnovky kedze ine nebolo... do 3och mesiacov si ho sef stiahol do centraly a do pol roka uz mal zase normalnu pracu v kancelarii a to ze teraz ked ma cez 60 rokov a je uz 5 rokov na invalidnom dochodku kvoli rakovine a ma niekolko roznych ludi ktori ho oslovuju so zakazkami som tu uz spominala... tiez som uz pisala ze moj otec nema VS len chcel, nic viac a nic menej...
ja neberiem ze nieco sa neda ( ked moze niekto cez 50tku, s rakovinou v regione s 30% nezamestnanostou dosiahnut postavenie ako ma moj otec tak neverim ze mlady clovek co ma slobodu vyberu, moze studovat a ucit sa, je zdravy, moze sa volne pohybovat etc. ... to dosianut nemoze )
@mircalla ale keby každý zmýšľal ako ty, tak fakt môžu obchody zavrieť, lebo ako vidím aj tu v diskusii, razia sa len profesie, kde sa robí v kancelárii, za vysoké mzdy a kto robí niečo iné, menej platené, tak je neschopný, nič nedokázal a nič dokázať nechce a toto ma veľmi zaráža
@moni244 kazdy robi pracu ktoru robit chce - ak niekto chce robit predavacku tak je to predsa ok, ci? a ci nieco dokazal alebo nie - je to na jeho vlastnom ohodnoteni - ak je s tym spokojny tak je to v poriadku, ak nie tak musi robit nieco aby robil inu pracu...
v kazdom pripade su zamestnania ohodnotene podla toho kolko ludi je schopnych danu pracu robit - cim viac, tym mensia placa a naopak, cim menej tym vyssie ohotnodenie - ano, vychadza z toho ze ti najschopnejsi skor pojdu robit nieco co je lepsie ohodnote ako za 400 euor predavacku - toto su zial fakty, nic viac a nic menej
@fidka79 alebo ako lekar makala som celu noc na cpo, a do vykazu som musela pisat 2 hodiny nocnej prace, 2 hodiny nadcasu a zvysok ako telefonicku prisluzbu..
Nie v kazdej sfere sa da dohodnut so zamestnavatelom na skrateni pracovnej doby, pohyblivej pracovnej dobe, ako lekar bez specializacie ani pracu si nenajdem na kazdom rohu, mozem robit len v nemocnici, alebo este zabudnut na diplom a zacat robit nieco ine..ja som mala stastie, zamestnavatel mi vysiel v ustrety, robim na polivicny uvazok uz pol roka, ale neviem co bude dalej, lebo sa nam kopia iste problemy, aj v praci ma cakaju zmeny..a neviem si zatial predstavit ist robit na plny uvazok, to by znamenalo, ze by som svoje deti cez tyzden orakticky nevidela..spominalo sa tu, ze v zahranici to v pohode tak funguje..moj nazor je taky, ze to nie je dobre..nemam deti na to, aby mi ich vychovavala opatrovatelka a bola im viac mamou ako ja..ale kazdej zene vyhovuje nieco ine, tak prosim..len neodsudzujte matky, ktore su doma aj 10 rokov..ved kde je dietatu lepsie ako pri matke? A ked si to mozu dovolit, nech len su doma..
@mircalla pretože to nie je také jednoduché, nie každý vie jazyk, má VŠ, nie všade sú firmy, ktoré ponúkajú postup, človek zastane s tím istým platom, na jednom mieste dlhé roky, väčšinou a hlavne v malých mestách to bez rodinkárstva a kontaktov nejde a mohla by som pokračovať ďalej
@dai dobre, ale označovať ľudí, čo robia za 350 v čistom ako neschopných urobiť niečo so svojím životom.
Moj syn ma 6 mesiacov a vcera ma prijali do prace v najvacsej slovenskej telekomunikacnej spolocnosti. Treba povedat o dietati hned na zaciatku a pripomenut ze je o neho dobre postarane ked vy ste v praci.
@moni244 lenze moni oni realne nic so svojim zivotom nerobia - ako to chces nazyvat ty? prepac, mozno to znie tvrdo ale opaet - ty sama si si odpovedala v prvom vete - nie je to jednoduche, nie kazdy vie jazyk ( vaecsina nevie, zacina na 0 ), ma VS ( nikto nema, spravi si ked chce ), nie vsade su firmy ktore ponukaju postup ( neidem do takych ak postupovat chcem ), v malych mestach bez rodinkarstva to nejde - v mojom prispevku hore som ti dala 4 priklady kde to bez rodinkarstva v malom meste s velmi vysokou nezamestnanosotou islo...
@timuss Ved to ma udivuje, ze su doma 10 rokov, a vacsinou si to praveze nemozu dovolit. rodina casto zije z malej manzelovej mzdy...a nejaky dalsi prijem im nechyba? nemyslim si, ze dietatu je najlepsie pri matke 24 hodni denne....absolutne nie, dieta potrebuje aj detsky kolektiv, pokial teda nie je vyslovene introvert
@moni244 ono by to bolo jednoduchsie, aby si mohla vykonavat aj tu pracu, ktora je lepsie platena, len ruku na srdce, asi na to nemas kvalifikciu....v tom pripade sa musis zmierit s tym, co mas, alebo sa to znazit zmenit...ina moznost nie je
@mircalla a presne preto, že manželov príjem nestačí, preto hlavne ženy berú hocijakú prácu, len aby mali nejaké peniaze a je im jedno, čo to je a ktoré práce sú lepšie platené? kancelárske, služby nie, ale keď človek radšej robí s ľudmi, ako sedí na riti za pc, tak sa musí uspokojiť aj s menej platenou prácou
@moni244 a praca v kancelarii nie je podla teba praca s ludmi? a suhlasim s dai, ked clovek chce, pracuje na sebe
@moni244 no ano, ale ak nemam gule nato nejak zmenit svoj zivot tak je jednoducho pohodlny - neviem ako to inak nazvat... ja neviem - ty si myslis ze moj otec mal gule, ze sa mu v jeho veku chcelo, ze to bolo jednoduche? myslis ze mne tie cudzie jazyky padaju z neba, ze ta skola sa spravila sama , ze mi bolo lahke opustit rodinu a zacinat bez korunu vo velkom meste kde cely moj prvy plat isiel na najom a cestovne?
a osobne som sa nikdy na ziadnom predavacovi nevyvrsovala, generalne si vsetky prace vazim a k predavacom osobne som obycajne omnoho milsia ako oni ku mne - zial
@moni244 praca za pc je ine ako praca s ludmi🙂? ja mam napr. pod sebou cez 30 ludi s ktorymi som v neustalom kontakte, mam 12 kolegov na mojej urovni ( kazdy ma podobny pocet ludi pod sebou ), neustale mame navstevy zo zahranicia, kazdy den niekolko meetingov - podla mna niekedy pracujem s ludmi az moc🙂
@dai nie sme my kolegyne? :D
@moni244 co myslis, ze ten clovek, co sedi na riti ze PC robi? pozera z okna a obcas napise nejaky dokument vo worde? ja denne pomaham predavat pocitace do celeho sveta, musim ovladat asi milion veci a systemov, ako funguju, sama robim konfiguracie roznych modelom v systeme, konrekty....denne mi vypisuje x ludi z celeho sveta . myslis, ze je to nieco, co som sa naucila za tyzden?
ver mi, ze robim s ludmi az az, napriek tomu, ze som v kancli...denne ich ich vola a pise niekolko - mam na strarosti skandinaviu....stretnutia, prezentacie, konferencne hovory, na ktorych je aj 30 ludi z celeho sveta. na mojom poschodi sedi v otvrenej kancelarii 50 dalsich ludi. myslim, ze mas dost skreslene predstavy, ze sa niekto zasiva pri pc a obcas tukne do klavesnice. nie, nie je to povysovanie, len ti chcem otvorit oci ohladom prace v kancli, aspon tej mojej
ja si kazdu pracu vazim, aj pracu predavacky, len ti vsyvetlujem, ze to nemoze byt rovnako platene ako praca, co vyzaduje kvalifikaciu
@simca06022011 ale tak potom nechapem preco neponukli miesto aj Tebe, zmluvu si mala na neurcito? lebo ak primaju ludi tak neexist aby neponukli aj Tebe pracovne miesto.. ☹ nehovorim ze vynutit si ho ale na personalnom otazka ze preco primaju ludi a Ty si tam uplatnenie nenajdes, zvlast ked si tam predtym pracovala
@katuliacik 🙂
@dai ako ja nie som ziaden manager, ale doverne to poznam o com pises
@katuliacik myslim ze niekde v tychto globalnych it firmach sa robi podobnym sposobom - ja som zatial robila v dvoch a co sa kultury a sposobu prace tyka je to velmi podobne ( samozrejme ze ine procesy, tooly a podobne, ale ten zvysok viac menej taky isty🙂 )

@mircalla keď myslíš