Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@ewisam dufam, ze casom ano. mozem sa opytat, co si studovala? verim, ze pri niektorych odboroch (aj narocnych) sa praca hlada tazsie...ja som si zistne radsej vybrala to, co ma nie najviac bavi, ale co ma uzivi....inak by ma bavila historia, filozofia.....a bolo kopec veci, na ktore nemam bunky, tie som vylucila
ako sa tu spominal ten jazyk...myslim, ze kazdy z nas ma sancu sa ho naucit, uz je to len potom na nas, ci chceme
@moni244
@dai
@mircalla Ja som tiež robila predavačku a je to náročná práca. Do práce som chodila o 5 ráno a 8 hodín som blokovala tovar. Potom som si povedala, že skúsim ísť diaľkovo na výšku. Popritom som sa vydala a porodila dcéru. Popri nej som si urobila Bc aj Mgr. Učila som sa po nociach a to som ju ešte odbiehala kojit. Na rodičovskej som si urobila aj vodicak. Našla som si lepšiu prácu v kancelárií a ver mi, že aj to je náročná práca. Mala som hmotnu zodpovednosť za 5 miliónov a všetko mi muselo sedieť na chlp. Robila som s peniazmi v jednom zariadení pre mentálne postihnutých. Mala som na starosti ich peniaze. Stále nám chodili kontroly. Okrem toho som chodila na súdy ohladom zbavenia spôsobilosti na právne úkony a na políciu kvôli pohľadávkam od rodičov. Bola to pekná ale náročná práca. Veľa som chodila do terénu. Momentálne som opäť na rodičovskej dovolenke a zdokonaľujem sa v jazyku a vo varení🙂 V žiadnom prípade sa nevyvysujem nad predavačky ale chcela som si dokázať, že mám na viac s podarilo sa. A keď mi dávali diplom a vodičský bola som na seba pyšná🙂
@dai @mircalla uz som to tu spominala, ale zhrniem. Studovala som pedagogiku. Kedze ma za ten svet po skole nikde nechceli, stravila som 3 nekonecne roky na UPSVAR, kde som si dokonca spravila rekvalifikacny, ze sak vyuzijem... vykupenim bola materska dovolenka... a o par rokov sa desim, lebo zas zhnijem na UPSVAR, lebo ako mi bolo povedane, pre niektore profesie som vzdelana az moc a pre ine malo... tak co si vybrat? / a to mam 2 statnice/
@junova a o tom to prave je😉
@ewisam tiez som vystudovala pedagogiku😉 na upsvar som bola 2 tyzdne ( dostala som uz predtym ponuky pracovat do muzei etc. ale zial platovo by som nemala ani na najom, tak som to musela odmietnut ) - moja prva praca bola personalista v personalnej agenture ( popri skole som prednasala o asertivite pre rozne firmy - proste som si to nastudovala lebo ma to zaujalo v ramci vyvojovej psychologie co si urcite mala aj ty, spravila som prezentaciu, poslala milion firmam a par z nich si ma objednalo🙂 ) - toto stacilo aby som spravila velmi dobre pohovor a vzali ma...
@dai a este som zabudla podotknut a to urcite nemas 🙂, ja mam handicap, ktory ma sice extra neobmedzuje, ale je viditelny, takze mi na pracovnom pohovore staci otvorit dvere a hned mozem ist... na dalsi /aj to som si uz vypocula, ze sak co by som chcela ved tisice zdravych robotu nemaju/ ako pisem tesim na UPSVAR 🙄
@junova skvele napisane, ak je to takto aj v skutocnosti, nebal by som sa ta zamestnat okamzite. Prave v tomto obdobi si hladam do firmy svojho prveho cloveka (zenu) a nieje nic lepsie poznat niekoho kto nefnuka a so zivotom sa vie poriadne popasovat a nieco dosiahnut. Len tak dalej 🙂
@ewisam v svojom teame mam 2och ludi s viditelbym handicapom, jedna z nasich najlepsich manazeriek je na vozicku s ochrnutim celeho tela, pri prezentaciach pouziva palicku ktorou aj tuka do pc lebo nema dostatocnu silu... moj kamarat bez nohy mal uspesnu karieru vo financnom sektore ... nestavaj sama sebe prekazky, je vela firiem kde fyzicky handicap nepredstavuje ziaden problem ci dokonca v nich existuje pozitivna diskriminacia...
@dai pletiete sú to pojmy s dojmami. To, že nemáš aktualizované informácie v rámci odboru nie je to isté, ako stratiť pracovné návyky. Opakujem - pracovné návyky stráca človek, ktorý je dlhodobo nezamestnaný a pasívny...je to vyslovene psychologický problém a môže ho mať žena, ktorá ostáva doma aj napriek tomu, že decká má už v MŠ, škole a je doma celé roky v podstate nečinná, pasívna, následkom čoho skutočne stratí pracovný návyk - je to spojené s obavami z prípadnej nutnosti pracovať, uzatváraním sa do seba, nevyhľadávaním prac. príležitostí. To už nie je bežná matka na MD/RD. Treba rozlišovať význam slov.
@dai neviem kde zijes... opakujem este raz, kazdy pohovor co som mala a nebolo ich malo, to mi ver skoncil, tym, ze si navymyslali somarin, aby ma vziat nemuseli.... a po 3 rokoch na UPSVAR mi bolo naozaj jedno co pojdem robit, a ani mi nejak nezalezalo na plate, chcela som byt medzi ludmi.... raz mi chybala prax, potom im vadilo, ze studujem, dalsim, ze nemam 10 prstovy prstoklad na pocitaci, dalsi chceli zaklady nemciny, dovalim sa akoze, co tam robim, ved oni chceli tlmocnika z nemciny a podobne chujoviny...
@simca06022011 u nas sa bud napisal email,ze nas prosia aby sme este nejaku dobu ostali,tak ti ktori mohli,aj ostali. Slo zvacsa o polhodinu. Ak slo o nadcas za choreho kolegu,ci poldnovy alebo celodnovy,ten bol normalne plateny a oslovili sa kolegovia,co mali v tom dni volno. To ale bolo na zmenovom oddeleni. Dokonca ked som nastupila,tak tam ludia automaticky sami aj dlhsie bez vyzvania potiahli este do tej polhodiny, ked bolo vela roboty ja po zauceni sa som tiez pomahala aj dobrovolne,bez nutenia.
Na druhom uz nezmenovom oddeleni jednoducho ak bolo vela prace a ty si nestihala,tak ta to automaticky nutilo ostat dlhsie.ci prist v sobotu. Sami sme sa dohadovali ze kto pride. To uz ale preplacane nebolo. Prosto bolo vela roboty. Kto nechcel,nemusel,ale vacsina ostavala dlhsie aj niekolkokrat za tyzden ci odrobila cca 2sobotnajsie dopoludnia v tych navalovych mesiacoch. Zas boli aj mesiace,kedy toho bolo menej. Skor sme sice odist nemohli,ale bol aspon mensi napor,po tom zaberaku som mala pocit,ze ani nerobim. No potom nam.pridali veci navyse a uz to bolo takmer vyrovnane,akurat,ze nebolo treba robit dlhsie.
Nemala som pocit nutenia,no pocit zodpovednosti ma automaticky doviedol k tomu,ze ostat dlhsie musim.
@dai pracujem na seba. Z domu, alebo z akéhokoľvek miesta na svete. Raňajky mi môžu trvať aj dve hodiny, alebo ich nemám vôbec. Som aktívna a počas 6 rokov, ktoré som venovala naplno svojim deťom, som sa vzdelávala a držala krok s oblasťou, ktorá pre mňa bola a je pracovne dôležitá a aj trochu pracovala. Nestratila som žiadne návyky, ani tie, ktorých by som sa celkom rada zbavila 😀 Myslím, že dramatizujete. Žena na MD dnes nie je v rovnakej pozícii ako kedysi. Je x možností, ako nezaostať. Je to opäť len otázka chcenia.
@ewisam a z kazdeho si si mohla nieco zobrat... strojopis som sa napr. Naucila z knizky mojej tety ked som bola jedny prazdniny chora doma - mozno 9 rokov som mala - pekne tvrdo na stroji - znicene prsty🙂 bolo to len tak z nudy... absolutne som netusilo ako to budem cely zivot vyuzivat🙂 zaklady nemciny ma aj moja mama a otec - boli parkrat v rakusku a citili potrebu ( vaecsina domacnosti v sr ma par programov v nemcine - neni nic lahsie ako sledovat tv - tak som sa teda ja naucila po nemecky ... moja dcera ma 7 a hovori plynule - podla mna jeden z najjednoduchsich jazykov😉 )
Inak som z pe a teraz kvoli praci zijem v ba...
@alaguema slovickaris... myslim ze vaecsina tu v diskusii vie o com piseme... a mircalla odpisala za mna - ja nespochybnujem ze krok sa drzat da ak realne na rd pracujes, ak nie napr. V mojej praci tazko... vaecsina matiek na rd ale nerobi nic - to je realita nech sa nato pozries z akehokolvek uhla🙂
@dai mas pravdu v tom, ze som zapojila aj city, moja chyba..aj tak si nemyslim, ze mas 100 %nu pravdu..nie kazdy ma moznost vystudovat vs alebo studovat jazyky, niektore maminy byvaju v malych dedinach, aby mohli na MD alebo RD studovat museli by cestovat, prestupovat, nemaju komu zverit deti, nemaju z coho to zaplatit..
@mircalla nemyslela som byt doma 10 rokov s jednym dietatom..ale napr. ked ma niekto 3,4 deti za sebou..ano, dieta potrebuje kolektiv..ale nie ako 6 mesacne..chcem ale zdoraznit, ze neodsudzujem matky, ktore sa vracaju do prace skor, hoci aj od par mesacnych deti..ale chapem aj matky, ktore chcu byt doma co najdlhsie..ale v tom mate pravdu, ze by si mali uvedomit, ze vela vymeskali a asi nebudu moct pokracovat v takej pozicii, z akej isli na matersku..
@dai poznám len svoju realitu. Neviem čo a ako robí doma "väčšina". 🙂 Osobne ale poznám dosť žien na MD, ktoré pasívne nie sú ani zďaleka. A slovíčkarenie ma nebaví. Len nemám rada zovšeobecňujúce výroky, ktoré navyše nezodpovedajú realite. Ak niekto na MD zlenivie, je to jeho voľba a problém. Ale väčšina žien pracovné návyky nestratí, o čom svedčí aj fakt, že zamestnanie hľadajú.
@libka1 aj ja mam takuto skusenost. v podstate som uz vyhrala vyberove konanie na jednu velmi slubnu poziciu, s personalistkou aj priamym nadriadenym som si vyslovene sadla, ale este som sa na posledny pohovor do firmy z generalnym riaditelom....a ten to na mna rovno vyblafol...ze ci planujem rodinu a deti. vtedy sme si akurat zobrali s muzom hypoteku a zacali sme stavat dom...odpovedala som pravdivo, ze ano, jedneho dna urcite, ale ze urcite to nie je vzhladom k nasej financnej situacii akutalne a tiez som mu povedala ze nemienim byt 3 roky s dietatom doma....jeho odpoved bola velmi stroha - ze to hovori kazda. a miesto som nedostala. dnes to ale nelutujem, lebo ked by som v takej firme otehotnela, automaticky by som pre nich "skoncila".
namiesto toho som sa zamestnala vo firme, kde ked som zostala tehotna a oznamila to zamestnavatelovi, spytal sa ma, ci som by som chcela robit aj skor ako po 3 rokoch, sam mi navrhol home office v case tehotenstva atd. atd. teraz som tehotna z druhym, priznam narovinu, ze oznamenie tohto tehotenstva uz neprebiehalo tak hladko, ale co ja robim je ze sa snazim pristupovat k praci tak ako by som sama podnikala...ohanat sa ZP je lahke, ale takto sa nebuduju funkcne vztahy v zamestnani, nejde o to kto ma na co z nejakeho paragrafu narok, ale o to ze praca musi byt hotova, peniaze sa musia zarobit, aby bolo na vasu vyplatu. napr. uz som vyse tyzdna na MD, no ale kolegyna ktora prebrala moje pracovne povinnosti mi holt este vola, lebo potrebuje to alebo ono....otravuje ma to? ano, ale ak sa chcem vratit zase spat tak jednoducho musim spravit maximum pre to aby moju absenciu firma negativne nepocitila. a viem ze toto vela zamestnancov nerobi....sice aj robia nadcasy a ja neviem co...ale dolezity je vysledok nie sediet od nevidim do nevidim v robote. myslim ze s takymto pristupom sa da dohodnut so zamestnavatelom na flexibilnejsich podmienkach, aj ked samozrejme nie u vsetkych pracovnych pozicii sa to da. a tiez som zazila kolegyne v praci, ktore sa po skonceni prveho trimestra tehotenstva zacali spravat totalne arogantne a davali najavo ze ako dobre ze v tejto "hroznej" firme koncia...no naozaj skoncili, co si budeme hovorit. 🙂
@timuss jazyky ma ozaj sancu studovat kazdy, aj bez jazykovky sa da...ked clovek chce a nehlada vyhovorky🙂
@dai no tak to veci vysvetluje.... sme sa nepochopili. chceli, zaklady, som isla ako pokrocila a vo dverach, ze sak oni chcu tlmocnika...tu ide o to, ze ked nedostanes sancu, nemas ako dokazat, ze nieco vies, takze nieje celkom pravda, ze kto chce pracu si najde...a moze robit co len chce, moznosti je vela....lebo ja chcem, ale co mam z toho?
@veveda bohužiaľ, je to krutá realita. Žena si spraví dieťa s tým, že už je za vodou a pred nástupom na materskú jej oznámia, že po jej skončení s ňou nerátajú. Toto počúvam čoraz viac. Každý je nahraditeľný a myslím, že s kvalifikáciou to nemá nič, nakoľko prepustiť môžu rovnako upratovačku tak ako aj manažérku. Ja som otehotnela v mladom veku a každý mi hovoril, že som ešte len skončila školu, nemám prax a po MD si robotu ťažko nájdem. Tak som si to vzala k srdcu, pred pôrodom som si spravila vodičák a momentálne si dorábam VŠ, technický smer, nakoľko tu máme celkom dobre rozvinutý priemysel. Mám v pláne si urobiť absolventskú prax, začala som brigádovať už popri RD, zatiaľ som nemala problém sa nikam dostať, či už do skladu alebo do kancelárie, ale vždy bol problém časový. A tie ženské so super kariérou, čo mi to kedysi vyčítali, ako som mohla "nepripravená" porodiť, sú teraz v 35-ke- 40-tke na úpsvar, lebo dopadli podobne a nechcú ich už nikde zobrať. Možno je to aj o šťastí a o celkových podmienkach daného okresu, ale nikde to nie je ľahké, treba sa vtierať a niekedy treba zobrať aj to, čo človeku nie je zrovna po chuti. A hlavne, nič nie je v živote isté.
@amouramour len kedy ich mam studovat? Cele dni som s detmi, ktore nespia, po veceroch dobieham domacnost... ano, mamicke, ktorej pol rodiny pomaha, alebo jej deti pol dna prespia sa lahko studuje, ja som rada, ze spavam aspon tych 6h
@timuss ale tie jazyky ako som pisala ja nemusis studovat mimo - ja som sa fakt nemcinu naucila cez nejake rozpravky co dom ako decko pozeravala este davno na viedni🙂 mojej dcere kupujem filmy a knihy len v nemcine napr. ...ja sama si zlepsujem anglictinu cez pozeranie filmov v tomto jazyku plus online kurzy - internet vaecsina matiek ma - jazyky sa urcite daju naucit aj z domu ( tak ako sa doma da cvicit aj ked tucne ti budu tvrdit ze nemaju na fitko etc.) - keby prejdes youtube najdes tam take krasne kurzy zadarmo - od uctovnictva, cez programovanie az po operacny manazment...
@alaguema to zovseobecnovanie viazem konkretne na kona - tu je zial vaecsina matiek ktore ked priznas ze sa na 150% pocas materskej nevenujes len a len dietatu, ta znesu pod ciernu zem co si taka zla matka...
@ewisam ak je to naozsj take beznadejne najdi si nejaku dobrovilnicku cinnost kde zisjas zakladnu prax - potom sa ti bude lahsie hladat
@olivia6 ved iste, kazdy ma svoje priority...mam VS vzdelanu susedu co ma 3 deti v 3 rocnych intervaloch, najmladsie ma uz 3,5 roka, ona sa do prace nehrnie a vyzera spokojne...myslim ze do ziadnej uz asi ani neplanuje ist. ak ju to bavi, ak jej vyhovuje ze financne vsetko taha muz a je na nom 100% zavisla, je to jej volba. len ty tu hovoris o zenach, ktore si proste tento luxus asi dovolit nemozu, lebo castokrat ziju z ruky do ust a aj ked maju manzela tak ten sam nevie rodinu uzivit....a to je trosku iny pripad. ale zase, je to ich volba, ak su ok s tym, ze maju totalne neistu buducnost ci sa vobec dokazu o deti postarat, ak im vyhovuje ze byvaju trebars u svokrovcov v jednej izbe bez sance na osamostatnenie sa a podobne...

@moni244 A nechcem opisovat stres - niekedy sa az bojim otvorit email....aj uz som zvykla....a tiez su neni vsetci prijmemni....tak si hovorim, ze si za to zasluzim nejaky plat....a tiez mam pocit ako ty, ze na to, co robim, je to plat sakra malo...takze to ber tak.